De Griekse Eilanden

 foto: De Griekse Eilanden.

Ik heb een speciaal plekje in mijn hart voor Griekenland. Sthn kardia mou, zo’n uitdrukking die in heel veel Griekse liedjes terugkomt.  In het verre verleden heb ik een tijdje Nieuw Grieks gestudeerd aan de UVA. Wat ik er vooral aan overhield is mijn liefde voor de Griekse keuken. En muziek. In Gereons Keuken Thuis staan met de regelmaat van de klok Griekse gerechten op tafel, sto trapezi. Maar nu houd ik op met overal het Griekse woord achter zetten. Ik wil het hebben over de Griekse Eilanden, het nieuwe boek van Rebecca Seal en haar man Steve Joyce, die de sfeerfoto’s maakte. De Britse schrijfster schuimde de Dodekanesos, de Cycladen en Sporaden af en kwam terug met een boek vol recepten, die ze ter plaatse proefde. Ze vroeg raad aan de koks, die haar verwezen naar hun moeder, want h mhtera zwaait de scepter op de eilanden. Baksels, vele mezedes, vis, pasta, vlees en een keur aan zoetigheden. De hoorn des overvloeds van de Egeïsche Zee. En de vindingrijkheid van de bewoners van de eilanden, omdat niet altijd alles voorhanden is. Roeien met de riemen, die je hebt. Rebecca Seal tekende het allemaal op in de Griekse Eilanden. Alle invloeden komen terug in de keuken van deze eilanden, Venetiaans, Ottomaans en vooral Grieks. Een kookboek met moderne recepten uit de Griekse keuken. Met recepten van Milos, Kreta, Rhodos. Eilanden met hun eigen cultuur en karakter, trots op hun culinaire tradities. Het boek start met wat basis opmerkingen over de ingrediënten. In het eerste hoofdstuk gaat het over broden en pasteitjes. Iets waar Griekenland patent op heeft. Gevulde flapjes met kaas en groenten. In de ochtend gemaakt om op te peuzelen op het land of tijdens de visvangst. Kaaspasteitjes uit Alonissos, waarvan het nabijgelegen Skopelos claimt ze bedacht te hebben. Het Griekse debat. Een recept voor basic Griekse platbroden voor bij de souvlaki..

Het volgende hoofdstuk gaat over mezedes en salades. Een tafel vol kleine hapjes voor bij de ouzo. Op de Griekse eilanden vullen de bewoners graag hun maag ermee. Er bestaan honderden recepten van., zoals erwtendip van Santorini. Reuzenbonen uit de oven, Taramasalata en een bietensalade. Stel je het einde van de middag voor op een terras en de eigenaar van de taverna serveert dit naast je aperitief.  Een klein feestje.

De Griekse Eilanden gaat verder met vis. Vers gevangen door de vissers van de eilanden. Ingrediënt voor een visserspasta of bakkeljauwbeignets met aardappelskordalia. 

Veel mensen denken dat er weinig vlees wordt gegeten, maar niets is minder waar. Rebecca seal geeft heerlijke recepten voor lam, geit en zelfs hert. Het bekende lamsvlees gegaard in heet vulkanisch zand van chef kok Stella Tseroni op Milos. Dit geserveerd met de beroemde ei/citroen saus. Moussaka ontbreekt niet en natuurlijk de kleftiko, een gerecht dat zijn naam dankt aan de opstandelingen van de negentiende eeuw. Of langzaam gegaard lamsvlees met kikkerererwten.

Vervolgens komen er enkele vegetarische gerechten aan bod, want daar weet de Griekse mhtera wel raad mee. Eten van seizoensgroenten uit de eigen tuin.

Het boek sluit af zoetigheden. Galaktoboureko, een naar citrus geurend custardgebak. Of wat te denken van watermeloentaart? Een passende afsluiter van een mooie maaltijd met vrienden in de schaduw. Een stevige kop koffie erbij en misschien is er wel een koffiedikkijkster in de buurt die je zielenroerselen wil blootleggen. Maar nu dwaal ik af. dat heb je met een kookboek dat je mee op reis neemt. De recepten zijn heerlijk en eerlijk. De omzettingen van Grieks naar Latijns schrift zijn goed gedaan. Gaat soms wel eens mis. En de fotografie nodigt uit tot dromen over de blauwe zee, de luchten erboven en de smaken van het eten van de Griekse Eilanden. Kalh Orech, eet smakelijk!


De Griekse Eilanden van Rebecca Seal (ISBN 9789045211817) is een uitgave van Karakter Uitgevers, karakteruitgevers.nl en is te koop voor € 24,99

 

Eén antwoord op “De Griekse Eilanden”

Geef een reactie