Gereons Mag al fresco-editie 2021.

foto: Zomer inspireert.

Gereons Mag al fresco-editie 2021. Zomer is in het land. Laat je inspireren! De al fresco zomer gaat weer van start op Gereons Keuken Thuis, met lange avonden, waarop we weer van het buitenleven kunnen genieten. Buiten koken en eten. Fijne wijn, al dan niet uit Amsterdam, nieuwe CK trunks en fijn zomers leesvoer. Deze editie van Gereons Mag staat bol van de leuke ideeën om deze eindelijk vrije zomer te beleven. Musea zoals het Van Gogh zijn weer open, de horeca opent meer en meer. Flaneren dus. En de vakanties staan voor de deur. Have fun en geniet van het al fresco leven.

foto: Stadsdichter van Amsterdam én bijdrager aan de nieuwe tentoonstelling Ongekend, Gershwin Bonevacia, draagt zijn gedicht op. (foto van Jassir Jonis)

Van Gogh Museum is weer open!. Begin juni opende het Van Gogh Museum voor het eerst weer zijn deuren na meer dan 170 dagen gesloten te zijn geweest. We kennen hiervoor allemaal de reden, maar Gereons Keuken Thuis miste museumbezoek wel. Want in mijn beleving is online bezoek niet hetzelfde. In een vorige editie van Gereons Mag kondigde ik de opening aan van Ongekend, een tentoonstelling met bijzondere aanwinsten en verhalen van het Van Gogh Museum uit de laatste tien jaar. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot 12 september a.s. Daarnaast hangt er in de vaste collectie nieuw verworven werk van Georges Lacombe, een tijdgenoot van Van Gogh. Tevens is de serie Compressed Landscapes, digitaal werk van hedendaagse kunstenaar Jan Robert Leegte, te zien. Ik ben in ieder geval van de partij. Meer info over reserveren en je bezoek vind je op Van Gogh Museum.

foto: Jan Robert Leegte, Compressed Landscapes.

Over naar de wijn:

Chateau Amsterdam. Poeh poeh, hé hé, het is zomer en bij de Hema staan twee nieuwe leuke #alfresco wijnen van Chateau Amsterdam, wit en rosé, in het schap. Een witte frisse en fruitige wijn, gemaakt van trebbiano, riesling, cabernet blanc en macabeo. Een een zonnige rosé, een blend van dornfelder en moscatel. Gemaakt in Amsterdam van een multi-etniciteit aan druiven. Lekker koud te drinken, voor na een lange stranddag om tot aan de zonsdondergang van te genieten. Poeh poeh en Hé hé, vul het glas maar! Happy summer wines.

Graan fermentatie samen met Peter van Berckel. Tsukémono-meester Peter raakt niet uitgepraat, uitgekookt en doorgeleerd over graan. Het heeft zijn grote interesse, zowel culinair, als voedingskundig. Graan bestaat in al zijn hoedanigheid al 10 duizend jaar. En telkens verschijnen er nieuwe soorten, waarmee je iets kunt doen. Peter vindt granen leuk. Dat vindt tegenwoordig niet iedereen, want er worden veel slechte eigenschappen toegedicht aan dit voedingsmiddel. Niet is minder waar en dat kun je in een workshop leren. Graanfermentaties. Als opwarmer zijn receptfilmpje voor Indiase dosa’s. Maar kijk ook eens naar het leuke aanbod workshops, dat Peter van Berckel aanbiedt op zijn site.

foto: CK trunks.

CK trunks voor de zomer. Altijd handig voor de zomer, CK trunks, kort of lang. In vrolijke kleuren. Rood , wit en blauw. Gereons Keuken Thuis schreef er al eerder over. Fijn voor thuis met hoge temperaturen of op het strand. En ze zitten als gegoten. Je vindt een hele leuke selectie trunks, niet alleen van CK, maar ook andere merken op Hemd voor hem. De modewebwinkel voor gents.

foto: de producten van Fishtales at SeaSpot.


Easy does it pasta à la Bart van Olphen
. In de zomer heb je niet altijd zin om in de keuken te staan. Dan is een makkelijke spaghetti met vis uit blik een smakelijke optie. Gereons Keuken Thuis gebruikt dan de fijne producten van Fishtales en met wat goede wil en een scheut visolie uit de blikjes draai je zo een avondmaaltijd in elkaar, om samen bij de ondergaande zon en een glas koele vermentino van te genieten.

foto: easy does it pasta met vis uit blik.

Nodig: 

300 g pasta, ik koos voor spaghetti van Molisana.

1 blikje sardines op olie

1 blikje tonijnansjovisfilets of ansjovispuree uit tube

4 tenen knoflook

1/2 rode paprika

2 stengels bleekselderij

doosje cherrytomaten gehalveerd

2 tl oregano

1 tl tijm

gehakte verse basilicum

citroen

wat visolie uit de blikjes

peper en zout


Bereiding:

Schil en snijd de bleekselderij in stukjes, hak de knofloktenen fijn, snijd de tomaatjes in halfjes, snijd de paprika in stukjes. Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de gesneden groente en knoflook met de ansjovisfilets of een kneepje puree toe. Fruit kort aan. Breng een pan ruim water aan de kook met ruim zout en kook de pasta al dente. Voeg de oregano en tijm toe. Maak de sudderende saus op smaak met wat zout en peper. Kijk wel uit, want de ansjovis voegt ook zout toe. Zat het vuur laag en laat de groenten kort smoren. Haal de vis uit blik en snijd in stukjes. Haal de graatjes uit de sardientjes. Hak de basilicum fijn. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht. Voeg de pasta toe aan de saus met wat kookvocht. Meng het geheel goed en voeg de vis uit blik toe. Voeg als laatste de gehalveerde tomaatjes toe. Maak de pasta af met een kneepje citroen en de gehakte basilicum. De echte die hards kunnen nog wat visolie toevoegen.

foto: Blogger worden doe je zo!

Blogger worden doe je zo! Ik schrijf al zo’n 15 jaar blogs en toch valt er ook voor mij van collegae heel wat te leren, want als je blogt ben je nooit volleerd. Laat nu in mei een heel handzaam Ebook zijn verschenen van de hand van My happy Kitchen Anne-Marie. Blogger worden doe je zo! In dit Ebook leer je van Anne-Marie de fijne kneepjes van het bloggersvak. Hoe te starten en hoe het vol te houden. Je kunt dit Ebook bestellen op My Happy Kitchen of op bol.com.

In 2013 had ik een eenvoudige website waarop ik mijn recepten deelde met familie en vrienden. Twee redenen brachten mij ertoe om in januari van 2014 een eigen blog te beginnen. In de eerste plaats vooral omdat ik het schrijven en creëren van producten miste. Ik had als communicatiemedewerker altijd veel mooie (web)teksten mogen schrijven en brochures gemaakt, maar sinds een aantal jaar was ik opgeklommen naar een leidinggevende functie. En terwijl ik druk was met vergaderen, brandjes blussen en meerjarenplanningen maken, was er voor creatief schrijven geen tijd meer.”

foto: no waste ingemaakte klokhuizen voor bij de BBQ.

Ingemaakte klokhuizen van Mikkel Karstad. Tijdens de groene weken dit voorjaar besprak ik het mooie nieuwe familiekookboek van Mikkel Karstad, nordic family kitchen.

Nordic family kitchen. Gezond, natuurlijk en eenvoudig eten met je gezin. Dat stond Mikkel Karstad voor ogen, toen hij samen met fotograaf Anders Schønnemann zijn nieuwste boek presenteerde. Een boek, dat startte in Kopenhagen, toen Mikkel 12 of 13 jaar oud was. Eens in de zoveel tijd maakte zijn moeder hem verantwoordelijk voor de avondmaaltijd. Geen sinecure van van inkoop tot bereiding mpoest de jonge  Mikkel alles zelf organiseren. Dat deed hij met verve en de kiem voor zijn latere bestaan in de culinaire wereld was gelegd. Daardoor houdt hij zich nu al meer dan dertig jaar bezig met twee dingen, die hem aan het hart gaan eten en mensen. Deze waarden tracht hij ook door te geven aan zijn vier kinderen en rondom en vanuit hun huis in Kopenhagen worden regelmatig uitstapjes gemaakt, waar bij de Karstad kinderen kennismaken met eetbare natuur en wat daar te vinden is. Hoe klein hun tuin van de stadsboerderij ook is, er valt ook in de stad heel wat te verbouwen, zoals kruiden en verse groenten.”

Uit dit kookboek een heel leuk #nowaste recept:

Nodig:

20 klokhuizen van appels.

500 g grof zout

Bereiding:

Doe de klokhuizen in een schone pot en dek af met  het zout. Sluit de pot af en schud de pot flink, zodat alle klokhuizen met zout zijn bedekt. Zet de pot voor gebruik minstens 3 weken  op je aanrecht of op een keukenplank. Je zou hem zelfs 5 tot 6 maanden kunnen laten staan! Gebruik de klokhuizen als alternatief voor ingelegde citroenen in een dressing, als vulling voor een hele gegrilde vis of als onder deel van een marinade voor kip uit de oven. en bij je al fresco BBQ.

foto: Zeeuwse hangcultuurmosseloogst.

Hangcultuurmosselen uit Zeeland. De eerste mosselen uit hangcultuur bij Neeltje Jans zijn weer opgehaald. Het duurde door het koude voorjaar van 2021 wat langer, maar ze zijn goed gevuld en smakelijk. Hangcultuurmosselen zijn altijd de eerste, die worden geoogst van het aankomende seizoen en vormen zo’n vijf procent van de totale productie. Het seizoen van de bodemcultuurmosselen begint 7 juli a.s. Maar tot dan kun je al genieten van Zeeuwse hangcultuurmosselen.

“Van mosselen geniet je samen met vrienden en familie. Het feit dat we weer meer samen mogen komen, kunnen we mooi vieren met een heerlijke pot op het terras,” aldus mosselkweker Jan Bout die de eerste hangmosselen bovenhaalde.

.

foto: Frederik Boer van Special Wines.

Disco en wijn bij het Stadionplein. Op 2 juni jl. werd aan de Marathonweg een wijnwinkel mét wijntuin geopend. Een initiatief van Frederik Boer, die wijn uit de klassieke hoek wil halen en uit de corduroy bandplooibroekensfeer. Hij maakte de afgelopen tien jaar vele wijnreizen en wil nu zijn trouvailles op een vaste stek delen. Wijn is DISCO volgens Boer en hij selecteerde bijzondere wijnen met een vrouwelijke touch voor deze nieuwe wijn hotspot. En alsof dat nog niet genoeg is er ook kunst te bewonderen van Geoffrey Wine. Gereons Keuken Thuis stapt een snel op zijn fiets richting Stadionpleinbuurt om het geheel te gaan bekijken.   

Special Wines, Marathonweg 15 1076 SX Amsterdam

foto: Carlo Cracco aan het werk in Rome.

Vialone nano rijstpuddinng. Een met witte koffie gearomatiseerd nagerecht van chef kok Carlo Cracco. Vialone nanorijst, met een rondere korrel leent zich bij uitstek voor bereiding van desserts, leerde Gereons Keuken Thuis tijdens de workshop van deze Italiaanse maestro.

Nodig:

500 g verse volle melk  

70 g Vialone Nano rijst  

50 g natuurlijk mineraalwater  

30 g hele koffiebonen  

10 g kristalsuiker 

1 steranijs 

1 groene kardemompeul

Bereiding:

Vialone nano rijstpudding gearomatiseerd met witte koffie. Dit maak je in een handomdraai. Breng de melk in een steelpan bijna aan de kook, zet het vuur uit, wacht enkele minuten en voeg de koffiebonen, steranijs en kardemom toe. Sluit het deksel, wacht 5 minuten en zeef de melk. Giet de met koffie gearomatiseerde melk in een steelpan en voeg het water, de rijst en de suiker toe. Zet op het vuur en laat 15 minuten zachtjes koken.  Als de rijst gaar is, serveer je hem warm in vier schaaltjes. Voeg een beetje water toe als je het gerecht koud wilt serveren, en bestrooi het eventueel met pure chocoladestukjes en een verkruimeld koekje. 
 

Leesvoer voor de vakantie. 

foto: keto chocolademousse van Pascale

Ketokuur 2 van Pascale Naessens,  (met recept) Op je gezondheid letten met Pascale Naessens is geen straf. Dat wist ik al uit andere boeken. Ketokuur 2 is daar geen uitzondering op en een uitdaging voor iedereen, die fit for fun op pad wil deze zomer. Dus haal je twee prikken en doe het het 14 daagse schema. Voor je het weet sta je te shinen in je bikini of zwembroek op een Mediterraan- of Noordzeestrand. 

Chocolademousse met avocado.

Nodig:

2 rijpe avocado’s

30 g cacaopoeder

200 ml kokosmelk

10 blauwe bessen

wat kaneelpoeder

5 g cacaoconibs

Bereiding:

Doe alle ingrediënten, behalve de blauwe bessen en de cacaonibs, in een blender en mix tot een gladde massa. Verdeel over kommetjes en garneer met de blauwe bessen en cacaonibs. Easy does it!

foto: cover Wereldse Smaakmakers.

Wereldse Smaakmakers van Pascal Jalhay. In zijn langverwachte nieuwe boek maakt Pascal een tour du monde in smaken. Ga thuis zelf aan de slag met sauzen, marinades, boemboe’s, salsa’s en andere internationale smaakmakers. DIY het maakt je eten zoveel lekkerder. Binnenkort review en een verhaal over zijn nieuwe kookstudio in Laren op Gereons Keuken Thuis. 

foto; Lekker Wads.

Lekker Wads Een boek over de culturele geschiedenis van de Wadden. Prachtige verhalen en gerechten van een vergeten eetcultuur, van Texel tot Fanø. Met ouder- en nieuwer”Wadse” recepten. Lodewijk Dros vroeg zich af wat zijn voorouders aten. Waren dat de gerechten, die wij tegenwoordig als typisch van de Wadden beschouwen? Hij ging op ontdekkingstocht naar een verguisde keuken. Samen met Anette van Ruitenburg maakte hij een boek of het terroir eten van de eilanden. Lekker Wads verschijnt 8 juli a.s.

foto: Mijn Frankrijk en Italië van Onno Kleyn.

Mijn Frankrijk. De Franse zomerweken op Gereons Keuken Thuis konden niet mooier beginnen. Op 15 juni is het rode broertje, of moet ik zeggen zusje, verschenen van Mijn Italië. In zijn nieuwe boek Mijn Frankrijk schetst maestro Onno Kleyn het leven in een Bourgondisch dorpje, kauwen op een taaie biefstuk in Parijs en mengt maître Kleyn culinaire avonturen en informatie over Frankrijk door elkaar.  Ga met hem op reis door de ‘Hexagone’, van Normandië tot de Provence, van de Elzas tot de Spaanse grens, en smul van de anekdotische vertellingen en de bijna 120 recepten die Kleyn selecteerde voor zijn Tour de Force, ik bedoel France.

Heerlijke hemden. La vie en rose of moet ik zeggen pretty in pink op het strand deze al fresco zomer, met een heerlijk roze overhemd van Redmond, dat je kunt vinden op Hemd voor hem. Goede pasvorm, fijne stof en makkelijk strijkbaar. Zodat je op en top het strand onveilig kunt maken of een robbertje kunt gaan flaneren op de boulevard. Alles is per slot van rekening weer open deze zomer. Mooie hemden en niet alleen van Redmond vind je op Hemd voor hem. Zij hebben ook deze zomer leuke acties en leveren direct je gewenste shirt.

foto: het begon allemaal met een funky pastasalade.

1 juli 2021, dag van de pastasalade.  Alweer de zevende editie. Pastasalade is een universeel iets, het is #nowaste, lekker fris als zomergerecht en overal in Europa en daarbuiten zijn indrukwekkende hoeveelheden recepten te vinden. Google het maar eens. Gereons Keuken Thuis denkt, dat dit komt doordat het een easy gerecht is, wat koude afgespoelde pasta, ingrediënten naar eigen keuze en je kunt eindeloos aan de slag in je keuken. Goochelen met vormen en smaken. Gereons Keuken Thuis maakt, vanwege vakantie, dit jaar geen speciaal recept, maar zal zijn eerdere trouvailles met jullie delen. Jullie sturen toch ook je pastasalade in op de speciale Facebook pagina?

La Molisana. Pastagerechten zijn een integraal onderdeel geworden van de Nederlandse keuken en veel keukenprinsen en -prinsessen draaien hun hand niet om voor een spaghetti alle vongole of rigatoni al Vesuvio. En dan kies je de beste pasta asciutta van La Molisana, geliefd in de Laars, maar inmiddels ook binnen de landsgrenzen van ons kikkerland. 

foto: Gereons Mag september mucho más!

Volgende editie van Gereons Mag staat in het teken van nazomerse geneugten, met o.a. het herbeleven van je vakantiewijn. Tot begin september!

NB: Deze zomerse editie van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door DSV Media, De Kroon op het Werk, Terra Publishing, Fontaine Uitgevers, Van Gogh Museum, Mikkel Karstad, GoodCook uitgevers, Fish Tales Redmond shirts, Hemd voor hem, HEMA, Chateau Amsterdam, PitchPR, Nederlands Mosselbureau, Calvin Klein, Peter van Berckel, Anette van Ruitenberg, La Molisana pasta, Italiaanse kamer van koophandel, Carlo Cracco, Pascale Naessens, My happy kitchen, Special Wines Amsterdam, 1 juli Dag van de Pastasalade, Onno Kleyn, Pascal Jalhay en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten