Uit allerlei hoeken en gaten komen de laatste tijd de meest geweldige lasagne varianten voorbij. Lasagne di mama, het ovengerecht, gemaakt met pompoen en appel of wat te denken van lasagne met twee soorten zalm. En op deze zonnige morgen in januari de nieuwste loot aan de stam “lasagne cupcakes” Mijn hart ging sneller kloppen, niet van vreugde, maar van schrik. Eerst verzinnen we een zoete lasagne en daarna, het was te raden, komen de cupcakes. Tijd voor ACBM spoed overleg. Wat moet Gereons Keuken Thuis op dit soort trends antwoorden? Wat gaat mijn blog er van vinden?
Het antwoord op deze lasagne variatie overkill moge duidelijk zijn. Met dit soort fratsen behoor ik niet tot de rekkelijken. De enige echte lasagne is die met ragu, kaas en bechamelsaus. In de oven gegaard. Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen. Ik lijk wel de rijdende rechter. Lasagne dus op deze vrijdag. Met er bij een mooi ronde Chianti classico van Fattoria la Vialla.
Nodig:
250 g lasagne
500 g rundergehakt
1 winterwortel
2 stengels bleekselderij
2 tenen knoflook
1 rode ui
2 blikken gepelde tomaten
1 glas rode wijn
suiker
olijfolie
zout en peper
tijm
rozemarijn
oregano
1 laurier blad
40 g boter
40 g bloem
4 dl lauwe melk
120 g geraspte Parmezaan
Bereiding:
Snijd de wortel, bleekselderij, ui en knoflook heel fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de gesneden groenten aan. Voeg het gehakt toe en bak dit snel aan. Blus af met rode wijn. Voeg de blikken tomaat toe, een klein schepje suiker. Voeg de kruiden en laurier toe. Laat het geheel zeker een uur pruttelen. Maak de ragu op smaak met wat peper en zout. Ma non troppo!. Er komt nog kaas bij. Verhit de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat kort aan bakken. Voeg beetje bij beetje de lauwe melk toe. Breng aan de kook. Klop tot een mooie bechamelsaus. Meng wat Parmezaan door de bechamelsaus. Nu kan de lasagne laagje voor laagje opgebouwd worden in een ingevette ovenschaal. Schep de ragu in de schaal dan wat lasagne, dan wat kaas dan weer ragu etc.. Dicht het geheel af met wat kaas en de bechamelsaus. Zet de schaal in een oven van 180 graden. Na een half uur is de lasagne klaar. Laat iets afkoelen voor het serveren.
Helemaal met je eens, ook wij maken enkel de lasagne zoals ons is geleerd door m’n Siciliaanse schoonmoeder, heerlijk
Helemaal eens! Overigens, een bechamelsaus wint aan smaak als je de melk vooraf laat trekken met een doorgesneden ui of sjalotje, wat laurier en verse nootmuskaat. Recept van mijn oma en veel smakelijk dan alleen boter, bloem en melk.
groet Anna
Goedemorgen Anna,
Dank je wel voor de tip. Ga het eens proberen.
Met vriendelijke groeten Gereon
Dat lijkt me echt een heerlijke toevoeging Anna. Bedankt, ga het zeker proberen.
Mmmmm…. ik maak de ragu bijna t zelfde alleen gebruik geen suiker en ipv zout gebruik ik zelfgetrokken kippenbouillion. Die suiker ga ik binnenkort eens proberen. En ook een keer lasagne. Nog nooit gemaakt!