“Schuitje varen, theetje drinken, varen we naar de Overleek” Een idyllische plek verscholen in het mooie Waterland direct boven de stad Amsterdam. Je ziet in de verte de contouren van de stad. En hier ben je ineens full force in het groene en lage Holland. Over een smalle dijk kom je aan bij theetuin Overleek, waar de kippen rondscharrelen en je vrolijk kwispelend wordt begroet door de huishond. Na de koffie met hun eigen gemaakte pruimentaart was het tijd om ons te melden voor een fluisterbootje. Met zo’n bootje kun je over de sloten en kreken door dit landschap varen. Door de geruisloze motor van het bootje onderga je het wuivende riet, het kabbelen van het water en de geluiden van de mooie zwart wit bonte dames, die ook van de zon genieten aan de walkant. Via de sloten kom je in het mooie Broek in Waterland met zijn karakteristieke houten huizen, borders vol hortensia’s. Wat ziet het er van het water allemaal anders uit! Daarna gaat de tocht verder langs Zuiderwoude, ook zo’n plaatje. Volgende halte is Monnickendam, mooie stop om gerookte IJsselmeer paling en makreel te kopen.* Via de prachtige Monnickermeer polder kom je dan weer terug op de Overleek, waar je aanlegt en nog even heerlijk kunt zwemmen. Aanrader deze tocht! Ga hem zeker komend voorjaar nog eens maken. Voor de inwendige mens gaat er op de boot een stevige makreel- en palingsandwich mee. Erbij drinken we een koude chardonnay van de Caves de Lugny uit de Mâconnais.
Nodig 4 personen:
12 sneden bruin brood
300 g gerookte paling
400 g gestoomde makreel
1 fijn gesnipperde rode ui
1 el mosterd
3 el crème fraîche
2 el gehakte bieslook
zwarte peper
veldsla
prikkers
Bereiding:
Rooster de sneden brood aan beide zijden. Maak van crème fraîche, mosterd en 1 eetlepel bieslook een smeersel voor op het brood. Besmeer de sneden brood met dit mengsel. Snijd de paling in stukjes. Maak de makreel fijn en meng met wat rode ui snippers. Beleg de eerste snee brood met makreel mengsel, leg erop de volgende snee brood en beleg deze met de paling. Op de paling strooi je nog wat bieslook en wat gemalen zwarte peper. Sluit af met derde snee brood en snijd schuin door. Prikker erdoor. Eventueel kun je nog wat veldsla aan de sandwich toevoegen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo snel een vissandwich zou maken (omdat ik gewoon niet zo van de vis ben), maar wat een fijne beschrijving van de toch over het water. Het klinkt echt heel leuk! Mijn vader had vroeger een zeilboot dus ik moet daar wel in de buurt geweest zijn als klein meisje. Ik ga het eens opzoeken!
“Toch” is natuurlijk “tocht”!
Beste Chris,
Het huren van een fluisterboot is echt een aanrader te noemen. Water is altijd een heerlijke plek om te relaxen. Wij hebben zelf 12 jaar een klein zeiljachtje gehad op de Loosdrechtse plassen. Dus heel wat afgevaren en heel wat gebarbecued en gepicknickt. Ik zou op termijn best weer een boot willen hebben.
Dank voor je leuke reactie en een fijn weekend
Gereon
Varen is fijn hè! Niets zo rustgevend als op het water zijn met de wind door je haren. Wij gingen vroeger vooral alle havens aan het IJsselmeer af. Ik ben nooit daadwerkelijk op de Loosdrechtse plassen geweest maar wel bij de plaatsjes eromheen. Goede oude tijd :-). Ik ga de fluisterboot opzoeken, dat lijkt me nou echt leuk om te doen op een vrije dag in de zomer.
Ik heb je trouwens genomineerd voor de Liebster award. Ondanks dat je blog er zo af/professioneel uitziet kon ik niet vinden dat je er al één had gekregen dus ik hoop dat je het leuk vindt! Als je op mijn naam klikt kom je bij het bericht waar de vragen in staan.
Jij ook een fijn weekend gewenst!
Dank je voor de Liebster award. Ik had hem al wel eens ontvangen maar nooit iets mee gedaan. In due time zal ik je vragen beantwoorden. Ga in ieder geval op je blog kijken. Ciao!