Gereons Mag, herfsteditie 2020. De zomer is weer voorbij en eerlijk gezegd verheug ik me dan altijd een beetje op de herfst. Niet vanwege de dalende zonnestand en temperaturen, maar vanwege “le changement de décor” met nieuwe stevigere smaken en geuren. Herfsteten, het binnen gezellig maken en genieten van wat de oogst aan fruit, wijnen en andere producten brengt. Gereons Keuken Thuis heeft er zin in. Gereons Mag, herfsteditie 2020 staat weer vol nieuwe dingen, om met volle vaart het nieuwe seizoen tegemoet te treden. Van peren in de pot tot online boxershorts, van kunst van Van Gogh tot genever van 10 jaar geleden.
Pear mania
Nodig:
2 kg grote handperen
1 vanillestokje
8 el suiker
2 tl kaneel
1 geboende citroenschil
1 fles Spätlese (Pfalz)
Bereiding:
Schil de peren en snijd ze in stukjes. Steriliseer de potten met soda en kokend water. Zet op hun kop weg op schone theedoek. Schraap het merg uit het vanille stokje. Boen de citroen en haal met een dunschiller de schil er af. Snijd in kleine stukjes. Doe peren, suiker, wijn , kaneel en citroen in een pan en breng aan de kook. Laat ongeveer een half uur op laag vuur doorkoken. Vul de potten met stukjes peer en giet het kookvocht tot aan de rand erop. Draai deksel er stevig op en zet de potten een tijdje op hun kop.
Fish Tales Signatures. Tijdens de Culiperslunch 2020 trof ik Bart van Olphen. Je kent hem van Fish Tales en de talloze visblikjes, die je kunt kopen bij de blauwe grootgrutter. Duurzaam gevangen vis, van tonijn tot sardine. Bart weet er alles van en kookt ermee op zijn eigen Youtube kanaal. Hij schrijft boeken en dit najaar combineert hij vis met seizoensgroenten in zijn nieuwe boek Veggies & Fish, uitgave van Fontaine. Ben benieuwd! Tijdens de Culiperslunch maakte ik kennis met een nieuwe lijn vis in blik in een kekke verpakking. Een bijzondere samenwerking van Fish Tales met het eigenzinnige kledingmerk A Fish named Fred. Duurzame vis in blik met een modieus jasje. Beide bedrijven werken op duurzame wijze, dus deze unieke samenwerking lag voor de hand. Fish Tales, de Signatures lijn was geboren, opdat ook de volgende generaties kunnen blijven koken met en smullen van vis uit blik.
De Smaak van Italië, herfst in de laars. In Nederland nemen we beetje bij beetje afscheid van de mooie zomer. De herfst staat voor de deur en ook herfstvakanties voor velen. Dat het in het najaar goed toeven is in de Bel Paese behoeft geen betoog. De Smaak van Italië is er met dit nazomernummer weer in geslaagd, om plekjes, waar het fijn vertoeven is, te vinden in de laars. Zoals de barokke stad Mocida op Sicilië, eeuwenoude kronkelstraatjes en een hippe touch. Portovenere, het zesde dorp van de Cinque Terre, in Ligurië, lonkt vanaf het water. Lees meer
Zandvoorts goud. Puur natuur zeep uit Zandvoort. Gereons keuken Thuis vindt het een charmant product. Handen wassen is al een maand of zeven het devies. Dit was niet de reden voor Zandvoorter Marc le Mair om Zandvoorts Goud, een puur biologische zeep, te maken. Een puur stuk zeep met fijne etherische olie. In de varianten hand, body en als shampoo. Ruikt heerlijk en vormt geen belasting voor het milieu. Wat andere zepen, gemaakt van palmolie vaak wel zijn. Met Zandvoorts Goud hoopt Marc een steentje bij te dragen aan een betere wereld voor ons allen. Gereons Keuken Thuis is blij verrast met deze zeep en hoopt dat de gasten van verblijfsaccommodaties of bewoners in de badplaats dat ook zijn. Zandvoorts Goud is o.a. te koop bij Vlug herenmode in de Zandvoortse Haltestraat. En natuurlijk online.
Koken met rivierkreeft. In de Nederlandse wateren leeft een indringer uit de VS. De rivierkreeft is een plaag. Ze veroorzaken schade aan oevers, planten en zijn niet goed voor het watermilieu. Nederlanders eten graag rivierkreeft. Uit China!!! Dat terwijl er 18 vissers, verenigd en op een kaart gezet door Good Fish Foundation, dagelijks proberen deze exoten uit de Nederlandse wateren te vissen. Dus wat let je: koop en eet Nederlandse rivierkreeft. Dick Soek van de Piloersemaborg weet er wel raad mee. Kijk maar naar bovenstaande creatie à la Dalí, een rivierkreeftentaart van Gala.
Van Gogh Museum. In het Amsterdamse Van Gogh Museum is vanaf 11 september jl. een presentatie te zien van de Franse kunstenaar Jean-Luc Mylayne. Unieke fotografische werken, geïnspireerd op de schilderijen van Vincent van Gogh. Mulayne fotografeerde de landschappen vanuit het perspectief van Van Gogh. Vanaf 11 september 2020 tot en met 14 februari 2021 zijn deze unieke werken te zien op de derde verdieping. Van Gogh inspireert.
‘[…] je moet dus geduldig zijn als een os als je het land der kunst wilt bewerken.’
Vincent van Gogh aan kunstenaarsvriend Emile Bernard, 1888 [brief 628]
Wijnwiel van Wild Pig wijnen. Dit wijnmerk heeft een nieuw tool voor wijnliefhebbers. Het wijnwiel is ontwikkeld als afgeleide van het vaak wat ingewikkelde aromawiel, dat bij wijncursussen wordt gebruikt. Wild Pig bedacht dat mensen wijn meer kiezen op associatie dan op smaak in eerste instantie. Dat zegt Gereons Eatery & Winery ook altijd tijdens wijnavonden en -cursussen. Wijn drinken is je eigen beleving. Je eigen register samenstellen. En dan is zo’n wijnwiel een leuk ding, om mee te spelen. Net als de smaken van de te drinken wijn. Je kunt dit leuke wijnwiel downloaden na het bekijken van de video op de FB pagina van Wild Pig.
Calvin Klein low rise boxers. Normaliter ben ik niet het strakke boxertype, maar Hemd voor hem daagde mij in de nazomer uit om eens de Low rise trunks van Calvin Klein te proberen. Een leuke uitdaging. Ik ben niet ontevreden, want deze trunks, in leuke gedekte kleuren donkerblauw en zwart met een uitspatting naar kobalt, trof ik aan in het 3-pack. Prima zachte katoen en voor mij heel belangrijk, de pijpjes kruipen niet op. Voeg daarbij, dat Hemd voor hem deze shorts, net als hun fijne overhemden van bekende merken, aan huis levert binnen een dag na bestelling en Gereons Keuken Thuis is weer helemaal het haantje. Laat de herfst maar komen. Bekijk ook eens hun kakelnieuwe najaarscollectie, met fijne overhemden en andere basics.
Zuurkool maken met Peter. Nederlandse tsukémono man Peter van Berckel raakte in Japan stevig onder de indruk van de grote houten vaten, waarin tsukémono wordt gemaakt. Ze heten kioke. Hij nam er ééntje mee naar Nederland en is er nog steeds heel blij mee. Zo zeer zelfs, dat hij vindt, dat alle Nederlanders nu zelf zuurkool moeten gaan maken in vaatjes van 5, 10 of 15 liter. Waar vond Peter uiteindelijk de geschikte vaatjes? Juist in Polen, van grenenhout met een plankje als deksel. Zo zie je maar, dat pickelen een universeel iets is. De manier, waarop onze voorouders fermenteerden: vaatje, plankje, steentje, doekje. Geweldig toch? Lees meer over tsukémono en vaatjes op de leuke site van Peter van Berckel.
Boomsma Vat gerijpte genever 10 jaar. De destilleerders van Boomsma hebben hun assortiment uitgebreid met Vat gerijpte genever van 10 jaar oud. Een mengsel van oude en fijne jeneversoorten, dat maar liefst 10 jaar op Amerikaans eiken werd gelagerd. Er vervloog veel in deze tijd van de edele drank, maar wat er nog in het vat zat, was zeer bijzonder. Zelfs een verstokte whiskyliefhebber zal versteld staan van dit product. Rond en zacht van smaak met hints van vanille, krenten, gerijpte meloenen en hout. Normaliter zou je nooit zo over jenever praten. Het moge duidelijk zijn , dat dit geen gewone jajum is. Maar dat is nog niet alles, Boomsma experimenteerde met andere tonen en breidde zo deze collectie uit met jenevers, die 1 jaar op eikenhouten fust, 3 jaar op Portvaten, 3 jaar op Beaulieu fust en 5 jaar in oude Bourbon vaten rijpten. Wat een mooi nieuw Nederlands product. Iets wat nodig was, om het ietwat verstofte imago van dit in de kern oer-Hollandse product op te vijzelen. Drink het puur of in je trendy cocktail. Vat gerijpte genever 10 jaar is verkrijgbaar bij je slijter.
Je kunt met de jenever van Boomsma, ik zou de specialiteit ervoor niet gebruiken, ook dit lekkere Kempische gerecht maken.
Nodig:
2 varkenshazen in stukjes.
1 el jeneverbessen
1 el zwarte peperkorrels
2 el bloem
1 glas Boomsma jenever
1/2 bakje champignons
1 el Dijon mosterd
boter
peper en zout
gehakte bieslook
5 el crème fraîche
Bereiding:
Doe de jeneverbessen en peperkorrels in een vijzel en wrijf ze fijn. Meng 1 eetlepel van dit mengsel en een snuifje zout door 2 eetlepels bloem en wentel de varkenshaas stukjes er doorheen. Verhit een flinke klont boter in de pan en bak het vlees aan. Haal het vlees eruit en zet afgedekt weg. Snijd de champignons in plakjes en bak deze kort in het hete braadvet. Blus af met een glas jenever en laat kort sudderen. Voeg de crème fraîche toe, nog wat van het peper/jeneverbes mengsel en een lepel mosterd. Laat kort doorwarmen. Leg het vlees terug in de saus en warm nog even mee. Maak op smaak met wat zout. Serveer de varkenshaas met wat saus op een bord. Bestrooi voor de kleur met wat gehakte bieslook.
Koekjesboek van Natascha. In oktober is het zover, dan verschijnt het nieuwe, maar ook historische bakboek van Natascha van der Stelt. Stroopwafels, tegenwoordig de favoriet van de expat millennial, en alle andere koekjes uit onze Nederlandse eeuwenoude baktraditie. Natascha vond er heel wat terug toen zij research deed voor haar nieuwe boek. Van krakeling tot heerenkoekjes. Zomaar, feestelijk of voor bij de thee. Zij koos de lekkerste recepten uit. Deze keer niet zonder tarwe en suiker, zodat zij niet zelf, maar een proefpanel het uiteindelijke resultaat keurde. Bakte Natascha dan helemaal niets zonder tarwe of suiker? Juist wel! Ze ging aan de slag met tarwe- en suikervrije Kaaks
Nieuwe Van Gogh meets Daily Paper collectie. Na het succes van de eerste voorjaarscollectie lanceert het Van Gogh museum samen met het Amsterdamse modelabel Daily Paper een tweede collectie, gebaseerd op de iconische werken “De aardappeleters” en “Zonnebloemen” Ook werden de makers van deze collectie geïnspireerd door andere bloemenschilderijen. Gereons Keuken Thuis vindt de warme herfsttinten mooi gekozen. De Van Gogh meets Daily Paper collectie is een mooie mix van kunst en trendy mode, die vanaf 2 oktober in een limited edition te koop is in het museum zelf, in de winkels van Daily Paper en online. Een geslaagd product, waarin mensen van verschillende achtergronden dingen samenbrengen en van elkaar leren.
De wilde weken. Oktober staat traditiegetrouw op Gereons Keuken Thuis in het teken van wild, terroirproducten en ambacht. Ik noem het de wilde weken. Ik ga het over koken in de wijnvelden hebben uit het boek van wijnman Olle Swets en fotografe Charlotte Marres. Een onbekend stukje Noord Italië is aanwezig in de vorm van prodotti uit Valtellina en alles over brood uit het mooie boek Een boek over brood van Issa Niemeijer, de bakker van die heerlijke bakkerij aan de Korte Nieuwendijk in Amsterdam.
Linzen! De showstopper van deze herfsteditie van Gereons Mag is het nieuwe boek Linzen! van bonendiva, kleurenkookster en vega-optioneer Joke Boon. Nummer 7 alweer. Het verschijnt op 6 oktober a.s. en staat vol met heerlijk en beproefde recepten met de vertrouwde linze. Joke verdient er zelfs een nieuwe titel mee, maar die maakt Gereons Keuken Thuis pas bekend in de recensie, die nog volgt.
De volgende Gereons Mag staat begin december op Gereons Keuken Thuis, de winterfeesteditie!
NB: Deze herfsteditie van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door DSV Media, De Kroon op het Werk, Boomsma Destilleerders,, Bart van Olphen, Fish Tales NL, Hemd voor hem,, Italiaanse kamer van koophandel in Nederland, Nicoletta Brondi, Calvin Klein, Good Fish Foundation, Natascha van der Stelt, Van Gogh Museum Amsterdam, Daily Paper, Peter van Berckel, Wild Pig wines, Joke Boon en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer