Mindmappen op vrijdag.

Het is druilerig en koud buiten op deze vrijdagmorgen aan zee. Gelukkig is de koffie warm en staat de verwarming aan.. Mooie gelegenheid om wat te mindmappen, want sinds de terugkeer uit Frankrijk staan er voor GKT heel wat dingen op de rol. Te beginnen met het mooi zwarte kookboek van Marcelo Ballardin, chef kok van OAK in Gent. Hij wilde geen boek schrijven, deed het toch en vulde het met veel lieve woorden voor zijn man en ouders. En… de gerechten zijn prachtig.

foto: een gerecht uit het mooie kookboek OAK.
foto: chefkok en autodidact Ballardin.

Aanstaande maandag volgt GKT een masterclass met Griekse biodynamische bubbels van Nederlandse oorsprong tijdens Vini Bio in Amsterdam. Le Somail, daar wil ik in maart of april nog aandacht aan besteden. Een gehucht aan het Canal du Midi, waar zich in een loods een enorm boeken-antiquariaat bevindt met 50.000 titels, van kakelnieuw tot uit de 16e eeuw. Je kunt er uren doorbrengen. Dat is wat GKT in april zeker weer gaat doen.

foto: het hameau des livres in Le Somail, Aude.
foto: cover Smaakpalet van de Lage Landen

Over onderzoek gesproken: volgende week verschijnt Smaakpalet van de Lage Landen, waarin Janny van der Heijden je rondleidt door de (verloren gewaande) cuisine van de landen onder de lage luchten! Professeur Circonflexe gaat weer randonner over de dreven van de Hexagone. Eén van de haltes is Brive. En Anatole gaat zich buigen over de heikele vraag, of je altijd lekker eet in Franse restaurants.

foto: Soyez gaillarde!
foto: in de markthallen van Brive la Gaillarde.

Het is kunstmaand op GKT en ik ga op zoek naar kunstige en culineuze verbindingen, die hun beslag gaan krijgen in de volgende editie van Gereons Mag. Mocht je zelf een mooi verhaal of kunsterig dingetje (om maar met de woorden van tante Til Knots te spreken) doen of hebben? Laat mij dat dan voor Pasen weten! De box van Kroon op het werk komt eraan, de jaarlijkse culiperslunch staat voor de deur, de eerste Oosterscheldekreeft wordt aan wal gebracht en de asperges staan te trappelen om te worden gestoken. En…. vanaf half april gaat GKT weer Occitaans koken en bloggen. Aan de slag dus!

foto: aan de slag met Occitaanse gerechten.

RECEPT: een salade uit Collioure.

De ansjovis van Collioure, fruit uit Ceret en slakken uit de bergen. Het beste van mar i muntanya zoals dat in mooi Catalaans heet. De samken van Pyrenées Orientales (66).
Mooie ingrediënten om een salade Catalane te maken op deze mooie zomerse dag. We drinken er een koele rosé uit Côtes du Roussillon bij.

Nodig:

1 grote Romaine sla
4 hardgekookte eieren
6 rijpe tomaten
12 ansjovisfilets
1/2 blikje slakken (optioneel)
zwarte olijven
2 tenen knoflook
olijfolie
witte wijnazijn
gehakte peterselie
tijm
peper

Bereiding:

Snijd en was de sla. Kook de eieren, laat ze schrikken en pel ze. Leg de zoute ansjovis in wat melk en laat ze daarna uitlekken op papier. Snijd de tomaten in plakken. Spoel de slakjes af. Voor de dressing meng je vijf eetlepels olijfolie, 2 el witte wijnazijn, geperste knoflook en de tijm  in een kommetje. Doe alle salade ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar. Giet de dressing erover en maak af met wat peper uit de molen. Bestrooi met gehakte peterselie. Serveer de salade met geroosterd brood.

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten