Slechts een paar ingrediënten zijn er nodig om je gasten dat Wow gevoel te geven. Dat ze tegen je zeggen: “Ik heb heerlijk bij je gegeten.” Lekker koken met mooie en simpele ingrediënten. Hiermee is de strijd in de keuken voor 95% gewonnen. Met deze woorden trappen Sacha de Boer en Jacob-Jan Boerma hun tweede boek Back to Basics af. Het is Down to Earth 2.0, zo luidt de titel van de inleiding. Terug naar de basis, met beide benen op de grond is de insteek voor ook dit tweede boek van dit team, dat elkaar aanvult. Jan Jacob kookt en arrangeert de borden. Sacha is een fantastische fotograaf en legt deze creaties vast. Een belangrijk onderdeel van haar foodfotografie is dat je ziet wat er in het gerecht zit. Jan Jacob vindt dat een foto moet uitnodigen om direct bestek te pakken en aan te vallen. Zo ook de receptuur van de gerechten in dit boek.
Er is LUNCH met smoothies, een salade aarde en zee, een homemade wrap (jammer dat bij smeerkaas een merk wordt genoemd, maar dat terzijde) en een drie *** hamburger. Jacob-Jan laat zien dat hij lekkere lunches kan bereiden.
Het hoofdstuk VOOR Een maaltijd kan niet zonder voorgerecht. Dit is de prelude op wat komen gaat vinden Sacha en Jacob-Jan. Tartaar van avocado, ravioli en artisjokken à la Barigoule. Allemaal gefotografeerd om van te watertanden.
We belanden bij HOOFD. Het belangrijkste gerecht van het menu. Heilbot in peterseliejus, aardappelgnocchi met ham-preisaus, gehaktballetjes met rode biet, een klassieke cordon bleu en heel spannend een stamppot met krokante rookworst.
Het hoofdstuk NA, het zegt het al geeft recepten voor toetjes. Nooit te veel, maar net goed. Dat spreekt mij als niet zoetekauw aan. De clafoutis ontbreekt niet, een icetea granité met agavesiroop. Ik weet ineens wat ik ga maken van die pakken thee, die maar in de voorraadkast staan te verstoffen. Simpel en doeltreffend. En voor de chocoholics een chocoladetruffel.
Als toegift is er het hoofdstuk FEEST. Mooie recepten voor feestelijke momenten. Minipizza, gegratineerde bleekselderij, wafels met parmaham. Leuke voorstellen als je entertaint.
Back to Basics is een mooi vormgegeven boek, met smakelijke recepten en prachtig gefotografeerde gerechten. Je kunt zien dat de kok Jacob-Jan en de fotografe Sacha elkaar goed aanvoelen en aanvullen. Een minpuntje vind ik de vele momentopnamen met blije mensen. Deze foto’s leiden een beetje af van waarom het draait in het boek. De kracht ligt in de basis en de foodfotografie. Maar dat mag de pret niet drukken. Back to Basics is wat het is. Koken volgens de basis maar zonder te vergeten er een spannende draai aan te geven. Daarin zijn Sacha de Boer en sterrenkok Jacob-Jan in geslaagd. het wachten is op Down to Earth 3.0.
Back to Basics (ISBN 9789000343195) is een uitgave van uitgeverij Unieboek/Het Spectrum, www.unieboekspectrum.nl en kost € 25,00
Meer zien van de kok en de fotografe. Kijk een op hun sites; www.restaurantdeleest.nl en www.beeldagent.nl
Ha, ha, back to basic betekent voor mij eigenlijk: weg die computer en telefoon, niet steeds op facebook kijken en dit soort leuke berichtjes tegenkomen, aan de slag met je eigen intuïtie en het doen met wat je hebt in de keuken.
Voor mij is back to basics het ‘zelf doen’ . Niet aardappelschijfjes kopen, maar zelf de aardappels kiezen, kopen, koken, schillen en in plakjes snijden. Zelf een mooie krop andijvie uitzoeken bij de groentenman en zelf snijden en wassen. Zelf koken en er eventueel een crèmesausje aan toevoegen. Niet diepvriesverdeelblokjes met saus.
Oh ja, en zelf sauzen maken natuurlijk. Niet uit flesjes en potten. Gewoon zelf jouw bechamel, mayonaise, knoflook~ of kaassaus maken …
Voor mij is back tot basic vooral koken met wat er op dat moment is. Dus vanuit het verse overvloedige aanbod op de markt of bij de Landwinkel, maar ook vanuit de resten in mijn eigen koelkast of voorraadkast. Eten maken van wat er voorhanden is. Combineren. Dat je daarbij ook basistechnieken gebruikt en vanuit de grondstoffen denkt is een aanvulling. Voorop staat koken met wat er is.
Voor ons is back to basics weer meer tijd aan eten besteden. Dat wil zeggen meer aandacht voor het uitkiezen van de juiste ingrediënten, het koken en het eten. Groente en fruit uit eigen tuin, paddenstoelen en noten zoeken in de omgeving en een mooi stukje vlees uit de regio. Koken met de seizoenen en uiteraard zonder kant-en-klare meuk. De tijd nemen om te eten, genieten van het eten en het gezelschap. Back to basics.
Goedemorgen Joyce en Tom,
Vous êtes les gagneurs van Back to basics. Kunnen jullie mij een mail sturen met adres. Dan stuur ik het boek op. Of mochten jullie langs willen komen altijd goed. Mijn mailadres vinden jullie op de pagina Eatery and Winery alhier
groet gereon
Goedemorgen Gereon,
Dat is een goed begin van het weekend. Bedankt. We zullen ons adres mailen.
Groeten,
Joyce en Tom
Voor mij is back to basics het zo vers mogelijk (uit eigen tuin bijv.) en zo veel mogelijk volgens seizoen eten. Daarnaast vind ik het belangrijk om produkten die ook in de regio worden verbouwd, hier bij de plaatselijke producenten te kopen. Af en toe mag er bij het koken echter ook wel eens een spannend buitenlands ingrediënt bij: de basis blijft vers en lokaal.