foto: kookboek over Keltisch zeezout
Keltisch zeezout, ik had tot voor kort nooit van deze benaming gehoord. Totdat ik Jacques Lardenoy van Selnature enthousiast zijn verhaal hoorde vertellen bij NH helpt. Zout mag weer. Ondanks alle horror verhalen en ongezondheidsclaims kan zout ook bijdragen aan een gezonde levensstijl. Jacques als voedselexpert en zoutkenner bij praktijk Nieuwe Tijd weet daar van alles van. Hij verdiepte zich in het Keltisch zeezout en kwam erachter dat de elementen, die het bevat goed voor je zijn. Enfin, Selnature was geboren.
In het Bretonse Guérande liggen nog steeds de in de Oudheid aangelegde zoutpannen. Uit deze salins wordt het mooie grijze sel de Guérande gewonnen. Het zeewater van de Atlantische wordt erin gelaten en via verschillende kanalen verdeeld. De zon en wind doen het overige werk. Het zout verkrijgt zijn grijze kleur door de kleibodem van de zoutpannen. Handmatig schraapt de saunier, de zoutzieder, het van de bodem. Een artisanaal product. Het grijze natuurlijke zout, dat ik al jaren in Gereons Keuken Thuis gebruik. Ik had tot nu toe nooit de link gelegd naar ander soort gebruik. Jacques Lardenoy informeerde mij hierover. Het Keltisch zeezout is een fijne smaakmaker voor je gerechten. Samen met voedingsdeskundige en blogster Monique van der Vloed maakte Lardenoy een vrolijk boekje vol lekkere recepten met het Keltisch zeezout. Meukvrij met Monique is de ondertitel. Pure en natuurzuivere gerechten voor alledag. Van Keltische boterkoek, via bietenchips tot uiencompote.
Een speciaal iets wat je met Keltisch zeezout kunt doen wil ik jullie in deze blogpost niet onthouden. een zogenaamde “sole” een zelfgemaakt drankje op basis van Keltisch zeezout, waarmee je je lichaam een evenwichtig menu van mineralen en sporenelementen in een glas water geeft. Eens weer wat anders dan mijn obligate glas citroensap elke ochtend. Of dit gecombineerd kan worden weet ik niet. Daar zal Jacques mij nog uitsluitsel over moeten geven. Hieronder vind je het “recept” (groot woord)
Nodig:
Keltisch zeezout
(bron) water
1 potje
Bereiding:
Vul het kleine potje voor 1/3 met Keltisch zeezout en 2/3 water. Zet het weg op een koele donkere plaats. Neem elke dag een theelepel van het mengsel aangelengd met water Het geeft je een natuurlijke boost en gedronken voor je ontbijt helpt het je spijsvertering. Gereons Keuken thuis gaat het eens uit proberen.
Net zoals de vele thalasso mogelijkheden van Keltisch zeezout. Leuk om eens te doen Gereons Seaspot. een flinke hand zeezout in het bad aldaar. Selnature heeft een brede range aan wellness producten en ideeën. Zo veelzijdig is Keltisch zeezout. Need I say more? Probeer het eens gewoon!
Meer info vind je op selnature.com en moniquevandervloed.nl
Noot: het product en boek werden mij opgestuurd door Selnature. De bespreking hier is mijn eigen mening. Ik word hier niet voor betaald. Lees ook de disclaimer
Heel interessant artikel, Gereon! Ik gebruik niet veel zout, maar wat ik gebruik is ook meestal een Fleur de sel uit de Camargue. Wordt dit nu ook onder de Keltische zeezouten geschaard? Of is elk zeezout Keltisch? Nee toch? Overigens weet ik – uit ervaring – dat Keltisch zeezout goed is voor het spoelen van de neus- en bijholten. Zo’n sole lijkt me ook best gezond, vanwege de vele mineralen.
Fleur de Sel is geen beschermd begrip en zegt niets over de herkomst. “Bloem van het zout”, oftewel prachtig schoon zout. Dat kan inderdaad ook uit Guérande komen, maar ook uit de Himalaya of de Camargue. Het echte Keltisch zeetzout komt uitsluitend uit Guérande. Dat is wel een beschermd product/begrip. Je kunt het gebied ook bezoeken, aan de zuidkant van Bretagne tegen de Vendée aan. Indrukwekkend al die zoutpannen voor de kust. Net als vroeger “Rang is alleen Rang als er Rang op staat”, geldt dat ook voor het Keltisch zeezout. De verpakking moet expliciet aangeven dat het zout gewonnen is in Guérande. Het Fleur de Sel uit Guérande is heel mooi wit, en het ruwe wat nattige maar niet klonterende zout uit Guérande dat wij gebruiken voor de dagelijkse slok heerlijke sole en in de keuken en op tafel (in een niet roestend IKEA kruidenmolentje) bevat modderachtige sporen. Die kun je gewoon eten, dat zijn nou net de mineralen. Hopelijk is je nu duidelijk dat er verschil is tussen de twee soorten Keltisch zeetzout (mooi wit en ruw met sporen) en alle andere soorten zout. Geniet ervan Nell !!
Beste,had ontzettend veel mineralen tekort door het teveel aan calciumrijke producten te eten waardoor ik heel erg ziek geworden ben. Ben nu aan mijn genezingsproces bezig dankzij dagelijks het 100% zuivere Keltische zeezout te eten. Ik zelf neem dagelijks 3x 2 koffielepels zeezout als sole,
buiten het zout op mijn eten. Dit is het enige hulpmiddel om je lichaam te laten herstellen en terug volwaardige mineralen binnen te krijgen. Ik wil- en kan niet meer zonder het echte zuivere zeezout uit Guérande. Dit is trouwens wetenschappelijk onderbouwd!