Het is maandag, een gewone herfstmaandag. Het nu al bleker wordende zonnetje schijnt in het huis en verwarmt mijn rug, terwijl ik dit schrijf. Buiten lunchen kan nog net. Eventjes nog Gereons Keuken al fresco. De tafel buiten gedekt. Broodjes, vleeswaar, kaas en een grote kom pittige Franse uiensoep. Klassiek en verwarmend om daarna op pad te gaan of aan het werk.
Nodig:
1 kg uien
50 g boter
2 el olijfolie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
1 el mosterd
1 liter runderbouillon (vers of van blokje)
1 glas rode wijn
1 laurierblaadje
stokbrood
geraspte oude kaas of Gruyère
gehakte peterselie
peper en zout
Bereiding:
Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Verhit de boter en olie in een diepe pan. Voeg de uien toe en laat op laag vuur in een kwartier glazig worden. Zet het vuur hoger en bak de uien in circa 10 minuten bruin. Blus af met een glas rode wijn. Voeg de mosterd, tijm en rozemarijn toe. Als laatste de warme runderbouillon. Laat het geheel nog zeker een half uur pruttelen. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Snijd plakken van het stokbrood en leg deze bestrooid met de kaas kort onder de grill. Serveer de Franse uiensoep in diepe kommen. Leg het met kaas gegratineerd stokbrood erin. Strooi er wat fijngehakte peterselie overheen.