Saus Monegasque

 foto: Monaco van boven.

Monaco of Munegu is een dwergstaatje aan de Middellandse Zee. Onderweg van Italië naar Frankrijk of vice versa, moet je niet met je ogen knipperen, anders ben je er al doorheen gereden. In dit prinsdom wordt elke vierkante meter benut. In de gebouwen, in de jachthaven en op straat. (de straten zijn zo schoon, dat je er bijna van kunt eten)

Tot zover Monaco. In Gereons Keuken Thuis staat steevast een potje saus Monegasque op de voorraadplank of in de ijskast. Een zoetzure tomatensaus voor bij je vleeswaar en patés. Je komt deze saus in vele gradaties tegen. Onder veel verschillende namen. Ik kwam het bijvoorbeeld tegen onder de naam oignons à la Monegasque.  Er bestaat zelfs een Maastrichtse variant. (Monaco aan de Maas?)  En of het daadwerkelijk Monegaskisch is, kan ik je niet vertellen. Maar wat doet dat er toe? Het is een makkelijke saus om te maken. Lekker voor de herfst. Ik maak de saus met, als basis, tomatenketchup. Voor de smaak voeg ik wat homemade wijnsiroop toe.

Nodig:

200 g krenten

200 g rozijnen

1 pot kleine zilveruitjes

1 fles tomatenketchup (Heinz)

3 laurierblaadjes

4 kruidnagels

3 el cognac

2 el wijnsiroop (zie peren in de pot)

1 el olijfolie

zwarte peper uit de molen

Bereiding:

Wel de rozijnen en krenten ongeveer 3 minuten in kokend water. Giet daarna af. Doe de krenten, rozijnen, zilveruitjes met de helft van het gezeefde vocht, de laurierbladeren, de kruidnagel en tomatenketchup in een pan. Breng het geheel aan kook en laat het met een deksel op de pan 15 minuten sudderen. Roer regelmatig door. (Als de saus te hard inkookt gewoon wat eetlepels water toevoegen) Laat de saus Monegasque afkoelen en haal de laurierbladeren eruit. Roer de cognac, wijnsiroop en olie door de saus. Maak af met wat vers gemalen zwarte peper. Bewaar de saus in een schone pot in de ijskast.

 

Eén antwoord op “Saus Monegasque”

Geef een reactie