Utrecht, ik kom er toch regelmatig. Maar echt goed kennen, doe ik deze provincie niet. Ja, het Romeinse Trajectum, de Oudegracht, de domtoren, ooit beklommen als kind. De piramide van Austerlitz op schoolreisje. Naar de dierentuin in Rhenen met mijn verjaardag. Een bootje op de Loosdrechtse plassen. (Alhoewel dat tegenwoordig Noord Holland is) Kasteel Amerongen. Het paleis in Doorn. Loenen aan de Vecht. Nijenrode. Allemaal bekende plekken, waar ik eens ben geweest.
In het kader van Nederlanders verkopen Nederland plaatste ik de oproep om mij van culinaire hoogtepunten uit deze provincie te voorzien. Ik kreeg van Rijntje Biljart Sint Jansuien en een Soeterbergs knollengerecht. Een andere Facebooker prees de leverworst van Vocking aan. Ook werd meerdere malen reclame gemaakt voor vijfschaft. Dat is het geworden. Vandaag een recept voor vijfschaft. Het is een stevig boerengerecht, dat werd gegeten in de winter. Het is genoemd naar de vijf groenten die erin zitten. Nu de zomer nadert, maak ik een lichte vijfschaft, met krieltjes, ham, lenteui, erwtjes, jonge worteltjes en lamsworstjes.
Nodig 4 personen:
250 g diepvries erwtjes
2 lente uitjes
250 g geschrapte worteltjes
750 g krieltjes
1 appel
100 g blokjes ham
boter
4 lamsworstjes
peterselie gehakt
olie om te grillen
Bereiding:
Was de krieltjes goed en breng ze aan de kook. Voeg de worteltjes en erwtjes toe en kook deze mee. Schil en snijd de appel in blokjes. Verhit een flinke klont boeter in een pan en bak hierin de hamblokjes en lenteui. Grill de lamsworstjes met wat olie. Als de krieltjes en groente gaar zijn, giet je ze af. Meng de groente in een schaal met de boter/ham/ui saus en de appel.
Maak op smaak met peper en zout. Leg de gegrilde worstjes erbovenop. Garneer met gehakte peterselie.
Leuk! Ik denk dat ik mijn ideetje binnenkort maar eens online ga zetten 🙂
Goed idee Anouk, ben benieuwd wat je met die leverworst gaat maken. Succes
Utreg mien statsie waor. Dit moet ik eens maken!