NO waste velouté.

foto: no waste velouté met rookworst.

 

NO Waste velouté. Er lag nog veel in de groentelade van de ijskast. Restjes. En daar moet Gereons Keuken Thuis iets mee doen, want weggooien is zonde. Gisterenavond maakte ik een gerecht van restjes pasta met uitgebakken speklapjes, paprika, bleekselderij en knoflook. Een andere keer hak ik de groenten door de pastasaus. Gaat even niet lukken, want mijn staafmixer is ontploft. Maar dat terzijde.

Ik koop vaak groente bij mijn favoriete marktkraam op de Ten Kate markt. Die markt in Oud West. Juist, bij de nieuwe hippe foodhallen. Of is het andersom? Het fijne is dat deze groenteman kleine zakjes groente en fruit verkoopt à raison van vijftig cent. Fijne afgemeten porties voor ons kleine huishouden. Heerlijke bossen munt voor in de thee, peterselie voor van alles en nog wat. Pompoen, aardappeltjes. Ik ga niet zijn hele assortiment beschrijven. Ga er eens kijken zou ik zo zeggen. Kun je meteen een vorkje prikken in de nieuwe foodhallen.
Ondanks de portionering van de groenten heb ik toch altijd restjes. Die verwerk ik dan tot een soep of  NO waste velouté. Voor de lunch of op drukke avonden voor de yogales uit. Handig ook om in te vriezen. Maar nu eerst weer eens een nieuwe staafmixer aanschaffen.
 
Nodig:
1/2 zak wortelen
2 grote aardappels
1/2 doosje kerstomaatjes
1/2 struik bleekselderij
2 grote rode uien
2 tenen knoflook
zout en peper
1 handje peterselie van het balkon
2 takken lavas
groen van de selderij
1 tl pimentón de la Vera
olijfolie
1,5 liter water
1/2 bouillonblokje
2 klontjes boter

 

Bereiding:

Snijd alle groenten en de ui in grove stukken. Pel de knoflooktenen. Schil de aardappels. Was en ontkroon de tomaatjes. Was de lavas en peterselie. Verhit een scheut olie in de pan en bak de ui aan, voeg de knoflook toe en een tl pimentón Voeg de groenten toe en smoor kort. Giet er 1 1/2 liter kokend water bij en voeg het 1/2 bouillonblokje toe. Voeg de lavas en peterselie toe. Zout en peper en breng het geheel aan de kook. Laat minimaal 45 minuten pruttelen. Haal de staafmixer er doorheen en roer wat roomboter door de NO waste velouté. 

4 antwoorden op “NO waste velouté.”

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten