Gereons Mag decembereditie 2020.

foto: lichtgevende rendieren van plastic. Edlekitsch voor kerst.

Gereons Mag decembereditie 2020. Het is december, de kerstrally is dit jaar vroeger begonnen dan andere jaren. Want ondanks, dat de Goedheiligman nog niet is vertrokken, plaatsten velen al de kerstboom. Want… we zitten dit jaar opgehokt vanwege corona. De horeca is nog steeds dicht, dus veel van de voorpret gaat verloren. Niks borrelen op het Rembrandtplein, effe lunchen of een choco bij de ijsbaan voor het Rijks. Helaas we moeten het er maar mee doen. Maak het dan thuis en petite comité maar gezellig! Gereons Mag heeft voor deze decembereditie een selectie van allerlei fijns gemaakt,, om er toch een warme maand van te maken. Zo sluiten we dit bijzondere eerste jaar van Gereons Mag toch nog feestelijk af.


foto: cover The Amsterdam Canals

The Amsterdam Canals. Gereons Keuken Thuis komt er in deze editie nog eenmaal op terug. Het prachtige coffee table boek van Ecuadoraanse fotograaf Cris Toala-Olivares, die de Amsterdamse grachtengordel vastlegde in al zijn verstilling.  Een prachtig december geschenk, voor Amsterdamse burgers en buitenlui. In een vierde oplage uitgegeven door Terra Publishing.

De grachtengordel, aangelegd in de 17e eeuw. Nog steeds is het heerlijk struinen langs de gevels. Vooral ’s avonds in de herfst, want dan branden de lampen in sommige stadspaleizen en zie je de mooi gedecoreerde plafonds, de rijkdom van de interieurs. In het stadsdeel Centrum wonen 80.000 mensen, zijn er acht duizend officiële monumenten, vooral patriciërshuizen aan het water met 1500 bruggen over de meer dan 200 grachten. Amsterdam Canals, de Amsterdamse grachten. Negentig kilometer aan kademuur, heel actueel nu, want veel van deze muren hebben dringend groot onderhoud nodig. Amsterdam gebouwd op palen. Lees meer

foto: een blikje gebbetjes, het Mokumse snoepje.

Amsterdamse gebbetjes. Wat zijn dat? Een gebbetje is een gekkigheidje, maar nu ook een lekkere toffee gemaakt met specerijen en zonder kunstmatige toevoegingen. Gereons Keuken Thuis ontdekte deze nieuwe Mokumse specialiteit tijdens de Culiperslunch op 28 september. Als trotse Amsterdammers vroegen de makers zich af:  “hoe ken het weze dat onze stad geen echt eigen snoepje heeft?” Dat zat ze enorm dwars: de makers van gebbetjes vinden namelijk dat Amsterdam ook een eigen snoepje verdient! Daarom doken ze een poosie het stadsarchief in aan de Vijzelstraat, op zoek naar “de smaak van de stad”. Conclusie: een écht Amsterdams snoepje heeft namelijk nooit bestaan. Geïnspireerd door nostalgische recepten en menu’s schreven deze grapjassen een receptuur en lieten handgemaakte samples door vrienden en familie proeven. Oh sabberiosia, iedereen vond hun creatie lekker! En toen ze ook nog eens een hoofdprijs in een wedstrijd wonnen wisten ze het zeker… We gaan gebbetjes verkopen. En…. Gebbetje doet meer:  Een deel van hun omzet gaat naar Amsterdamse goede doelen, die zij samen met andere Amsterdammers uitkiezen. En dat is geen gebbetje…

foto: op naar de pop up wijnboutique.

De pop up wijnboutique van Pays d’Oc. Vanaf donderdag 3 december zijn er aan de Amsterdamse Herenstraat (nummer 12) allerlei heerlijke wijnen uit Pays d’Oc te koop in de speciale feestelijke pop up store. Alle IGP cépages uit deze Franse streek, van chardonnay tot sauvignon en van merlot tot cabernet franc. Voor elke portemonnee. Een winkel met als thema druivenrassen, deze streek ten voeten uit. Rood, wit en rosé, gedurende de hele maand december. Op Gereons Keuken Thuis vind je half december een kloeke Pays d’Oc selectie voor het kerstdiner. 

foto: de mooi verpakte Elle à Table.

Elle à Table bookazine, let’s party. Een nieuw magazine voor de feestdagen. Vol hemelheerlijke gerechten voor onvergetelijke diners. Want, dat is Gereons Keuken Thuis met ELLE à Table eens, hebben we in dit rampjaar wel verdiend. Weliswaar niet aan met veel mensen aan tafel thuis, maar een begin is er. Je dekt de tafel mooi, als een heus sprookje en duikt de keuken in. Lees meer.

foto: NY door de ogen van kunstenaar Gaby Zwaan.

NY style glazed ham. Brunchrecept uit mijn kook- en leesboek Gereons Keuken Thuis. Begin jaren negentig stond er in het huisblad van de blauwe grootgrutter een recept dat afkomstig was van Dean & DeLuca, de vermaarde delicatessenzaak.op Broadway. Het was een brunchgerecht, Ham met koffie en bruine suiker. Ik maakte het in de nineties regelmatig klaar. Helaas is het recept verloren gegaan en stond  Gereons Keuken Thuis voor de uitdaging om opnieuw het wiel uit te vinden. Coffee glazed ham een stevige start van je decemberzondag.


Nodig:

4 dikke plakken ham
75 g bruine suiker
2 el ciderazijn
1 el Dijon  mosterd
1 kop sterke espresso
2 verkruimelde beschuitjes
klontje boter

Bereiding:

Zet de oven op 200 graden. Meng de suiker, azijn, espresso door elkaar en verhit even tot de suiker is opgelost. Roer de verkruimelde beschuitjes en mosterd erdoor. Leg de plakken ham in een ovenschaal en bestrijk deze met het mengsel. Bak de ham ongeveer 25 minuten in de oven. Keer halverwege om en bestrijk de ham opnieuw met het mengsel. Serveer het gerecht met hash browns (gebakken aardappels) of geroosterd brood.

NB: Gereons Keuken Thuis is nog steeds als E book te koop.

foto: Montgomery’s vegan ijs.

Montgomery’s vegan choco ijs. Lekker vegan ijs maken is geen sinecure. Vaak smaakt het te veel naar soja of krijg je geen goede textuur. Floris de Ridder en Taco Bos vonden het tijd om aan de slag te gaan met vegan ijs, dat wel lekker is, vol chocolade en noten. Gereons Keuken Thuis werd blij verrast daags na de Culiperslunch. Voor de deur stond Marieke met twee kuipjes ijs. Plantbased stuff. We hebben er in SeaSpot van gesnoept. Want een plantaardig alternatief moet wel goed smaken en dat deed Montgomery’s vegan ice cream. Dus doe eens gek zou ik zeggen en pimp je kerstdessert of de after gourmet treat op met dit lekkere plantaardige ijs.

foto: sokkenfeest van Hemd voor hem.

Feestelijke sokken bij Hemd voor hem, net zoals allerlei andere leuke cadeaus voor de decembermaand. Van hemd tot trui en van ondergoed tot shawls. Ik zie geen reden er niet crisp & smart uit te zien. Je wilt toch wel een beetje leuk voor de dag komen, al zit je thuis en petit comité. Wit en sportief van Falcke voor de ochtend yoga, ja ook op Eerste Kerstdag. Kleurig tijdens de kerstbrunch met Tommy Hilfiger. Hugo Boss tekent voor het gelikte in je lakschoen tijdens het voetje van de vloer onder de maretak. Maar alle gekheid op een stokje. Gereons Keuken Thuis shopt graag bij Hemd voor hem, omdat zeker in 2020 je weet, dat je er de volgende dag weer puik bijloopt. En waarom zou je de drukte nog opzoeken? En…. vergeet niet dames en heren: den echtgenoot wil ook wel een presentje! Hemd voor hem heeft geschenksuggesties genoeg in deze decembermaand.

foto: Roberts jubileumbier van De Hoop

20 jaar Kroon op het Werk met bier van Zaanse brouwerij de Hoop. Het zat Robert Kroon niet mee dit jaar. Hij wilde 20 jaar Kroon op het Werk vieren, maar corona gooide roet in het eten. Niet getreurd, want in de herfsteditie van de foodybox trof ik een fles speciaalbier aan, speciaal gebrouwen voor deze jarige Job. Bier van brouwerij HOOP aan de oevers van de Zaan. In allerlei feestvarianten. Van East Coast IPA, vol dennenboom tonen tot Chocolate Porter met geroosterde cacaonibs. Feestelijke bieren voor deze donkere dagen. Hoop doet leven en leven doet drinken. Cheers.

foto: homemade kerstlikeur.

Kerstlikeur 2020  Ach, in Gereons Keuken Thuis wordt wel eens een flesje limoncello gemaakt, maar nooit een speciale likeur voor het kerstgedruis. Waarom zou je ook? Lang geleden postte Mikkel Karstad zijn recept voor een kerstlikeur op Facebook. Hij was op jacht geweest naar dennentoppen in het Deense land, voegde hier wat zoethout aan toe en een flinke scheut Cherry Heering voor de kleur. Dan aanvullen met aquavit en je schnaps voor kerst is klaar.

Nodig:

1 liter wodka

500 g suiker

1/2 liter water

6 kaneelstokjes

1/2 bakje sinaasappelschilletjes (gedroogd)

2 tl rommelkruid

Bereiding:

Verdeel de schilletjes, rommelkruid en kaneel over twee weckpotten van een liter. Giet per pot een halve fles jenever erover en sluit goed af. Laat een aantal weken staan en schud regelmatig. Drie weken voor het bottelen maak je van een halve liter water en suiker een siroop. Breng aan de kook en laat de suiker al roerend op lossen. Als de siroop is afgekoeld kan deze bij de weckpotten worden gedaan. Laat nog 2 à 3 weken trekken. Zeef hierna de likeur en bottel deze in gesteriliseerde flessen.

video: Andreas maakt chocolade met tijmhoning.

Honingchocolade van Kreta. House of Crete heeft weer eens wat lekkers. Een handgemaakte lijn van chocolaatjes, gevuld met wilde tijmhoning van Tzanis op Kreta. Gereons Keuken Thuis mocht al voorproeven op de dinsdagmarkt in Zandvoort Noord, waar Andreas van Beek elke week te vinden is met al dat Kretenzisch lekkers. Maar is Zandvoort te ver is er altijd de mogelijkheid om dit lekkers via de website te bestellen. Puur natuur in puur, melk of gemengd of in feestelijke verpakking met een pot honing. de chocolade werd gemaakt in samenwerking met patissier Luux by de Berenkuil uit Krimpen aan de IJssel.

foto: Palestijnse broodjesverkoper.

Vegan koken à la Damaris. “Deze broodjes zijn de broodjes van mijn jeugd. Als grietje wonend aan de boulevard van Beyrouth in Libanon, smeekte ik mijn vader om zo’n broodje. Eerst liep ik dan parmantig met mijn ‘handtas’, maar dat duurde vaak niet lang. Want ik wist al wat daar binnenin zat. En dat was zo ongelofelijk lekker, dat ik me niet lang kon beheersen. Ik scheurde aan de voorkant het broodje open en dan … en dan … kwam die goddelijke geur me tegemoet. Ultiem geluk. Za’atar, nee beter nog, warme za’atar. Een paar keer per week beleef ik dat geluksmoment nog altijd. Libanees brood insmeren met olijfolie en za’atar. Paar minuten in de oven en … ogen dicht en … ik ben weer jong, ik heb weer een handtas, ik ben ultiem gelukkig. Dit soort intense jeugdherinneringen gelinkt aan geur of smaak blijven voor eeuwig bij je. Zo mooi.” 

Een bijzonder citaat van de bijzondere website à la Damaris. Vegan koken 2.0 met een twist en bijzondere gerechten. Damaris van Beek en Joris Van Roessel zijn de drijvende krachten achter dit mooie initiatief. Vegan koken maar dan next level, met gerechten van over de hele wereld. Damaris woonde overal en nergens. Ze werd geraakt door de Arabisch mediterrane keuken van Libanon en de Levant. Dagen in de keuken doorbrengen is voor haar geen corvee. Zij kookt met passie en sinds het tweetal Amsterdam verruilde voor een nieuwe stek aan de Waal ging het bloed nog harder stromen. Damaris maakt naast haar recepten heerlijk te bestellen mezze tafels voor de weekends. Joris eet graag alles op, wat Damaris maakt. Maar zo vertrouwde hij mij toe, elk pondje gaat door het mondje en als je wat kilo’s kwijt wilt, moet je dat niet als straf ervaren. Een leuk team deze twee en van vele vegan markten thuis. Lees meer over hun kookkunsten op à la Damaris. Gereons Keuken Thuis smult ervan.

foto: een daruma van Peter van Berckel.

Daruma. Voor de feestdagen eens iets anders dan fermentatiespullen van Peter “tsukémono” van Berckel. Een Daruma brengt geluk en voorspoed. Dat kunnen velen na dit rampjaar 2020 wel gebruiken. Gereons keuken Thuis ook. Een daruma pop is één van de belangrijkste Japanse symbolen voor het brengen van geluk. Hij beeldt de de monnik Bodhidharma uit. Hij is de stichter van de Zen sekte van het boeddhisme. Het meest opvallend zijn de grote holle, lege ogen zonder pupillen. Dat heeft een belangrijke bedoeling. Wanneer je een daruma koopt, of als geschenk ontvangt, dan mag je een wens doen. Op dat moment teken je één van de pupillen in. Als je wens vervuld is, dan voeg je de tweede pupil toe. Hoe leuk is dat! Daruma wordt ook graag cadeau gegeven om vrienden aan te moedigen of om iemand een hart onder de riem te steken in moeilijke tijden.

foto: de mooi kerstcoffret vol gearomatiseerde oliën

Olijfolie van gerookte paling. Samen tegen voedselverspilling. Je schrikt er vaak van wat je weggooit. Dat is ook het motto van Intelligent Food. Zij maken innovatieve en luxe producten uit reststromen. Niet zomaar lekkere producten maar gewoonweg delicieux. Voor een nieuwe serie olijfoliën hebben zij een onalledaagse keuze gemaakt met een elegant, feestelijk en culinair avontuurlijk tintje. Deze olijfoliën zijn verrijkt met reststromen vanuit Nederlandse visrokerijen. De smaak van gerookte makreel en paling word uit de resten gefilterd en de olijfolie wordt hiermee geïnfuseerd. Heerlijk om mee te koken, bakken en braden. Of gewoon als dip voor brood of als dressing voor een salade. Gereons Keuken Thuis verrijkt met Kerstmis de mayo voor de Noordzeegarnalen met een dash van olie. Ik gebruik no. 3. Zoals Chanel het doet met parfums, zo nummerden deze #nowaste pioniers hun elixirs. Verkrijgbaar in een mooie kerstcoffret met vier flesjes olie.

° 1 Gerookte Paling – Olijfolie met gerookte paling, tomatenpasta en kruidnagel.

° 3 Gerookte Paling – Olijfolie met gerookte paling, tomatenpasta, kruidnagel, citroengras en limoenblad.

° 5 Gerookte Makreel – Olijfolie met gerookte makreel, tomatenpasta, kruidnagel en tijm.

° 6 Gebrande Makreel – Olijfolie met gebrande makreel, tomatenpasta, kruidnagel en tijm.

foto: Interiore 12 hipster life in Bari.

De smaak van Italië, het Puglia nummer. Laten we eens bladeren door dit bewaarnummer. Salento, strand en wijngaarden aan de azuurblauwe zee. Het geeft deze streek een Grieks tintje. James Bond 007 wordt graag gefilmd in deze streek. Bari, de stad van Sinterklaas heeft ook een hipsterzijde. De Smaak zocht het allemaal uit. Valle d’Itria, trulliland, waar ook nog eens 26 DOC wijnen op je wachten. De smaken van Yotam Ottolenghi en wat zou Italiaanse keuken zijn zonder kaas? Tot slot vertelt Onno Kleyn je alles over de steenrijke armeluiskeuken van deze streek en waarom de Duitse keizer hier zo graag vertoefde. Toerisme is niets nieuws onder Pugliese zon. Lees meer.

foto: Jetties by Frances.

Nog meer chocolade in deze decembereditie 2020 van Gereons Mag, maar nu homemade. Martha Washington’s Jetties,  “Christmas would be incomplete without them.” Winter buiten, chocola binnen, een recept van schrijfster en vriendin Frances Mayes. Originele Martha Washington’s Jetties. Fondantballetjes met een dikke laag chocolade. Alle leden van de Mayes’ familie maken ze al jaren. Van jong tot oud. Ik vind dat een mooie oude traditie “from the South” En ze koelen buiten natuurlijk lekker af met dit koude weer. Dus zo gepiept.

Nodig voor 40+ balletjes:

120 g zachte boter
400 g fijne suiker
60 ml dubbel dikke room
vanillemerg van twee peulen
240 g pecan noten fijngehakt
2 el cognac (mijn toevoeging)
300 g pure chocolade 70%

Bereiding:

Doe alle ingrediënten, behalve de chocolade, in een kom en mix tot een mooie stevige massa. Maak van de massa stevige ronde balletjes, leg ze op bakpapier en zet buiten om af te koelen. Buiten is vandaag natuurlijk ideaal. Let wel op vraatzuchtige vogels en dergelijke.
Smelt au bain marie de pure chocolade. Als de chocolade te dik is, voeg wat room toe. Doop de balletje één voor één in de chocolade en laat afdruipen. Leg ze terug op het bakpapier en laat afkoelen.

foto: de LELY box voor thuis.

LELY bij de kerstborrel. Thuis uitpakken, maar dan zoals je bij de mannen van LELY gewend bent? Hun kerstpakket helpt je een handje. Nu je niet in LELY kunt komen borrelen of eten, komen de jongens van deze leuke plek met een pakket naar je toe. Huisgemaakte producten en hun bekende klassiekers voor thuis bij de borrel. En wat ook leuk is: om iedereen een warme kerst te gunnen doneert LELY per verkocht pakket € 2,50 aan een goed doel. Kijk eens naar het LELY basispakket met een fles rode Nero d’Avola, homemade limonade, Comté kaas, tomatenjam, gemarineerde olijven, geroosterde boontjes en voor de feestvreugde een leuke kerstmuts. Op LELY vind je alle informatie. Ook over hun andere pakketten.  Af te halen vanaf 14 december bij LELY, maar voor 5 euro kunnen ze het ook bezorgen. Nu hopen , dat ze ook live weer snel open kunnen! Het is ook fijn “kerst”shoppen op het Lelyplein.

foto: koken met Alain en IGP wijn.

Koken met Alain. Foodies en winos, opgelet! Als je de Pays d’Oc wijnquiz doet maak je kans op een echte kookworkshop met wijnproeverij van maitre Alain Caron bij jou thuis. Is dat niet “gezellieg”? Via een livestream bereid je samen met deze chef een fantastisch driegangenmenu met bijpassende IGP wijnen uit Pays d’Oc. En Gereons Keuken Thuis is ervaringsdeskundige, ik deed regelmatig de wijnen, terwijl Alain een kookworkshop gaf. Dat was altijd een dolle boel. Door het correct beantwoorden van de vijf quizvragen maak je kans om deel te nemen aan één van deze avonden. De ultieme gelegenheid om voor de feestdagen te kunnen proefkoken. De kookworkshops vinden plaats op 10, 15 en 17 december 2020. Deelnemen aan de quiz kan via deze link

foto: rust over het Brabantse land


Een rustige decembermaand, een persoonlijke noot. 
Gereons Keuken Thuis heeft een tumultueus jaar achter de rug. Met veel ups & downs. Het beloofde zo’n mooi jaar te worden. Totdat…..Covid-19 roet in het eten gooide. De lockdown zette mijn professionele leven op zijn kop. We verhuisden van Amsterdam naar onze stulp in Zandvoort, toen nog denkende, dat na eind mei het wel weer business as usual zou zijn. We beleefden een heerlijke warme zomer aan zee en genoten van onze nieuwe stek. Maar de apotheose van het jaar 2020 was het onverwachte overlijden in oktober van mijn moeder. Ineens was daar een groot gemis en veel verdriet, dat nog steeds veel schijfruimte vergt. Daarom heb ik besloten een groot aantal ideeën, boekbesprekingen en blogs te verschuiven naar het nieuwe jaar. Kerst wordt wat soberder. Behalve deze editie van Gereons Mag kunnen jullie in december nog een special over IGP kerstwijnen uit Pays d’Oc verwachten en mijn jaarlijkse tien kerstmenu’s uit kookboeken met wijntips. Daarna begint mijn rustpauze, om vervolgens het nieuwe jaar vers te starten. Vol hoop.

foto: kookboeken voor na de kerstdagen.

Kookboeken voor na het kerstgedruis. Gereons Keuken Thuis had een special gepland voor de kerstdagen over Bersama, het mooie nieuwe kookboek van Francis Kuijk. (uitgave GoodCook) De recensie houdt zij met deze special tegoed na de feestdagen. Ik werd in november verrast met het boek van olijfoliesommelier Wilma van Grinsven-Padberg, Het Mediterrane dieet, leven zoals onze zuiderburen. (uitgave Lannoo) Prima kost voor het nieuwe jaar als we weer wat kerstkilo’s kwijt moeten. Ook het smaakvolle SMAAK over de plantaardige keuken van Yerba door Walter Marskamp (uitgave Terra) krijgt mijn aandacht bij de kick off van 2021. Tot slot ga ik in de kersttijd de kakelnieuwe Nigella Lawson, Koken, Eten, Leven lezen. (uitgave Atlas Contact) Wie weet ben ik hierna een domestic god. 

De volgende editie van Gereons Mag vol nieuwe dingen voor de winter kunnen jullie lezen begin februari. Stay tuned!

NB: Deze decembereditie van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door DSV Media, De Kroon op het Werk, Elle à Table, Hemd voor hem, Hugo Boss, Falcke, Tommy Hilfiger, Terra Publishing, Atlas Contact uitgevers, Andreas van Beek, GoodCook, Lannoo, House of Crete, Peter van Berckel, Pays d’Oc IGP wines, à la Damaris vegan cooking, Gebbetje, Montgomery’s vegan ijs. Alain Caron, Pitch PR, LELY, Frances Mayes, Intelligent Food en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten