No of low in januari?

foto: No of low in januari?


No of low in januari? Steeds meer mensen houden een maand lang Dry January na het feestgedruis van december, dat veelal is overgoten met alcohol. Niet drinken in januari is voor velen een vaste parameter geworden in de voornemens voor het nieuwe jaar, net als het stoppen met roken, meer sporten en afvallen. Het past in een meer bewuste en gezonde leefstijl. Helemaal niets mis mee, maar het werpt direct de vraag op: Wat drink je dan een maand lang? Want niet iedereen houdt van frisdranken en fruitsappen, met als bijkomend nadeel de verhoogde suikerinname. En 31 dagen aan de thee en het water is ook weer zo saai. Een leuk dilemma om te tackelen zo aan het begin van 2023.

foto: het rode alternatief voor Campari.

Op woensdag 4 januari toog Gereons Keuken Thuis daarom naar de Capital C hub aan het Weesperplein, om aldaar van wijnschrijver Esmee Langereis de ins & outs van het alcolholvrije en -luwe landschap te vernemen. En drommels, dat is geen gering territorium. De markt bestaat vooral uit alcoholvrije bieren, spirits, drinks with benefits, gefermenteerde drankjes, zoals kombucha en natuurlijk wijnen. Deze dranken vormen wereldwijd 2% van het totaal aan geproduceerde drank. Dat klinkt als een klein volume, maar dat is het niet, als je weet, dat die 2% een omzet van 11 miljard dollar betekent. Een interessante markt dus! Voeg daarbij, dat alcoholvrije opties erg in trek zijn bij vooral vrouwen tussen de 20 en 40 jaar en je kunt je voorstellen hoe booming deze markt is.

Inmiddels zijn de spirits zonder alcohol, denk aan gin en aperitieven 0%, net als alcoholvrije bieren goed vertegenwoordigd. Van de eerste categorie werden mocktail geschonken van het Zuid Afrikaanse merk Abstinence, dat een complete range heeft. GKT proefde een campari tonic style mocktail. Lekker verfrissend, maar niet een drankje waar ik de hele maand januari naar zou snakken. Vaak worden deze 0% aperitieven verkocht in grote flessen. Ze hebben een geringe houdbaarheid. Bij matig gebruik geen optie voor GKT.

foto: flight 1, de witte wijnen.

Maar waar kwam Gereons Keuken Thuis voor? Juist, de wijnen. GKT heeft een behoorlijk ambivalente houding tegenover dit product. Enerzijds doordat het smaakpalet moeilijk is te doorgronden en ten tweede de prijs. Goede alcoholvrije wijn is niet goedkoop. Waarom zou je het dan kopen? Een leuke uitdaging, om te ontdekken deze middag. Esmee Langereis had wijnen van twee huizen in drie flights geselecteerd. De deelnemers startten met twee maal wit, verdejo en riesling van het Berlijnse Kolonne Null en een chardonnay van het Chileense Sinzero. Bij mij viel de laatste het meest in de smaak. Deze 0% wijn was prima te doen bij de paella die avond. Je merkt bij beide wijnhuizen de toename van kwaliteit. Waar eens alcoholloze wijn een restproduct was van wijnalcoholproductie is het nu een eigen tak van sport geworden. Dat biedt perspectieven.

Verder met rood van beide huizen. Esmee Langereis had een booby trap ingebouwd in de vorm van zwarte bessensap. Hoe zoet smaakt dat dan ten opzichte van de twee wijnen daarna? Heel zoet en fruitig. Van Kolonne Null proefden we een blend, Cuvée 2 waarbij de gebruikte druiven niet op het achteretiket staan vermeld. Dat is jammer. Van Sinzero was er een cabernet sauvignon. Zou ik deze twee rode wijnen bij een gerecht schenken? Ik moet het antwoord schuldig blijven.

foto: 0% chardonnay van SinZero.

Flight drie bestond uit mousserende wijnen. Eigenlijk de 0% wijn die in Gereons Keuken Thuis het meest gekocht wordt. Niet onlogisch, want de bubbels geven net dat extraatje bij gemis aan alcohol. De eerste bubbel van Kolonne Null was fris en had een sterke mousse. Nummer twee was wederom een instinker, want was een gewone Moscato d’Asti. Zo merk je dat als je een paar uurtjes alcoholvrij en blind proeft je het verschil minder gaat merken. De laatste was Sinzero brut sparkling. Die ga ik nog een keer aanschaffen.

Het was een leerzame middag daar aan het Weesperplein en op sommige fronten heb ik mijn ambivalente houding tegenover No of low in januari? bijgesteld. Er zaten zeker fijne producten bij en de wijnen waren beter dan ik van  tevoren bedacht had. Wat mij 100% over de streep zou kunnen trekken is als 0% wijnen full force bij gerechten kunnen worden ingezet. Zo ver is het nog niet. Ik zie Gereons Eatery & Winery in 2023 nog geen no of low wijn- en spijsproverijen organiseren. Maar wat niet is kan nog komen, dat werd wel duidelijk tijdens deze proeverij. Dank aan Pitch PR voor deze nuttige middag.

foto: 0% spirit en mousserend.


Meer informatie?

Over Kolonne Null: Kolonne Null staat voor kwaliteit, plezier en stijl. Dit wijnhuis heeft een verscheidenheid aan niet-alcoholische wijnen en sprankelende variaties, die zijn ontwikkeld en gecoproduceerd met bekroonde internationale gezinswijngaarden. Dit Duitse merk biedt inmiddels verschillende wijnen, waaronder mousserende versies.

Over SinZero:  SinZero, of met de nadruk op SinZero, is een wijnbedrijf uit Chili dat zich helemaal heeft gespecialiseerd in het de-alcoholiseren van wijn. SinZero biedt een reeks aan alcoholarme wijnen inclusief een mousserende rosé.

Over Abstinence: Abstinence is een Zuid-Afrikaans non-alcoholisch spirit & dranken brand met een portfolio van complexe, geraffineerde non-alcoholische spirits en aperitieven gemaakt met een mix van planten en kruiden door middel ambachtelijke hydro-distillatie. In hun assortiment hebben zij momenteel twee witte spirits, een donkere en twee aperitieven.

Over Delta Wines: Delta Wines is een internationaal georiënteerde marktspeler in wijn, met een belangrijke rol op de Nederlandse markt. Delta Wines omvat zeven autonome bedrijven met één backoffice in Waddinxveen, Nederland en is de grootste wijnimporteur in Nederland. Het bedrijf omvat een jong en ambitieus team met een groot onderscheidend vermogen. Onze verschillende werkmaatschappijen sourcen hun wijnen wereldwijd en leveren zowel aan detailhandel als groothandel, traditionele vakhandel, taxfree, online en export. La Source is onderdeel van Delta Wines en legt zich geheel toe op alcoholvrije wijnen en -gedestilleerde dranken.

Eén antwoord op “No of low in januari?”

  1. leuk deze versie over alcoholvrije wijn, zeker als Bob ideaal, maar ook om eens te ontwijnen, dank Gereon

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten