Gereons keuken al fresco, kipdijen met saffraan van Wendy

 foto: de saffraankip van Wendy

Gereons Keuken Thuis is vandaag in een foodiemood. De eerste gast, die zich meldde bij de actie al fresco, is Wendy Heyer uit Utrecht. Zij is altijd in de mood voor food. 

 
Wendy zegt zelf over haar passie:

“Ik ben dus altijd in de mood for food maar die moods kunnen wél erg grillig zijn. Zeg nu zelf; altijd gezond eten is enorm verstandig maar is het ook leuk? Of iedere dag blini’s met zalm? Wordt je daar vrolijk van? Voor mij zit de kracht van lekker eten niet zo in herhaling maar meer in afwisseling. “

 

Wendy komt met een recept voor dijen, grapte ik op Facebook. Ik bedoelde natuurlijk haar overheerlijke kipdijen met saffraan. Heerlijk recept dat Wendy oppikte in Toronto. En passant doet ze ook de gemeente Utrecht een suggestie. Bouw eens mooie markthal. Een beetje gelijk heeft Wendy wel, want ik vind dat het centrum van Utrecht er bekaaid afkomt qua food. Het oude gedeelte is alleen maar kleding, schoenen en nog meer kleding en daar gaat mijn hart niet sneller van slaan. In ieder geval Wendy’s inzending is een mooie start van het al fresco seizoen. Dank voor je leuke inzending. 

 

Nu rest de hamvraag: “Wat drinken we hierbij?” Ik zit te denken aan een witte wijn uit de zuidelijke Rhône, gemaakt van de marsanne en rousannedruif. Zoals de witte Ollieux Romanis uit de Corbières.

 

 

Nodig 4 personen

 

Voor de kip

1/2 theelepel saffraandraadjes

sap van 2 citroenen en rasp van 1

2 tenen knoflook uit de pers

2 rode chilipepers fijn gehakt (zonder zaadjes)

2 theelepels olijfolie

handjevol gehakte muntblaadjes

1 tl zout

4 kipdijfilets zonder bot

 

Voor de salade

200 gram couscous

200 ml kippenbouillon

2 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook uit de pers

sap van 1/2 citroen en rasp van 1 citroen (heb je over van de marinade)

flink wat gehakte platte peterselie en gehakte muntblaadjes

2 bosuitjes in dunne ringen

handje vol gedroogde cranberries in stukjes gehakt

paar handen vol veldsla, alleen de blaadjes

klein handje pistachenootjes, grof gehakt

 

Voor de saus

500 ml griekse yoghurt

2 eetlepels goede olijfolie

1/4 tl garam massala

2 teentjes knoflook uit de pers

flink wat fijngehakte muntblaadjes en platte peterselie

1/2 tl zout

Maak eerst de marinade door de citroensap in een pannetje te verwarmen met daarin de saffraandraadjes, de knoflook en de chilipeper. Haal van het vuur en voeg de olie, muntblaadjes en zout toe. Laat hier de kip minstens een uur in marineren.

Maak de couscous door deze in een schaal te doen en er de kokende bouillon over te gieten. Laat 15 minuten staan en roer dan los met een vork. Roer er dan de olijfolie, citroensap, citroenrasp, knoflook, peterselie, munt, bosuitjes, cranberries en pistachio’s door. Laat staan tot je wilt gaan eten.

Maak de yoghurtsaus heel simpel door alle ingrediënten te mengen.

Haal de kip uit de marinade en grill op hoog vuur tot de kip gaar is en mooi bruin. Snij in dikke plakken. Meng de blaadjes veldsla door de couscous en leg op borden. Serveer met de kip en een paar flinke klodders yoghurtsaus!

Je begrijpt na het lezen van dit recept dat er op de blog van Wendy, http://foodiemoods.nl/ nog veel meer moois te beleven valt.

2 antwoorden op “Gereons keuken al fresco, kipdijen met saffraan van Wendy”

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten