De Slager. Ronald Giphart & Jacques Hermus.

foto: cover De Slager.

De Slager. In ons Zuid franse dorp van 1700 zielen heb je zowaar twee slagerijen, die kunnen rekenen op voldoende klandizie. De ruïne, die vanuit het keukenraam van GKT is te zien, is het voormalige abattoir van het dorp. Als je door ons dorp loopt zie je op verscheidene gevels van woonhuizen de term boucherie staan. Het kan dus niet anders zijn dan dat Q. een lokaal centrum van vleesproductie was. Helaas geldt: moderne tijden, andere mores. Iedereen wilde vanaf de sixties meer vlees gaan eten en het epicentrum van deze gigantische hoeveelheid vlees werd het terrein van de grote retailers. Ga eens kijken naar het uitgestalde vleesheuvels in de Franse hypermarché’s, die, in tegenstelling tot Nederland, nog steeds een slager hebben rondlopen sur place. Een fenomeen, dat in Nederland al in de jaren 90 verdween.

Ronald Giphart en Jacques Hermus doken voor hun boek in de wereld van vlees en de slager. Eén van de oudste beroepen ter wereld. Terzijde: GKT is zich bewust, dat er nog een ouder beroep is wat met vlees heeft te maken, maar daar gaat het boek niet over. Na een stevige lunch vergezeld van aardig wat wijn vonden beide heren het tijd, om eens te gaan neuzen in de bijzondere habitat van de beenhouwer. Ondanks de vega hausse en eiwit-transitie eet nog steeds 90% van de Nederlandse en Belgische bevolking (veel) vlees. En iemand moet deze consumenten hiervan voorzien.

In De Slager komt allereerst de geschiedenis van het beroep aan bod. Van de Klassieke Oudheid tot heden. De gildes, ontstaan in de Middeleeuwen, -waarschijnlijk ook in dorp Q.- waren vormend voor de professie. Slachthuizen lagen buiten de muren, ook in ons abdijdorp. Zo niet, dan had je de vleeshallen, die je nog steeds kun bewonderen in Amsterdam en Haarlem. De mooiste vleeshal, die GKT kent is die van  Athene, gelegen vlakbij de wijk Monastiraki. Daar kijk je je ogen uit. Ook de veemarkt speelde een belangrijke rol. In de stad waar GKT opgroeide bevond zich tot aan de BSE crisis één van de grootste veemarkten van Europa. Een dagelijks ochtend spektakel op straat en in de hallen. Maar ook in de kroegen eromheen.

De schrijvers besteden na de geschiedenis ook aandacht aan de rol van de hedendaagse slager. In hun optiek kan deze ervoor gaan zorgen, dat wij allen minder, maar beter vlees gaan kopen en eten. Hoef je helemaal niet per se vega voor te worden. Zij bieden in hun boek enkele handvatten voor deze mindset. De techniek komt aan bod, de slacht, het uitbenen, het al dan niet rituele aspect, waar vaak veel over is te doen, de productie van vleeswaar en heel interessant een speciaal hoofdstuk over Parijs. Deze stad mag zich een echte slagershoofdstad nomen. Maar vlak Buenos Aires, NYC of Fort Worth ook niet uit. In het Parijse hoofdstuk lees je tussen de regels door, dat Jacques een fan is van boerenzoon  Stéphane Reynaud, bistrotier in Montreuil en Franse vleeskenner bij uitstek.

Van Parijs reizen we via Vlaanderen en gelieerde slagersonderwerpen naar de toekomst van het slagersvak met als resolutie: produceer minder, koop beter en geniet daardoor van lekkerder vlees. Een met kunde gemaakt product. Het is tijd dat een jonge generatie slagers zich hiervoor gaat inzetten. Het ambachtelijke boek De Slager van het duo Giphart/Hermus kan hiertoe een mooie kick off zijn. Vol verwachting kijkt GKT uit het boek in Nederland op de deurmat aan te treffen.

De Slager, Ronald Giphart & Jacques Hermus. (ISBN) is een uitgave van Nijgh & Van Ditmar en is te koop bij je lokale kookboekenvakman of online voor € 25,00.

Extra: een recept uit het carnet culinaire van professeur Anatole Circonflexe: entrecote Bercy.

PARIS 12e  De wijk Bercy is een heel oud stukje Parijs, dat al vanaf de 12e eeuw als Bercix wordt genoemd. In de negentiende eeuw werd dit dorp het domein van wijnhandelaren en slachthuizen. Tegenwoordig is Bercy bekend om het Accor Omnisports sportpaleis als locatie voor sport et spectacles. Professeur Circonflexe zag op televisie een bereiding van entrecote Bercy, een traditioneel vleesgerecht. Een gerecht, dat herinnert aan de 19e eeuw, toen de stad Parijs expandeerde en er in deze wijk veel slagerijen en wijnverkopers te vinden waren. En geluncht moest er worden.

foto: entrecote Bercy, credits en recept van cuisinealafrancaise.com

Nodig

 2 flinke entrecotes

4 grote sjalotten

sap van een halve citroen

fijngehakte peterselie

een bosje waterkers

1 ½  dl witte wijn

3 el volvette creme fraiche

boter

peper & zout

Bereiding:

Pel de sjalotten en hak ze fijn. Doe de sjalotten in een pan met de witte wijn en breng aan de kook en laat de uien zacht karamelliseren. Reduceer tot ongeveer ¾. Voeg wat peper en zout toe en de crème fraîche. Laat het geheel zachtjes inkoken en voeg tot slot een kont boter, fijngehakte peterselie en het citroensap toe. Klop de saus goed door. Grill de twee entrecotes  gedurende 2 à 6 minuten per kant, afhankelijk van de dikte en gewenste cuisson. Zet het vlees hierna apart om te rusten. Dit zag professeur Circonflexe een kok doen in het programma La Meillieure Boulangerie de France op M6. Was en pluk de waterkers en leg deze op borden. Snijd de uitgeruste entrecotes in dunne plakken en leg deze op het bord. Geef de saus Bercy er in een apart kommetje bij.

Noot: dit boek werd mij als PDF recensie-exemplaar gestuurd door Jacques Hermus. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Wijntour 2024. Les vendanges.

Wijntour 2024. Les vendanges. Gisteren zag GKT onderweg naar Capestang de laatste plukmachines en karretjes met druiven rijden. Het oogstseizoen begint ten einde te lopen. Wat gaat de millésime 2024 brengen? In ieder geval wordt er hard aan gewerkt hier in de Languedoc. Tijd voor een nieuwe wijntour, les vendanges editie, alleen foto’s (geen tekst) ter inspriratie. Fijne herfst.

foto: Een rode tempranillo uit Catalunya.
foto: Le Champ de Prince. bio IGP Cessenon sur Orb.
foto: IGP marselan rood van bio domaine Castan.
foto: BIB van Alma Cercius, feest- en apérorosé.
foto: Côtes du Roussillon.
foto: Apéro wijnen.
foto: AOP St. Chinian Puech de Viala.
foto: L’unique Gaillac rouge.
foto: Verdejo, sauv blanc & hardonnay blend uit Catalunya.
foto: Terroir du Lias van domaine Castan bio..
foto: Pays d’Oc IGP chardonnay.
foto: Les deux frères bio pinot noir IGP uit eigen dorp.
foto: Les libellules vermentino, Cessenon sur Orb.

De volgende wijntour heeft als thema feestwijnen en staat half december online. GKT gaat alvast selecteren en proeven!

Gereons Mag, de vendanges editie.

foto: schilderij met wijnplukkers van Joaquin Sorolla.

Gereons Mag, de vendanges editie. Het zomerse lanterfanten is voorbij in GKT. Er staat een nieuwe Gereons Mag online, de vendanges editie, met nieuwe topics voor de aanstormende herfst. Nu begreep ik, dat het herfstweer al wat hints heeft aangekondigd in Nederland en de pepernoten al klaar liggen bij de blauwe grootgrutter. Dat gaat GKT allemaal iets te snel. Wat dan in deze nieuwe editie? Ik maak een recept van cuisinier Bill Smith uit Chapel Hill. Ik bladerde door het boek De Slager van het duo Hermus & Giphart, die in het dagelijks leven van deze ambachtslieden doken. Het boek verschijnt op 1 oktober. Er is een nieuwe Pascale Naessens ingevlogen, deze keer gaat zij voor Super Simpel. Vanaf 20 september is in de De Mesdag Collectie in Den Haag een tentoonstelling te zien van het werk van Rosa Bonheur, die levensgrote dieren schilderde en daarmee wereldberoemd werd. Een must see! Bas van Montfrans stuurde mij een herfstrecept. De nieuwe roman van vriendin Frances Mayes passeert de revue. We koken Grieksige kip en een vendanges editie is niet compleet zonder wijn, o.a. in de vorm van wijntips en wijn uit Zweden. En een scheutje pittige Italiaanse saus uit de foodybox erbij. Pronto! Veel noten op de zang dus deze keer. Fijne herfst!

foto: Rosa Bonheur zelfportret.

Rosa Bonheur in de Collectie Mesdag. Dit najaar is er voor het eerst in Nederland een tentoonstelling te zien van de werken van Rosa Bonheur. (1822-1899) De Mesdag Collectie  presenteert haar monumentale dierenschilderijen, waarmee zij uitgroeide tot één van de beroemdste kunstenaars uit haar tijd. Ze ontving hiervoor zelfs een prijs van keizerin Eugénie. Saillant detail: Bonheur hoefde daarvoor niet naar het paleis, maar de vorstin kwam deze onderscheiding zelf brengen. Rosa Bonheur was de eerste Franse vrouw, die een Légion d’Honneur verwierf. Ze raakte in de 20e eeuw wat in de vergetelheid. Maar tegenwoordig is ze weer alom aanwezig in de wereld van de kunst. Het Franse TV programma Secrets d’histoire wijdde een lange documentaire aan haar leven en werk. Ook werd niet lang geleden haar landgoed bij Fontainebleau in oude glorie hersteld. Daar leefde Bonheur gelukkig met haar vriendinnen Nathalie Micas en later de Amerikaanse Anna Klumpke.

Rosa Bonheur. De kracht van het dier is vanaf 20 september 2024 tot en met 19 januari 2025 te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag.

foto: in de keuken van Bill Smith.

RECEPT: Soup Dakar van Bill Smith.

Nodig 6 personen:

1 hele kip van 1,2 kg

1 tl zout

1 el bloem

1 el kerriepoeder

4 stelen bleekselderij geschilde en in stukjes

1 gesnipperde ui

125 ml dikke volvette room

100 g mangochutney

1/3 tl cayennepeper

1/4 tl chilivlokken

600 g voorgekookte rijst

6 papadums

Bereiding:

Doe de kip met het zout in een pan met ruim water, zodat deze onder staat. Breng aan de kook en laat 15 minute koken. Haal de pan van het vuur en laat nog 20 miuten staan. Als het kippenvlees genoeg is afgekoeld, pluk dan het vlees van de botten en zet apart tot later. Doe het karkas terug in de pan en trek de bouillon nog zeker een half uur verder. Zeef de bouillon, ontvet hem later. Terwijl je opnieuw de bouillon aan de kook brengt, meng je de bloem en kerriepoeder en fruit deze kort aan in een kleine pan. Voeg een lepel hete bouillon toe, roer en voeg het mengsel daarna toe aan de kokende bouillon. Vpeg de bleekselderij, uien, room en tenslotte de chutney toe. Laat deze soep nog 30 minuten sudderen. Wel tussentijds roeren ter voorkoming van aankoeken van de chutney op de bodem. Proef de soep en voeg eventueel wat zout toe. Haal de soep door een draaizeef of blender. Voeg hierna het kippenvlees en cayennepeper en chilivlokken toe. Serveer de soep in zes komen, waarin je op de bodem zo’n 100 g rijst hebt gedaan. Giet hierop de soep en garneer met een warme pappadum.

Wijntip: een vrolijke blend van sauvignon en viognier uit Pays d’Oc.

foto: cover Seasoned in the South van Crook’s Corner.
foto: cover De Slager.

De Slager Jacques Hermus & Ronald Giphart.  De slager, een pleidooi voor het eten van minder vlees, dat je weer koopt bij een ambachtelijke slager. Slagerijen hebben het moeilijk. GKT realiseerde zich onlangs, dat tegenwoordig alles via het grote supermarkt kanaal tot ons komt. Als kind kan ik me herinneren, dat brood bij de bakker werd gekocht, groenten bij de lokale teler, melk van de melkboer kwam en vlees van de slager, waar je als kind dan een plakje worst kreeg. Er was zelfs een divisie tussen slager en poelier, die alleen gevogelte en wild verkocht. Maar dat is niet meer zo. Door de massaproductie van vlees en de gevolgen hiervan is het niet meer zo vanzelfsprekend om veel vlees te eten. Giphart en Hermus doken in de wereld van één van de oudste beroepen ter wereld. GKT weet dat er ook een ander oudste beroep is, dat met vlees heeft te maken, maar daar gaat dit boek niet over. Het gaat over biefstuk, gehakt, worst, kippenbout, spareribs en ham. Vlees, in allerlei vormen en gedaanten. In de jaren ’60 van de vorige eeuw begon de overvloed van voorverpakt en voorgesneden vlees, dat niet meer herkenbaar was als zijnde een onderdeel van een dier. We aten meer en graag vlees, maar wilden niet de connotatie met het geslachte dier. In het boek De Slager, dat 1 oktober bij Nijgh & Van Ditmar verschijnt vind je interviews, reportages en verhalen van  Ronald Giphart en Jacques Hermus over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het slagersambacht. Kies voor minder en koop meer bij de vakman is het devies. Binnenkort meer op GKT.

foto: een vrolijk recept van Marjan’s recepten met rosé

Bloemkool heeft van zichzelf een wat flauwe, zachte smaak , dus vraagt het om een pittige tegenhanger en chorizo is er zo één! Verder nog wat haricots , munt etc. Gglaasje rosé erbij en smullen maar ! GKT vond op Facebook de pagina van Marjan’s recepten. Easy does it eten voor de dagelijkse  Franse maaltijd en elke dag voorzien van een fijne wijntip.

RECEPT:  Bloemkoolrijst met chorizo, haricots en geitenkaas.

Nodig

200-250 g bloemkoolrijst

kleine rode ui , fijngesneden

1 rode paprika , gegrild en ontveld, in stukjes

125 g chorizo , in kleine blokjes

100 g geitenkaas,verbrokkeld

150 g haricots, gebroken, beetgaar

wat verse munt, fijngesneden

flinke hand blanke rozijnen

een scheutje olijfolie

eventueel peper & zout

Bereiding:

Doe de chorizo in een droge pan en bak zachtjes tot het vet vrij komt. Voeg dan de ui toe en bak even mee. Hierna de bloemkool erdoor scheppen en meebakken. Vuur kan uit. Vervolgens alle andere ingrediënten erdoor scheppe , goed mengen. Verdeel over de borden en serveer direct met een glas rosé.

Wijntip van Marjan: Rosé de Madame. Terres du Midi IGP d’Oc.

foto: cover A Great Marriage.

A Great Marriage de nieuwe roman van Frances Mayes. Wanneer een volmaakte bruiloft ineens wordt afgeblazen enkele dagen voor de grote dag. In augustus verscheen het nieuwe boek van vriendin en schrijfster Francees Mayes, o.a. bekend van haar bestseller Under the Tuscan Sun en vele andere (kook)boeken, die daarna volgden. Daarmee is Mayes een soort constante geworden in GKT. Haar nieuwe boek plofte op de mat en ging direct mee in de bagage naar Frankrijk. Voor deze editie van Gereons Mag een tipje van de sluier:

Dara Willcox, in New York for a weekend, meets Austin Clarke at an art gallery. If love at first sight can happen, it happens to them. These two vivid, ambitious people are on different courses—he’s British, working temporarily in New York. She’s from North Carolina, set on law school. They don’t care. They will make their lives together happen. At their April engagement dinner at Dara’s family home, her mother, Lee, sets a beautiful table, and the family and close friends gather to celebrate. Rich, Dara’s father, raises a toast. Suddenly, Lee spills the wine, a brilliant red stain splashing onto the tablecloth and onto Austin. Days later, Austin hears unsettling news from London that wrecks their plans. Dara abruptly cancels the wedding. She refuses to reveal the reason, not even to her best friends or her parents or grandmother, disrupting their family tradition of openness. As everyone knows, Lee and Rich have a great marriage, and Charlotte, her grandmother, had a colossal one, to the late Senator Mann. Charlotte literally wrote the book on the subject: She’s the author of international bestsellers on what makes a good or possibly a great marriage. While Dara escapes to California and Indigo Island, South Carolina, Austin, back in London, faces a major tragedy, the consequences of which are life-altering. But it’s Lee, Dara’s mother, whose impulsive visit to London alters their fate.”

.A Great Marriage is weer een typische Frances Mayes’ roman geworden, warm, met een knipoog en een beschrijvende stijl. De schrijfster neemt je mee naar plekken, waardoor zij is gevormd, het Zuiden van de VS, de hoofdpersoon beland in Californië. Vij deze boeke vraag je je altijd af, in hoeverre de zuidelijke roots van Mayes en de vrouwen in haar leven model staan voor haar karakters. Via personen van verschillende leeftijd en achtergrond ontvouwt zich een verhaal, dat elke generatie overstijgt. Het mysterie huwelijk wordt beschreven aan de hand van willekeurige keuzes en noodlottige gevolgen. Hoe doorstaan de hoofdpersonen deze twee uitdagingen?

A Great Marriage, Frances Mayes is een uitgave van Penguin Random House en is te koop bij je favoriete boekhandel of op bol.com.

foto: champignonomelet van Bas.

RECEPT: Bas van Montfrans met een champignonomelet voor het diner.

Nodig 2 personen:

4 grote eieren

200 g champignons, in plakjes

1 kleine ui, fijngehakt

1 teentje knoflook, fijngehakt

50 g geraspte kaas (bijv. cheddar of gruyère)

2 eetlepels melk of room

2 eetlepels boter of olijfolie

zout en peper naar smaak

verse peterselie of bieslook, fijngehakt (optioneel, voor garnering)

Bereiding:

Klop de eieren in een kom samen met de melk of room. Voeg een snufje zout en peper toe en klop tot alles goed gemengd is. Champignons bakken: verhit 1 eetlepel boter of olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden champignons toe en bak ze ongeveer 5-7 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal de champignons uit de pan en zet ze apart. Ui en knoflook bakken: voeg de resterende 1 eetlepel boter of olijfolie toe aan dezelfde pan. Bak de ui en knoflook op laag vuur tot ze zacht en licht goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten. Zet het vuur iets lager. Giet het eimengsel over de gebakken uien en knoflook in de pan. Laat de eieren een beetje stollen. Hierna de ulling toevoegen; verdeel de gebakken champignons gelijkmatig over de helft van de omelet. Strooi de geraspte kaas over de champignons. Vouw de omelet dubbel. Wanneer de onderkant van de omelet stevig is en de bovenkant nog licht vloeibaar, gebruik dan een spatel om de omelet dubbel te vouwen over de champignon- en kaasvulling. Laat de omelet nog een minuut bakken, zodat de kaas smelt en de omelet door en door warm is.

Wijntip: een rode Puech du Viala van de vignerons de Cessenon sur Orb.

video: de druiven zijn binnen.

Vendanges. Het is een drukte van belang op het dorp en in de velden. Druivenoogst in de Languedoc. De karretjes met druiven rijden af en aan bij de cave cooperative en de zelfstandige producenten. Om de geoogste druiven direct te verwerken tot wijn. Een jaarcyclus, die hier in de Midi het leven bepaalt. Het hele jaar staan de cuves leeg totdat ze in deze maand tot de nok toe worden gevuld met gistend druivensap. Op naar een nieuw jaar met hopelijk nog een mooier product dan het jaar ervoor. Heb je ook een wijnvraag? Deze herfst kun je weer je vraag stellen over welk onderwerp dan ook. Stel je vraag onder aan deze post en GKT gaat op onderzoek uit.

foto: Griekse boterkip.

RECEPT: Griekse boterkip met citroen.

Nodig:

8 kipdijfilets

2 citroenen

fijngehakte knoflook

4 tl ras al hanout

bloem

1 of twee eieren

boter

gehakte peterselie

zout en peper

olijfolie

witte wijn

paneermeel

Bereiding:

Meng op een bord bloem, 2 tl ras al hanout, peper en zout door elkaar en haal de kipdijfilets er doorheen. Kluts de eieren en laat de kipdijfilets hierin even baden, daarna haal je ze door paneermeel gemengd met 2 tl ras al hanout. Wil je het sterker? Gewoon meer spice gebruiken. Verhit een flinke klont boter en wat olie en bak het vlees krokant en bruin. Haal het vlees uit de pan en fruit de fijngehakte knoflook. Pers een citroen uit en blus de jus met het sap en wat witte wijn. Laat kort sudderen. Voeg eventueel nog wat klontjes boter met bloem ter binding van de saus toe. Serveer de kipdijfilets direct met gehakte peterselie en de saus apart in een kom. Lekker met warm Turks brood met sesam.

Wijntip: voor GKT retsina, andere wijndrinkers raad ik een biologische witte Pays d’Óc IGP chardonnay aan van domaine Castan.

foto: wijn in Zweden?

Zweden & wijn. Niet een land waar je direct aan denkt bij wijnproductie, maar een onlangs gehouden wijnproeverij wees uit, dat er heel wat moois op wijngebied is te vinden in Zweden. Hiervoor werden Zweedse wijnen geproefd en vergelekn met een selectie van andere Europese wijnen. De wijn Immeln van Kullabergs Vingård uit Skåne werd door een deskundige jury van internationale wijnexperts als verrassende winnaar aangewezen. Daarmee laat de Zuid-Zweedse wijn diverse andere bekende Europese kwaliteitswijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië achter zich. Een grote verrassing, dat Zweden zich op de kaart zet als wijnland.

De winnende wijn uit Skåne De winnende wijn is afkomstig van Kullabergs Vingård. Deze wijnmakerij op het puntje van het prachtige schiereiland Kullaberg in het zuiden van Zweden, richt zich op het produceren van wijnen van de hoogste kwaliteit met behulp van duurzame landbouwmethoden. Wijnen van deze producent zijn o.a. fruitige rosés, aromatische witte wijnen en verschillende ciders. Deze laatste categorie is natuurlijk geen wijn. Het succes van de wijnproductie in het Zuid-Zweedse Skåne is voor de Zweden zelf geen geheim. Het milde klimaat en het lange seizoen van Skåne maken het de ideale plek om druiven te telen. Skåne is daarmee zeer geschikt voor wijnbouw en is bekende wijnstreek geworden. Er zijn zo’n  dertig wijnproducenten te vinden en dat aantal blijft groeien. De klimaatverandering draagt daar onbedoeld ook een steentje aan bij: het steeds warmere klimaat wereldwijd zorgt voor hogere temperaturen in Scandinavië. Dat zal ook in de nabije toekomst zorgen voor meer wijnproductie in Zweden. Wellicht een leuke opsteker voor de talrijke Zweden in de Pays d’Oc om hun zegje mee te doen aan tafel bij de lokale wijnboer.

foto: cover van de nieuwe Pascale Naessens, Super Simpel.

Super Simpel, de nieuwe Pascale Naessens. Pascale is begonnen aan een nieuw avontuur in haar bekende keuken. Waar zij in haar vorige boek nog de ambitie verwoordde van een eigen restaurant, gaat ze met Super Simpel voor gemak in de keuken. Hoe? Met éénpansgerechten. Voordeel hiervan is, dat je minder troep hebt en snel iets gezonds en voedzaams op tafel zet. Voorheen stond je hele fornuis vol met verschillende pannen. Dat is volgens Pascale helemaal niet meer nodig. Gelukkig zullen we maar zeggen, dat de keukens van nu zijn veranderd. Mede door haar internationale reizen leerde de schrijfster een multi-interpretabele keuken kennen, voor elke dag. Een boek gloorde aan de horizon: koken in één pan zonder aan smaak in te boeten. Voedsel voor lichaam en geest. Vol gezonde nutriënten En vooral belangrijk: makkelijk! Laat je meevoeren op de wijze van Pascale Naessens, kleurrijk eten, geuren en smaken, voor haar altijd een bron van vreugde. En Pascale de pottenbakster maakte er een speciale servieslijn bij. Super Simpel is een uitgave van Lannoo.

foto: Firelli Italian hot sauce in GKT.

Italian hot sauce. Gemaakt van Calbrese pepers, zeezout, olie, balsamico en wat funghi porcine. Prima smaakmaker uit de foodybox zomer van Kroon op het werk. Leuk flesje. Spicy foodvibes dans le Midi. Pasta met vis uit blik van de Grand Frais en een dash hot Italian hot sauce van Firelli. Een prima avondmaal bij aankomst in het Zuiden.

video: afdeling homard bij Les Grand Buffets.

Les Grands Buffets de Narbonne. Wat een feest. In een non descript jaren 80 gebouw huist één van de grootste attracties van Narbonne. Naast trekpleisters als het aartsbisschoppelijk paleis en de beste markt van Frankrijk, vind je op deze plek Les Grands Buffets. Een gastronomische tempel gewijd aan alles wat er op eetgebied is te vinden in de Hexagone. Aanvankelijk was GKT hier wat sceptisch over, gezien de all you can eat formules, die we in Nederland kennen. Maar de werkelijkheid bleek geheel anders. Bij binnenkomst sluit je in de hal van het zwembad aan bij de andere gasten. De deuren zwaaien klokslag half acht open en je betreedt een spreekwoordelijke grot van Ali Baba. Je komt ogen tekort. Kosten noch moeite zijn gespaard, om de gasten terug te voeren naar het Frankrijk van Escoffier en de belle époque. Lees meer.

LES GRANDS BUFFETS, Rdpt de la Liberté 11100 Narbonne. France. + 33 4 68 42 20 01

foto: de Hollandse winter op een schilderij.

De volgende editie van Gereons Mag staat, hoe kan het ook anders in het teken van de aanstormende kerstdagen!

Noot: de vendanges-editie 2024 van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door Bas van Montfrans, , De Mesdag Collectie, Kroon op het Werk, Bill Smith Chapel Hill, Frances Mayes, Jacques Hermus & Ronald Giphart, Marjan’s recepten, Pascale Naessens, Nijgh & Van Ditmar, Firelli hot sauce, Vignerons de Cessenon, Les Grands Buffets, Pitch PR voor Zweedse wijn, gereonskeukenthuis-archief en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Les Grands Buffets.

foto: entrée van Les Grands Buffets.

Les Grands Buffets. Tradition & Dédication. Vrijdagavond, het parkeerterrein bij het omnisports-complex van de Zuidfranse stad Narbonne loopt langzaam vol. Uit de auto’s stappen mensen, gekleed voor een feestelijke avond. Het zwem- en schaatsgebouw is gelegen op een ZAE* net buiten het oude centrum van de stad. Omgeven door winkelketens en fastfoodzaken. Net als elders in Frankrijk. Wat doen al die mensen dan hier op hun paasbest? In het jaren 80 gebouw huist namelijk één van de grootste attracties van Narbonne. Naast trekpleisters als het aartsbisschoppelijk paleis en de beste markt van Frankrijk, huist hier Les Grands Buffets. Een gastronomische tempel gewijd aan alles wat er op eetgebied is te vinden in de Hexagone. Aanvankelijk was GKT hier wat sceptisch over, gezien de all you can eat formules, die we in Nederland kennen. Maar de werkelijkheid bleek geheel anders. Bij binnenkomst sluit je in de hal van het zwembad aan bij de andere gasten. De deuren zwaaien klokslag half acht open en je betreedt een spreekwoordelijke grot van Ali Baba. Je komt ogen tekort. Kosten noch moeite zijn gespaard, om de gasten terug te voeren naar het Frankrijk van Escoffier en de belle époque. Prachtige zalen vol koperen buffets met vanalles, wat je je maar kan voorstellen op eetgebied. Van vis, via een cochonaille, verse kreeft, oesters, warme gerechten, een rotisserie, waar je je hoofdgerecht bestelt, het grootste kaasplateau van de wereld en tot slot crèpes Suzettes, die voor je neus worden bereid. Vandaag een fotoblog, want de aanvankelijke vraagtekens verdwenen bij al dit lekkers als sneeuw voor de zon. Les Grand Buffets zijn een once in your life experience. Niet meer en niet minder. Incontournable!!!*

video: koks aan het werk in de rotisserie.
foto: het dessertbuffet.
foto: hammen om zelf te snijden bij het cochonaille buffet.
foto: krabvarieteiten.
foto: de tuin van Les Grand Buffets.
foto: amuses, waarvan boven de rogvleugelpaté heel bijzonder was.
video: kreeftparadijs.
foto: kreeft en crevettes.
foto: een gegratineerde oester uit Bouzigues met sabayon van muskaatwijn.
foto: de Tommes uit de Pyreneeën.
foto: de eetzaal à la Louis XVI.
foto: de rotisserie.

LES GRANDS BUFFETS, Rdpt de la Liberté 11100 Narbonne. France. + 33 4 68 42 20 01

Reserveren: https://www.lesgrandsbuffets.com/fr

ZAE= zone d’activités économiques, bedrijventerrein

cochonaille = alles van het varken

Incontournable = wat je gezien moet hebben, niet te missen

VROEM VROEM apéro!

foto: het racen in Zandvoort begon 85 jaar geleden.

VROEM VROEM apéro! Een vrolijke apéro in het kader van de F1 Zandvoort. Elk jaar gaat GKT in de aanloop naar het race-spektakel op zoek naar lekkere bubbels en hapjes om deze dolle dwaze dagen in Zandvoort luister bij te zetten. On met la patate*, let’s go! VROEM VROEM. Deze keer zette GKT al in juli een oproep op Facebook voor leuke bubbel/gerecht combinaties. Ingrid Larmoyeur, de wijnschrijfster, die het kan weten, diende een paar van haar heerlijke wijn/spijscombinaties in. Hieronder vind je twee recepten van haar hand. Zelf dook GKT o.a. in het kookboek van burgerarchitect Martin Kintrup, om inspiratie op te doen voor een “Bahama mama” burger, die ik niet als gerecht serveer maar als miniburgertjes. Frisse krokante kipburgers met een kokostoon en tropische papayasalsa. Gezellig voor op de plancha tijdens de laatste race op F1 zondag.

foto: pastinaakchips met truffelmayo van Ingrid.

Vertruffelijke pastinaakchips. Ben je op zoek naar originele gerechten? Dan kom je vanzelf terecht bij Ingrid Larmoyeur, wijn- en spijsschrijver van de site Vinissima. Zij zond voor deze editie van VROEM VROEM apéro twee heerlijke ideeën in.

Nodig:

1 à 2 pastinaken

olie om in te frituren

grof zeezout

Bereiding:

Schil 1 à 2 pastinaken met een dunschiller. Snij de pastinaken met een mandoline in flinterdunne plakjes. Verhit frituurolie in een frituurpan of wok tot 150°C. Frituur de plakjes pastinaak in ca. 5-6 minuten knapperig goudbruin. Tip: doe niet teveel in één keer, dan koelt de olie teveel af en plakken de plakjes aan elkaar. Laat de chips uitlekken op keukenpapier en besprenkel met zeezout. Gebruik ze als dip met bijvoorbeeld truffelmayonaise (zie hieronder) of als garnering bij een gerecht.

Bereiding truffelmayonaise:

Natuurlijk kun je prima kant-en-klare truffelmayonaise kopen. Maar het is ook heel leuk en lekker om het zelf te maken (overigens wel duurder). Simpeler kan niet: roer mayonaise en truffeltapenade door elkaar en geniet!
De truffelmayonaise is heerlijk als dip bij de pastinaakchips, maar ook lekker bij frites, aardappeltjes uit de oven, carpaccio, coquilles of een mooie steak. Ach, waar is het niet lekker bij!?
Tip: gebruik geen ‘truffelolie’ voor de truffelmayonaise; dat smaakt echt niet zo lekker! Wil je de truffelmayonaise iets frisser, doe er dan een klein beetje (1tl) citroensap bij.

foto: de Bahama mama burger van burgerarchitect Kintrup.

Bahama mama burger: de easy does it versie van GKT.

Nodig;

4 burgerbroodjes uit de oven. Of kleine minibolletjes, als amuse.

8 eetlepels papayasalsa

6 el mayonaise met een snuif cayennepeper

4 hamburgers gemaakt van 500 g kipgehakt, gekruid met kerriepoeder en cayennepeper en gewenteld door geplette cornflakes met kokos. Eventueel zout.

8 bladeren van een romainesla

kokosrasp

Voor de salsa:

100 g tomaten blokjes, ontveld en ontpit.

150 g papaya in blokjes

1 lente ui in ringetjes

1/2 Spaans pepertje in ringetjes

peper en zout

1 el limoensap

eventueel wat gehakt korianderblad.

Bereiding:

Doe de broodjes met wat kokosrasp in de oven en bak ze af. Maak het kipgehakt aan met het kerriepoeder en cayennepeper en eventueel wat zout. Vorm er 4 burgers van. Of twaalf kleine burgertjes. Doe de cornflakes en wat kokosrasp in een plastic zak en verkruimel deze, maar niet te fijn. Wentel de burgers door de cornflakes. Maak intussen de salsa van tomaat, papaya, Spaanse peper, lente-ui en wat limoensap. Bak de burgers om en om gaar in wat olie in een koekenpan. Snijd de broodjes door, Besmeer de onderste helft met mayonaise. Beleg deze met de romaine-slabladeren. Leg hierop de kipburger en daarna een flinke schep salsa. Bestrooi met de overgebleven kokosrasp.

foto: Cabré & Sabaté brut van de Mercadona.

Drink er een kloek glas cava bij of een piña colada.

foto: Ferrari F1 cuvée ZNDVRT.

Ferrari F1 brut, Zandvoort editie. Een speciale F1 ZNDVRT editie van deze spumante uit Trentino, gemaakt van de chardonnay druif, die minimaal 24 is maanden gerijpt. Deze bubbel heeft een licht strogele kleur. Een geur van appel en wilde veldbloemen. De smaak is elegant met rijpe fruittonen en natuurlijk de klassieke noot van geroosterd brood.

Deze bubbel is te koop bij Wijn aan Zee aan het Stationsplein in Zandvoort.

foto: saffraanlinguine met oesters en kaviaar van Ingrid.

Saffraanlinguine met oesters en kaviaar.

Nodig (amuse voor 12 personen, voorgerecht voor 4-6 personen):

12 verse oesters in schelp

160 g linguine Een plukje saffraan (heb je geen saffraan, dan kun je voor de gele kleur ook kurkuma gebruiken, maar je mist dan de fijne smaak van saffraan!)

12 tl kaviaar

200 ml champagne, andere mousserende wijn of witte wijn

1 sjalotje, fijngesnipperd

2 klonten roomboter

versgemalen peper

10 takjes bieslook, fijngesnipperd

optioneel: citroensap

Bereiding:

Open de oesters en vang het oesterwater op! Bewaar de onderste diepe schelphelften van de oesters. Tip: gebruik voor het openen een oestermes (met een keukenmesje lukt het echt niet!) en bescherm bij het openen je hand waarin je de oester vasthoudt, bijvoorbeeld met een driedubbel gevouwen keukendoek of – nog beter – een metalen oesterhandschoen. Voor tips hoe je de oester kunt openen, zie bijvoorbeeld hier.

Zeef het oesterwater met een fijn zeefje of door een filter en vang het op; je hebt het oesterwater straks nog nodig. Smelt een klontje roomboter in een pannetje met dikke bodem, voeg 100 ml champagne (of andere droge mousserende wijn) of witte wijn toe en kook voor de helft in. Zet apart. Fruit in een andere pan met dikke bodem het sjalotje. Giet er 100 ml champagne of witte wijn toe en kook totdat de vloeistof bijna verdampt is. Giet er dan wat oesterwater bij en kook weer in. Je hebt waarschijnlijk niet alle oesterwater nodig, gebruikt max. 100 ml. Voeg er flink wat gemalen peper bij; zout is niet nodig, want het oesterwater is al ziltig en geeft veel smaak.

Week de saffraan in wat warm water. Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta. Doe de saffraan met water erbij. Zout is niet nodig! Kook de linguine in ca. 11 minuten. Giet de pasta af en voeg bij de sjalotten met wijn en oesterwater Roer goed door en verwarm samen nog twee minuten. Doe de gesnipperde bieslook erbij en roer nog een keer goed door.

Voeg de oester toe aan het boter-/wijnmengsel en verwarm kort. Leg alle oesterschelpen klaar. Als je het serveert als amuse, neem je 1 oesterschelp per persoon en serveert het op een klein bordje, amuselepel of op een grote schaal. Als je het als voorgerecht serveert, leg je 2 (dan heb je genoeg voor 6 personen) of 3 (dan heb je voor 4 personen) oesterschelpen op een bordje.

Serveren: verdeel de linguine over de twaalf oesterschelpen. Tip: draai met een vork een mooi klein torentje en keg voorzichtig in de schelp.
Leg nu op elk linguinetorentje een oester en schep er een lepeltje kaviaar op. Schep er nog een beetje van het boter-/wijnmengsel over en klaar! Eventueel kun je er nog een paar drupjes citroensap over knijpen, maar nodig is dat niet.

foto: Villa Franciacorta.

Wijntip: Franciacorta. Bij een gerecht met oesters en kaviaar denk je al gauw aan champagne. Maar omdat dit een pastagerecht is, koos ik voor een mooi Italiaans alternatief. De mooiste Italiaanse spumante komt ongetwijfeld uit Franciacorta in de Noord-Italiaanse wijnregio Lombardije. Deze spumante komt het dichtst bij de smaak en stijl en het karakter van champagne. De wijnen worden ook gemaakt volgens de metodo classico (méthode traditionelle), dus met een tweede gisting op fles, net als bij champagne.

foto: tzatziki van rode biet uit de keuken van DOOR73

Door73, tzatziki van rode biet. De food vibes van Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin. Twee vrienden, die elkaar hebben ontdekt in de keuken. Eerst in het pittoreske Zeeuws Vlaanderen, later verder samen in het restaurant OAK en nu separaat in DOOR73. Je zou deze twee bijna een culinaire tweeling noemen, die veel gemeen hebben. Vooral fusion eten. Ballardin door zijn Italo-Braziliaanse roots en Ivanidis door zijn Kretenzische. De twee heren zijn behalve goede vrienden ook concullega’s aan het fornuis. Na jaren samenwerking werd het tijd voor Eric Ivanidis om zelf aan het roer te staan. Resto DOOR73 werd geboren in het Gentse. Met de onverlate steun van Ballardin. Ze combineren hun vriendschap en foodvibes hier met cocktails, hapjes, shared dining en heerlijke gerechten. Mediterrane gerechten met Zuidamerikaanse vibes en Aziatische kruiding. En dat verhaal vertellen ze samen in dit kookboek, waarin je de weerslag vindt van hun symbiose. Een vrolijke, maar ook spannende fusionkeuken, waarin wereldwijde stijlen elkaar ontmoeten.

RECEPT: tzatziki van rode biet.

Nodig:

voor de ingelegde mosterdzaad:

50 g mosterdzaad

50 g suiker

100 ml witte azijn

50 ml water

voor de taztziki:

30 g rode biet

100 g Griekse yoghurt 10%

2 g zout (additioneel)

10 ml olijfolie

4 ml witte wijnazijn

10 g ingelegd mosterdzaad

2 tenen knoflook geperst

10 g rauwe biet, wat snijbiet ter garnering

20 g feta verkruimeld

2 neden geroosterd desembrood

1 g oregano

lik/scheutje olijfolie

Bereiding:

Ingelegd mosterdzaad; Doe alle ingredienten in een steelpan en kook alles gedurende 3 minuten. Giet over in een schone pot en laat het geheel rusten in de ijskast.

Tzatziki: Verpak de bieten in aluminiumfolie en bak deze 45 minuten of langer in een oven, voorverwarmd op 180° C. tot ze zacht zijn. Laat afkoelen. Schil de biet en rasp fijn. Meng alle ingrediënten, behalve brood, feta, oregano, snijbiet en lik olijfolie, in een kom en meng het geheel goed door. Serveer de tzatziki als bolletjes in een kom met een blad van snijbiet. Serveer er een snee geroosterd brood bij met daarop verbrokkelde feta, een dash olijfolie en wat oregane. Kali Orexi sas!

foto: cava ¡ HOLA! gewoon bij de blauwe grootgrutter.

Bubbeltip: cava ¡HOLA! zero. ­

*on met la patate! betekent gas erop (Waalse uitdrukking)

Het Syrië van Imad.

foto: zelg gegaarde lamsschenkel, tabakh roho.

Het Syrië van Imad. Een culinaire liefdesbrief aan een stad, die hij verliet en nu niet meer zou herkennen. GKT las het verhaal van deze restaurateur uit Damascus, die zijn gezin en stad node verliet als vluchteling. Zijn leven was niet meer mogelijk en veilig in deze stad vol oppressie en geweld. Beschuldigd van anti Assad regime activiteiten en daarvoor gearresteerd en op voorspraak van een buurman weer vrijgelaten, zat er niets anders op dan met pijn in zijn hart te vluchten. Het werd via een lange reis uiteindelijk Londen, waar de schrijver van dit kookboek via allerlei baantjes en een dosis geluk weer terecht kwam in zijn oorspronkelijke métier: koken voor mensen. Hij opende een restaurant en zijn gezin voegde zich na jaren bij hem.

foto: Sahan khundra, het Syrische kruidentuiltje.

De Syrische keuken. Wetende , dat hij Damascus nooit meer terug zal zien, schreef Imad een liefdesverklaring. Niet in zoetgevooisde woorden, maar in zijn favoriete smaken en recepten. Imad leerde, zo zegt hij zelf, de Syrische zomer pas te waarderen, toen hij deze niet meer aan den lijve ondervond in 2015. Nadat hij in het Verenigd Koninkrijk aankwam via vele omzwervingen, waaronder de jungle van Calais, waardeerde hij zijn achtergrond des te meer. Wat hij in zijn hoofd en hart meenam waren de Syrische ingrediënten, smaken en de manier van eten.

foto: Syrische fish & chips uit het kookboek.

Het kookboek start met smaakmakers en basisbereidingen. Bij smaken denk je aan bijvoorbeeld baharat, dat ook in het keukenkastje van GKT staat, weliswaar van Jonnie Boer, maar door het recept van Imad weet ik nu ook hoe makkelijk het zelf is te maken. Van de smaakmakers gaan we verder naar de basisbereidingen. Sahan khundra, je zou dit een Syrisch bouquet garni kunnen noemen ter opvrolijking van veel gerechten. Heel bijzonder vindt GKT de gekonfijte knoflookolie. Ideaal voor in een zoutarm dieet. Op naar de mezze, een tafel vol kleine gerechten, die je overal tegenkomt in de Levant. Hoemmoes, tabbouleh, baba ganoush en falafel. Hoemmoes komt vaak op tafel in GKT, dus de variaties van deze schrijver zullen ook wel hun plekje veroverren. Ook ontbreekt de Syrische dip muhammara niet. De hoofdgerechten bestaan uit een bijzondere Syrische fish & chips, met tahinsaus, mujadara en tabakh roho, zelfgegaarde lamsschenkels. Tot slot ontbreken kibbeh niet. Het kookboek sluit, hoe Midden Oosters af met zoete desserts.

foto: spannende hoemmoes.

GKT denkt, dat het bijzondere aan dit boek niet per se de gerechten en de recepten zijn, maar de context. Natuurlijk zijn de recepten heel smakelijk en bruikbaar als variatie op het Middern Oosterse repertoire, dat GKT al kende en maakte. De portée van dit boek zit hem in het verhaal en de veerkracht van deze kok en schrijver, die door middel van de smaken uit Damascus zijn nieuwe woonomgeving beetje bij beetje de zijne maakte. Al kokend uit zijn hart. Eten deel je samen! De Syrische keuken van Imad is daarmee een fijn kook- en leesboek.

foto: cover De Syrische keuken van IMAD.

De Syrische Keuken van IMAD. Imad Alarnab (ISBN 9789461433190) is een uitgave van GoodCook en is te koop voor € 29,95

‘Het is een enorm eerbetoon aan de auteur, die, ondanks al zijn openhartige opgewektheid, zoveel heeft moeten doorstaan om hier te kunnen zijn. Als Syrische vluchteling die bijna alles verloor – zijn huis, zijn restaurants, zijn land – kwam hij in 2015 met niets naar Groot- Brittannië, en sindsdien heeft hij zijn gezin in veiligheid gebracht en zich hier gevestigd met een restaurant. Hij beweert dat hij geluk heeft dat hij hier is, maar ik heb eerder het gevoel dat wij de gelukkigen zijn.’  Nigella Lawson (6 juli 2023)

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Rosé uit de Provence en astuces…..

foto;: de smaken van de Provence.

Rosé uit de Provence en astuces….. De bakermat van rosé, dat kun je de Provence wel noemen. De wijnbouwers van de Provence hebben een grote expertise op het gebied van de productie van deze wijnsoort opgebouwd. Niet zo verwonderlijk: er is een groot scala aan druivenrassen, het terroir is excellent en marketingtechnisch gesproken zwijmelt de hele wereld bij het “provencegevoel” Wijn tussen de ansichtkaartbeelden van lavendel, de Mont Ventoux, dromerige dorpjes en het getsjirp van de cicaden. Daar past idealiter een mooi fris glas rosé bij. Het ultieme zomergevoel. Maar niet alleen in de zomer kun je rosé drinken. Dat weet GKT al heel lang. Rosé is in mijn keuken in alle seizoenen een geliefd aperitief. Zo ook de premium rosé’s, die GKT onlangs mocht proeven.

“Plus qu’une mode : la tendance. En 30 ans, le vin rosé est devenu incontournable” In Frankrijk is men de laatste 25 jaar 3 maal zoveel rosé’s gaan drinken. Eén op de drie flessen verkochte wijn is een roséwijn.

De wijnbouw in het mediterrane bekken van Frankrijk is al heel oud. Kolonisten zoals de Grieken en Phoeniciërs namen de wijnstok mee en plantten deze in het zuiden. Het klimaat is ook heel aangenaam voor wijnbouw. Alhoewel de klimaatveranderingen van de laatste tijd wijnbouwers vanwege de droogte heel wat nieuwe uitdagingen opleveren. De Provence kent een uitgekiend AOP systeem. Drie AOP’s te weten, Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence enn tot slot de Coteaux de Varois. Over de laatste AOP heeft GKT al heel wat geschreven . De Provence is daarnaast de enige regio ter wereld, die zich voor 90% toelegt op de productie van rosé’s. Dat is bijzonder.

Rosé wijnen uit de Provence worden gemaakt volgens de hoogste normering in druivenrassen. Dit levert een topproduct op. Maar hoe je het ook wendt of keert, het begint allemaal met de teelt van hoogwaardige druiven. Dankzij de goede omstandigheden en het terroir parfait is de teelt van druiven in de Provence van zeer hoog niveau. En maakt het daarom voor de producent mogelijk, om (premium) rosé’s te maken, die hun gelijke niet kennen. De drie belangrijkste druivenrassen voor roséwijnen zijn Grenache, Cinsault en Syrah. Het blenden van wijnen is traditie in deze regio. Dat geeft structuur en balans in de wijn. Van witte wijntonen tot zwoel fruit. Met eeuwenoude expertise weten de vignerons de Provence wijnen te maken voor elk smaakgevoel.

foto: Barbebelle rosé. https://www.chateaubarbebelle.com/

GKT proefde twee wijnen:

Cuvée rosé Fleuri. AOP Coteaux d’Aix en Provence 2023. Domaine du Château Barbe belle. Een vrolijke fles rosé, etiket met een hipster met baard, luisterend naar de naam Barbebelle. GKT las par accident Barbarella, maar dat is iemand anders. Een gedistingeerde rosé uit het wijngebied rond de chique stad Aix. Duurzaam gemaakt van 60% grenache, 20 % cinsault en 20% syrah voor de pit. Laten we deze druivenblend de heilige drieëenheid van de Provençaalse rosé nomen. Dat neemt niet weg dat er ook nog vele andere combinaties mogelijk zijn. Deze rosé wordt biologisch geproduceerd op temperatuur gecontroleerde stalen tanks. De kleur is licht zalmroze, de neus wordt gevormd door tonen van framboos en amandel. De smaak is snoepjesachtig, denk aan die gestreepte zuurtjes, qua fruit proef je witte perzik, abrikoos en wilde aardbei. Cuvée rosé Fleuri is zeer geschikt als apéro, maar ook bij grillades en carpaccio.

foto: Estandon Lumière. https://estandon.fr/

Estandon Lumière. Een rosé uit Brignoles in de VAR. Een Agri-Confiance gecertificeerde AOP Coteaux Varois. Dit label staat voor duurzame en gecontroleerde teelt. Estandon kent een uniek terroir. GKT gaat nu niet alle geografische aspecten belichten. Nachtpluk voor de nodige fraîcheur en zeer korte maceratie. Daarna temperatuur gecontroleerde fermentatie op staal en aansluitend een malo. Gemaakt van grenache, cinsault en syrah. De kleur van deze rosé is bleekroze comme d’habitude in de Provence. Een expressieve neus, weelderige smaken van exotische fruit en citrus. De eind-etappe en bouche is elegant te noemen.

Astuces:

RECEPT voor een “lost in France” burger. GKT vond inspiratie in het heerlijke kookboek van burgerarchitect Kintrup. Een ober in Aix en Provence serveerde mij eens een “burgeur”gemaakt van varkensvlees, met de woorden: “Et voilà, l’essentiel de la cuisine française: le burger”

Nodig:

4 harde volkorenbroodjes met havervlokken

4 el gekonfijte sjalotten uit een potje

8 el kruidenmayonaise, zelf maken met gedroogde persillade en Lesieur mayonnaise.

4 mediterrane burgers gemaakt van HOH gehakt.

radicchio slablaadjes, gewassen.

plakjes geitenkaas of voor de liefhebber Munsterkaas.

vijgen in plakjes

olijfolie

Bereiding:

Snijd de broodjes door en rooster ze op de plancha. Maak van mayonaise en gedroogde persillade een kruidenmayonaise. Besmeer de broodje met deze mayo. Maak het HOH gehakt aan met twee tenen geperste knoflook, paprikapoeder, zout naar wens, peper en provençaalse kruiden. Vorm er hamburgers van en grill deze op de plancha tot ze gaar zijn. Ga nu de burgers assembleren. Leg op de broodjes wat radicchio, plaats hierop de burger van de grill en top deze af met de dungesneden geitenkaas of Munster. Maak het geheel af met een lepel gekonfijte sjalotten en twee plakjes vijg. Dek af met de andere helft van het broodje. Bon appétit.

foto: een emblematisch Provençaals landschap gezien vanuit Orange

Meer astuces vind je hier: Vins de Provence, astuces pour l’apero, toast Knokke le Zoute & Saint Tropez cooking.

Noot:  dit verhaal over Provençaalse rosé werd mede mogelijk gemaakt door Pitch PR, Conseil Interprofessionel de Vins de Provence, Lannoo, Martin Kintrup, foto van Pauline Chardin, Vins Estandon domaine Barbebelle, gereonskeukenthuis-archief en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Zomer in Zandvoort.

foto: zonsondergang aan zee.

Zomer in Zandvoort. De zomer heeft eindelijk zijn intrede gedaan en dat is te merken in Zandvoort. De badgasten en dagjesmensen spoedden zich deze week naar het strand, om te genieten van de zon en het pootjebaden. Ondertussen gonsde het op de boulevard en in het dorp van de activiteit. Want jaarlijks trekt in het kader van Pride on the Beach een diverse stoet uit de LHBTQ (wat heeft GKT een hekel aan deze lettersoep, maar dat terzijde) gemeenschap over de boulevard. Een feestelijk en tevens noodzakelijk geheel, om zichtbaar te zijn en te blijven. Want soms schrikt GKT toch wel van de opmerkingen van reaguurders op de sociale media. Werk aan de winkel.

video: Pride and the beach.

Zomer in Zandvoort is meer dan alleen gay pride en strand. GKT bezocht onlangs de tentoonstelling Street Art in het Zandvoorts Museum. Een verzameling bonte werken van bekende internationale kunstenaars op straatkunstgebied. Men kan zelfs ex president Trump als keizer zonder kleren bezichtigen. Ook buiten zijn er de nodige bijzondere murals te zien. Eén daarvan op het Fenemaplein is helaas aan het zicht ontrokken vanwege een kermisattractie. Maar…. loop de route eens en bewonder deze kleurrijke contributies aan het straatbeeld. Meer informatie vind je bij Zandvoorts Museum.

foto: Street art Zandvoort tot en met 1 september.

“Tijdens de tentoonstelling in het Zandvoorts Museum tonen we STREET ART gerelateerde kunstwerken vanuit twee privé verzamelingen met o.a. “Blek le Rat”, de godfather van de graffiti kunst uit Parijs, maar ook kunst van Rob Scholte, Ben Eine (UK), Hugo Kaagman, Pipsqueak was here!!!, Kaws en Henk Schiffmacher. Sommige van deze street artists doen ook mee met Street Art buiten. Dit worden indrukwekkend murals op de Oude Brandweerkazerne, het voormalig Dolfirama gebouw en de Kippentrap.” (intro op site van Zandvoorts Museum)

foto: Ga zelf eens kijken als je deze man ook van de andere kant wilt zien.

Tot zover de toeristische tips. Gezien de météo berichten uit Occitanië (tegen de veertig graden vandaag) is het hier in Zandvoort beter vertoeven. Een mooie zomerperiode om weer eens wat onderwerpen af te stoffen voor mijn blog Gereons Keuken Thuis. Wat staat er op de rol in augustus? GKT begint de maand met wijnen, rosé’s uit de Provence met een bijzonder burgerrecept. Want de hamburger, zoals een ober in Aix en Provence mij eens toevertrouwde is de quintessentie van de Franse keuken. Er ligt een bijzonder kookboek, of moet GKT zeggen een liefdesverklaring aan de Syrische keuken van Londense chef Imad Alarnab op de keukentafel. Een bijzonder verhaal, uitgegeven door GoodCook.

foto: cover Syrische Keuken van Imad.

What else? De alfresco zomer gaat onverdroten voort, maar GKT heeft besloten, dat dit de laatste editie was. Tijd voor een nieuw zomerthema in 2025. Om redenen van belangstelling is er deze zomer ook geen kookboekverloting. In de Zandvoortse keuken wordt hard gebrainstormd over bubbels en hapjes voor tijdens de F1, die op 23, 24 en 25 augustus wordt verreden op het circuit. VROEM, VROEM…. GKT heeft al enkele inzendingen binnen, maar kan jullie ideeën altijd gebruiken. Dus schroom niet je fijne bubbeltip met bijpassend hapje in te zenden!

foto: augustus is racemaand in Zandvoort.

GKT gaat aan de slag en maak er een mooie augustusmaand van!

RECEPT. (een zomerherhaalrecept)

Haringsalade aan zee. Ik moest er op de boulevard eens aan denken toen ik bij viskar Zeemeermin wat haringen meenam. Ik eet de Hollandse nieuwe het liefst zonder poespas, uitjes en augurkjes. Maar soms ook in een salade. De Hollandse nieuwe of zure uit een pot.  Voor mijn vriendin Susan schreef ik een een klassieker op van haring met bietjes, In Orléans at ik eens een salade van aardappel met gerookte haring onder de noemer baltique. Bas Robben geeft in zijn boek ZUUR! een recept  voor het maken van zure haring.

Nodig:

500 g sperziebonen.

4 hardgekookte eieren

4 zure haringen uitgelekt

2 el rode wijnazijn

4 el olijfolie

1/2 el mosterd

1 grote gekookte aardappel

1 rode ui

peper en zout

paar takjes dille

gehakte peterselie

Bereiding:

Maak de sperziebonen schoon en snijd deze in stukjes. Kook ze kort in water met ruim zout. Giet af en koel de bonen met wat koud water. Kook de eieren en pel ze. Schil de van te voren gekookte aardappel en snijd deze in stukjes. Snipper de rode ui fijn. Doe de sperziebonen, ui en aardappel in een kom en meng deze door elkaar. Maak een dressing van de olie, azijn, peterselie, mosterd. meng deze door de salade. Maak de salade op smaak met wat peper en zout. Snijd de zure haringen in tweeën en verwijder de rugvin. Snijd de hardgekookte eieren in parten. Verdeel de salade over vier borden, leg de haringfilets en eieren er bovenop. Garneer met een takje dille.

Wijntour 2024 summertime.

Wijntour 2024 summertime. Het is bijna augustus en de Nederlandse kust en badgasten worden zowaar beloond met een weekje zomerweer. Tijd dus voor een wijntour met zomerse, al dan niet nolo, wijnen in de hoofdrol. Summertime galore!

foto: IGP Pays d’Oc rosé Vue mer.
foto: Cava Cabré & Sabaté, volgende keer weer meenemen uit Roses!
foto: een favoriet van GKT, deze rode Faugères.
foto: IGP Pays d’Oc rosé, Terre Rosée.
foto: rosé provençal uit de Lubéron.
foto: La Capelude blend van grenache & viognier, Pays d”Oc.
foto: premium rosé’s uit de Provence via Pitch PR.
foto: Leitz Motiv pinot noir 0% alkohol frei.
foto: Provençaalse zomerrosé uit de Alpilles.
foto: Wit uit de Loire, sauvignon blanc van J. de Villebois.
foto: Alma de España rood zonder alcohol van Torres.
foto”Bio rosé uit de VAR.

De volgende wijntour staat gepland voor eind september vanuit de Occitaanse wijnvelden.

Het grandioze groenteboek.

Het grandioze groenteboek. 90 nieuwe vegetarische recepten van Britse groentenkookster Alice Hart, die we kennen van haar eerdere boeken Vegalicious en Het grote groenteboek. Een boek met een zomerse cover. “Dat belooft veel”, dacht GKT al bladerend door het boek. Hart kookt graag klassieke gerechten met een eigen twist. Het ene recept is geschikt voor de totaalvegan, het andere weer voor een startende flexitariër. Haar idee is je te voorzien van een kookboek, dat je gaat beduimelen en dat het vegetarische kookboek van jouw keuken wordt. GKT vindt dit allemaal wat slogantaal. De bedoeling is goed, Hart wil mensen op het goede vegetarische been zetten met haar kennis als voedingsdeskundige en haar vegetarische kookrepertoire. Maar dat lukt niet telkens. Daarin is dit boek maar ten dele geslaagd te noemen.

foto: de zomerse cover van Het grandioze groenteboek.

Brunch en lunch is de kick off van de grandioze groente-avontuureis van Hart. Recepten voor avocadotoast (is dat nog wel hip?), kaastosti’s en boekweitcrêpes met bietjes. Het hoofdstuk sluit af met shakshuka met linzen en spinazie. Shakshuka mag van GKT vanaf nu worden verboden in boeken. Redacties let daarop!. Deze aftrap deed GKT het ergste vrezen, maar de schrijver revancheert zich met haar hoofdstuk Kleine gerechten. Pikilakia, mezze, voor bij een apéro. Een originele Griekse salade met knapperig dakos beschuit, dat bijna verloren was gewaand. een prachtige spliterwtenpuree en een soep van geroosterde bloemkool. Laten we die laatste een crème du Barry à la végétarienne noemen. Tot slot de fritters van wortelsoorten. De originaliteit, die ontbrak bij lunch & brunch is ineens weer lees- en kookbaar door dit hoofdstuk.

De avondmaaltijd. Een sterk basic hoofdstuk voor vegetarische, weinig avontuurlijke avondmaaltijden, zonder echte uitschieters, maar wel maakbaar voor de beginnende vega. Dolmades met bietentaztziki, een Thaise salade, hartige taart of pasta met verse tomaten en geroosterde paprika. Erg doordeweekse kost. Net zoals de nasi goreng van zilvervliesrijst. Gevolgd door de bijgerechten, die echt leuk zijn te noemen, zoals de citroenige voorjaarsgroenten, shiitakespiesjes of geblakerde groene apserges. Dit kookboek gaat als een achtbaan heen en weer, want met de bijgerechten toont Hart wederom haar creativiteit.

Sauzen. Alice Hart heeft helemaal gelijk, als ze vertelt, dat sauzen in de vegetarische keuken vaak een ondergeschoven kindje zijn. In het boek geeft ze suggesties hoe je thuis mooie sauzen ter begeleiding van haar gerechten maakt. Roze pickles, chili-paprikajam, pesto van zomerkruiden en pistou, een heerlijke Provençaalse smaakmaker. Via de desserts beland je bij de menusuggesties. GKT vindt dit een mooie aanvulling van het hiervoor beschrevene. Als Hart al wil dat je telkens teruggrijpt naar dit boek, zijn het naast de kleine gerechten, bijgerechten en sauzen, deze menusuggesties, voor als je met je handen in het kookhaar zit. Niet meer en niet minder. Het grandioze groenteboek had op sommige plekken wel wat grandiozer gekund, maar is desalniettemin een fijn vega startersboek.

Het grandioze groenteboek. 90 vegetarische klassiekers met een verrassende twist. Alice Hart. (ISBN 9789089899828) is een uitgave van Terra en kost € 32,50

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten