VROEM VROEM apéro!

foto: het racen in Zandvoort begon 85 jaar geleden.

VROEM VROEM apéro! Een vrolijke apéro in het kader van de F1 Zandvoort. Elk jaar gaat GKT in de aanloop naar het race-spektakel op zoek naar lekkere bubbels en hapjes om deze dolle dwaze dagen in Zandvoort luister bij te zetten. On met la patate*, let’s go! VROEM VROEM. Deze keer zette GKT al in juli een oproep op Facebook voor leuke bubbel/gerecht combinaties. Ingrid Larmoyeur, de wijnschrijfster, die het kan weten, diende een paar van haar heerlijke wijn/spijscombinaties in. Hieronder vind je twee recepten van haar hand. Zelf dook GKT o.a. in het kookboek van burgerarchitect Martin Kintrup, om inspiratie op te doen voor een “Bahama mama” burger, die ik niet als gerecht serveer maar als miniburgertjes. Frisse krokante kipburgers met een kokostoon en tropische papayasalsa. Gezellig voor op de plancha tijdens de laatste race op F1 zondag.

foto: pastinaakchips met truffelmayo van Ingrid.

Vertruffelijke pastinaakchips. Ben je op zoek naar originele gerechten? Dan kom je vanzelf terecht bij Ingrid Larmoyeur, wijn- en spijsschrijver van de site Vinissima. Zij zond voor deze editie van VROEM VROEM apéro twee heerlijke ideeën in.

Nodig:

1 à 2 pastinaken

olie om in te frituren

grof zeezout

Bereiding:

Schil 1 à 2 pastinaken met een dunschiller. Snij de pastinaken met een mandoline in flinterdunne plakjes. Verhit frituurolie in een frituurpan of wok tot 150°C. Frituur de plakjes pastinaak in ca. 5-6 minuten knapperig goudbruin. Tip: doe niet teveel in één keer, dan koelt de olie teveel af en plakken de plakjes aan elkaar. Laat de chips uitlekken op keukenpapier en besprenkel met zeezout. Gebruik ze als dip met bijvoorbeeld truffelmayonaise (zie hieronder) of als garnering bij een gerecht.

Bereiding truffelmayonaise:

Natuurlijk kun je prima kant-en-klare truffelmayonaise kopen. Maar het is ook heel leuk en lekker om het zelf te maken (overigens wel duurder). Simpeler kan niet: roer mayonaise en truffeltapenade door elkaar en geniet!
De truffelmayonaise is heerlijk als dip bij de pastinaakchips, maar ook lekker bij frites, aardappeltjes uit de oven, carpaccio, coquilles of een mooie steak. Ach, waar is het niet lekker bij!?
Tip: gebruik geen ‘truffelolie’ voor de truffelmayonaise; dat smaakt echt niet zo lekker! Wil je de truffelmayonaise iets frisser, doe er dan een klein beetje (1tl) citroensap bij.

foto: de Bahama mama burger van burgerarchitect Kintrup.

Bahama mama burger: de easy does it versie van GKT.

Nodig;

4 burgerbroodjes uit de oven. Of kleine minibolletjes, als amuse.

8 eetlepels papayasalsa

6 el mayonaise met een snuif cayennepeper

4 hamburgers gemaakt van 500 g kipgehakt, gekruid met kerriepoeder en cayennepeper en gewenteld door geplette cornflakes met kokos. Eventueel zout.

8 bladeren van een romainesla

kokosrasp

Voor de salsa:

100 g tomaten blokjes, ontveld en ontpit.

150 g papaya in blokjes

1 lente ui in ringetjes

1/2 Spaans pepertje in ringetjes

peper en zout

1 el limoensap

eventueel wat gehakt korianderblad.

Bereiding:

Doe de broodjes met wat kokosrasp in de oven en bak ze af. Maak het kipgehakt aan met het kerriepoeder en cayennepeper en eventueel wat zout. Vorm er 4 burgers van. Of twaalf kleine burgertjes. Doe de cornflakes en wat kokosrasp in een plastic zak en verkruimel deze, maar niet te fijn. Wentel de burgers door de cornflakes. Maak intussen de salsa van tomaat, papaya, Spaanse peper, lente-ui en wat limoensap. Bak de burgers om en om gaar in wat olie in een koekenpan. Snijd de broodjes door, Besmeer de onderste helft met mayonaise. Beleg deze met de romaine-slabladeren. Leg hierop de kipburger en daarna een flinke schep salsa. Bestrooi met de overgebleven kokosrasp.

foto: Cabré & Sabaté brut van de Mercadona.

Drink er een kloek glas cava bij of een piña colada.

foto: Ferrari F1 cuvée ZNDVRT.

Ferrari F1 brut, Zandvoort editie. Een speciale F1 ZNDVRT editie van deze spumante uit Trentino, gemaakt van de chardonnay druif, die minimaal 24 is maanden gerijpt. Deze bubbel heeft een licht strogele kleur. Een geur van appel en wilde veldbloemen. De smaak is elegant met rijpe fruittonen en natuurlijk de klassieke noot van geroosterd brood.

Deze bubbel is te koop bij Wijn aan Zee aan het Stationsplein in Zandvoort.

foto: saffraanlinguine met oesters en kaviaar van Ingrid.

Saffraanlinguine met oesters en kaviaar.

Nodig (amuse voor 12 personen, voorgerecht voor 4-6 personen):

12 verse oesters in schelp

160 g linguine Een plukje saffraan (heb je geen saffraan, dan kun je voor de gele kleur ook kurkuma gebruiken, maar je mist dan de fijne smaak van saffraan!)

12 tl kaviaar

200 ml champagne, andere mousserende wijn of witte wijn

1 sjalotje, fijngesnipperd

2 klonten roomboter

versgemalen peper

10 takjes bieslook, fijngesnipperd

optioneel: citroensap

Bereiding:

Open de oesters en vang het oesterwater op! Bewaar de onderste diepe schelphelften van de oesters. Tip: gebruik voor het openen een oestermes (met een keukenmesje lukt het echt niet!) en bescherm bij het openen je hand waarin je de oester vasthoudt, bijvoorbeeld met een driedubbel gevouwen keukendoek of – nog beter – een metalen oesterhandschoen. Voor tips hoe je de oester kunt openen, zie bijvoorbeeld hier.

Zeef het oesterwater met een fijn zeefje of door een filter en vang het op; je hebt het oesterwater straks nog nodig. Smelt een klontje roomboter in een pannetje met dikke bodem, voeg 100 ml champagne (of andere droge mousserende wijn) of witte wijn toe en kook voor de helft in. Zet apart. Fruit in een andere pan met dikke bodem het sjalotje. Giet er 100 ml champagne of witte wijn toe en kook totdat de vloeistof bijna verdampt is. Giet er dan wat oesterwater bij en kook weer in. Je hebt waarschijnlijk niet alle oesterwater nodig, gebruikt max. 100 ml. Voeg er flink wat gemalen peper bij; zout is niet nodig, want het oesterwater is al ziltig en geeft veel smaak.

Week de saffraan in wat warm water. Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta. Doe de saffraan met water erbij. Zout is niet nodig! Kook de linguine in ca. 11 minuten. Giet de pasta af en voeg bij de sjalotten met wijn en oesterwater Roer goed door en verwarm samen nog twee minuten. Doe de gesnipperde bieslook erbij en roer nog een keer goed door.

Voeg de oester toe aan het boter-/wijnmengsel en verwarm kort. Leg alle oesterschelpen klaar. Als je het serveert als amuse, neem je 1 oesterschelp per persoon en serveert het op een klein bordje, amuselepel of op een grote schaal. Als je het als voorgerecht serveert, leg je 2 (dan heb je genoeg voor 6 personen) of 3 (dan heb je voor 4 personen) oesterschelpen op een bordje.

Serveren: verdeel de linguine over de twaalf oesterschelpen. Tip: draai met een vork een mooi klein torentje en keg voorzichtig in de schelp.
Leg nu op elk linguinetorentje een oester en schep er een lepeltje kaviaar op. Schep er nog een beetje van het boter-/wijnmengsel over en klaar! Eventueel kun je er nog een paar drupjes citroensap over knijpen, maar nodig is dat niet.

foto: Villa Franciacorta.

Wijntip: Franciacorta. Bij een gerecht met oesters en kaviaar denk je al gauw aan champagne. Maar omdat dit een pastagerecht is, koos ik voor een mooi Italiaans alternatief. De mooiste Italiaanse spumante komt ongetwijfeld uit Franciacorta in de Noord-Italiaanse wijnregio Lombardije. Deze spumante komt het dichtst bij de smaak en stijl en het karakter van champagne. De wijnen worden ook gemaakt volgens de metodo classico (méthode traditionelle), dus met een tweede gisting op fles, net als bij champagne.

foto: tzatziki van rode biet uit de keuken van DOOR73

Door73, tzatziki van rode biet. De food vibes van Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin. Twee vrienden, die elkaar hebben ontdekt in de keuken. Eerst in het pittoreske Zeeuws Vlaanderen, later verder samen in het restaurant OAK en nu separaat in DOOR73. Je zou deze twee bijna een culinaire tweeling noemen, die veel gemeen hebben. Vooral fusion eten. Ballardin door zijn Italo-Braziliaanse roots en Ivanidis door zijn Kretenzische. De twee heren zijn behalve goede vrienden ook concullega’s aan het fornuis. Na jaren samenwerking werd het tijd voor Eric Ivanidis om zelf aan het roer te staan. Resto DOOR73 werd geboren in het Gentse. Met de onverlate steun van Ballardin. Ze combineren hun vriendschap en foodvibes hier met cocktails, hapjes, shared dining en heerlijke gerechten. Mediterrane gerechten met Zuidamerikaanse vibes en Aziatische kruiding. En dat verhaal vertellen ze samen in dit kookboek, waarin je de weerslag vindt van hun symbiose. Een vrolijke, maar ook spannende fusionkeuken, waarin wereldwijde stijlen elkaar ontmoeten.

RECEPT: tzatziki van rode biet.

Nodig:

voor de ingelegde mosterdzaad:

50 g mosterdzaad

50 g suiker

100 ml witte azijn

50 ml water

voor de taztziki:

30 g rode biet

100 g Griekse yoghurt 10%

2 g zout (additioneel)

10 ml olijfolie

4 ml witte wijnazijn

10 g ingelegd mosterdzaad

2 tenen knoflook geperst

10 g rauwe biet, wat snijbiet ter garnering

20 g feta verkruimeld

2 neden geroosterd desembrood

1 g oregano

lik/scheutje olijfolie

Bereiding:

Ingelegd mosterdzaad; Doe alle ingredienten in een steelpan en kook alles gedurende 3 minuten. Giet over in een schone pot en laat het geheel rusten in de ijskast.

Tzatziki: Verpak de bieten in aluminiumfolie en bak deze 45 minuten of langer in een oven, voorverwarmd op 180° C. tot ze zacht zijn. Laat afkoelen. Schil de biet en rasp fijn. Meng alle ingrediënten, behalve brood, feta, oregano, snijbiet en lik olijfolie, in een kom en meng het geheel goed door. Serveer de tzatziki als bolletjes in een kom met een blad van snijbiet. Serveer er een snee geroosterd brood bij met daarop verbrokkelde feta, een dash olijfolie en wat oregane. Kali Orexi sas!

foto: cava ¡ HOLA! gewoon bij de blauwe grootgrutter.

Bubbeltip: cava ¡HOLA! zero. ­

*on met la patate! betekent gas erop (Waalse uitdrukking)

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten