Proeven van FRANKRIJK. Meerdere malen stond GKT in een boekhandel in Béziers met de Franse versie van dit lijvige boek in zijn handen. De grote stapel nog te lezen en dégusteren (kook)boeken in zowel Nederland en Franrkijk weerhield mij het te kopen. Plus tard* was het motto. Proeven van Frankrijk is boek uit de vermaarde serie van François-Régis Gaudry, Frankrijks culinaire allesweter, en zijn vrienden. Deze maître grossiert in het schrijven van culinaire werken, vol trivia en verhalen. Met, wat in Frankrijk gebruikelijk is bij kookboeken, een vette clin d’oeil* Alles komt aan bod, van veerassen tot kazen, het bierlandschap, pots aux feus en vermaarde culi’s zoals madame Sand en Alexandre Dumas. Niets uit de zeshoek wordt vergeten in tekst en honderden illustraties. Een Franse cornucopia, likkebaardend lekker.
Proeven van FRANKRIJK is het resultaat van twee jaar onderzoek en schrijven over alles, wat zich binnen de grenzen van Frankrijk bevindt. Het boek is natuurlijk nooit compleet, aldus Gaudry, maar hij heeft getracht uit elk van de zes hoeken de mooiste verhalen, weetjes en recepten te voorschijn te toveren. Augurken, de quintessentie bij Franse charcuterie. De ontdekking in Parijs van de croque monsieur, de Franse culinaire edelen zoals Carème en Brillat-Savarin (overigens ook een kaasje) en patroonheiligen van de franse keukens, koks, bakkers etc.
Chauvinisme? Bien sur! De Franse keuken is immers de beste ter wereld. Daar vindt GKT wel wat inzitten. Door de eeuwen heen was dit land een kruispunt van West naar Oost (of andersom) en van Zuid naar Noord (idem) en vonden vele producten en eettradities hun weg over de dreven en rivieren naar de tafels van de adel en de burger. Parijs kende geen brasseries zonder de Elzasser inwijkelingen. Privé kokkinnen uit de Savoie kookten voor de gegoede burgerij in Parijs en jonge mannen uit de provincie stilden hun trek in de opkomende bistrots en bouillons. GKT kan nu verder gaan uitweiden over alle onderwerpen uit dit boek, maar dat laat ik aan de lezers zelf over.
Proeven van FRANKRIJK is wederom een geslaagd boek en masterpiece van Françcois Régis Gaudry en zijn vrienden en zal de komende jaren heel wat keren worden herlezen en hebruikt als kick off voor mijn culinaire stukjes op GKT. Net als proeven van Italië is dit deel een must voor elke culi of blogger, die op zoek is naar de achtergrond van de Franse cuisine.
Proeven van FRANKRIJK. François Régis Gaudry en vrienden. ( ISBN 9789020975192) is een uitgave van Lannoo en is te koop voor € 59,99.
François-Régis Gaudry is culinair journalist, presentator van Franse kookprogramma’s op radio en televisie en host van de gastronomische podcast On va déguster. Hij woont in Parijs en je vindt hem terug op instagram @frgaudry.
*plus tard = later
*clin d’oeil = knipoog
Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

