In mijn hoofd klinkt een heel oud nummer, begin jaren tachtig “Want you take me to funky town” van LIPPS Inc. Ik heb de 12 inch versie nog ergens in een doos liggen. Disco op zijn best. Niet op CD noch virtueel, maar op vinyl. Overigens weer helemaal funky hoor dat vinyl. Je kunt tegenwoordig op de Overtoom je gedownloade muziek weer gewoon laten persen. Tijdens een kopje hipster koffie. Wat een funky idee. Maar ik dwaal af, want vandaag is het 1 juli, dag van de pastasalade. In de tachtiger jaren aten we geen pastasalade. Dat was nog niet uitgevonden. En door wie pastasalade is uitgevonden, weet ik ook niet. Is ook niet meer te traceren. In ieder geval is het een mooie wijze om aan restverwerking te doen. Koude pasta assembleren met allerlei andere ingrediënten. Groente of vlees. Ik kies voor een gele ietwat funky pastasalade met mais, gele paprika en met honing/ras al hanout gemarineerde speklapjes. Want geel is het nieuwe roze, als ik tenminste sommige trendgoeroes moet geloven. Maar ik dwaal alweer af. Het gaat op deze eerste julidag om de pastasalade. En niet alleen die pastasalade van mij, maar van vele deelnemers aan deze bijzondere dag. Hun links vind je onderaan deze blog. (er is zelfs een hele Facebook pagina te bewonderen over het fenomeen) Funky pastasalade. Een gerecht dat echt in het zonnetje gezet dient te worden. Vandaar dat geel, van de zon en de zomer. Ik word er vrolijk van zo’n pastasalade. Lekker koel op je bord, voor de picknick of op het strand. We drinken er een glas lichtgele viognier bij. Van Wild Pig Wineries.
Nodig:
300 g gekookte en afgekoelde penne.
1 gele paprika
1 sjalotje
1 citroen
3 speklapjes
1 el ras al hanout
1 el vloeibare honing
1 el gehakte bieslook
1 blikje mais
peper en zout
3 el olijfolie
Bereiding:
Maak van 1 el olie, 1 el honing en 1 el ras al hanout een marinade. Smeer de speklapjes hiermee in. laat de marinade 15 minuten intrekken. Verhit de grillpan en bak de lapjes tot ze krokant zijn. Zet het vlees apart onder wat folie.Was en snijd de paprika, laat de mais uitlekken en snipper het sjalotje. Hak de bieslook fijn. Meng alles door de afgekoelde penne en maak op smaak met flink wat peper en zout. Liefhebbers van pit kunnen een tl harissa pasta uit Tunesië toevoegen.Maak van 2 el olijfolie, wat citroensap en wat rasp van de schil een dressing en meng deze door de salade. Snijd hierna de speklapjes fijn en voeg deze toe aan de pastasalade. Serveer direct. Of neem mee als je de funky stad in gaat.
A propos: de links naar andere spannende pastasalades op deze zonnige eerste juli, dag van de pastasalade.
Echt eten maken etenmaken.blogspot.nl/2015/07/pastasalade-zomerfeest.html
Eten uit de Volkstuin etenuitdevolkstuin.nl/2015/07/01/koude-pastasalade-met-erwtenscheuten-en-citroen
Homecooking dept. homecookingdept.com/koude-pastasalade/
Italiaans koken met Antoinette italiaanskokenmetantoinette.nl/2015/07/lauwwarme-pastasalade-pesto-trapanese.html
Miss Foodiemoods foodiemoods.nl/pastasalade-met-tonijn/
Voor meer pastasalade volg je de Facebookgroep: 1 juli dag van de pastasalade.
Ik sta ‘m ‘as we speak’ te maken … Heerlijk altijd die geur van de Ras el Hanout .. Ik laat het je weten! Gr. Simone