Gereons Mag de fit de lente in editie.

foto: Gereons Mag, de fit de lente in editie.

Gereons Mag, de fit de lente in editie. Fris en fruitig aan het voorjaar beginnen, daar heeft Gereons Keuken zin in dit jaar. Naar het schijnt zijn we eind februari van de restrictieve maatregelen af en lonkt er een vrolijk voorjaar. Want 2 jaar Covid 19 pandemie, lockdowns  en privé gebeurtenissen hebben er wel ingehakt. Het buitenleven lonkt in al zijn facetten. Februari start fit en groen met lekkere recepten van Claudia Roden, Alexander Gershberg en Jigal Krant. Met fitnessen in mijn eigen mini-gym. Zicht op een mooie nieuwe tentoonstelling in het Amsterdamse Van Gogh Museum. Olie uit Drenthe. Zwemmen in buitenwater. Een #nolo aperitief. En tot slot het boek Eat to beat PDS. Allemaal dingen voor een fit en groen voorjaar.

foto: viscouscous uit MED van Claudia Roden.

Siciliaanse vis, cuscusu imperiale. Een recept van Claudia Roden Uit haar nieuwe boek MED, dat stond in het leuke Relaxed op Reis nummer van de Smaak van Italië.

RECEPT.

“‘Toen ik met mijn familie mijn tachtigste verjaardag vierde op Sicilië kregen we in een restaurant een simpele versie die ik heb geprobeerd na te maken. Het is zo’n gerecht dat zich leent om voor veel mensen te maken, de hoeveelheden kunnen eenvoudig worden vermeerderd” aldus Claudia Roden.

Nodig:

800 ml visbouillon (eventueel gemaakt van kant-en-klare bouillon of een bouillonblokje)
150 ml droge witte wijn
flinke snuf saffraandraadjes
250 g couscous
1 el extra vergine olijfolie
geraspte schil van ½ sinaasappel
300 g visfilets, zonder vel, bijv. zeeduivel of heek
200 g rauwe gepelde grote garnalen
zout naar smaak
voor de trapanipesto: 400 g rijpe pruimtomaten
1-4 tenen knoflook, geperst
1 tl suiker
¾ tl gemberpoeder
4 el extra vergine olijfolie zout
flinke snuf chilipeper of gedroogde chilivlokken, naar smaak
50 g amandelschilfers
bosje (25 g) basilicumblaadjes, fijngehakt

Bereiding:

Verwarm de visbouillon met de wijn en de saffraan. Doe de couscous in een wijde schaal die je ook op tafel kunt zetten en roer daar 300 ml van de visbouillon doorheen. Roer goed door zodat alle korrels het vocht kunnen absorberen. Laat 15 minuten staan en roer dan opnieuw goed door, de couscous moet al het vocht in zich opnemen en zacht worden. Roer de olie erdoorheen en wrijf de couscous tussen je handen boven de schaal om de couscous luchtig te krijgen en klontjes te verwijderen.

Ontvel de tomaten voor de trapani-pesto. Snijd ze in vieren en verwijder de witte harde stukjes bij de steelaanzet. Doe de tomaat in een keukenmachine en voeg de knoflook, suiker, gember, olie, een beetje zout en de chilipeper toe. Maal tot een romige saus. Voeg de amandelen en het basilicum toe en maal nog even kort zodat de amandelen grof gehakt zijn. Verhit de oven tot 180 °C. Dek de schaal couscous af met aluminiumfolie. Zet de schaal 10 minuten voor je aan tafel gaat in de oven om op te warmen.

Breng de rest van de visbouillon aan de kook, proef en breng op smaak met zout en voeg de sinaasappelschil toe. Laat hierin de vis circa 5 minuten zachtjes koken, voeg dan de garnalen toe en kook die 1-2 minuten mee tot ze roze van kleur zijn. Haal de schaal couscous uit de oven, verdeel de pesto eroverheen en leg daar de vis en garnalen bovenop. Giet aan tafel op elk bord een beetje bouillon.

MED is een uitgave van Fontaine.

foto: olijfbomen bij St. Rémy de Provence.

Van Gogh Museum. In het voorjaar van 2022 wijdt het Van Gogh Museum een tentoonstelling aan de belangrijke reeks schilderijen die Vincent van Gogh maakte van olijfgaarden tijdens het jaar dat hij doorbracht in de inrichting in Saint-Rémy-de-Provence. Van Gogh was gefascineerd door de steeds wisselende sferen en kleuren van de olijfbomen, die zo kenmerkend zijn voor dit zuidelijke landschap.

De tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden onderzoekt voor het eerst welke betekenis de olijfboom had voor Van Gogh en wat zijn ambities waren bij het schilderen van deze bijzondere groep werken. . Hij gebruikte wervelende en ritmische penseelstreken, sterke contouren, gestileerde vormen en doordachte kleurencombinaties. Maar liefst vijftien schilderijen maakte hij van olijfgaarden, om ze zo expressief en krachtig mogelijk vast te leggen. De schilderijen raakten verspreid over Europa en de Verenigde Staten. Slechts drie werken bevinden zich in de collectie van het Van Gogh Museum zelf. Lees meer.

foto: bubbels van URB

URB. Een fris #cityvibes drankje voor degenen, die graag de alcohol laten staan. Er komen steeds meer van deze producten op deze groeimarkt. URB is een lifestyle merk voor mensen, die alcoholvrij willen genieten van een glas bubbels. Bedenkers Roger ter Horst en Jan Fleurkens misten een premium lifestyle product en gingen aan de slag. Een bubbel met een eigentijdse smaak. De heren wilden een moderne bubbel ontwikkelen, maar niet op basis van druiven. Een drankje met een vol mondgevoel. GKT testte ze alle drie. URB, Amsterdam, Sjanghai en Berlin. Ieder met een eigen kleur en smaak. Amsterdam met citrus- en jeneverbestonen, Sjanghai gemaakt van senchathee en rabarber en tot slot Berlin gemaakt van druivenschillen en wort. Een prima apéro.

Tip van GKT: meng één deel URB met een zelfde deel bruisend bronwater.

foto: schorseneren van Alexander Gershberg.

Recept uit Plantaardig. Schorseneren, gesauteerd in pittige miso met limoen-tomaatsalsa. In dit recept van Alexander Gershberg komt er een geweldige, dynamische combinatie van zoete, lichte, aardse en zurige smaken samen. Mede door de limoen en tomaat krijgt het geheel een oppeppende smaak Gershberg vindt zelf schorseneren veel lekkerder dan asperges en vindt daarom ook dat er met deze groente meer moeten worden gekookt. Meer over de keuken van Alexander lees je in Plantaardig.


Nodig:

16 grote schorseneren

zeezout

4 el miso

4 el mirin

1/2 tl pul biber

4 el citroensap

2 tl rijstsiroop

300 g zoete cherrytomaten, fijngehakt

1 el citroensap (of limoen)

1 sjalot in kleine blokjes

2 el olijfolie

Bereiding:

Verhit een steel- of soeppan met 1 liter water een 1 theelepel zout. Voeg de (schoongemaakte) schorseneren toe, dek af met een deksel en laat op middelhoog vuur 15 minuten koken en giet af.Doe de miso, mirin, citroensap, pul biber en rijstsiroop in een kommetje en meng door elkaar. Meng de cherrytomaten met een 1/2 tl zout, het citroensap en de fijngehakte sjalot in een andere kom. Verhit een steel- of soeppan met olijfolie op middelhoog vuur Voeg de schorseneren toe en bak 3 minuten, totdat deze goudbruin zijn. Voeg de miso-dressing toe en bak nog enkele minuten, voordat je het vuur uitdraait. serveer de gebakken schorseneren op losse borden met de dressing uit de pan en beleg met de tomatensalsa.

Plantaardig is een uitgave van Bertram & de Leeuw

foto: Fijne 955 boxer van hemdvoorhem om in te fitnessen.

Boxer 955. Tijdens de verschillende lockdowns van 2020 en 2021 werd voor GKT het zwembad een no go area. Niet getreurd, al snel was het halletje in SeaSpot omgetoverd in een mini-gym. Lekker thuis wat rek- en strekoefeningen doen. Het behoort al twee jaar tot mijn ochtendroutine, In een short, die ik ontving van Hemd voor hem. De boxer 955 collectie van Schiesser, mooie pasvorm en zachte stof. Prima om in te sporten thuis. En niet alleen voor ondergoed kun je bij deze site terecht. Het is bijna lente, dus tijd voor een nieuwe look. Hemd voor hem biedt een heel scala aan fijne mannenmode.

foto: cover Zwemmersgeluk.

Zwemmersgeluk. Gereons Keuken Thuis kon twee weken geleden zijn geluk niet op: het zwembad was weer geopend. Het was niet de eerste keer in twee jaar tijd, dat ik het zonder mijn vaste zwemuurtje moest doen. Vorig jaar zelfs vijf maanden tijdens de lockdown. Dat pakten de schrijvers van Zwemmersgeluk, Jim Jansen en Kjeld de Ruyter, anders aan. Zij zijn bedreven buitenzwemmers en schreven hier een leuk boek over. Misschien moet Gereons Keuken Thuis ook een de overstap maken naar het buiten zwemmen. Want we hebben water genoeg in ons land. Meertjes, plassen, sloten, vaarten, rivieren en hier voor de deur de Noordzee. Keuze zat dus. Buiten zwemmen werd, niet geheel onlogisch, een favoriete bezigheid van veel Nederlanders tijdens corona. Lees meer.

Zwemmersgeluk is een uitgave van Fontaine.

foto: de mooie cover van TLV Vegan

TLV Vegan, recept. “De tijd dat de malibiman met zijn kar door de wijken van TLV trok is lang vervlogen, maar zijn lekkernij is allerminst verdwenen uit het straatbeeld. Vooral in Jaffo is een onooglijk naamloos malabikioskje nooit ver weg. Amper groter dan de ijskast, waarin deze geparfumeerde puddinkje gereedstaan.” Aldus Jigal Krant in zijn heerlijke boek TLV Vegan.

foto: vegan malabi in een potje.

Malabi the vegan way, het non vegen recept staat in TLV.

Nodig:

750 g kokosroom

100 g kristalsuiker

350 ml amandelmelk

2 el rozenwater of oranjebloesemwater. (GKT gaat voor het laatste als azahar adept)

50 g maïzena

50 g blanke amandelen

50 g pistache

50 g hazelnoten

granaatappelsiroop (grenadine)

kokosrasp

Bereiding:

Breng in een middelgrote soeppan de kokosroom, suiker en ongeveer de helft van de amandelmelk aan de kook. Roer regelmatig. Kolop intussen met een garde de redt van de amandelmelk, het oranjebloesemwater, de maïzena en een kleine snuf zout tot een glad papje. Git dit bij de hete melk en draai het vuur iets terug. Blijf roeren, zodat het geheel niet aankoekt. Na enige tijd zal de room dikker worden. Blijf nog ruim een minuut roeren voordat je het vuur uitzet. Zo voorkom  je dat de ma9zena een meelsmaakje achterlaat in de malabi.

Als je de warme room nu over glazen verdeelt en garneert met nootjes heb je sachlab, het drankje  dat malabi ’s winters van zijn troon stoot. Verdeel voor malabi de hete room nu over 10 glaasjes en dek af met vershoudfolie. Of gebruik jam- of weckpotjes die ej gelijk kunt sluiten. Laat minstens 2 uur opstijven in de ijskast.

Rooster de amandelen, pistaches en hazelnoten om de beurt in een droge hete steelpan, totdat ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen. Hak de noten fijn, maar zorg er voor dat er nog genoeg grote stukken tussen zitten. Doe in een afsluitbare pot. Maak de malabi voor serveren af met een scheutje siroop, noten en wat kokosrasp. Meg eventueel wat granaatappelmelasse door de siroop om deze wat dikker en ietsminder zoet et maken.

TLV Vegan is een uitgave van Nijgh Cuisine.

foto: huttentutolie in GKT.

Huttentut olie. Huttentut, de basis van deze mooie olie komt voor 100% van de akkers van Land van Ons in Drenthe, is koud geperst in Friesland, verpakt in Veenendaal en als pakket klaar gemaakt in de Achterhoek. Pure Dutch food dus. Een volledig Nederlands product dus met een zeer lage CO2 footprint en geweldig voor de biodiversiteit. Daar maakt Land van Ons zich sterk voor. Ze hebben ook plannen voor de Lutkemeerpolder in Amsterdam West.

Huttentut olie bevat veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, heeft een hoog Omega-3 gehalte en is rijk aan anti-oxidanten. Goed voor hart en bloedvaten dus. De g olie heeft een licht, romig, aards aromatisch profiel met tonen van kool en asperges. In de mond is de olie zacht en nootachtig van smaak. Warm gebruik is mogelijk maar laat de huttentut olie nooit te heet worden. De olie kan snel verbranden en haar smaak daardoor verliezen. Huttentut olie is te koop via de website van Land van Ons.

Binnenkort meer op GKT over Land van Ons, van boekweit tot huttentut.

foto: Nicoletta Tavella in haar keuken.

Echte spaghetti alla carbonara maken. Voor dit gerecht kun je, fit of niet, GKT wakker maken. Nicoletta Tavella is eigenaar van kookstudio La Cucina del Sole in Amsterdam Zuid. Op zondag 20 februari maakt Nicoletta een van de meest iconische Romeinse gerechten, de spaghetti alla carbonara. Room of geen room? Gaar je de eieren mee of niet? Welke soorten pasta zijn het meest geschikt voor dit gerecht? Leer van Nicoletta alle fijne kneepjes, die jou gaan helpen de romigste en zachtste spaghetti alla carbonara ooit te maken. Doe mee met de live online Zoom kookworkshop. Je krijgt alle instructies en boodschappen- en benodigdhedenlijst ruim voor de workshop zodat je op zondag klaar bent om live met Nicoletta te koken.


Datum: zondag 20 februari 2022
Tijd: 17.30-18.30 uur

foto: fitcoach Mitchell.

Lekker fit met Mitchell Dikke. Via Facebook kwam Gereons Keuken Thuis in contact met Mitchell Dikke, afgestudeerd (sport) diëtist aan de HVA en NSCA en NASM gecertificeerd personal trainer. Al meer dan 10 jaar is deze man grote liefhebber van fitness en sport. Dan ben je natuurlijk blij dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken. Mitchell is sociaal, fanatiek en resultaatgericht. Hij begeleid alleen mensen die bereid zijn om zich voor de volle 100% in te zetten voor het veranderen van hun leefstijl. Dat is zijn queeste. Dat gaat verder dan de binnenruimte van de sportschool. Bij Mitchell ben je ook bezig met het verbeteren van je voeding en mentale welzijn. Ga je hiervoor dan vormen jij en Mitchell Dikke een mooi team. Meer info vind je op Manmaker.

Kijk eens naar de video met zijn heerlijke koffiesmoothie. Deze energy booster smoothie wil je zeker proberen als je van koffie houdt. Deze shake is goed voor je focus, energie, en spierherstel! Aldus Dikke.

Nodig:

havermout of Brinta

 eiwitpoeder 

cacao 

pindakaas 

melk of alternatief zoals havermelk 

bevroren banaan 

koffie.

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een blender en mix goed door.

video: Mitchell legt het allemaal uit op zijn Youtube kanaal.

foto: cover Eat to beat PDS.

Eat to beat. PDS. Prikkelbare darm syndroom komt in lichte of zware vorm voor bij zo’n 15% van de wereldbevolking. Schrijfster Charlotte Robyns, diëtist in het ziekenhuis van de stad Brugge komt de problemen van mensen, die aan PDS lijden vaak tegen. Er zijn vele voedingsadviezen, maar velen zien door de bomen het bos niet meer. Velen laten voedingsstoffen weg, wat weer leidt tot andere aandoeningen. Anderen zoeken geen hulp en lopen er jaren mee rond. PDS is omringd met veel taboes en schaamte. Tijd voor een boek met gedegen uitleg en recepten om je darmen  minder prikkelbaar te maken. Dan kun je weer met een gerust hart op pad.

In Eat to beat legt Robyns de werking uit van je spijsverteringskanaal en de rol van voedingsstoffen. na deze uitleg kun je een plan gaan maken voor een lifestyle dieet, dat mogelijk PDS kan verlichten of voorkomen. Daarom zijn in dit boek 40 makkelijke alledaagse recepten opgenomen. Zo ontwikkel je een gezond voedingspatroon. Een boek vol concrete tips, gedegen uitleg en prikkelarme recepten. Fit de lente in zonder ongemak.

Eat to beat PDS is een uitgave van Lannoo. In dezelfde reeks vind je ook zelfhulpboeken over hoofdpijn & migraine of om een te hoog cholesterol te tackelen.


Volgende editie van Gereons Mag staat in het teken van la douce France. Deze verschijnt rond Pasen, vanaf een mooie plek in de Midi.

video: tips van deze Schotse lads.

NB: De fit de lente in editie van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door DSV Media, De Smaak van Italië, Hemd voor hem, Terra Publishing, Fontaine, Nijgh Cuisine, Jigal Krant, Van Gogh Museum, Claudia Roden, Alexander Gershberg, Lannoo, Bertram & de Leeuw, Charlotte Robyns, Schiesser, URB, De Kroon op het Werk en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten