Vlees, wild, gevogelte. Gereons Keuken Thuis zou niet zonder kunnen. Een lekkere steak, boeuf Bourguignon, konijn en niet te vergeten gehaktballen. Het leek wel of Delicious het aanvoelde. Hun vijfde kookboek alweer, Hét Vleesboek. Van gehaktbal tot slow roast.
Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. “Als ik dit boek zie ben ik zo blij dat ik van mezelf vlees mag eten.”, zegt Makkie Mulder in het voorwoord. En gelijk heeft ze. Om er aan toe te voegen, dat het wel eerlijk vlees moet zijn. Gelukkig is dat meer en meer verkrijgbaar. Delicious laat met dit boek zien dat er een renaissance van vleesbereiding staat aan te komen.
Het eerste hoofdstuk van het boek behandelt vleessoorten, basistechnieken en geeft een overzicht van tools, die je kunt gebruiken bij het bereiden van een lekker vleesgerecht.
Hierna komen de verschillende soorten vlees aan bod, Rund/ kalf, Varken, Lam, Gevogelte en Wild. Allemaal hoofdstukken met recepten voor vlees, waar ik direct van ga watertanden. Klassiekers zoals een in Nederland redelijk onbekende bavette met salade met blauwe kaasdressing of gehaktballen in Belgische biersaus. Een spannend nieuwe vondst is de runder- en haringtartaar. Surf en turf in een nieuw jasje. De rillettes van varkensschouder ontbreken niet, alsmede zelfgemaakte rookworst. Dat ga ik eens proberen op mijn Amsterdamse balkonnetje. In het hoofdstuk Lam las ik een recept voor Grieks lamsvlees. Daar kan ik thuis altijd mee aankomen. Of wat te denken van een eendenbouillon met steranijs of een paté van konijn en pistachenoten.
Bij vlees horen ook bijgerechten en sauzen. Hét Vleesboek van Delicious geeft in de laatste twee hoofdstukken allerlei suggesties en spoort de lezers aan om zelf aan de slag te gaan met inmaken. Bijvoorbeeld een lavendelgelei op basis van zure appelen. Ik weet zeker dat dit een heerlijke frisse hint bij de barbecue zal zijn. De Nederlandse gewoonte om eerst de groente te noemen op de vraag: “Wat eet je vanavond?”, zou zomaar eens kunnen verdwijnen. Vlees eerst voortaan en dan pas de garnituur.Hét Vleesboek bevat duidelijk beschrijven en de fotografie is uitnodigend.
Delicious Hét Vleesboek 100x rund, varken, lam, gevogelte & wild
Mooie recensie Gereon!
Dank je wel Antoinette. Ik vind het ook een heel leuk boek, lekker mannelijk stevige kost.
uit jouw tekst op te maken is het ook een prima boek voor de ervaren kok, ik bedoel als jij er ook al mee wegloopt……
Rienk ik vond het een verrassend boek en zeker ook inspiratie voor de ervaren kok.
Ja, dat heb heb je heel beeldend weten weer te geven. Als bijna vleesverlater krijg ik toch weer visioenen van sudderpotten en vetrandjes. Eerlijk vlees van tevreden beesten, dat dan weer wel, maar dat geldt voor jou ook gelukkig.
dank je Nell voor je reactie. het boek is een aanrader
“Je bedoelt dat er echt mensen zijn die eerst aan de groenten denken bij de maaltijdkeuze van de avond?
Onbegrijpelijk.”
(Den Groote VleeschEter)
Hoi Paul,
Ik bedoel het anders. Als je Nederlanders vraagt: “Wat eten jullie vanavond?” Dan is het antwoord vaak: “Spinazie!” Of “Spruitjes!” Groenten dus!
Bonne nuit