Toast met Noordzee garnalen “Le Zoute”

Uitkijken, op een rustige maandag, over het strand en de zee, nog gehuld in de ochtendnevel. Het is oostenwind en eb. En man loopt met zijn fiets het strand op en trekt zijn lieslaarzen aan. Achter zich aan sleept hij een net. Dan weet je direct waar het deze visser om te doen is. De grijze Noordzeegarnaal. Klein maar fijn. Vol smaak. Nostalgie op vakantie als kind in Knokke, mandjes gekookte garnalen in de restaurants aan de de dijk.
Maar ik dwaal af. Op de donderdag vlak voor Pasen stond er in Gereons Keuken Thuis een grote, doch koude witte doos te glimmen. Delivery van Kroon op het Werk. Een feestelijke foodybox , met kruiden van Simply Spices., een stuk varkensentrecôte, ambachtelijke mosterd van Ton, olijven van Jonnie Boer en Kesbeke en twee bakken Noordzee garnalen, gepeld en ongepeld. Van het Nederlands Visbureau. Ik wilde meteen aan de slag, pellen die garnalen, een dragonmayonaise maken, een beetje limoen en op toast. Een broodje, zoals je in België ziet vol garnalen en een beetje saus erop. Voor flanerende dames op de dijk van Knokke.  Dat werd het; een toast met Noordzeegarnaal “Le Zoute”, voor op het strand. We drinken er een witte pinot gris uit de Elzas bij. Instant voorjaarsgevoel.

Nodig 4 personen:

4 sneden casinobrood
300 gepelde garnalen
3 el mayonaise (Lesieur)
1 el crème fraîche
2 tl dragon
sap van 1/2 limoen
waterkers
peper en zout

Bereiding:

Snijd de korsten van het witbrood en rooster ze in een koekenpan met een drupje olijfolie aan beide zijden. meng de mayonaise, crème fraîche, dragon, limoensap en wat zwarte peper tot een gladde saus. Pel de garnalen.
Leg op elk sneetje wat waterkers en schep er voldoende garnalen op. Schep daarna de saus op de toast en garneer met een een takje peterselie.

5 antwoorden op “Toast met Noordzee garnalen “Le Zoute””

  1. Heerlijk werkje zelf pellen, ik heb het nog van mijn oma geleerd ruim 50 jaar geleden. Nu ik in Zeeland woon nog niet gedaan, kan het moeilijk dichtbij kopen. Was makkelijker toen ik in Den Haag woonde op de haagse mart lekker en goedkoop of bij de haven. We rapen hier wel zelf alikruiken en pielen ze er met een speldje uit. Ik hoorde laatst van mijn moeder dat oma er ook gek op was. Ik lijk erg op oma, koken, bakken etc. was/is mijn lust en leven.

    1. Hoi Lot,

      Dank je voor je leuke reactie. Misschien zelf eens garnalen gaan vangen op het strand. Dat deden wij als kinderen vaak als wij bij mijn grootouders op de camping in Westerschouwen waren.

      Een hele fijne dag.
      Gereon

      1. Een garnalennet is al aangeschaft! Nu nog zoeken waar we moeten zijn, wonen op Tholen dus zal wel even rijden zijn.

Geef een reactie