Gereons Mag lente-editie 2024.

foto: de lente staat weer voor de deur.

Gereons Mag lente-editie 2024. Het voorjaar staat weer voor de deur. GKT verheugt zich op  altijd op het begin van de lente. Het ontluiken van de natuur. De zon, die voelbaar in kracht toeneemt. Het geeft een doenerige boost aan het leven. Ramen open, stof eruit, vrolijke bloemen naar binnen en het buitengebeuren op orde maken. Maar niet alleen rund ums Haus dient de lente zich aan. Bij uitstek is het de tijd, om op pad te gaan met je benenwagen of al dan niet elektronische fiets. De paden op de lanen in. Naar tentoonstellingen, fris lente eten en nieuwe ontdekkingen. GKT nam dit jaar al twee maanden een voorproefje in Occitanië, waar de lentevibes al wat eerder zijn te proeven. Mocht je nog geen plannen hebben voor de meivakantie? De Bitterois en de Aude zijn zeker de moeite waard. En wil je wat meer temperament? Dan is de Roussillon, onder het wakend oog van de berg Canigou de streek voor jou. Een nieuwe Gereons Mag, de lente-editie, neemt je deze keer mee naar Moldova, maakt arroz con pollo van één van de leden van de gay cooking club, GKT zoekt inspiratie voor de tuin op en maakt mixen van Caroline Wimmers zonder MEUK. By the way, degene, die een leuke mix inzendt in een commentaar onder deze blog kan haar nieuwe boek winnen. GKT verdiept zich in een gedicht van Jan- Simon Minkema, Maakt pasta van een dorpsgenoot met truffels uit de Aude. Er is kunst uit Narbonne en Perpignan, een recept van René Meesters voor boles de picolat, brocante uit Béziers, fotografie van Cathérine Cuartero en vismousse uit de Ardennen. Wat GKT betreft wordt het een goedgevulde lente. Hey ho, let’s go!

foto: haussez les couleurs in St. Chinian.
foto: Provençaalse jeannette dans le sable.

Fotografie van Cathérine Cuartero. Vrijdagavond in de mooie mairie van wijnstadje Saint Chinian. Hier werd de expositie haussez les couleurs geopend met de mooie foto’s van Catherine Cuartero. Voor haar prenten deed ze inspiratie op in Normandië, de streek rond Béziers, Marokko, Mexico, BCN en Zuid Frankrijk. Bijzonder kleurrijk en met oog voor detail. Waar te zien?  Tot en met eind maart te zien in de Jules Verne mediathèque van Saint Chinian, Grand Rue 1. Vergeet ook niet de entree van dit stadhuis te bewonderen. En de bijzondere duiker.

foto: Jules Verne duiker bij de ingang van de mediathèque van St. Chinian.
foto: wit uit Moldova.

foto: één van de lunchcreaties uit de kueken van Van Oost.

Moldavische wijnen. Als GKT aan Moldavië denkt is het vaak aan de briljante Eurovisie inzending “hey ho here we go…” Maar er is meer onder de Balkan zon.Het is alweer een tijdje geleden, dat GKT aanschoof voor een lunch in de brasserie van het Pillow’s hotel aan het Oosterpark. Pitch PR verzorgde samen met MV Cees van Casteren en sommelier Saskia van restaurant Van Oost een parade van pareltjes uit het Oost Europese Moldavië. Proeven van gerechten en matchen met wijnen uit dit land. Een onbekend land nog, maar als het aan Moldavië ligt, staan ze weer snel op de kaart in Nederland. Laten we het terug van weggeweest noemen, want het land is een oud en gerenommeerd wijnland. Er werden aan de koninklijke hoven in Europa in de 19e eeuw heel wat Moldavische wijnen geschonken. Maar terug naar nu: de USSR tijd ligt ver achter de wijnmakers en er worden meer en meer internationale rassen geteeld. Naast de nog veel gebruikte inheemse rassen en rassen uit de Kaukasus. Op de keper beschouwd zijn het de inheemse druiven,(zoals feteasca alba, feteasca regala, feteasca negra en rara neagra  die deze wijnen spannend maken en zodoende een asset kunnen vormen voor meer export, denkt GKT.Wie weet vallen deze fijne wijnen binnenkort ook in Nederland te proeven voor een groter publiek.

Wine of Moldova.

Video: Zdob și Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul, the train.
foto: arroz con pollo van Bas.

RECEPT voor éénpansgerecht.  Bas van Montfrans verrast de leden van de gay cooking club op Facebook telkens weer met leuke recepten. In deze editie van Gereons Mag zijn recept voor een Spaans eenpansgerecht met kip en rijst, ook wel bekend als “arroz con pollo”

Nodig:

500 g kipdijen of kipdijfilet, in stukken gesneden

1 kopje ongekookte paellarijst

1 ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 rode paprika, in blokjes gesneden

1 tomaat, in blokjes

handvol diepvries doperwten

1 kopje kippenbouillon

1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)

zout en peper naar smaak

olijfolie

citroenpartjes voor garnering

Bereiding:

Verhit olijfolie in een paellapan of grote pan op middelhoog vuur. Bak de kipdijen tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij.  Voeg meer olie toe en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de paprika en tomaat toe, roerbak tot ze zacht zijn.  Voeg de paellarijst toe en roer goed om deze te bedekken met olie. Giet de kippenbouillon in de pan. Voeg gerookt paprikapoeder, en eventueel zout en peper toe. Roer goed door. Leg de kipdijen terug in de pan en voeg de doperwten toe.  Laat sudderen tot de rijst gaar is en de kip volledig is gekookt. Serveer met citroenpartjes voor een verfrissende smaak. ¡Buen provecho!

foto: le gîte met zicht op het heerlijke zwembad.
foto: les yuccas.

De meivakanties komen eraan! Les Yuccas, Un petit coin du paradis kun je het noemen, deze heerlijke gîte in een oud wijnboerenhuis in Cazouls lès Béziers. Een fijn klein appartement met privacy en zicht op de mooie tuin met een zwembad, waar GKT tot verbazing van de eigenaar elke dag in zwom. Voor Zuid Franse begrippen een koude bedoening. Hartelijke ontvangst door gastvrouw Cathy, die ervoor zorgt, dat het je aan niets ontbreekt en veel leuke tips geeft voor uitstapjes in de omgeving. Van wandelen in de bergen tot markten vol brocante. Of bezoek eens een wijndomein. Ook zin om er eens uit te zijn. Boeken kun je hier.

A brocante Béziers. Het gonst in de faubourg van Béziers. Die wordt na jaren verwaarlozing onder handen genomen. En op niet mis te verstane wijze. De verderop gelegen 9 sluizen van Fonserrane liggen nu te schitteren in een mooi park, dat je in 20 minuten lopen vanuit de oude stad bereikt. In de bovenstad en rond de Pont Vieux gonst het van de opknapactiviteiten. Zelfs gentrificatie. Ga Béziers, de oudste stad van Frankrijk. eens verkennen!

foto: pont vieux en zicht op de acropole.

Midden in de faubourg ligt à Béziers brocante, een initiatief van vier brocanteurs, waaronder meubeldeskundige en vriend Mathieu. Hij tovert door middel van zandstralen oude meubelen om tot nieuwe parels voor je interieur. Ook de bric-à-brac is de moeite waard. GKT kon het niet laten twee cochonneries te kopen in de vorm van een piraatvarken en een cochonailleschaal. Maak eens de wandeling via de pont vieux van boven naar beneden of andersom en bezoek dit walhalla voor brocante- adepten!

Brocante revisiting op Insta.

foto: cover Spice it up zonder MEUK.

Spice it up, zonder MEUK met Caroline Wimmers, de huismanager. Spice it up zonder MEUK is een bijzonder origineel boek, omdat het uitgaat van kruidenmixen, die je zelf thuis maakt. Het voordeel is, dat je de zoutpot kunt laten staan, niet meer afhankelijk bent van non descripte mixen vol additieven in de supermarkt en je geld bespaart. Huismanager Caroline ging ermee aan de slag en het resultaat is een praktisch boekje met 25 kruidenmixrecepten, telkens vergezeld van een recept. Voor deze lente-editie ging GKT aan de slag met de Hollandse bami kruidenmix. Voor een lekker bordje bami na al die buitenactiviteit. Wat GKT trouwens leuk vindt, is, dat hij van Caroline Wimmers een exemplaar mag verloten. Daar moet je als lezer van deze blog wel wat voor doen, namelijk je eigen originele kruidenmix plaatsen in een reactie onder deze editie. Kopen kun je je het boek natuurlijk ook. Alle informatie vind je hier.

foto: de huismanager dans les tomates.

RECEPT voor Hollandse bami.

Bami kruidenmix van Caroline:

2 tl gemalen koriander

2 tl paprikapoeder

1 tl gemalen komijn

1 tl knoflookpoeder

½ tl uienpoeder

½ tl gemalen gember

¼ tl zwarte peper

¼ tl chilipoeder

¼ tl zout (additioneel)

Gebruik van de Hollandse bamikruidenmix ongeveer 2 à 3 theelepels per 300/400 gram gekookte bami.

Hollandse bamischotel.

Nodig:

250 g bami of andere noedels

2 kleine kipfilets in blokjes

2 el soyasaus (GKT vond zoutarme bij de Carrefour)

2 el oestersaus

2 tl bamikruidenmix

2 teentjes knoflook geperst

1 ui fijngehakt

1 rode paprika in dunne reepjes

1 wortel in dunne plakjes

100 g spitskool in fijne reepjes

olie

peper & zout. (additioneel)

100 g cocktailgarnalen (extra tip van GKT)

Ter garnering kun je wat lente-ui in ringetjes of gebakken uitjes toevoegen.

Bereiding:

Kook de bami volgens de instructies op de verpakking. Giet af en speol na met koud water en laat de bami afkoelen. Verhit de olie in een grote pan of wok. Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze kort aan. Voeg de kleine stukjes kipfilet toe met de bamikruidenmix en eventueel wat zout. Bak het geheel kort aan. Roerbak de groente mee voor ongeveer 3 à 4 minuten. Maak het geheel af met soya- en oestersaus. Tot slot bak je kort de afgekoelde bami mee en voeg je de gepelde garnalen toe. Serveer de Hollandse bami direct op borden en gearneer met wat lente-ui. Succes!

foto: word een TOP tuinier!

Tuinieren met Good Cook. Lees dit boek en word een TOP tuinier.   Op 2 februari, is het Maria Lichtmis, in Frankrijk heet die dag La Chandeleur of pannenkoekendag. Het markeert in de Midi het einde van de Kerstperiode en het begin van het zaaiseizoen. Dat ziet GKT op het ogenblik volop om zich heen hier in de Hérault. De wijngaarden worden aangepakt, er worden akkers geploegd en mondjesmaat zag je de eerste klanten in het tuincentrum met perkgoed sjouwen. Geldt in Nederland het adagium kerstboom eruit, groene plant erin. Hier gaat men al aan de slag met wat buitengoed om de boel op te vrolijken. Zelfs de gemeente heeft op het plein voor de abdij de bakken met maartse viooltjes gevuld.  GKT kon het gisteren ook niet laten en er staan nu primula’s te glunderen in de vensterbank. De lente komt eraan. Begin hier met tuinieren. Lees meer.

Lees dit boek en word een TOP tuinier is een uitgave van GOODCOOK.

foto: George Beentjes op de achterkant, foto van René Zuiderveld.

De Bokser. Een gedicht geschreven door Jan-Simon Minkema voor zijn muze George, die naast pianist ook bokser is. Het komt uit de bundel In mijn ogen, waar Minkema zich afvraagt of een man ook muze kan zijn. Dat dit een retorische vraag is, lees je in zijn bundel In mijn ogen uit 2023.

DE BOKSER.

Verliefdheid slaat hij van zich af

met ferme rake klappen.

Verliefdheid voelt voor hem als straf,

hij heeft goed leren trappen.

Verliefdheid breekt bij hem geen lans,

want hij wil overwinnen.

Verliefdheid krijgt dus nooit een kans,

gewoon niet aan beginnen.

Verliefdheid is een lastig kreng,

een rotmug in de zomer.

Verliefdheid is verwarrend eng,

toch blijft hij ergens dromer.

Verliefdheid op een man als hij,

Die net zo goed kan vechten,

Die geeft hij maar wat graag partij.

Maar ja, dat stomme hechten.

Gedicht uit de bundel In mijn ogen van Jan- Simon Minkema.

foto: spaghetti met truffel van Paolo.

Truffels uit de Aude. Het zwarte goud van de markten in de Aude.Het is dit jaar een moeilijk seizoen in deze regio. De aanhoudende droogte in de Languedoc eist zijn tol dit jaar. Toch valt er op truffelgebied veel te beleven, vindt GKT, in de Minervois. Er zijn in maart nog enkele markten te bezoeken en je kunt altijd terecht bij Maison Occitan in Villeneuve Minervois. Of als je in de buurt bent, 23 maart a.s. op de grote laatste truffelmarkt is van dit seizoen. Meer over truffels in de herfsteditie 2024.

Maison des Trufes

RECEPT.

Spaghetti met boter en verse truffel van Paolo. Tijdens de zoektocht naar een stek onder de Occitaanse zon troffen wij, al kijkende naar een huis in een straatje Paolo en zijn man uit Los Angeles. Een toevalstreffer uit de boeken, want via hem leerden wij iemand in ons huidige dorp kennen, wat uiteindelijk leidde naar ons huidige onderkomen. Paolo is een virtuoze kok en kookte in Californië heel wat af voor bekende gasten, waaronder een Amerikaanse president. Tegenwoordig verwent hij in zijn charmante Franse huis vol prachtige trouvailles van brocantes zijn gasten. Onlangs genoot GKT bij Paolo van boeuf bourguignon à la Julia Child en een pannacotta casalinga. Pure verwennerij. Net als onderstaande truffelspaghetti.

Nodig:

300 g spaghetti

1 mooie truffel in plakjes en wat schaafsel voor de boter.

1 teentje knoflook geperst

peper en zout

flinke klont boter

gehakte peterselie voor de kleur

Bereiding:

Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op het pak. Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit kort het geperste teentje knoflook, voeg nog wat boter toe en het truffelschaafsel. Maak op smaak met wat peper en zout en doe de spaghetti erbij. Roer de gehakte peterselie erdoor en meng het geheel goed. Dek kort af om de truffel in te laten trekken. Serveer direct in diepe borden, een dot olijfolie van Oulibo erop en tot de dunne plakjes truffel als afsluiter.

Paolo drinkt bij deze traktatie graag rood van Sardinië, gemaakt van de cannonau druif.

foto: één van de werken van Wong.

Nieuwe tentoonstelling in het Van Gogh Museum. Vanaf 1 maart is in het Amsterdamse Van Gogh Museum de tentoonstelling Vincent van Gogh, painting as a last resort te zien. Het is de eerste overzichtstentoonstelling met werken van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong (1964-2019) op Europese bodem. Werken, die stralen, kleurrijk zijn en heel expressief. Het werk van Wong laat een sterke persoonlijke en kunstzinnige band zien met de werken van Vincent van Gogh, die hij als één van zijn grootste bronnen van inspiratie zag. Voor meer informatie en kaartjes ga je naar de site van het Van Gogh Museum.

foto: bubbels van le petit béret bij Carrefour.

NO & LO in Frankrijk, Een bijzonder palet. Op zoek naar alcoholvrije alternatieven voor wijn in Frankrijk. GKT vindt het maar moeilijk. Daar waar je in Nederland prima alternatieven vindt in het supermarkt schap van veelal Duitse of Spaanse makelij, is het bij de Franse supers tobben. Veel Jip en Janneke-achtige bubbels, die eigenlijk geen wijn zijn, maar limonade. Dat lees je in de declaratie achterop. Gedealcoholiseerde wijn en wijn met minder alcohol zie je nauwelijks in de schappen. Het verbaasde GKT, dat er zo weinig van is te krijgen in de winkels. Dat terwijl 29% van de Franse consumenten op zoek is naar alcoholvrije alternatieven. Vlakbij hier in Puisserguier zit een “wijn” chateau, Le Petit Béret, dat zich geheel richt op alcoholvrije wijnen en dranken. Ze timmeren daar in heel Frankrijk behoorlijk mee aan de weg. GKT denkt dat de bestaande regelgeving een rol speelt. Ten eerste is er de botsing tussen de definitie van wijn als gefermenteerde drank en alcoholvrij. In Frankrijk is wijn pas wijn als er alcohol fermentatie heeft plaatsgevonden, maar ja als je de alcohol daarna eruit haalt, blijft er alleen een gefermenteerde drank over. Dat is geen wijn. Reden twee is, dat veel wijnproducenten vrezen hun IGP of AOP status te verspelen met alcoholvrije wijn, want er bestaan geen criteria voor toegestane druivenrassen. Ook verlies je je bio-certificatie. Al met al moet je dus een behoorlijke dare devil zijn om wijnstokken aan te planten, om geen wijn te maken. Dat is denk ik voor veel boeren een brug te ver. Voorlopig haalt GKT de bubbels maar aan de andere kant van de Pyreneeën of importeer ik zelf de prima ¡­HOLA! cava vanuit Nederland. Wordt vervolgd.

foto: cover Cuisine ardennaise.

RECEPT. Forel terrine uit de Ardennen.

Nodig:

500 g filet van een grote zalmforel zonder huid en graten.

500 g filet van forel met wit vlees.

3 eieren

50 g crème fraîche, volvet

30 g boter

zout en peper

Bereiding:

Snijd de zalmforel in filets. Doe het vlees van de kleine witte forellen in een blender, zonder vel, graten en hoofden en pureer kort, Scheid de eieren, voeg de dooiers en crème fraîche toe aan de gepureerde forel. Maak op smaak met wat peper en zout. Klop de eiwitten op en voeg deze toe aan de farce. Smeer een kleine vorm in met wat boter en bekleed deze met de dunne zalmforelfilets. Vul de rest op met de farce en vouw dicht. Bedek met folie en laat de terrine au bain-marie 40 minuten bakken in de oven. Laat de terrine afkoelen en serveer deze op een bordje met roze zalmeitjes en een lik mayonaise.

Kunst in Narbonne. Het loont altijd de moeite, om het paleis van de aartsbisschoppen in Narbonnen binnen te stappen. Tegenwoordig is dat het gemeentehuis. Regelmatig vinden hier mooie tentoonstellingen (vaak gratis) plaats in één van de zalen van dit historische gebouw van . Met allerlei onderwerpen. Zo bezocht GKT in oktober 2023 een expositie over middeleeuws Narbonne in stripvorm en  was er vorige lente een  overview van de textielindustrie en kleding in de Middeleeuwen te zien. Blij verrast werd GKT door de sculpturen tentoonstelling Millenium, die nog tot en met Pasen is te zien. Beelden in allerlei maten van het Spaanse tweetal Coderch & Malavia.

Perpignan, la Catalane. GKT gaat, ik vertelde het al eerder, regelmatig even naar Perpignan. Nog even je bent op het Iberisch schiereiland. Zo voelt de sfeer ook aan in deze stad met een vleugje Catalunya. De zinderende stad Perpinyà. (warmste stad van Frankrijk) Stad van de rugbyploeg, de Arléquins, die meerdere keren nationaal Frans kampioen werden. Dan wordt er meteen gefeest. Koffie in de Halles de Vauban, Vrolijke street art, die GKT graag vastlegt. Lunch bij Café de la Bourse met een fijn ménu du jour. Struinen door de oude stad met opmerkelijk veel leuke designwinkels. Kleurrijke Catlaanse gestreepte stoffen. Maar…. er is ook een andere kant. Loop je richting de markt van Cassanyes, dan betreed je een hele andere wereld, die van de zigeunerbevolking van deze stad. Ga daar eens kijken en vorm je oordeel. Meer over Perpinyà vind je hier.

foto: de besneeuwde Canigou vanuit Rivesaltes.

foto: boles de picalat van René, de schrijver van het eten is klaar.

RECEPT van René Meesters, boles de picolat uit de Roussillon.

Roussillon, ook wel Frans Catalonië genoemd ligt tegen de Pyreneeën aan. Zo voelt de sfeer ook aan in deze streek. Catalaans! De prachtige Côte Vermeille met het schilderachtige Collioure, plaats van Matisse en consorten. Een explosie van kleur. De mooie brede stranden met zicht op het gebergte. De Mont Canigou als top erboven uit stekend . De heilige berg van alle Catalanen aan beide zijden van de grens.  Dessertwijnen uit Banyuls en Rivesaltes. Tapas, zoals in dit recept van René Meesters.

Nodig:

700 g gehakt (half-om-half)
1 ei
50 gram bloem
2 uien
2 teentjes knoflook
1/2 bosje verse koriander of platte peterselie
250 gram groene olijven
100 gram eekhoorntjesbrood (of gedroogd eekhoorntjesbrood of champignons)
tomatenpuree, olijfolie, zout, peper.

Bereiding:


Reinig het eekhoorntjesbrood of week ze als ze gedroogd zijn. Hak één ui zeer fijn samen met een teentje knoflook en de koriander (of peterselie). Voeg zout en peper toe en meng met het gehakt en het ei. Maak kleine balletjes, Rol door de bloem en bak bruin in olijfolie. Houd warm. Snipper ook de overgebleven ui en de knoflook en fruit dit aan in olijfolie. Doe ook de tomatenpuree en een half glas water in de pan. Laat gedurende 15 minuten sudderen (voeg eventueel een kleingesneden winterwortel toe). Voeg dan de gehaktballetjes, het eekhoorntjesbrood en de groene olijven toe. Doe er zoveel water bij dat de balletjes net onder staan, voeg zout en peper toe, doe de deksel op de pan en laat dit gedurende 45 minuten stoven. Doe er naar smaak kruiden bij. Als volledige maaltijd worden boles de picolat meestal geserveerd met witte bonen. Meer leuke verhalen over de Franse avonturen van René Meesters vind je op het eten is klaar

foto: elk voorjaar maakt GKT deze foto in de haven van Grau d’Agde.

Tot zover de lente-editie 2024 van Gereons Mag. GKT gaat eens hard mindmappen over de zomereditie, met als thema vakantie en eten! Voor nu alvast een mooie goene lente en Vrolijk Pasen!

Noot: de lente-editie 2024 van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door Bas van Montfrans, Cathérine Cuartero, Pitch PR, wines of Moldova, gîte les Yuccas, à Béziers brocante, Béziers Mediterranée, Caroline C. Wimmers, GoodCook, RHS, Jan-Simon Minkema, Paolo Sacca, Coeurs d’Óc, Van Gogh Museum, Marmiton, Éditions Bonneton, Coderch y Malavia, René Meesters, hetetenisklaar.com, gereonskeukenthuis-archief en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten