foto: inspiratie voor het kerst menu.
Ik heb dit jaar heel veel kookboeken gerecenseerd. Volgens mij kwamen er nog nooit zoveel titels uit. Kookboeken van allerhande pluimage. Met één bepaald ingrediënt als thema, een land, steden of gewoon gezellig aan tafel. Kerstmis staat voor de deur en velen zoeken dan inspiratie voor hun kerstmenu. Keuze genoeg zou ik zo zeggen. Je kunt eindeloos variëren. In Gereons Keuken Thuis worden kookboeken vooral gebruikt om ideeën op te doen of een thema vorm te geven. Als ruggensteuntje. Dat het uiteindelijke kerstmenu dan toch weer anders uitpakt, ach, who cares? In deze tijd van het jaar telt voor mij vooral de voorpret, het uitzoeken van ingrediënten en het bezig zijn in de keuken. Met een maaltijd of met het inmaken van allerlei fruit om cadeau te geven.
Voor het kerstmenu van dit jaar bedacht ik om, at random, negen verschillende menu’s samen te stellen met recepten uit even zoveel geheel verschillende kookboeken. Met ieder hun eigen charme. Ik geef de recepten hier niet, maar in je favoriete boekhandel kun je deze heerlijke boeken vast vinden. In de kerstmenu’s staat achter elke gang staat tip voor wijn of andere drank. Veel succes met het bereiden en natuurlijk het savoureren.
De Griekse Eilanden van Rebecca Seal. Deze schrijfster neemt je mee op reis over de pelagos (zee) naar eilanden vol heerlijk eten. Het Griekse kerstmenu:
* Santorini salade (Boutari retsina)
* Stifado met konijn ( rode Mavrodaphne)
* Baklavarolletjes met walnoten (Samos muskaatwijn)
Spuntino van Russell Norman We gaan een NY style menu verorberen. De schrijver neemt je mee in een kerstmenu van Manhattan.
* Salade van gerookte forel, witlof en dille. (Barefoot pinot grigio)
* Varkenspoot & savooiekool ( rode pinot noir van Boisset uit Oregon)
* Bourbon brownie (met een glaasje Southern Comfort)
De vrolijke tafel van Karin Luiten. Deze schrijfster laat zien dat je makkelijk een vrolijke tafel bij elkaar tovert zonder pakjes en zakjes.
* Tartelettes de tomates (witte Saumur domaine Fouet)
* Mediterrane kiprolletjes ( rode Montepulciano d’Abruzzo)
* Bûche de Noël (rode Banyuls)
Kitchen Table Food van Petra de Hamer en Tal Maes. Een kerstmenu uit twee federale hoofdsteden.
* Poolse pierogi (chardonnay van Wild Pig)
* Southern food, shrimps & grits (viognier uit Languedoc)
* Apfelstrudel (Eiswein uit Hessen)
Bonen van Joke Boon Een menu uit het kookboek van de first lady of beans.
* Beluga kaviaar van zwarte linzen (crémant de Bourgogne)
* Cassoulet van kievietsbonen (donkerrode Cahors)
* After eight mousse of ijs (PX sherry)
Mamoesjka van Olia Hercules Eten uit het Wilde Oosten.
* Tsarska Yushka, surf & turf voor de tsaar. (rosé El Coto van Torrés)
* Kurka tabaka, Georgische piepkuikens met knoflook (rode Costières de Nîmes)
* Praz’kyy tort, Praagse taart (wodka)
Eten uit de volkstuin van Marleen van Es. Met de handen in de aarde, een kerstmenu uit haar moestuin.
* Tarte tatin met venkel (pinot grigio uit de Veneto)
* Borlottibonenburger (bier: IPA van Grolsch)
* Perennoottaartjes (Rivesaltes ambré)
NINA St Tropez van Nina Parker. Al het lekkere uit de restaurants van deze swingende badplaats.
* Panier de crudités de Patrice, club 55 ( rosé Minuty, cuvée Bailly)
* Canard rôti au vin rouge façon la Verdoyante (rode Bandol)
* Tour de pavlova de l’Artiste et crème au Marsala (Marsala)
Vegan Delight van Saskia Roeda Na al Kerstgeweld, een light, maar toch Bourgondisch menu om een beetje bij te komen.
* Lucky Duck, avocado/groente sushi. (komkommerwater)
* Linzentorentjes met komkommersalade (fris selderijstengelwater met een dash limoen)
* Day dreamer, een limoencrème met chia-frambozensaus. (thee naar keuze)
Ontzettend leuk dit Gereon, tanto di cappello!
Dank je wel Antoinette!