Deze zomer opereert Gereons Keuken Thuis zoveel mogelijk al fresco. Op mijn oproep al drie reacties en dat schept de verbintenis er gewag aan te geven. (Ik had jurist moeten worden) Haftung of uitvoer dus van de ingezonden recepten en tips. De eerste al fresco tip is van http://www.italiaanskokenmetantoinette.nl/ Antoinette, de Italiaanse kookdiva uit Verona, stelde mij voor om eens polenta te koken en deze buiten te grillen. Goed te doen op een elektrisch pitje en grill. Ik heb een beetje gesmokkeld. De avond tevoren snel een pak polenta gekookt en af laten koelen in de ijskast. Want, een andere tip, die ik kreeg was om de polenta niet warm te grillen. Ik zag het al helemaal voor de zachte mais emulsie die zo door het rooster zakt. Antoinette serveert de polenta met kaas en vleeswaren. Ik neem aan als antipasto. In Gereons Keuken Thuis is de polenta vanaf nu benoemd tot zomers BBQ begeleider. We aten de geroosterde plakken dag één met gegrilde kalkoen, gegrilde courgette en rode pestomayonaise. Dag twee deden we het dunnetjes over met gegrilde en gemarineerde steak en een Griekse salade. Wederom met een pestomayo, nu groen van kleur. We dronken er dag één een heerlijke witte frisse Beaujolais bij en op dag twee een rode Barbera uit Asti. Een mooi polenta recept vind je op http://www.italiaanskokenmetantoinette.nl/2011/09/polenta_15.html Wonend in het hart van Polenta land kan Antoinette je alles leren over hete brij. Ik maakte het met polenta rapido van Marqt. Het is easy en de vriezer zit nu vol met polenta. Het wordt een mooie zomer.
Nodig:
1 pak voorgekookt maismeel, polenta rapido
2 liter heet water of bouillon
1 klont roomboter
1 el zout
Bereiding:
Breng het water aan de kook en voeg 1 el zout toe. Voeg het pak maismeel toe en roer tot een stevige brij ontstaat. (2 minuten zegt het pak, in werkelijkheid langer) Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Voeg als laatste een flinke klont boter toe en geit het geheel in een vorm. Laats stollen in de ijskast. Als je de polenta gaat grillen, kwast de plakken dan in met wat olijfolie.
Nu ben je helemaal geïntegreerd en kun je in Polentaland komen wonen.
Dank je wel Antoinette, dat is een reactie rapido. Fijne dag!
Lekker Gereon, ga ik uitproberen. Met lekkere salades en vis van de BBQ.
Welke bouillon of fond heb je gebruikt?
Hoi Rienk,
Deze keer geen fond of bouillon gebruikt maar water. Kan ik de polenta kruiden zoals ik wil op de BBQ
Grtz Gereon
Ah, u is een slim mens. Ooit dacht ik ook eens (warme) polenta op te gaan bakken. Het werd een sobere maaltijd 😉
Witte beaujolais klinkt ook erg spannend. Ken hem totaal niet, wat voor druivensoort? Zelf zit momenteel midden in een Pinot Blanc periode.
Hoi Nell,
Dank voor je reactie. Een witte Beaujolais wordt gemaakt van de chardonnay druif. Ik heb hem altijd van mijn vriendin Marieke canard van domaine la Rizolière.
Groetjes Gereon
Het lijkt me erg lekker. Weer eens wat anders.