foto: keftedes in tomatensaus.
Griekse keftedes, geen kofta, zijn gehaktballetjes in tomatensaus, die in Gereons Keuken Thuis vaak op het menu staan in allerlei variaties. Kofta is een woord, dat wordt gebruikt door een pakjes- en zakjesproducent, die dit aanbiedt als zijnde een authentiek wereldgerecht. Voor mij is het maken van keftedes een mooie manier om #nowaste te koken. Keftedes zijn heel makkelijk te maken. Zoals gisteren. Ik had nog twee stelen selderij, wat tomaten, een paprika en wat uien. Hoppa! Kofta maak je uit een pakje, keftedes niet. Laten we dat eens afspreken voor 2018. En voor de kritikasters onder ons, een blik gepelde tomaten mag altijd. In de groentela vond ik ook nog wat pastinaak, die ik grilde in de oven. Prima te doen voor bij de balletjes en basmatirijst.
Nodig:
500 g half om half gehakt.
1 ei
wat paneermeel
1 tl knoflookpoeder
2 tl oregano gedroogd
1 tl rozemarijn
2 tl paprikapoeder
een snuifje nootmuskaat
2 tl kaneel
wat bloem
zout en peper
olie om te bakken
2 rode uien gesnipperd
1 rode paprika
3 tenen knoflook gehakt
1 blik tomaten blokjes
1 glas rode wijn
1 tl rozemarijn
2 tl kaneel
2 tl oregano
2 tl paprikapoeder
1 el geconcentreerde tomatenpuree uit tube.
zout en peper
scheutje olijfolie
gewelde krenten
Bereiding:
Maak eerst de saus. Fruit de gesnipperde rode uien aan in hete olie, voeg de paprika in blokjes toe en bak het geheel kort aan. Voeg hierna de gehakte knoflook toe. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe en bluf af met de rode wijn. Giet hierna het blik tomatenblokjes in de pan. Voeg alle kruiden en specerijen toe en laat het geheel een minuut of 20 sudderen. Maak de saus hierna op smaak met wat peper en zout en voeg de gewelde krenten toe.
Meng het gehakt met het ei, paneermeel, kruiden en specerijen. Kneed goed door en maak er kleine balletjes van. Rol deze door wat bloem. verhit olie in een pan en bak de balletjes rondom bruin. Doe de keftedes bij de hete saus en laat nog even doorgaren.
Serveer de keftedes met rijst of en een Griekse bonensalade .