Koken voor 4 personen voor € 5.

 foto: het boek van Merlien Welzijn

We leven in minder florissante tijden. Mensen verliezen hun baan of komen niet meer van hun schulden af. Tja, het is cru, maar dan moet je op je geld letten. Dat kun je als straf, zien, maar je kunt er ook een sport van maken. Doe ik al jaren. Gewoon omdat ik van nature heel zuinig kan zijn schreef ik in een reactie aan Merlien Welzijn. Zij is schrijfster, ervaringsdeskundige en oprichtster van de site www.bijstandsgerechten.nl
Regeren is vooruitzien schreef ik in een post voor deze site. Gaf daarbij mijn recept voor mijn all purpose tomatensaus. Met de berekening van de kosten erbij. Want zo werkt de site van Merlien. Zij vraagt iedereen recepten in te sturen of slimme tips te geven, waarmee je geld bespaart. En besparen hoeft geen straf te zijn. het is een kwestie van organisatie. Je bent de inkoopmanager van je eigen gezien. Een uitdagende job.
En nu is er dan het boek. “Koken voor 4 personen voor € 5” uitgegeven door Karakter uitgevers (ISBN 9789045206431). Een vrolijk boek, met 31 recepten voor vier personen onder de vijf Euro en een enkele feestelijke maaltijd van onder de tien Euro.
In het boek lees je dat Merlien een ervaringsdeskundige is. Haar vader kookte ondanks zijn krappe budget de sterren van de hemel. Het draait om smaak, aldus de schrijfster, specerijen en kruiden maken je gelukkig. geven je een goed gevoel. Zo geniet je van het eten en het leven zonder te denken aan je financiële kant ervan.. Daar word ik heel vrolijk van.
Wat ook sterk is aan het boek is dat Merlien de lezer aan de hand neemt. Structureer je keuken, plan je basisvoorraad. Dan zul je zien dat koken voor weinig geld een makkie is.
Ook Ron Blaauw deed een duit in het zakje en ging de uitdaging aan en schreef wat recepten.
Ik vind boek van Merlien een aanrader! Zeker voor de koks, die niet zo behept zijn met goedkoop koken. En, niet in de laatste plaats, omdat je er de liefde, waarmee Merlien het geschreven heeft in proeft.
Koken voor 4 personen voor € 5 is te koop voor € 12,95. Ga ermee aan de slag of deel er één met een ander. Want daar gaat het om. DELEN.

Recept: voor pasta op www.bijstandsgerechten.nl

Gereons pasta met sperziebonen

 

Gereons pasta met sperziebonen
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen
Smaakmakers: knoflook (indien verse dan 2 teentjes), zout, peper
Ingrediënten en kosten:
1 pak (500 g) spaghetti volkoren (Lidl) € 0,89
1 pak worstjes (Lidl) € 2,19
500 g sperziebonen (Lidl) € 0,69
Gereons tomatensaus (zie onder voor de bereiding) € 0,33
Totaal: € 4,10
Bereiding:
Bereid vooraf Gereons tomatensaus. Zie onder voor de instructie.
Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Schoon de boontjes en kook ze kort in water met een beetje zout. Bak de worstjes en snijd ze in plakjes. Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking. Verwarm Gereons tomatensaus. Als de pasta gaar is, meng het met de sperziebonen en stukjes worst.
Gereon over zijn gerecht: eventueel kun je deze pasta bij opdienen nog garneren met wat basilicum. Basilicum leent zich goed voor thuisteelt.
Gereons tomatensaus:
Smaakmakers: 3 teentjes knoflook, 3 takjes basilicum, zout, peper
Tip 1: een kilo uien kost circa € 0,63 bij Lidl
Tip 2: een pot basilicum kost circa € 0,99 bij Lidl. Basilicum kunt u ook zelf telen
Tip 3: zorg ervoor dat u potten heeft waarin u totaal circa 1 liter saus kunt bewaren
Ingrediënten en kosten:
2 kilo tomaten (Lidl) € 1,00
1 blikje tomaten puree (AH) € 0,07
3 uien (circa 400 g) (Lidl) € 0,24
Totaal: € 1,31
Bereiding:
Open het blikje tomatenpuree. Was en snijd de tomaten in kwarten. Pel en snipper de uien. Fruit de uien in een pan met wat olie of boter. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en laat sudderen en indikken tot een saus. Voeg 3 takken basilicum toe, zout en peper naar smaak. Mix tot een gladde massa met een staafmixer. Steriliseer de potten waarin u de saus gaat bewaren met kokend water en vul ze met de tomatensaus.

One Reply to “Koken voor 4 personen voor € 5.”

Geef een reactie