Zes weken lockdown.

foto: kerstzeesterren op het strand.

Zes weken lockdown… Precies rond de feestdagen. Reden voor mij om weer te starten met een lockdownweekbericht op zaterdag. De weekberichten gaan binnenkort verder op mijn blog in plaats van Facebook. Ik ben nu aan het mindmappen over een format. Gelukkig is het einde van de pandemie nabij. Ik hoop dat snel  de nachthoreca open gaat en alle andere maatregelen van tafel zijn. Back to a normal future zou ik zeggen. En mocht er onverhoopt weer een lockdown aankomen, stof ik direct het Facebook lockdownweekbericht weer af en kruip in de pen op zaterdagochtend.

foto: geluksklaver voor 2022.

Een bloemlezing van zes weken lockdownweekberichten:

foto: Kerstmis at SeaSpot

Eerste Kerstdag 2021. Het is een zaterdag in december en lockdown. Voor de tweede maal Eerste Kerstdag in lockdown. Wie had dat nu kunnen bevroeden? 19 december werd het bewaarheid. Voor mij de kick off om mijn zaterdags lockdownweekbericht weer af te stoffen en te vergezellen van plaatjes van wat ik zoal doe. Het waren de laatste loodjes van de kerstrally 2021. Met een menu geïnspireerd op feestelijke maaltijden in Nohant Vic, het kasteel van schrijfster George Sand. Er was kaasfondue om de lockdown in te luiden, vergezeld van een heerlijke Duitse grauburgunder. (Die ga ik in 2022 weer bestellen) Ik schreef alvast de menu’s. Eigenlijk onzinnig, want niets is zo veranderlijk als Gereons Keuken Thuis bij het plannen van etentjes. Ik zwalkte van porc à la Dijonnaise via vissoep naar eend uit blik. Peertjes werden gestoofd met een bicolor effect voor de poire belle Hélène noire, dat als kerstdessert gaat fungeren. Want: “Sweet dessert are good for you”. Dank aan Jan-Simon Minkema voor deze wijze kreet. Er was undiepost van Hemd voor hem. En Huttentutolie uit Drenthe van Ons Land. Lieve kaarten van vrienden. En…,ondanks dat ik niet zo de mood was, werd er wat feestverlichting neergelegd. Het licht keerde terug op dinsdag en we werden beloond met twee koude edoch zonnige dagen. De Kerst werd op vrijdagavond afgetrapt met hertenbiefstuk, selderijpuree met truffel, peertjes en wat kaasjes toe. Rest mij iedereen een fijn kerstweekend te wensen en tot het volgende lockdownweekbericht op Nieuwjaarsdag.

foto: best nine 2021.

1 januari 2022. Nieuwjaarsdag 2022. Allereerst mijn beste wensen voor veel gezondheid, geluk en perspectieven in het aankomende jaar. Ik heb er heel veel zin in. Het is wederom een lockdown zaterdag in het nieuwe jaar, waarvan ik hoop, dat er voor velen meer horizonten te ontdekken zijn dan in de afgelopen twee jaar. De jaren 2020 en 2021 ga ik vandaag niet herhalen, maar comme d’habitude geef ik een kijkje in mijn keukentje in de laatste week van december. Ik fröbelde een perentaartje in elkaar. Tweede kerstdag stond in het teken van een klein, maar fijn easy does it diner in SeaSpot, dat uiteindelijk tot half twee ‘s nachts zou duren. Het gezelschap bestaande uit vier personen had aan tafel zoveel te vertellen, dat de gangen maar mondjesmaat doorkwamen. Het was fijn, om onder het genot van een Noordzeepalet, blinis, gekonfijte eend, gnocchi met truffel, een salade du Lot en een poire belle Hélène de rollercoaster van de laatste maand even te vergeten. En de lockdown. Want die lockdownavonden, dat vind ik een dingetje. Wij draaien hier de avonden maar om. Kijken eerst tot een uur of acht, half negen naar een Franse film of documentaire op TV5 en dan pas ga ik de keuken in, om vervolgens laat te eten. Heerlijk, hoef je ook niet dat talkshowgepraat op de Nederlandse TV te aanschouwen. Want daar word ik wel een beetje moe van. Het is kerstvakantie, normaliter gaat Gereons Keuken Thuis er dan op uit! Zo ook nu: deze week stond in het teken van twee ultieme uitjes. Een tripje naar Den Haag en een rondje Schiphol voor de boosterprik. Hebben we die ook weer binnen. De rest van de week vermaakte ik me met mindmappen, opruimen, foto’s selecteren en snode plannen voor het komende nieuwe jaar maken. En die laatste heb ik veel. Ik plantte vrolijke helleborus in windkracht 8 op het balkon. Schafte een geluksklavertje met schoorsteenveger aan. 2021 ging de archieven in. En Oudjaarsavond werd rustig beleefd met een diner à deux en een balkonscène met de buren. Vandaag ga ik uitbrakken. Morgen verloot ik twee boeken op Gereons Keuken Thuis. Fijn weekend en tot het volgende lockdownweekbericht.

foto: nieuwjaarsblog Anne-Wies

8 januari 2022. Lockdownweekbericht nummer 3, zaterdag 8 januari 2022. De kop is er weer af. Op zondag verblijdde Anne Wies mij en haar lezers met haar jaarlijkse vooruitzichtenblog met wensen en voornemens van mensen uit de wijnwereld. Gereons Keuken Thuis deed deze reis ook weer mee. Wat een inspanning heeft Anne-Wies zich ook dit jaar weer getroost. Er was tombola, waarbij Paul van den Hengel en Henk van Nieuwaal een leuk kookboek wonnen. Wil de laatstgenoemde zich nog even melden? Ik knutselde een best-ninetje in elkaar voor op Instagram, met verbluffend veel hemdvoorhem foto’s. Hetgeen ik maar zie als een vruchtbare samenwerking, ook het aankomende jaar. Lockdown of niet. De eerste boekrecensie was een feit. Kook dit Boek van Molly Baz. Uitgave van GoodCook. Je voelt gewoon de trend van het thuis beter leren of kunnen koken. Gingen we voorheen naar een restaurant, nu proberen we meer thuis. Met bijvoorbeeld dit boek of OTK shelf love van Yotam Ottolenghi c.s. Uitgave van Fontaine. Er werd natuurlijk heel wat afgewandeld langs het strand, maar voor het eerst sinds lange tijd ging ik weer eens naar het domein van de weduwe Borski in de duinen. Elswout, waar elk seizoen wel iets anders is te zien. De minigym in de hal wordt wat meer gefrequenteerd nu het zwembad alweer een tijdje op slot is. Voor je het weet staat het strandseizoen weer voor de deur. Op zes januari Driekoningen lag het strand bezaaid met zeesterren, een vaak voorkomend wintertafereel na en stormachtige dag. Door het koude water en oostenwind slaan deze diertjes los van de zeebodem. Ze gaan dan net als andere zeedieren drijven. Deze week stond er een stormachtige westenwind en werden de zeesterren massaal op het strand geworpen. Er werd deze week gekookknutseld in Gereons Keuken Thuis, kip à la Provençale met boontjes en aardappels uit de oven. Ik maakte een fles Vino Nobile open, roosterde amandelen met pimentón de la Vera en er staat een flukse chili con carne op de planning. Het weekend kan beginnen. Geniet ervan en tot mogelijk het laatste lockdownweekbericht volgende week zaterdag…. Of ben ik nu aan het dromen?

foto: tijd voor studentikoze chili con carne.

15 januari 2022. De vierde lockdownweek is inmiddels voorbij. Een week waarom het erom spande. Tenminste wat betreft lockdownperikelen. En daar zijn we nu van op de hoogte. Resultaat: Some are more equal than others, laten we het daarop houden. De rest van de week was een kabbelweek: zo’n januariweek zonder bijzondere Ereignisse, om het maar eens auf Deutsch te zeggen. De kerstbadgasten zijn vertrokken. Het strand een stuk leger. Echt zo’n week om maar binnen wat te peuzelen. Boeken proberen te lezen, plannen te maken en die direct weer door te schuiven. Ik noem dat uitgekookt en afbeblogd. Eigenlijk vind ik helemaal niet erg als het eventjes wat stiller is op Gereons Keuken Thuis. En het posten van #herhaalverhalen is ook leuk. Ook in de keuken geen hoogstandjes, gewoon chili con carne op studentenhuiswijze en zuurkoolstamppot Een vissoep van de markt en pizza al tonno. Uit Amsterdam nam ik een kunstwerkje van patisserie Linnick mee. Ik ontving eindelijk de memoires van Ahmad Joudeh. Het verhaal van een staatloze vluchteling, die in een paar jaar tijd internationale balletdanser werd. Alexander Gershberg verblijdde mij met zijn derde boek Plantaardig, één van de te bespreken kookboeken voor de aanstormende groene fit maand februari. 15 februari is het alweer tijd voor de eerste Gereons Mag van 2022. Net als ZILT, het nieuwe boek van Annette van Ruitenburg. Ik ging na weken harde wind en veel regen eens aan de slag met wat groen op het zeebalkon. Sporten doe ik al lange tijd thuis in mijn minigym. De dumbbells waren inmiddels wel aan vervanging en verzwaring toe. Dus de daad bij het woord gevoegd. Maar er gloort hoop, het zwembad gaat weer open! Nu nog de horeca. Een kabbelweek dus. Fijn weekend en tot het volgende lockdownweekbericht.

foto: plannen maken voor het voorjaar.
foto: hoemmoes bij de apéro.

22 januari 2022. Inmiddels is lockdownweek 5 weer voorbij. Een niet noemenswaardige week, ondanks de “versoepelingen” Het begint een beetje te voelen als de Vastentijd, waar je eens in de week een koekje of snoepje uit de trommel mocht en deze daarna weer achter slot en grendel ging. Ik maakte hoemmoes, die beter smaakte dan al het pakjesgeweld uit de supermarkt. We dronken een witte wijn uit Zuidwest Frankrijk van Domaine Tariquet, gekocht bij een mooie wijnwinkel in Bloemendaal, Vino Grigio. Aanrader. Het werd een plannenmaakweek, ondanks dat deze startte met de zogenaamde Blue Monday. De derde maandag in januari, waarop alle voornemens verdampen. Zo niet in Gereons keuken Thuis. Daar was werk aan de winkel. Het mindmappen van de aanstaande editie van Gereons Mag in februari, de groene fit de lente in editie. De planning van de Franse weken op locatie in april. Een recensie schrijven over Het Vlees Boek van Luc De Laet. Een plaatje van een kookboek, uitgegeven door Lannoo. Je kon worden geknipt en geschoren in het Van Gogh. Daar had ik mijn baard wel willen laten doen. Er werd een batch witte wijn gebracht. (niet gratis hoor) en GoodCook verblijdde mij met IZAKAYA van Tim Anderson, Japan adept pur sang. Een boek vol food uit authentieke Japanse eethuisjes> Maar de grootste gebeurtenis van deze week was: ZWEMMEN. Ja je leest het goed. De zwembaden zijn weer open. Gereons Keuken Thuis werd direct te water gelaten en boekingen voor vervolg gemaakt. Er werd wat basic gekookt, een boerenkoolstamppot, pastasaus, kapucijnerschotel en runderstoofvlees. Nu staat het weekend voor de deur. Geniet ervan en wellicht tot het volgende lockdownbericht.

foto: kalfstartaar met oesters uit Het Vlees Boek.

29 januari 2022. Bijna 6 weken lockdown zijn voorbij gevlogen. Vandaag, naar ik mag hopen, het laatste lockdownweekbericht van mijn hand op Facebook. Over een generiek weekbericht wordt driftig nagedacht in Gereons Keuken Thuis. Wellicht op Facebook, misschien op mijn website.  Het was de week waarin bijna alles weer tot 22 uur open mocht gaan. De horeca en cultuursector. Ik wens ze veel succes met de inhaalslag. Het nachtleven kan nog niet open. Dat is jammer voor veel mensen. Laten we hopen dat ook zij snel weer van start kunnen. De meeuwen op het strand genoten van een heus zeebanket van zeesterren, schelpen, krabbetjes en ander zeespul. De week begon grauw, maar gelukkig kon ik me in SeaSpot verdiepen in het zonnige vegan kook- en leesboek van Jigal Krant, TLV Vegan, boordevol recepten en verhalen uit het land zonder melk en honing. Zonnig eten in januari. Dinsdag deed ik een rondje leeg Amsterdam. Twee jaar heeft wel toegeslagen in het winkelbestand. Wie weet keert het tij snel. Bij Scheltema kon het grote kind in mij een alleraardigst Winnie the Pooh boekje niet laten liggen. Zwemmen op woensdag en op de mat plofte het heerlijke boek Zwemmersgeluk van Jim Jansen en Kjeld de Ruyter. Een boek over zwemmen en alles wat daar bij komt kijken. Uitgave van Fontaine. Er werd wat gekookt in mijn keukentje en een Loire chenin blanc kwam op tafel. Ik ontving ENAK! Een boek over het maken van een leuk en eigenzinnig kookboek, geschreven door Humphrey Ottenhof. Gereons Mag, de fit de lente in editie staat inmiddels in de steigers en noopte mij een niet nader te noemen PR bureau te manen geduld te hebben. In ieder geval tref je in deze editie van Gereons Mag een lekker recept uit PLANTAARDIG van Alexander Gershberg aan, dat ik deze week besprak en ik ga aan de slag met iets bijzonders uit TLV Vegan. Fijn weekend en stay safe!

foto: geroosterde spitskool uit TLV Vegan van Jigal Krant.
foto: beach life Tel Aviv.

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten