Gereons Mag de zomereditie 2023.

 Gereons Mag de zomereditie 2023.

foto: Flirt op volle zee van Willy Sluiter.

Welkom aan boord…. een nieuwe editie van Gereons Mag, met een verzameling leuke zomerse zaken. Kook- en leesboeken, van ansjovis tot een huis in Frankrijk. Een  editie vol lekkere recepten, al dan niet plant based. Een koekjesdessert van Lotus zonder oven. Fijne tentoonstellingen in het Van Gogh Museum en De Balie. Bier met als doel schonere zeeën. Een gezondheidsdrankje voor je huid uit de foodybox van Kroon op het Werk. Mosselpakketjes, want het Zeeuwse mosselseizoen is weer begonnen. Snelle citrus-pesto van Frances Mayes. Nederlands zomerfruit op je bord. Het is zomer laat je inspireren!

foto: Beet balls met tzatziki.

BEET balls met tzatziki. Uit het boek van Paul Florizoone: Geen vlees gene zever. Plantaardig eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, is het betoog van Greenway oprichter Paul Florizoone in zijn boek No meat no nonsense. Op één van zijn reizen was de schrijver verstoken van vlees en dat vond hij uiteindelijk helemaal niet erg. Integendeel zelfs: zijn passie voor vegetarisch eten en plantbased koken werd aangewakkerd. Het leidde tot de oprichting van zijn bedrijf Greenway dat in België plant based food produceert. Uitgave van Lannoo. 

Nodig:

1 grote rode biet ca. 200 g

400 g Greenway gehakt of ander plantbased gehakt.

100 g sjalotjes fijngesnipperd

2 tl Cajun kruiden

20 g verse dille

2 el bakboter of olijfolie

3 lente-uitjes

1/2 komkommer

200 g Griekse yoghurt

2 tenen knoflook

20 g verse dille

peper & zout

Bereiding:

Rasp de komkommer en pers met je handen het vocht eruit. GKT laat meestal de komkommer uitlekken met wat zout in een zeef. Meng de komkommer met de yoghurt en heel fijn gehakte tenen knoflook. Voeg de fijngesneden dille toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. En een drizzle EV olijfolie. Schil de rode biet en rasp deze heel fijn. Meng het gehakt met de geraspte rode biet, de fijngesneden sjalotten, de Cajunkruiden en fijngehakte dille. Vorm van het mengsel zo’n 16 gehaktballetjes van zo’n 40 g per stuk. Bak de ballen op een middelmatig vuur in een braadpan met de vetstof naar keuze. Draai de gehaktballetjes regelmatig om zo dat ze gelijkmatig kleuren. Serveer de balletjes met wat fijngesneden lente-uitjes en dien op met de tzatziki dip.

foto: cover Ansjovis van Petra Possel.

Ansjovis, kleine vis, groot verhaal, van Petra Possel, is een ode aan deze kleine trekvis, die overal in Europa was te vinden. GKT kijkt nu met hele andere ogen naar deze vis bij het eten van boquerones in Roses of pissaladière in een Occitaanse badplaats. Een fijn zomerboek om mee op reis te nemen en van te smullen. Uitgave van Podium  Lees meer.

RECEPT: pissaladière van bladerdeeg met vijgen en ansjovis.

Pissaladière is van oorsprong een uientaart met ansjovis uit Nice. Wij maken hem nu van bladerdeeg belegd met vijgen en ansjovis. We drinken er koele rosé uit de Provence bij. 

Nodig 4 personen:

4 plakken bladerdeeg
4 verse vijgen
3 rode uien in ringen
8 ansjovisfilets
3 el olijfolie
1 el balsamicoazijn
peper
tijmblaadjes
1 tl suiker

Bereiding:

Rol de plakken bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak het bladerdeeg krokant in ongeveer 20 minuten op 180 ° Celsius. Verhit 2 el olie en fruit hierin de in ringen gesneden rode ui. Blus af met wat balsamicoazijn en voeg de suiker toe. Laat de uien licht karamelliseren. Dep de ansjovisfilets droog. Als ze te zout zijn leg ze dan even in wat melk.
Snijd de vijgen in partjes. Bestrijk het bladerdeeg met het uienmengsel, leg hierop de ansjovis en de stukken vijg. Bestrijk de rand met wat olijfolie. Strooi wat tijmblaadjes erover heen en plaats het geheel nog 10 minuten in de hete oven. Maak af met wat verse zwarte peper.

foto: Ocean Beer at SeaSpot.

OCEAN beer. Strandbieren. Drie vrienden, die graag surfen, raakten behoorlijk gefrustreerd van al het vuil, dat zij in zee en op stranden aantroffen. Om deze vervuiling tegen te gaan ontwikkelden zij een speciaal IPA bier en daagden met dit bier andere mensen uit om een lokale beach clean up te organiseren. Simpel gezegd bier verkopen tegen vervuiling van zee en strand. Alle winst van Ocean beer wordt hiervoor ingezet. Geen gek streven, vindt GKT, als je het strand hier in Zandvoort na een zomerse dag ziet. Opruimen is niet moeilijk en elk beetje helpt. Dus raap dat zwervende blikje of flesje in de branding op en gooi het in een vuilnisbak. Meer over Ocean beer lees je hier.

foto: Catalaanse vissers.

De Catalaanse keuken is een unieke mix van ingrediënten van het land en uit de zee. Mar i muntanya. Zeker in de badplaatsen langs de 260 kilometer lange kustlijn komen vis- en schaaldierliefhebbers in de honderden visrestaurants volop aan hun trekken. Aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona is de keuken vers en seizoensgebonden, dankzij de lokale producenten en de diversiteit van de aangeboden producten. Deze regio produceert ieder jaar 82 miljoen flessen wijn, 6,5 miljoen liter olijfolie, 50.000 kilo aardappelen, 271.000 kilo mandarijnen, 10.000 ton hazelnoten voor de picada catalana, 16 miljoen calçots (lenteui) en 140.000 ton rijst.  Als daarin niet de basis ligt voor deze fijne mediterrane keuken?

RECEPT: fideuà met vis en schaaldieren.

Nodig:

1,3 l visfond

500 g vis met stevig vlees

500 g schelpdieren, mosselen of kokkels

500 g garnalen

500 g fideuà pasta of gebroken spaghetti.

300 g pijlinktvis in ringetjes

2 tomaten

1 groene paprika

60 g chorizo

1 wortel

4 el olijfolie

kurkuma, paprika, saffraan, zout, peper

Bereiding:

Snijd de chorizo, de paprika, de tomaten en de wortel in plakjes, was de inktvis zorgvuldig, bak de chorizo in een koekenpan met olijfolie gedurende 2 minuten en leg even opzij. Voeg in dezelfde pan de paprika en de plakjes wortel toe en bak tot de paprika gesmolten is. Voeg de inktvis toe en bak een paar minuten mee. Voeg de tomaten en vervolgens de vis toe. Bak gedurende 5 minuten, voeg de chorizo toe, voordat je de bouillon en kruiden toevoegt. Voeg daarna de pasta toe als alles kookt. Voeg de garnalen en schaaldieren halverwege het koken toe. Dek af en laat 5 minuten staan alvorens te serveren.

foto: cover Signature dishes,

Signature dishes. Het nieuwe boek van influencer en tastehunter The Foodalist alias de in Brussel woonachtige Amélie Vincent. Juriste van opleiding -wat ruilen toch veel juristen hun carrière in voor een foodbestaan- , maar tegenwoordig baasje van haar eigen bureau, dat gespecialiseerd is in wereldwijde gastronomie, mensen en culturen. Vincent heeft zich altijd aangetrokken gevoeld door mensen. Als kind wilde ze verpleegster of sociaal werkster worden. Eigenlijk is ze dat uiteindelijk geworden als The Foodalist. Behalve dat zij in haar dagelijks bestaan niet te maken krijgt met patiënten of cliënten, maar wereldwijd de vinger aan de pols houdt in restaurants en bij chefs. In dit nieuwe boek vertrouwen 50 topchefs hun geheim recept toe aan Amélie. In augustus verklapt GKT wie en wat. Uitgave van Lannoo.

foto: Feel beautiful van Purasana.

Jeugdige huid en haar op elke leeftijd. De beschrijving van het drankje dat ik aantrof in de
zomereditie van de foodybox van Kroon op het Werk. Een collageen bom aldus Purasana, Feel beautiful Je lichaam bestaat voor 30% uit deze eiwitten. En dit drankje van Purasana helpt erbij, om vrij van synthetische stoffen er jong en fruitig uit te zien. Dat gaat GKT deze zomer proberen. Dus mocht er een jonge god op de boulevard voorbij lopen? Grote kans dat ik het ben! 

foto: cover Pasta Veloce.

Pasta veloce. Onweerstaanbare recepten van onder de Toscaanse zon. Frances Mayes en haar long time culipartner in crime Susan Wyler nemen je in dit mooie nieuwe kookboek mee door hun fast pasta kitchen. De twee schrijvers kennen elkaar al sinds ze ooit in de Provence een kookcursus volgden. Daarna verloren ze elkaar uit het oog, maar sinds beiden in North Carolina wonen, trekken ze weer gezamenlijk op. De lockdowns hielpen daar een handje bij, want de dames voorzagen elkaar regelmatig van lekkere pastagerechten, die ze telkens op de veranda’s van elkaar zetten. Zo ontstond het idee om Pasta Veloce te schrijven. Uitgave van Abrams.

Siciliaanse citruspesto. Geurige agrumi, citrusvruchten, passen fijn bij pasta’s met vis en zeevruchten. Ook pept het zuur van citrusvruchten een gegrilde kip op. Dit recept voor een Siciliaanse citruspesto is genoeg voor 400 g pasta. Je kunt natuurlijk ook de hoeveelheden verdubbelen, maar houd rekening met de smaak, want die kan stevig zijn.

Nodig:

2 tenen knoflook

 flinke bos basilicum , de blaadjes

1/2 tl zout

3 el sinaasappelsap

2 el citroensap

1 el limoensap

2 el amandelschaafsel

3 el EV olijfolie

50 g Parmezaanse kaas geraspt


Bereiding: 

Doe de basilicumblaadjes, knoflook, zout, sinaasappelsap, citroensap, limoensap en amandelschaafsel in een foodprocessor of blender en pulseer het geheel vier a vijf keer. Zet de machine op een lage stand en voeg beetje bij beetje de olie en kaas toe. Met en spatel schep je het van de randen naar het midden. Pulseer nu no een keer of tien tot je een mooie emulsie hebt. Indien de pesto te droog is kun je wat water toevoegen. Serveer deze pesto gemengd door al dente gekookte spaghetti gegarneerd met wat basilicum blaadjes
 

foto: gevulde mosselen op zijn Turks.

Zeeuwse mosselen…. het seizoen is weer begonnen. Tijdens de start van het Zeeuwse mosselseizoen werd net als vorig jaar met de mosselburger een nieuwe bereiding gepresenteerd. Loaded mosselen, een hapje van met gekruide rijst gevulde mosselen, dat veelvuldig wordt gesnackt in Turkse badplaatsen aan de Egeische Zee. Je eet deze midye dolma direct uit de schelp. Ibrahim Bas tipte het Nederlands Mosselbureau over deze leuke snack. Het bureau ging ermee aan de slag en bekeek of ook de Nederlandse mossel geschikt was voor loaded mosselgerechten. Met succes, want uit de proefpanels bleek, dat deze mosselsnack heel goed is te maken met verse mosselen uit Zeeland. Leuk idee voor je zomerse apéro. Dus met zijn allen aan de loaded mosselen!

foto: cover Mais OUI!

Mais OUI! Zomerlezen met Asjha van den Akker over haar Frankrijk. Elke week schrijft Asjha een zomerse column op frankrijk.nl over het leven en wonen in een knalroze huis in ons gezamenlijke dorp. Asjha woont hier net als  GKT nog niet zo heel lang en verkent het terroir. Hiervoor woonden zij en haar man, lekkerbek, wijnkenner en kok Ed westelijker in de Dordognestreek. Over de wederwaardigheden in deze woonstede schreef zij het vrolijke boek Mais OUI!, over het dorp, de mensen en gewoonten. Gelardeerd met lekkere recepten uit de keuken van Fat Eddie. GKT las het boek met een glimlach van herkenning en is nu ook benieuwd naar het eerdere boek Et voila! . Mais OUI!, verhalen uit Frankrijk is te krijgen via BOL of op de site van Asjha.

foto: ingezonden recept van Daan Daniëls.

Modern Greek van Daan Daniëls. Hij plaatste dit no waste “recept” in de gay cooking club groep op Facebook. Eigenlijk geen recept maar een creatieve benadering van dingen, die hij nog in huis had. En laat het nu prachtig in het #alfresco zomerthema van GKT passen: Modern Greek. Dank voor de input Daan! Een mooie salade van rucola, druiven, tomaatjes, komkommer, veggie gyros, een oud geitenkaasje. Met als dressing tzatziki.

foto: één van de mannen met baarden.

Wat vertellen baarden over hoe we ons verhouden tot mannelijkheid? In drie jaar tijd interviewde Gideon Querido van Frank allerlei mannen over hun baard en over de identitiet, die ze daaraan ontlenen. Hoe verhouden zij zich tot andere mannen. Hij begon met de interviews in Berlijn en vervolgde zijn queeste in Amsterdam, Londen en Tel Aviv. Het resulteerde in een 50-tal interviews, waarbij fotograaf Elvin Boer prachtige portretten maakte. Op de website Beards of Berlin verschijnt elke week een nieuw interview en portret. 

Van 7 juli tot 5 september 2023 presenteert De Balie in Amsterdam Beards of Berlin: een foto-expositie waarin een selectie van de foto’s wordt getoond. 

foto: fruit van Nederlandse bodem.

Nederlands zomerfruit. Van Nederlandse telers zijn er nu volop VON bramen met een zoetere smaak dan de voormalige voorgangers, waar toch het zuur overheerste. Bramen van een groter formaat voor op je taart, bij je ontbijt en in je Griekse yoghurt met walnoten en honing. Elke hap van VON bramen is een traktatie. Net als de Inspire aardbeien van Nederlandse makelij., met een knalrode kleur, glans en zomers zoet van smaak.

foto: schets van velden buiten Auvers.
foto: het dorp Auvers sur Oise.

In Auvers…. de laatste maanden van Vincent van Gogh.  In het museum, dat dit jaar zijn 50 jarig jubileum viert, is deze zomer een grote tentoonstelling te zien over de laatste maanden van het het leven van Vincent van Gogh, Hij woonde tot zijn dood in 1890 in Auvers sur Oise. Een hele productieve periode, waarin hij zijn grootste meesterwerken maakte, zoals het beroemde Korenveld met kraaien. In het begin was Vincent erg gelukkig in Auvers, maar het belette hem uiteindelijk niet een einde aan zijn leven te maken. GKT bezocht deze tentoonstelling en was onder de indruk. Meer informatie vind je hier.

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden is nog  te zien tot en met 3 september 2023.

foto: uit de goodiebag van The Grand Blogger Dinner 2023.

RECEPT: Lotus Biscoff cheesecake. 

Bakken zonder oven met de koekjes en speculoospasta van Lotus uit Lembeke.

Nodig:

250 g Lotus koekjes verkruimeld

1 schepje suiker

85 g gesmolten boter

300 g verse roomkaas, Bijvoorbeeld St Moret

50 g fijne suiker

300 ml slagroom

250 g speculoos-pasta 

12 losse koekjes

springvorm bekleed net bakpapier

Bereiding:

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en voeg een schepje suiker en de gesmolten boter toe. Verdeel dit mengsel over de bodem van een met bakpapier beklede springvorm en druk aan met een lepel. Zet de vorm in de ijskast. Klop in een kom de roomkaas met de suiker tot een luchtige massa. Schep hierdoor met een spatel de geklopte slagroom. Let hierbij op, dat de slagroom niet te stijf is geklopt. Haal de vorm uit de ijskast en schep een laag over de koekjesbodem. Voeg over deze laag kleine schepjes speculoospasta toe. Indien de pasta te hard is verwarm deze dan 5 tot 10 seconden in de magnetron. Voeg nu een volgende laag van het kaas- en slagroommengsel toe en opnieuw een laagje pasta. Blijf dit doen tot de springvorm goed is gevuld. Trek met een satéprikker lijntjes door de vulling. Strijk het geheel glad af. Zet de springvorm 8 à 10 uur in de ijskast. Snijd de cheesecake aan en garneer elk stuk met een Lotus koekje.

Succes!

foto: Het is zomer: laat je inspireren!

Noot: De zomereditie van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door Paul Floorizone, Greenway, Terra Publishing, Petra Possel, Uitgeverij Podium, Ocean Beer, Costa Dorada Tourisme, Balth.  Roessingh, Amélie Vincent, The Foodalist, Lannoo, Purasana,  Kroon op het Werk, Asjha van den Akker & Ed Langermans, Verse Oogst fruit, Frances Mayes & Susan Wyler, Zeeuwse Mosselen, Nederlands Mosselbureau, Clarins, Van Gogh Museum, Gideon Querido van Frank, Beards of Berlin, De Balie, Lotus Biscoff, Clarins, Mr. Goodiebag, Daan Daniëls, gay cooking club op Facebook, gereonskeukenthuis-archief en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

De volgende editie van Gereons Mag met als thema nazomer in de Midi staat rond 21 september online.

foto: zonnig Montpellier.


Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten