Ham met koffie en bruine suiker.

 foto: NY door Gaby Zwaan

Begin jaren negentig stond er in het huisblad van de blauwe grootgrutter een recept dat afkomstig was van Dean & DeLuca, de vermaarde delicatessenzaak.op Broadway. Het was een brunchgerecht. Ham met koffie en bruine suiker. Ik maakte het in de nineties regelmatig klaar. Helaas raakte ik het recept kwijt en stond  Gereons Keuken Thuis voor de uitdaging om opnieuw het wiel uit te vinden.  Reproduceren hoe het ook alweer ging. Blogger Miss Foodie rapporteerde uit de Big Apple dat zij mooie flesjes coffeeglaze had ontdekt voor dit gerecht. Zij stuurde mij een foto op van het goedje.

Dat kan ik zelf ook dacht ik en ging aan de slag. Met bruine suiker en een kop sterke espresso. Het resultaat is een dikke koffiestroop, waarmee je de ham kunt glaceren. Easy en het is een verrassende toevoeging aan je ham. Brunch galore!  Ham met koffie en bruine suiker, geserveerd met gebakken aardappels, als stevige start van de zondag.

Nodig:

4 dikke plakken ham

75 g bruine suiker

3 el ciderazijn

1 el Dijon  mosterd

1 kop sterke espresso

2 el wijnsiroop

klontje boter

Bereiding:

Zet de oven op 180 graden. Meng de suiker, azijn, espresso door elkaar en verwarm in een steelpan tot de suiker is opgelost. Roer de mosterd en wijnsiroop erdoor. Leg de plakken ham in een ovenschaal en bestrijk deze met het mengsel. Bak de ham ongeveer 15/20 minuten in de oven. Keer halverwege om en bestrijk de ham opnieuw met het mengsel. Serveer het gerecht met hash browns (gebakken aardappels) of geroosterd brood.

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten