Plantaardig van Alexander Gershberg.

foto: polenta met gegrilde paddenstoelen.


Plantaardig van Alexander Gershberg. 
Gereons Keuken Thuis herinnert zich nog de presentatie van het eerste kookboek, Vegan for Friends, van Gershberg in de Gerard Doustraat. Een wat schuchtere jongen stond te koken in de keuken van mevrouw Hamersma. Volgens mij vond hij het allemaal heel spannend. Alexander Gershberg kwam 15 jaar geleden naar Amsterdam, om aan de slag te gaan als balletdanser. Vanwege problemen met zijn gezondheid schakelde hij over op een plantaardig & macrobiotisch dieet. Veel was er op dat moment niet te vinden over plantaardig koken en door schade en schande werd hij wijzer op het gebied van plantaardig eten en de betekenis voor je alledaagse gezondheid en algehele welbevinden.

foto: het Amsterdamse keukentje van Gershberg.

In zijn keukentjes in Mokum (Gershberg verhuisde regelmatig) kookte hij wat af, bakte in een gammel mini-oventje en wed alras een echt chef op vegan gebied. “Hoe deed hij dat toch?”, vroegen vrienden. Ik zelf ken dat fenomeen ook: wijnproeverijen voorbereiden met hapjes en wat gerechten op de gemiddelde 3 vierkante meter, die een gemiddelde Amsterdamse keuken meet. Gershberg ging kookworkshops geven en kookte voor vrienden en klanten. Nu is hij drie boeken verder, waaronder Energy & Vegan, en kun je de groei zien van deze autodidact. Want Gershberg is gegroeid, in zijn koken, maar ook zijn kookboeken. 

foto: Jeruzalemsalade voor na de workout.

In Gereons Keuken Thuis ligt nu het mooie kleurige kookboek PLANTAARDIG, gevuld met 80 voedzame en smakelijke recepten uit de keuken van Alexander Gershberg. Hij verraadt nooit zijn Russische en Israëlische roots, gemixt met Aziatische invloeden. Want door de macrobiotiek is de schrijver ook begeesterd geraakt van de Japanse keuken. Naast het koken van zijn plantaardige gerechten is het voor Gershberg ook heel belangrijk, wat deze met je doen. Sinds hij zelf plantaardig eet zit hij beter en soepeler in zijn vel, is hij minder vaak ziek en hervond de vreugde van het dansen. Ik weet, dat dit voor sommigen een brug te ver is in een kookboek, maar ik vind dit de essentie van zijn boeken. Hij startte met plantaardig koken om een doel te bereiken in in dit kleurrijke kookboek lees je hoe hij daarin slaagt.

foto: in miso gesauteerde schorseneren. Fusion galore.

PLANTAARDIG is opgebouwd volgens ingrediënten en de betekenis voor je welzijn. Volkoren granen voor kracht en helderheid. Denk eens aan een romige polenta met geroosterde paddenstoelen en spinazie. Bonen en proteïnen voor kracht een spieren. Eet eens een Jeruzalem salade na je workout. Wortelgroenten voor kracht en zekerheid. Ouderwetse schorseneren, gesauteerd in pittige miso met limoen-tomaatsalsa. En zo kan ik nog even doorgaan met PLANTAARDIG, een boek vol kleur en energie, mooi vormgegeven door Yannick van Leeuwaarde en Stukk Design. 

foto: gefermenteerde Israëlische pickles

Troostende ronde groenten, groene bladgroenten en zilte groenten komen aan bod in het boek. Elk met hun specifieke kenmerken. In PLANTAARDIG slaat Gershberg aan het fermenteren. Niet vreemd gezien zijn roots. denk een aan een cross over van Israëlische pickles met Indiase kruiden. Hij sluit zijn boek af met winkeltips in de stad. Fijne adressen, waar hij de ingrediënten voor zijn plant based kitchen scoort. En met een goed gevulde mand aan de slag kan in zijn Mokumse keukentje. Aan de slag dus, want met PLANTAARDIG zaait Alexander Gershberg het zaadje voor een heerlijke gerechten en een kleurrijk bestaan. 

Let op: in de fit de lente in editie van Gereons Mag plaats ik een fijn recept uit dit boek.

foto: Alexander Gershberg.

PLANTAARDIG, Alexander Gershberg (ISBN 9789481562845) is een uitgave van Bertram + de Leeuw en is te koop voor € 29.95

foto: cover PLANTAARDIG

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Eén antwoord op “Plantaardig van Alexander Gershberg.”

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten