GROENTEN van Mari Maris.

foto: een lasagne met asperge, voorjaarsbode.


GROENTEN
 van Mari Maris. Het zijn nog steeds de groen(t)e weken op Gereons Keuken Thuis. En dan mag dit stevige bonk terroir niet ontbreken, Een kookboek met 100% pour 100% légumes, wat de klok slaat. Want in haar Franse tuin en keuken tovert Mari Maris de lekkerste groentegerechten op tafel, geoogst uit eigen kweek. Ze schreef er al een groentebijbel en andere boeken over, die haar het predicaat “groentekoningin” opleverden. Nu is er dus GROENTEN, een compendium, dat je aan de hand van 63 groentesoorten en ruim achthonderd al dan niet vegan gerechten meeneemt in de wondere wereld van groenten. Blad- wortel- en andere soorten groente. Een kokende actrice achter op deze dikke pil zegt te willen ruilen met Mari en ook te willen wonen in haar groenteparadijs, maar voegt daar direct aan toe, dat dit boek voorlopig afdoende is. Want één ding is zeker: madame Maris is niet over één nacht ijs gegaan. Zij schreef niet alleen de ruim 800 recepten op, wat mij al monnikenwerk lijkt, maar kookte, fotografeerde en stylede het hele kookboek zelf. Een grote prestatie.

foto: cake met een dubbele c, courgette en citroen, zomers.

Wat kun je verwachten van GROENTEN? Allereerst een kijk in de keuken van deze schrijfster. Groenten van A(aardappel) tot Z(uurkool). Gedegen basiskennis over elke groentesoort. Op het canvas gezet van kiem tot eindresultaat. Zoals de mooie rode bietenfoto laat zien hieronder. En natuurlijk recepten, van basis en easy does it tot mooie klassiekers. En heel belangrijk: no waste, want aan groenterestverwerking is ook gedacht. Alles in de kenmerkende Franse stijl van Maris, met een keuken vol brocante en Charolais runderen op de kiek. La vie campagnarde. Ik vind dit bijzonder, omdat voorheen Frankrijk wel veel groentebewerkingen kende, maar het niet de hoofdmoot van de maaltijd was. Gelukkig is dat in de hexagoon inmiddels veranderd. Een tekort aan groenterepertoire? Daar hoef je bij Maris niet bang voor te zijn, want vooraleer je uitgekookt bent met dit compendium ben je heel wat slagen verder.

foto: Ode aan Bocuse.

GROENTEN, een kijkje in de keuken. Het zou op deze vrijdagochtend ondoenlijk zijn, om een lange lijst van recepten op te gaan sommen. Maar laat ik eens met het oog op de aankomende lente de aspergelasagne noemen, een gerecht, dat bij een groentekoningin past. Of voor ’s middags een courgette-citroencake voor bij de thee of een koel glaasje limoncello. Ik vind het leuk, dat cake salé in het boek staat, want wij Nederlanders denken bij cakes nooit aan niet zoete varianten. Ik maak een grote stap naar paddenstoelen. Met een ode aan Bocuse. De beroemde (truffel) soep onder croûte, die in mijn jeugd vaak als feestelijk gerecht op tafel kwam. Niet alleen met truffel. Allemaal mooie gerechten van simpel tot elegant. 

foto: de visualisering van een biet in Groenten.

GROENTEN, wat kun je er nog meer over vertellen? Gereons Keuken denkt nog veel meer, maar eerst duik ik vandaag  in SeaSpot op de bank met deze dikke pil. Een mooi methode om aanstormende Eunice te doorstaan. GROENTEN is een aanwinst voor je keuken, als naslagwerk en inspiratiebron. In zoverre is de titanenklus, die het schrijven geweest moet zijn, geen verspilde energie geweest. Chapeau!

foto: cover Groenten.

GROENTEN. Mari Maris (ISBN 9789038810744) is een uitgave van Nijgh Cuisine en is te koop voor € 42,50

Over Mari Maris: Mari Maris’ Groentebijbel was de aanzet voor een inmiddels gigantische stapel kookboeken over groenten. Mari werkte haar leven lang als chef, de laatste jaren in haar eigen groenterestaurant. Ze is ook groenteboerin en maker van vijf succesvolle kookboeken. Voor Groenten nam ze fotografie en vormgeving in eigen hand. Mari wordt ook wel de Ottolenghi zonder lange ingrediëntenlijst genoemd. De pers kroonde haar tot goentekoningin van Nederland.

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Eén antwoord op “GROENTEN van Mari Maris.”

  1. Leuke recensie, Gereon! Mari woont vlakbij ons in de Franse Ardennen maar nog nooit daar gegeten. Ik heb de Groentenbijbel al maar wil dit toch ook inkijken of ik nog meer recepten ga benutten.

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten