Karbonades met witte wijn en mosterd.

foto: Dijon, capitale de la moutarde.


Het is echt zo’n kabbelmaandag in januari. Grijs boven zee en  op het strand. Vrijdagavond verpoosden we bij buren, om de video’s van hun leven in de Morvan te bekijken. Glas crémant erbij en al kijkende geraakte GKT weer in old fashioned Bourgondische sferen, Een avond vol herkenbare dingen. Al bladerend door meer dan 16 jaar tekst en recepten  voor Gereons Keuken Thuis vond ik een traditioneel gerecht uit de Bourgogne. Karbonades met witte wijn en mosterd. In deze streek zijn er veel gerechten met mosterd en wijn te vinden. Ik heb het eens als lunch in Autun gegeten en sindsdien maak ik het regelmatig. Drink er een Bourgogne aligoté bij, deze doet het goed goed met het zuurtje in de saus.

foto: Côte Chalonnaise,, berceau de Bourgogne aligoté.

Nodig:

4 flinke schouderkarbonades
3 el olie
50 g boter
1 grote ui
1 teentje knoflook
gehakte peterselie
glas witte wijn
2 el Dijon mosterd
peper en zout
6 zure augurkjes

Bereiding:

Verhit de olie in een pan, bestrooi de karbonades met peper en zout en braad het vlees aan beide zijden aan tot het mooi bruin is.. Als de karbonades gaar zijn leg je ze apart op een bord bedekt met aluminiumfolie. Snipper de ui en knoflook. Voeg de helft van de  boter toe en fruit hierin de ui en voeg later de knoflook toe. Laat de knoflook niet aanbranden. Voeg beetje bij beetje de witte wijn toe. Voeg de mosterd toe en laat de saus kort sudderen. Leg de karbonades terug in de pan. Giet het uitgelopen vleesvocht bij de saus. Voeg de fijngehakte augurkjes en peterselie toe. Haal  het vlees uit de pan en leg op een schaal. Roer de rest van de boter door de saus. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Serveer de karbonades met patates frites en wat aangemaakte veldsla.

foto: crémant de Bourgogne.

Streekproducten uit Bourgondië

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten