Ceviche uit Puerto Lopez

ceviche van tessa

Wonen aan de kust van Ecuador is heerlijk. Dagelijks halen we op het strand de verse vis en ik maak er regelmatig Ceviche van. In de Manabí-provincie wordt bijna overal maní (pinda) in gebruikt en zo ook in deze Ceviche. Indien je de vis heel vers gekocht hebt en deze heel fijn gesneden hebt, kun je deze prima buiten (in de schaduw) laten marineren. Vertrouw je dat niet dan kun je het natuurlijk altijd in de koelkast zetten, maar de vissermannen maken het hier zelfs aan boord van hun open vissersboot met wat limoensap en een schep zeewater! Afhankelijk van de grootte van de stukjes vis is de vis binnen 30 minuten tot 1 uur voldoende gegaard in het limoensap.

Ecuadoriaanse Ceviche uit Manabí
voor 4 personen

 

Ingrediënten

600 gr hele verse, stevige witvis, bv kabeljauw
sap van ongeveer 10 limoenen
1 rode ui
2 tomaten
1 groene paprika
1/2 komkommer
1 avocado

Verse koriander
een scheutje zonnebloem olie
3-4 el pindakaas
zout

Voor de chifles:
2 groene bakbananen (platano verde)

Serveer met mosterd, ketchup, salsa de maní en chifles

Bereidingswijze:

Pers de limoenen uit en doe het limoensap in een glazen schaal.
Snij de vis in kleine blokjes van ca 1 cm en voeg deze bij de limoensap. Roer even goed door.
Dek de schaal af met huishoudfolie en zet weg.

Snipper de rode ui fijn. Leg de gesnipperde ui een kwartiertje in water met een een tl zout. Spoel daarna de ui goed af en zet apart. Snij het vlees van de tomaten en de groene paprika in hele kleine blokjes (brunoise). Schil de komkommer, verwijder de zaadjes en snij deze ook in kleine blokjes. Hak de koriander fijn. Snij de avocado in plakken.

Maak vlak voor serveren de chifles. Snij de bakbananen in hele dunne plakken. Bak deze bananenchips in hete olie totdat ze krokant zijn. Bestrooi flink met zout.

Roer voor de salsa de maní de pindakaas met een klein beetje water los tot een dikke saus.

Zodra de vis voldoende gegaard is breng je het op smaak met wat zout. Doe er een scheutje olie bij en roer goed door. Verdeel de vis inclusief het “kookvocht” over vier kommen. Garneer met de fijngehakte ui, tomaat, paprika, komkommer, avocado en koriander.
Serveer met mosterd, ketchup, de salsa de mani en een grote schaal met chifles.

Geef een reactie