Gereons Mag, de Noordzee-editie.

foto: garnalenvisser op het Noordzeestrand.

Gereons Mag, de Noordzee-editie. Geen al fresco zomereditie, dit jaar op GKT. Daar zat een beetje de sleet in. We gaan in deze editie van Gereons Mag naar Zandvoort aan Zee. Met allerlei leuke dingen, die het wonen aan het Noordzeestrand tot een dagelijks genot maken. Maar ook uitstapjes naar een mooie tentoonstelling in het Amsterdamse Van Gogh museum. Vis- en zilte groenterecepten. Een verloting van twee Noordzee-kookboeken. Wijn aan zee. Buiten koken met Olle en Charlotte. Zij trokken met hun Buitenkeuken door Vlaanderen en Nederland. Flaneren in de mannenmode van Hemd voor hem. Een taartje uit de Haltestraat. Hotspots van Kristel. Een kakelnieuwe shampoobar van Zandvoorts Goud. Een recept voor een chique burger, die niet zou misstaan op Sylt of in Knokke. Heerlijk leesvoer voor op het strand. Kook! van Maarten van den Biggelaar en Eetgenot van Jacques Meerman. Tot slot neemt Jeffrey Greene ons mee in de wereld van het snaarinstrument met zijn boek Masters of Tonewood.

foto: de Zandvoortplak.

Gereons Mag, de Noordzee-editie trapt af met een taartje…..

De Zandvoortse plak. Een taartje, dat eigenlijk de ‘Emma Plak’ heet, is in de jaren ’50 van de vorige eeuw bedacht door een Zandvoortse bakker ter ere van de vroegere koningin Emma. De cake-rol met aardbeien vulling, is afgetopt met verse bakkersslagroom, amandelschilvers en een stukje perzik. Met als kers op de taart natuurlijk een chocolaatje. Een lekkernij, die je geproefd moet hebben als je toch in Zandvoort bent. Geniet ervan! 

Waar te koop? Patisserie Chocolaterie Zandvoort, Haltestraat 14, Zandvoort

foto: scheemessen, easy does it uit Eat this FISH.

Eat this FISH heeft als doel, om thuis heerlijke vis- schelp- en schaaldierbereidingen te maken. Voor een diner à deux, familiebijeenkomst of vrienden. Allemaal combinaties, die de Blendbrothers tijdens hun reizen hebben ontdekt. Zeeuwse waar met een internationale touch. Daar grossiert dit tweetal in. En #easydoesit is de kreet. De recepten zijn niet moeilijk en je kunt er zelf je draai aan geven. De schrijvers hanteren drie categorieën: Quick, In Between en tot slot Take your Time, al naar gelang het duurt om een recept te bereiden. Eat this FISH is een uitgave van Lannoo.


RECEPT voor scheermessen sesam.

Nodig:

.water

10 scheermessen

1 scheut gommadressing

snufje togarashisap en zeste van 1 limoen

scheut olijfolie

enkele verse enokipaddenstoelen

enkele takjes shisocress

Bereiding:

Breng een pan met water aan de kook en kook de scheermessen kort totdat ze openstaan. Haal uit de pan en snijd het vruchtvlees eruit. Maak de scheermesjes aan met de gommadressing, het togarashisap, de limoenzeste, olijfolie  enokipaddenstoelen en shisocress. Dresseer in de scheermesheften en serveer direct.


Dit leuke boek Eat this FISH kun je winnen door een reactie te plaatsen met jouw favoriete zeerecept onderaan deze blog. Verloting 1 september 2022

foto: Kleur als Taal.

Kleur als taal.“Ik weet niet of je begrijpt dat je poëzie kunt maken door alleen maar de kleuren goed te schikken.’” (Vincent van Gogh, 12 november 1888)

Vanaf eind mei is in het Van Gogh Museum Kleur als Taal te zien, een overzichtstentoonstelling met werken van kunstenaar Etel Adnan (1925-2021). Een tentoonstelling van de kleurrijke schilderijen van Adnan. De schilderijen gaan de dialoog aan met tien werken van Vincent van Gogh, die een grote inspiratiebron was voor Etel Adnan. Kleur als Taal kwam tot stand in nauwe samenwerking met de kunstenaar zelf: tot aan Adnans overlijden in november 2021 heeft het museum meermaals met haar gesproken over het leven, haar werk en over Van Gogh. Haar eigen woorden vormen een rode draad in deze tentoonstelling. Kleur als Taal staat in het teken van de verbondenheid die beide kunstenaars voelden met de natuur, hun intense kleurgebruik als expressiemiddel en de rol van taal in hun leven en werk.

Ik hou vooral van de natuur, die laat me niet in de steek, daar word ik altijd door omringd.’ 
(Etel Adnan, 2021)

De tentoonstelling is van 20 mei tot en met 4 september 2022 te zien in het Van Gogh Museum. Informatie voor bezoek lees je hier.

foto: cover ZILT.

ZILT. Een kookboek, dat voortkomt uit de Texelse samenwerking van Waddengastronomie-expert Annette van Ruitenburg, groenteteler Ellen van Straten en eilandcateraar Sabien Bosman, gelardeerd met fotografie van Ruth de Ruwe. Is ZILT nu hartig, zout, fris , zoet of vissig? Dat is de hamvraag als je zilte groenten in je keuken gaat gebruiken. Zilte smaken geven een oppepper aan je salades, soepen en gerechten. Zilte groenten doen dat ook, zegt ervaringsdeskundige en culinair schrijver Annette van Ruitenberg. Uitgave van Fontaine. Lees meer.

ZILT, recept voor pesto van strandbiet.

Nodig:

50 g hazelnoten

2 tenen knoflook

2 dl olijfolie

snufje zout

100 g fijngesneden strandbiet

50 g Parmezaanse kaas

Bereiding:

Rooster de hazelnoten in een koekenpan. Maal de knoflook, olijfolie en zout in een keukenmachine kort fijn. Dan de strandbiet, noten en kaas erbij doen en nogmaals malen tot een gladde pesto. Haal het uit de kom en doe het over in een schone pot. Giet er nog een dun laagje olie overheen.

foto: pesto van Texelse strandbiet

Dit leuke boek Zilt kun je winnen door een reactie te plaatsen met jouw favoriete zeerecept onderaan deze blog. Verloting 1 september 2022.

foto: Zandvoort Local Guide

Hotspots in Zandvoort. Bijna dagelijks post Kristel van @liefsuitzandvoort (Instagram) een leuke tip voor je verblijf in Zandvoort. Dat kan een beachclub zijn, een fijn logeeradres of een nieuw restaurant. Verblijf je in Zandvoort, dan is er nu ook het leuke magazine, Zandvoort Local Guide, vol tips. Een mooi geste van Kristel in samenwerking met Studio Art Work voor de accommodatie-verstrekkers in het dorp en daarbuiten. Vraag ernaar bij je pension, appartement of hotel.

Meer vind je op: Liefs uit Zandvoort & Zandvoort Local Guide.

foto: O’Neill beach short.
foto: flaneren en chillen op het strand.

Beachvibes met hemd voor hem. De zomervakantie kan wat Gereons Keuken Thuis betreft beginnen. Lekker flaneren en chillen op het strand in mijn nieuwe beach-short van O’Neill en overhemd van Profuomo. Beiden van Hemd voor hem, het online adres voor je vakantiegarderobe mannen! Dus of je nu Zandvoort aan de Noordzee of de Côte d’Azur “onveilig” gaat maken, bij Hemd voor hem vind je direct een geschikte outfit. 

foto: cover Zeelust

Zeelust van Texel tot Zeeland. Bij het krieken van de dag vertrok ik vanuit SeaSpot naar de Halkade in IJmuiden, voor een rondleiding over de grootste visafslag van het land en de boekpresentatie van Zeelust, de nieuwe culinaire kustgids geschreven door Cijn Prins en Jonah Freud. De dames, moeder en dochter, schreven al eerder een culinaire gids over de stad, maar nu was het tijd voor iets geheel anders. Tweeënhalve week op pad van eiland Texel tot aan Cadzand, op ontdekkingstocht langs de Noordzeekust. Zeelust, van Texel tot Zeeland is een uitgave van Fontaine. 

foto: de wijnwinkel van Wijn aan Zee.

Wijn aan zee. In een hoek van het historische stationsgebouw van Zandvoort is het goed toeven bij Wijn aan Zee, by Lotte & Ganser. Sinds december 2020 zitten ze op deze markante plek. Bij Wijn aan zee kun je voor alles terecht wat met wijn heeft te maken. Een lekker glas wijn drinken of proeven op hun sfeervolle terras. Wijn aan Zee importeert zelf een prachtig assortiment aan wijnen voor zowel horeca als particulieren. Er worden in en vanuit het charmante pand wijncursussen gegeven, maar ook proeverijen, culiwandelingen, kunst exposities en wijnreizen. Wijn aan zee stopt nooit met zoeken naar fijne wijnen voor een betaalbare prijs. Een ideale stop over na een dagje strand. Neem gewoon een trein later terug en stap eens binnen of het terras op bij Wijn aan Zee.

Wijn aan Zee, Stationsplein 10 Zandvoort

foto: strand voor The Spot.

Word een serieuze burgerarchitect is geen gewoon BBQ boek, maar meer Martin Kintrup neemt je mee, als een volleerd docent, in de kunst van het hamburger conceptualiseren. Een boek vol inspiratie, met per recept fijne tips. Burgers, gefotografeerd door de bekende Duitse foodfotograaf  Wolfgang Schardt. Ik voorspel een mooie zomer, met veel al fresco burgergenot, nadat ik de technieken van Het Burger Boek beheers. Aanrader! Uitgave van Lannoo. Lees meer.

foto: de chique Vesterlandburger.

Recept voor een chique Vesterland burger. Een luxe Vesterland vis-, garnaal- en zalmkuitburger voor bij je glaasje champagne op Sylt. Overigens mag deze ook met echte kaviaar, als je budget hiervoor toereikend is. Gereons Mag deed inspiratie op voor een luxe zalmburger.

Nodig:

4 mooie zachte hamburgerbroodjes of brioches.

500 g zalmfilet

2 sneetjes oud brood verkruimeld

1 ei

1 tl koriander poeder

1 tl chilipoeder

zout en peper

olie om te bakken

3 el mayonaise

1 tl wasabi

4 blaadjes frisée sla gewassen

gehakte kruiden zoals kervel, dille en peterselie

100 gepelde Noordzeegarnalen

4 tl zalmkuit 

Bereiding:

Maak van de mayonaise en wasabi een sausje. Was de slabladeren en dep ze droog. Was de kruiden en hak deze fijn. Spoel de garnalen af en laat deze uitlekken. Verwarm de broodjes of brioche 6 tot 8 minuten in de oven op 100 graden. 

Verkruimel de sneetjes brood met de keuken machine. Hak de zalmfilet heel fijn met de keuken machine. Let op, niet te fijn er moet nog wat textuur overblijven.  Meng het zalm gehakt, de chili- en korianderpoeder, het broodkruim, ei en wat zout door elkaar. Maak er vier burgers van. Bak de zalmburgers aan iedere kant vier minuten. 

Snijd de broodjes of brioche doormidden en bestrijk met wasabimayo. Leg hierop een blaadje sla en de burger. Voeg de garnalen toe en bestrooi met de gehakte kruiden. Top het geheel af met de zalmeitjes.

TIP: voor een echte luxe Vesterlandburger voeg je echte kaviaar en bladgoud ter garnering toe. We drinken er een glas Champagne of crémant de Bourgogne bij.

foto: de shampoobar van Zandvoorts Goud.

Zandvoorts Goud, shampoo bar. Na maanden ontwikkeltijd is het een feit: de shampoobar van Zandvoorts Goud! Een frisse, heerlijke en 100% biologische haarzeep, die verzorgt en hydrateert. Het heeft even geduurd. Een haarzeep maken is ingewikkelder dan een handzeep. Niet alleen moet de zeep lekker ruiken en goed schuimen, maar moeten je haar geen touwgevoel geven en zeker niet vet aanvoelen. Het resultaat mag er zijn, volgens de makers van Zandvoorts Goud.. Een shampoobar met biologische etherische oliën van rozemarijn, citroengras en lavendel geeft een frisse geur waarmee je de dag goed kan starten of is fris na een warme dag op het strand. De natuurlijke oliën in de zeep zoals jojoba, sheabutter en castorolie, beschermen en verzorgen je haar. Daarnaast is de zeep verrijkt met salie, een kruid die de haarwortels voedt. Een heerlijke haarzeep, lokaal gemaakt in Zandvoort en zonder parabenen en palmolie.
Wist je dat één shampoobar net zolang meegaat als drie flessen shampoo? Daardoor komen er per zeep 3 flacons plastic minder op de vuilnisbelt. Geef je haar een paar wasbeurten de tijd om aan de shampoobar te wennen. Daarna wil je niet meer anders. De zeep ligt vanaf begin juli in geselecteerde winkels in de badplaats.

foto: koken op zee uit De Buitenkeuken.

De Buitenkeuken. Olle en Charlotte deden het al in hun boek De Wijnboer, koken op het platteland tussen de ranken en met een glas wijn. Wat GKT betreft had dat het Gouden Kookboek van 2020 moeten worden. Want ondanks , dat deze schrijvers als core business wijn hebben weten ze ook mooie recepten op te schrijven en deze likkebaardend lekker te fotograferen. Een nu doen ze het weer op pad door Vlaanderen en Nederland met hun mobiele keuken. Samen genieten rond het vuur. Resultaat is het nieuwe kookboek De Buitenkeuken. Op zoek naar bijzondere voedselproducenten in de lage landen. Fijne verhalen vanaf het water maar ook van het land, En vooral koken samen met vissers, boeren, wildplukkers en telers. GKT denkt dan meteen dat hier misschien de oplossing ligt voor het stikstofprobleem van onze regering. Samen koken in de natuur, maar dat terzijde. De Buitenkeuken is vooral een prachtig vormgegeven boek vol heerlijk eten en dito wijnen, laat dat maar aan deze twee over. Weliswaar geen al fresco zomer op GKT, maar dit kookboek daagt mij wel uit, om toch achter de coulissen te gaan koken. Olle en Charlotte kookten weliswaar alles buiten, maar de recepten vallen ook goed te doen binnenshuis. In de herfst lees je meer over dit boek!

De Buitenkeuken is een uitgave van Nijgh Cuisine.

foto: zomers leesvoer.


Zomers leesvoer. 
Als uitsmijter drie zomerse boeken, die in Gereons Keuken Thuis liggen te smachten om gelezen te worden. Over heel diverse onderwerpen. Toch hebben alle drie de schrijvers iets gemeen: ze zijn vorsers op hun gebied.

Masters of Tonewood. Het nieuwe boek van maestro en vriend Jeffrey Greene. Hij schreef al eerder over zijn liefde voor de Bourgogne, wijdde een heel boek aan het leven van het everzwijn, ging op zoek naar wild edibles met een in Amsterdam gekochte bood. Jeffrey is een echte alleskunner, poëet, universiteitsdocent en vorser. Voor zijn nieuwste boek trok hij door Europa, om de edele kunst van het snaarinstrument te onderzoeken. Masters of Tonewood is hiervan het relaas. Uitgave van University of Virginia Press.

Eetgenot. Genieten van eten is diepgeworteld in onze cultuur en onze hersenen. Maar daarentegen ook een doelwit van discussie: veganisten, producenten, wetenschappers -al dan pseudo-, artsen, retailers en politici. Doel van de discussie lijkt wel of het genieten van eten niet de bedoeling is. GKT schreef er jaren geleden een blog over, over deze ayatollahs van het eetwezen. De grap is dat als je juist wel genieten incorporeert in je benadering er wellicht nieuwe wegen op voedselgebied zijn te vinden. Dat is wat Jacques Meerman probeert met dit nieuwe boek Eetgenot. Uitgave van Noordboek.

Kook! Maarten van den Biggelaar. Een dikke rode pil, een kook- en leessboek over het zen ervaren tijdens de dagelijkse kooksessie. Dat is wat deze schrijver beoogt. We zijn het een beetje kwijt geraakt. Besteden meer tijd aan het installeren van een afhaalapp, dan dat we lekker mindful aan de slag gaan in onze eigen keuken. De oprichter van Dansen bij Jansen (waar ik in mijn jeugd heel wat uurtjes heb doorgebracht) schreef een pleidooi voor zelf koken met mooie producten. Waarom moet het zo snel allemaal? Wel een uur yoga in de ochtend, maar koken mag geen tijd kosten. Draai het eens om. Voor Gereons Keuken Thuis een heerlijk boek ter inspiratie, want in de laatste turbulente jaren hebben de zen-momenten in mijn keukentje regelmatig onder druk gestaan. Tijd voor een revival. Uitgave van Podium.

FIJNE ZOMER vakantie, al dan niet aan zee!

foto: groeten uit Zandvoort.
foto: zonsondergang.

De volgende Gereons Mag, met als thema Occitanië staat begin oktober 2022 op GKT.

foto: Quarante, Occitanië.

Noot: deze Noordzee-editie van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door De Kroon op het Werk, Terra Publishing, Fontaine uitgevers, Blendbrothers, Annette van Ruitenburg, Lannoo, Jeffrey Greene, Hemd voor hem, PODIUM uitgevers, Profuomo shirts, O’Neill, Martin van den Biggelaar, Liefs uit Zandvoort, uitgeverij Noordboek, Zandvoorts Goud, Wijn aan Zee, Jacques Meerman, De Wijnwinkel, Olle Swets, Charlotte Marres, Van Gogh Museum Amsterdam, Market & Grow en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten. De bespreking hier is mijn eigen mening.  Lees ook de disclaimer

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten