Tabouleh van volkoren bulgur

 foto: Artisan grains bulgur

Volkoren bulgur, ik wist niet dat zoiets bestond. Gereons Keuken Thuis maakt gebruik weinig van dit soort granen. Niet omdat bulgur niet lekker is, maar ik denk er nooit aan. Soms koop ik een pak couscous en dan staat dat maanden/jaren op de plank. Vreemd eigenlijk, omdat deze graansoorten in een handomdraai zijn om te toveren tot een lekkere warme maaltijdcomponent of een koude zomerse tabouleh.

Hoe krijg je Gereon aan de granen, moeten de makers van Artisan grains, www.artisangrains.nl  hebben gedacht. Via de post stuurden zij een vijftal doosjes met artisanale granen, voor elk moment van de dag, warm of koud te gebruiken. Een pakje met volkoren bulgur, tomaat quinoa, bulgur & quinoa, 4 granen couscous en de nieuwe rijzende ster in de graanparade freekeh. (misschien kan Nile Rodgers er een beat onder zetten, freekeh c’est chiqueh)

Artisan grains vertelt dat hun volkoren bulgur hoge voedingswaarde heeft. Dat weten ze in het Midden Oosten al sinds graan daar werd ontdekt. (Ik geloof 12.000 jaar geleden) Bulgur wordt gemaakt van granen, die worden gekookt en gedroogd en vervolgens gebroken. De bulgur van dit merk is minder bewerkt dan couscous.

Aan de slag dus met die granen. Ik maak een tabouleh van volkoren bulgur, passend binnen mijn al fresco thema deze zomer. Een wilde tabouleh vol met smaken van selderij, peper, hazelnoot, rozijnen, munt en wilde tomaatjes. Een gerecht om mee op pad te gaan of voor op il balcone. Met de bulgur als voedzame en crunchy component. En geheel tegen mijn normaliter Gallische voorkeuren een gerecht zonder vlees. Artisan grains vormen een mooie flexitariër component.

Wijn drinken we er natuurlijk wel bij bij mijn tabouleh. Ik drink graag een frisse en koele verdicchio uit de Marken bij dit gerecht.

Nodig voor 4 kleine bakjes tabouleh

1 pak Artisan grains volkoren bulgur

100 g hazelnoten

1 tl pimentón de la Vera

1 bakje wilde tomaatjes

1 Spaanse peper

2 selderijstengels

1 hand rozijnen

1 rode ui

2 tenen knoflook

peper en zout

olijfolie

gehakte peterselie

1/2 citroen in 4 partjes

Bereiding:

Doe 200 g bulgur in een kom en schenk er 3 dl kokend water op. Laat 20 minuten wellen. Roer tussendoor de bulgur door. Laat de bulgur afkoelen. Wel de rozijnen in wat koud water. Laat ze daarna uitlekken. Snipper de ui, hak de knoflooktenen fijn. Halveer de tomaatjes. Snijd het Spaanse pepertje in heel dunne ringetjes. Hak de peterselie fijn. Meng alles door de afgekoelde bulgur. Verhit wat olie in een koeken pan en bak de hazelnoten kort. Bestrooi met pimentón. meng de noten door de tabouleh. Voeg een flinke scheut olijfolie aan het gerecht toe. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Serveer de tabouleh in kommetjes met een partje citroen.

 

Geef een reactie