Ik ben zelf nooit een whiskydrinker of -kenner geweest. Niet, omdat ik het niet lust, maar gewoon omdat het niet in mijn repertoire zit. Wijn prevaleert nu eenmaal. Op een incidenteel glas Ierse whiskey of bourbon na dan. Het ligt waarschijnlijk gewoon aan een gebrek aan kennis in Gereons Keuken Thuis. Schrijver, fotograaf en whiskyspecialist Hans Offringa brengt licht in deze duisternis met het boek Wat je als whisky liefhebber moet weten.
In 350 vragen leidt hij de lezer door de wonderbaarlijke wereld van dit destillaat. Een product dat bestaat uit de drie-eenheid water, graan en gist en toch zo complex is. Met en zonder E geschreven. Een product dat je vindt in de Keltische landen als Schotland en Ierland, want oorspronkelijk heette dit levenswater ‘uisge beatha”. (levenswater) Maar ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en zelfs in Japan. (whisky voor bij een avondje karaoke)
Verderop in dit boek gaat Offringa in op de productie van deze drank.Het maken van een malt whisky. De invloed van het water. De kwaliteit van de gerst. Het mouten. De vergisting en het destilleren. En dan de rijping op vat. Het volgende deel gaat in op grain whisky. Wat doet de analyzer? Topic 121 luidt: “Hoeveel grain destilleerderijen zijn er in Schotland?
De schrijver gaat verder met blends. Het aantal. de bekendste blends en blenders. Denk aan Johnny Walker en andere bekende Schotse blends. Waarom er zoveel blends zijn en waarom ze zijn uitgevonden.Offringa besteedt hierna een hoofdstuk aan Ierse whiskey. De productie, kenmerken. Het fenomeen potcheen, illegale whiskey. De bekende Ierse merken.
We steken de Atlantic over en komen in het land van de bourbon. De Amerikaanse whisky gemaakt van mais (51%) dit geeft een vettige zoetigheid aan de drank. Wie weet vind ik daarom bourbon zo lekker. Alle aspecten komen aan bod. Kentucky straight bourbon, de drooglegging en de wirwar van regels hierna.
Na nog wat verhalen over whisky uit Canada, Japan en andere landen, vertelt de schrijver over het proeven. Interessant, want hoe ruik je whisky, hoe haal je het meeste uit een glas, welke smaken en geuren kun je onderscheiden? Met een waar geurwiel zoals in de wijnwereld.
En als het goedje dan in de man of vrouw zit is het tijd voor een hoofdstuk whiskytrivia. een conviviaal gebeuren. Zeker op winterse avonden bij de stoof.
Hans Offringa deelt zijn kennis op een handige wijze, hij neemt je aan de hand van topics mee door de wereld van whisky en maakt deze drank inzichtelijk voor de leek, maar ook de kenner. Wat je als whisky liefhebber moet weten is een mooi basic boek en een leuk cadeau voor man, vader, vrouw of moeder. Dus is de Sint nog naar een last minute geschenk op zoek? Wie weet vindt hij dit leuke boek….
Ik vind whisky over het algemeen gewoon stinken,
en wil het dus liever zelf niet drinken.
Mijn liefste vriendje daarentegen
vindt de geur van whisky juist een zegen.
Ook de smaak kan hem zeer bekoren
en dit boek zou hem dus moeten toebehoren.
Als ik win leg ik het zonder enige schroom
als kerstkado voor hem onder de boom.
🙂 groetjes, Martine
Dank voor je leuke bijdrage, je vriendje gaat misschien behoren tot degene die wordt uitverkoren. Fijne sinterklaasavond!
Dankjewel. Jij ook.
Er was eens een drinker van Whisky,
Dat het lekker was, ja dat wist-ie
Hij nam nog een slok,
En sliep als een blok
Maar voelde zich never nooit tipsy….