Gereons Mag, de herfsteditie 2023.

foto: zonnig Montpellier.

Gereons Mag, de herfsteditie 2023. Het is herfst en er staat veel op de rol op GKT, die nu nog in Occitaanse sferen verkeert. Midden tussen de wijngaarden van de Languedoc, las GKT de wijnverhalen van Onno Kleyn. Ik verheug me al op de nieuwe tentoonstelling in het Van Gogh Museum. Wat is Frankrijk zonder een apéro,? Voor deze editie van Gereons Mag ging ik aan de slag met hapjes voor je uitgebreide borrel. Herfst in de Corbières met een recept voor varkenswangen van chef Gilles Goujon. Roberto’s in het Amsterdamse Hilton viert zijn dertigste verjaardag met leuke activiteiten najaar. Een eyecatcher was een boek over duurzamer omgaan met je resources. Iets wat je veel ziet hier in de dorpen op het Franse platteland. Overal zie voor huizen en in schuren rommel, die nog altijd van pas kan komen. GKT vind dat wel inspirerend. Want als ik de berg zie, die hier dagelijks de deur verlaat als vuilnis. Eke Mariën en Annemieke Coopmans maakten een mooi nieuw boek Van aardappel tot zeewier, over de kunst van plantaardig koken. De foodybox van Kroon op het Werk arriveerde, zij het een dagje later. Deze editie van Gereons Mag sluit af met en gejodeerd Bretons recept uit het nieuwe boek van Anouck en Joris Delanghe, de uitbaters van B&B la maison blanche aux volets bleus.

foto: Van Gogh aan de Seine.

Van Gogh aan de Seine. Asnières is een plaats net buiten Parijs aan de Seine. Tot ongeveer 1850 was het een idyllische groene voorstad waar de Parijzenaars graag hun vrije tijd doorbrachten. Dat veranderde in de tweede helft van de 19de eeuw door de industrialisatie. De omgeving van Asnières veranderde. Het veranderende landschap en de goede bereikbaarheid per trein vanuit Parijs was een magneet voor vijf ambitieuze kunstenaars, Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand. Aan de oevers van de rivier schilderden zij de veranderende omgeving. Al doende ontwikkelden zij ook ook nieuwe kleur- en schildertechnieken. Asnières werd een belangrijke factor voor de ontwikkeling van deze vijf kunstenaars.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam sluit het jubileumjaar af met de tentoonstelling Van Gogh aan de Seine. Een unieke tentoonstelling, die laat zien hoe Van Gogh en anderen hun artistiek ontwikkeling te danken hebben aan het gebied rondom Asnières en de  veranderende oevers van de Seine. De tentoonstelling wordt georganiseerd samen met The Art Institute of Chicago en is te zien van 13 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024.

Meer informatie en kaartjes vind je hier.

foto: cover van Aardappel tot Zeewier.

Van aardappel tot zeewier. Van aardappel tot zeewier. De kunst van lekker koken is schrijvers Annemarie Coopman en Eke Mariën wel toevertrouwd. In hun Kookkantoor creëren de (levens)partners lekkere gerechten en recepten, mooie boeken en andere foodcontent. Doel van de twee is maximale smaak uit de beste ingrediënten te halen, door kennis van de juiste bereidingstechnieken. GKT volgde eens een vegan workshop van Eke, waarin hij liet zien, dat plantaardig koken helemaal geen laffe toestand is. Ook tijdens de presentatie van Het Keukenlab schuwde het Kookkantoor het experiment niet.  Lees meer.

Van aardappel tot zeewier is een uitgave van Bertram + de Leeuw

foto: Paolo’s place.
foto: bloemkoolcurry van Pascale.

Recept uit Chez Pascale. Sommige klassiekers worden hip als je ze wat pimpt. De kurkuma geeft dit gerecht een diepgele kleur en een warme smaak. Het is één van mijn favoriete kruiden in de keuken, zegt Pascale Naessens over de bloemkoolcurry met kippengehaktballetjes uit haat nieuwste boek Chez Pascale. Hier lees je meer.

RECEPT voor 2 personen.

Nodig:

300 g kippengehakt

200 g bloemkool in roosjes

200 verse spinazie

250 ml kokosmelk

1 ui gesnipperd

koriander gehakt

3 el kerriepoeder

1 tl kurkuma voor de kleur

boter om te bakken

olijfolie

25 g gehakte pinda’s

peper & zout

Bereiding:

Hak de koriander fijn. Meng de helft van het kerriepoeder en de koriander door het kippengehakt en maak op smaak met peper en zout. Rol met natte handen kleine balletjes van het gehaktmengsel. Bak de gehaktballetjes bruin in hete boter. Giet in een ander pan een scheutje olijfolie en fruit de gesnipperde ui aan tot deze glazig, maar niet bruin is. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en roerbak deze kort, zo’n 5 minuten, mee. Giet de kokosmelk in de pan en voeg de rest van het kerriepoeder en de kurkuma toe. Laat het geheel sudderen tot de bloemkool gaar is. Voeg de spinazie als laatste toe en laat deze slinken. Schep de curry in diepe borden en leg de balletjes erin. Garneer het gerecht met gehakte pinda’s.

Chez Pascale is een uitgave van Lannoo.

foto: een suggestie uit Cuisine et Vins de France.

Astuces voor je herfstapéro. Organiseer eens een apéro dinatoire bij je thuis. Dat is wat anders dan borrelen, want in Frankrijk betekent dat een avondvullend programma met drankjes, hapjes en veel gezelligheid. Meestal brengen de gasten iets te eten mee of zorgen voor de wijn. De tafel is gedekt met glazen, bordjes en servetjes, de hapjes staan klaar. Voor GKT was dit een mooie manier van inburgeren in ons dorp. Met een fijn gezelschap van Franse vrienden en expat buurtgenoten.

Tomates cérises au caramel de sésame.

Was 150 g tomaatjes en rits ze van het takje af. Rooster in een droge pan 100 g sesamzaadjes en laat deze afkoelen in een diep bord. Verhit in een steelpan 20 cl honing en 100 g suiker totdat er een fijne karamel ontstaat. Haal de pan van het vuur en haal, geprikt aan een stokje één voor é’n de tomaatjes door de warme karamel en daarna door de sesamzaadjes.

Cake au chorizo et olives noires.

Verwarm de oven voor op 180° Celcius. Klop 6 eieren en 300 gram bloem met een zakje gist door elkaar. Voeg 10 cl room en tachtig gram gesmolten boter toe. Roer het cakebeslag goed door. Voeg in stukjes gesneden chorizo en fijngehakte zwarte olijven toe. Roer nogmaals goed door, maak op smaak met zwarte peper en zout. Stort het geheel in een beboterde cakevorm. Bak de cake af in circa 35 minuten. Laat de cake afkoelen en serveer in dunne plakken.

Brick de chèvre au lard.

Rol een stukje geitenkaas in een plakje pancetta. Leg het geheel op een vel Tunesisch brickdeeg. Giet er een lepel honing over en wat geritste tijm. Vouw het brickdeeg in een driehoekje dicht. Herhaal dit tot je het gewenste aantal hapjes hebt. Verwarm de oven voor op 180 ° C. en bak de brickdeeg met geitenkaas en pancetta in ongeveer 15 minuten af.

foto: c’est le temps de l’apéro.
foto: cover Wijn van Kleyn.

Wijn van Kleyn  het begint allemaal in de Auvergne. In de tijd, dat op tafel in Frankrijk nog grote flessen wit en rood op tafel stonden tijdens de dagelijkse déjeuner. Voor bij het ménu du jour,, jet plastic doppen. Die zie je niet zoveel meer. Er wordt tegenwoordig minder gedronken en veelal is in Frankrijk de doppenfles vervangen door une caraffe d’eau. En wijn uit de BIB, bag in box, dat op tafel komt in een klein karafje van 25 cl. In ieder geval zette Onno zijn eerste stappen op wijngebied tijdens die reis naar de Auvergne. Later in Amsterdam, toen het virus zich had genesteld in zijn aderen, kookte hij een coq au vin in een rijke Bourgogne uit Vosne Romanée. Dat zou je heden ten dage niet meer in je hoofd halen. Lees meer

Wijn van Kleyn is een uitgave van Nijgh Cuisine.

foto: bomen vol olijven in ons dorp.

Herfst in de Corbières  Varkenswangen met olijven uit de Languedoc. Gilles Goujon (Bourges 1961) is de eigenaar en chef een hotel en restaurant in Fontjouconde, 33 kilometer ten westen van Narbonne, in het hart van de Corbières. Het heet Auberge du Vieux Puits. Goujon belandde al jong in de horeca. In 1978 werd hij al de “meillieur apprenti” van Frankrijk en stages en werkervaring bij verscheidene gerenommeerde Michelin zaken volgenden. Op zijn 31e kocht hij Auberge du Vieux Puits en ging aan de slag. Het leverde hem in 1997 zijn eerste Michelinster op, gevolgd door nummer twee in 2001, in het jaar,dat hij de auberge uitbreidde met hotelaccommodatie. De bekroning kwam in 2010, toen dit adres getooid werd met 3 Michelinsterren en sindsdien is het restaurant van Gilles Goujon niet meer weg te denken in de Aude.

Auberge du Vieux Puits, 5 Avenue St Victor, 11360 Fontjouconde (Aude)

RECEPT: GKT kwam op het spoor van een recept voor varkenswangen met Lucques olijven, de lokale groene variant. Gilles Goujon kookt het in het groot met zeker 12 kalfswangen. Voor Gereons Mag paste ik de hoeveelheden en receptuur iets aan.

Nodig:

6 varkenswangen met been

75 g wortel in blokjes

75 g selderij in blokjes

2 rode uien in ringetjes

olijfolie

75 g geplette Lucques olijven

500 g tomaten in blokjes

4 tenen knoflook

½ l witte wijn

½ l kalfsfond

2 laurierblaadjes, takjes tijm en rozemarijn als bouquet garni

peper en zout

Bereiding:

Bestrooi de varkenswangen met peper en zout. Verhit de olie en braad de wangen ome en om aan, to ze mooi bruin zijn. Haal het vlees eruit en zet afgedekt apart. Voeg de uienringen, knoflook en groenten toe en bak deze kort aan aan. Wanneer je klaar bent met het fruiten van de groenten voeg je de groene olijven toe en de tomaten toe. Bak kort aan op hoog vuur Blus het geheel af met de wijn en voeg de warme fond en bouquet garni toe Kook het geheel iets in en voeg de varkenswangen toe. Doe het deksel op de pan en zet deze in een voorverwarmede oven van 100 graden. Laat de stoofpan daarin 2 uur staan. Kijk bij tijd en wijle naar de garing en roer. Serveer de wangen met de jus en brood.

Wijntip: rode Corbières.

foto: feest bij Roberto’s in Amsterdam.

Een stukje Italië in Amsterdam: restaurant Roberto’s viert 30ste verjaardag.  Aan de Amsterdamse Apollolaan vind je het Italiaanse restaurant Roberto’s, dat zijn 30-jarig bestaan viert. Dat doen ze door middel van een ode aan de pure cucina Italiana, geïnspireerd op de Italiaanse spaghettiwestern Il buono, il brutto & il cattivo van Sergio Leone. De komende tijd neemt het team van Roberto’s de gasten mee op reis door langs de parel van de Italiaanse keuken, een schatkamer vol verrassingen, al dan niet in een modern jasje.

“Puur en lekker! Doordat gastronomie wordt beïnvloed door culturele veranderingen en trends, kunnen gerechten hun authenticiteit verliezen. Bij Roberto’s streven wij er juist naar om de traditionele waarden die de Italiaanse keuken zo uniek maken, te bewaren. Gastronomie is wie we waren, wie we zijn en wie we zullen zijn. Dat maakt Roberto’s al 30 jaar succesvol”

Culinaire reis door Italië. Roberto’s verwent de komende maanden zijn gasten op een avontuurlijke manier. De reis begint in oktober in Garfagnana, Midden-Italië. Chef-kok Aurelio Barattini van het eeuwenoude restaurant Antica Locanda di Sesto neemt je mee in de keuken van zijn regio en deelt zijn stoere gerechten. Van half november tot eind december staat Roberto’s in het teken van de beste wijnen van de wijnfamilie Dogliani uit Piëmonte.. Wijn om te drinken bij typisch Piëmontese gerechten waarin natuurlijk de tartufo bianco (witte truffel) een hoofdrol speelt. Dat wordt smullen in het Amsterdamse Hilton.

Kijk voor het volledige programma op de site van Roberto’s

foto: cover 365 tips voor een groenere wereld.

Tips om groener te leven. GKT schrikt soms weleens van al zijn afval, het vele watergebruik en het niet duurzaam zijn van zijn keukentje. In het Occitaanse dorp zie je vaak voor huizen allerlei “afgedankte” dingen staan, bakken vol troep, die wij in Nederland allang naar het vuilnis hadden verwezen. Zo anders is dat hier, de lokale biologische bloemenkweker kan oude potjes altijd gebruiken. De kattendame van het dorp weet wel raad met oud beddengoed. Vide greniers en brocantes zijn in elk dorp doodgewoon en altijd vindt iemand daar wel iets van zijn of haar gading. Zo wordt er ongemerkt heel wat gerecycled en duurzaam hergebruikt door de bewoners. Een ander onderwerp in deze streek is water. Er heerst al sinds de winter droogte en veel regen valt er ook nu (nog) niet in de herfst. De plaatselijke rivier staat droog en iedereen wordt gemaand spaarzaam om te gaan met water. Een Franse vriendin met een chambre d’hôtes vraagt haar gasten om het eerst koude water tijden het open van de douchekraan op te vangen in een emmer. Daarmee kunnen dan weer de planten worden water gegeven. Meer hier.

365 tips voor een groenere wereld is een uitgave van GoodCook.

foto: Côté OUEST besteedt aandacht aan de gerechten van Joris & Anouck.

Bretagne Iodé. De Vlamingen Anouck en Joris Delanghe streken neer in een Bretons dorp in de Morbihan, waar zij nu al heel wat jaren B&B la maison blanche aux volets bleus runnen. Op Gereons Keuken Thuis was regelmatig al iets te lezen over hun avonturen. Naast de Bretonse is de Baskische keuken ook favoriet bij het koppel. In hun nieuwe boek Tapas & Pintxos de Bretagne mengen zij deze twee keukens, die als overeenkomst het jodiumrijke zout uit de zee hebben. Een hommage aan terre en mer met recepten uit het Zuiden en Armorica.

Tapas & Pintxos de Bretagne is een uitgave van Snoek.

RECEPT: pintxos van geroosterde brioche met sardine en ingelegde komkommer. Gereons Keuken Thuis las dit recept in het magazine Côté OUEST en gaf er een eigen draai aan.

Nodig:

½ brioche brood in dunne plakken.

1 komkommer zonder zaadlijsten in blokjes

2 blikjes sardines uitgelekt

1 citroen uitgeperst

zout & peper

dille

1 klein potje crème fraiche

Piment d’Espelette

Bereiding:

Snijd het brioche brood in mooie dunne lange repen en rooster het om en om op de plancha. Snijd de komkommer in blikjes en zet deze een half uur part, bestrooid met zout  in een zeef, die je boeven een kom plaatst. Pers de citroen uit. Laat de sardines uitlekken en verwijder de graatjes. Maak van de sardines mooie reepjes. Meng een paar lepels crème fraiche met wat zout en piment d’Espelette en besmeer hiermee de briocheplakken. Meng door de uitgelekte komkommer wat dille en citroensap en beleg elke canapé met de komkommer. Tot slot leg je op elk plakje een reepje van de sardines. Garneer met een dun takje dille.

foto: de foodybox van Kroon op het Werk. Met lila aubergines.

Daar was ie weer, een dagje later dan gepland. De herfsteditie van de foodybox van Kroon op het werk. De special reporter van GKT in Zandvoort ging er direct mee aan de slag. Overleg volgde en een recept is bedacht. Met de lila aubergines, die minder bitter zijn, doordat ze minder pitjes bevatten. Een foodybox met een Hollands tintje. Marne mosterd, Opperdoezer ronde, Old Amsterdam en drie soorten pepernoot. Het Franse tintje vind je in de produits van Bonne Maman De potjes van dit confiture merk gooit GKT nooit weg, want gerecycled fleuren zij de Occitaanse keuken op. Tot slot wafels van Céréal. De lila aubergine van Nederlandse teelt is uiterst geschikt voor een Zuid Franse klassieker. Caviar d’aubergine au lila!

RECEPT. Caviar d’aubergine

Nodig:

3 lila aubergines

6 teentjes knoflook

2 takjes rozemarijn

2 el olijfolie

1 uitje gesnipperd

zeezout en zwarte peper

dressing van 1 el rode wijnazijn, 3 el olijfolie, peper en zout.

2 tl Provençaalse kruiden

1/2 pakje boter

bieslook

zwarte olijven zonder pit

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200° C. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Bestrooi de delen met wat zeezout. Laat de aubergines een kwartiertje staan. dep ze daarna droog met papier. Maak een ruitpatroon in het vruchtvlees. Snijd de teentjes knoflook in stukjes en doe deze tussen de inkepingen. Doe hetzelfde met de naalden van de rozemarijn. Voeg zout en peper toe en schenk er wat olijfolie overheen. Wikkel de aubergines in aluminiumfolie en bak ze 45 tot 50 minuten in de oven tot het vruchtvlees helemaal zacht is. Haal de pakketjes uit de oven en laat iets afkoelen. Hak het vruchtvlees van de aubergines, de knoflooktenen en rozemarijn fijn en doe in een kom. Laat de caviar d’aubergine afkoelen in de ijskast. Snipper een uitje en meng dit door de caviar d’aubergine, Maak een dressing van azijn, olijfolie, Provençaalse kruiden, peper en zout en roer deze door de pasta.

Hak de bieslook fijn en roer deze samen met een el grof zeezout door een half pakje zachte boter. Serveer de caviar d’aubergine op vers stokbrood met de boter en olijven.

foto: nazomeren Nina Parker in St. Tropez.

Het kookboek Nina St. Tropez met meer lekkere ideeën voor je apéro! “Elke keer als wij de grote rotonde van de D98 oprijden, met in het midden de grote Géant Casino, vertel ik het zelfde verhaal. Over de indrukken als kind. We waren er bijna, geen slaapplek meer te krijgen in het stadje. Dus dan maar tussen de wijnranken bij de boer. (met alleen een wasbak) Mijn broertje claimde de tent voor zichzelf, Ik werd  voor twee weken verbannen naar de achterbank van de auto. Maar dat mocht de pret niet drukken. We waren in Saint Tropez. Dat was de eerste keer zo’n 45 jaar geleden. Sindsdien ben ik er regelmatig terug geweest in elk jaargetijde. En ik ben nog steeds fan van het stadje en de omgeving.” Lees meer

Nina Saint Tropez is een uitgave van Karakter uitgevers.

foto: David Charles Terry en zijn man schilderij, hangend op de bank.

Gastbloggers gezocht!!!! Wees geen couch potato, maar schrijf eens een gastblog voor GKT of een bijdrage voor de volgende editie van Gereons Mag. Ik ben altijd benieuwd naar jullie verhalen, recepten of trouvailles.

De volgende editie van Gereons Mag verschijnt half december en staat in het teken van de eindejaarsfeesten! GKT is benieuwd naar jullie input!

foto: De Dam in kersttooi.

Noot: De herfsteditie 2023 van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door Van Gogh Museum Amsterdam Lannoo,,  Kroon op het Werk, Pascale Naessens , Annemarie Coopman & Eke Mariën, Bertram & de Leeuw, Trudie Dütting, Cuisine et Vins de France, Onno Kleyn, Nijgh Cuisine, Roberto’s, Hilton Amsterdam. Joris & Anouck Delanghe, Gilles Goujon, Intermarché, David Charles Terry, Côté OUEST, GoodCook, Snoek uitgevers, Paolo Sacca, gereonskeukenthuis-archief en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten