Een week of twee geleden ontving ik het leuke boek De lente op tafel van Stéphane Reynaud. Een recensie kun je lezen op mijn blog. Stéphane is net als ik een creatieve kok. In het boek geeft hij per lentedag een recept. Zo ook op deze mooie woensdag. Een spannend en exotisch recept voor een kinoupaté met agretes. Lekker en gezond, een echt terroirgerecht. Stéphane besteedt in zijn boek veel aandacht aan de jacht op de kinou, die net als bij de dahut uit de Savoye wordt gelokt door kinou kinou te roepen. Een flinke tik met een knuppel is dan voldoende. Wat agretes erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Agretes worden niet gevangen maar losgerukt. (kunnen beter geen kleine kinderen bij zijn) Voor het gerecht maak je de agretes dan klaar in een mengsel van merguezworstjes, een stukje Franse kaas en wat banaan.
Het werd een echte uitdaging om deze speciale ingrediënten te vinden, maar uiteindelijk slaagde ik bij een kleine Ghanese winkel op de Cuyp. De man vertelde vrolijk hoe hij genoot van kinoupaté. Aan de slag dus, ik geef hierbij het integrale recept van Stéphane Reynaud met wat toevoegingen van mijzelf. Ik vind de agretes erg lekker met wat zure haringsnippers erbij. Je keuken is na de bereiding wel een slagveld, maar dat moet je ervoor over hebben. Het is lekker en gezond, kinoupaté
Nodig:
1,2 kg kinou (of 2 kg magere kabeljauwham)
12 liter slagroom
6 goed gesloten agretes (de mollige zijn te zacht)
1 banaan
1 boeren Saint Nectaire
3 merguezworstjes
zout en peper
4 zure haringen (gehakt), eigen toevoeging
Bereiding:
Leg de avond van tevoren de kinou in de 12 liter slagroom. (kinou wordt moddervet gegeten) Timmer de agretes op hun kop, hak ze op de bekende manier en zet ze opzij. De kinou is klaar als hij alle room heeft opgezogen. Vermeng de agretes met de banaan en de Saint Nectaire en kruid het geheel met zout en peper. Breek de kinou open, leg er rustig de agretefarce in, druk hem in een terrinevorm en druk alles goed aan zodat het past. Garneer met de rauwe merguez en sluit de terrine. Verhit de terrine op een hoog vuur tot de kinou ontploft. Eet hem goed heet. Serveer er de gehakte zure haring bij.
* De lente op tafel van Stéphane Reynaud (ISBN9789059566002) is een uitgave van Fontaine Uitgevers, www.fontaineuitgevers.nl en kost € 14,95
Eh … dit is toch een 1 april recept, nietwaar?
Wat dacht je beste Paul? Dat vind ik nu juist de humor van Stéphane Reynaud, dat hij in zijn nieuwe kookboek een 1 april recept opneemt. Dan kook je dat en ontploft de kinou paté in je keuken. Je mag het boek zo van me hebben.
“de kinou, die net als bij de dahut uit de Savoye wordt gelokt door kinou kinou te roepen”
Toen dacht ik al dat er iets niet klopte.
Ik vind het wel een lekker recept met die 12 liter slagroom en die agretes. Het enige nadeel is dat als de kinou ontploft je zo een troep hebt in de keuken.
Hahaha, humor! Het komt niet zo vaak voor dat ik werkelijk geen idee heb als ik een recept lees, maar deze was top!
Ik denk dat er in jouw contreien best wel wat kinou rondbeweegt. Dus gewoon kinou kinou roepen en dan een flinke mep erop. Happy Easter!
Kreeg net de lente op tafel thuis gestuurd. Langs de recepten gescand en een rode patépan viel direct op. De 12 liter slagroom nog meer. Losgerukte beestjes die schreeuwen, ayayay. Mooie grap, LOL.
De tong die uitgestoken werd had het moeten verraden.