Rook! van Steven Raichlen.

foto: cover Rook!

Rook!, culinair roken op de BBQ en in andere rookkasten. In dit nieuwe boek vertelt bestsellerauteur en barbecue-goeroe Steven Raichlen  je alles over roken. De schrijver laat in zeven stappen zien, tenminste als je ze goed in acht neemt, hoe het beste uit je gerookte gerechten te halen.In Rook! staan vlees, vis gevogelte en groente centraal, maar Raichlen deinst ook niet terug voor gerookte cocktail of wat te denken van mayonaise?

Stap 1 is de keuze van je smoker, een barbecue met deksel, een Green Egg, kamado of rookoven. Bij stap 2 vertelt Raichlen alles over de soorten brandstof van hout tot kolen. In stap 3 gaat het over het juiste gereedschap. Heel belangrijk stap 4 gaat over het op smaak maken met rubs, marinades en infusers. Stap 5 gaat over de rookmethode, die bij een gerecht past. Stap 6 over vuur stoken en rook genereren. En tot slot stap 7 over hoe de juiste gaarheid en rokerigheid te constateren. Deze zeven treden in Rook! leiden volgens de schrijver uiteindelijk tot het Rooknirwana. Raichlen beschrijft het uitvoerig aan de hand van duidelijke schema’s.

Na deze basistraining gaat het boek verder met voorgerechten, gerookte eieren, camembert met jalapeño pepers of gerookte leverpaté. De schrijver schuwt het experiment niet.

Hierna komt rundvlees aan bod, runderribben, zelf gerookte pastrami of stripsteak met kersenhout. Alle recepten voorzien van duidelijke technische uitleg. Hierin gaat het boek verder dan het gemiddelde BBQ boek. Het varken, geheel of in delen gerookt, Slimme tips voor gerookte ribben of zelfgemaakt spek. Delicaat lamsvlees om te roken. Raichlin noemt het jammer dat schapen- en lamsvlees zo weinig op het menu staat. Want dit vlees leent zich er prima voor. Rook! gaat verder met burgers, worstjes en meer. Hooi gerookte hamburgers, gehaktballetjes uit Montréal met maple syrup. Gevolgd door gevogelte, kip aan het spit of dubbelgerookte whiskykalkoen.

Vis staat ook op het menu, gerookte oesters, garnalen of warm gerookte zalm. Dit experiment haalde ik al zelf eens uit met zalmforel op mijn Amsterdamse balkon. Gewoon op een elektrisch pitje en met een oude pan. Er is ook aandacht voor groente, bijgerechten en vleesloos roken. Het boek sluit af met warme nagerechten en heel speciaal cocktails met rook. Bijvoorbeeld bacon Bourbon. Niets is Raichlen in Rook! te gek.

Rook! Culinair roken op de BBQ en in andere rookkasten is mooi vormgegeven boek, dat een goede handleiding geeft aan alle mannen en vrouwen, die zich willen bekwamen in het rookmeesterschap. Zij het professioneel of als hobbyist. Wat ik een nadeel aan de gebruikte apparatuur en methoden vind is dat niet iedereen de ruimte of de mogelijkheden heeft om zelf aan de slag te gaan. Zo is het op mijn Amsterdamse balkon verboden om met open vuur te werken en rook. Daarom ging ik te rade bij Belgische BBQ expert en blogger Simon Vanbecelaere, ook bekend als de BBQ bastard. Deze bevlogen man gaat binnenkort op Gereons Keuken Thuis uit Rook! koken. Ben benieuwd.

Rook! Culinair roken op de BBQ en in andere rookkasten, Steven Raichlen. (ISBN 9789045209371) is een uitgave van Karakter en kost € 24,99

Noot: dit boek werd mij als recensieexemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Eén antwoord op “Rook! van Steven Raichlen.”

Geef een reactie