Funky bruine bonensoep.

 foto: funky pepers

Soms ben ik letterlijk en figuurlijk uitgekookt. Weer die potten en pannen, denk ik dan, als ik de vijf vierkante meter kookplezier binnenstap, die Gereons Keuken Thuis heet. Weer op pad om te foerageren. Een soort continu proces. Zuchtend voor de ijskast staan. Geen inspiratie. Ik roep wel eens voor de grap: “Voortaan maak ik alleen nog aardappelpuree uit een pakje, knakworst uit blik en appelmoes uit een potje Mmmm lekker!” Geen inspiratie, maar wel veel voorraad en restjes in huis. Een stuk selderij over wat paprika, een blik of wat bruine bonen, wat spekjes en knoflook. Eureka. Een pan funky bruine bonensoep is geboren. De laatste lavas van mijn balkon erin, de laatste peterselie erop. Op de achtergrond de muziek uit Winfrieds woonkamer op radio 6, soul en jazz. Warm novembereten met een dik met boter besmeerde bruine boterham. Erbij een stevig glas bokbier.

Nodig:
2 blikken bruine bonen
1 grote wortel
1/2 knolselderij
1 prei
1 Spaans pepertje
2 tenen knoflook
50 g spekjes
1 blik tomatenblokjes
1 bouillonblokje
2 takken lavas
gehakte peterselie
peper en zout
1 l water
olijfolie
1 tl pimentón de la Vera
Bereiding:
Was en snijd de selderij en wortel in blokjes in, de paprika in dunne reepjes en de prei in ringetjes. Verhit een el olie in een soeppan en bak de spekjes uit. Schep de spekjes op een bord en laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de Spaanse peper in dunne ringetjes. Hak de knoflook fijn. Fruit de Spaanse peper en knoflook kort aan en voeg dan de groente toe. Laat kort bakken. Hak de lavas fijn en voeg toe, Voeg het blik tomatenblokjes toe en verwarm ze mee. Blus af met een liter water en breng het geheel met een bouillonblokje aan de kook. Laat een half uurtje sudderen. Voeg dan de uitgelekte bruine bonen en een tl pimentón toe. Maak op smaak wet wat extra peper en zout. Serveer deze funky bruine bonensoep in kommen, gegarneerd met de spekjes en gehakte peterselie.

Eén antwoord op “Funky bruine bonensoep.”

Geef een reactie