Gereons Mag, de reiseditie 2025.

foto: zomaar een huis in de zon van de Midi

Gereons Mag, de reiseditie 2025. Een nieuwe editie van Gereons Mag. GKT heeft deze aflevering het thema reizen meegegeven. Dat hoeven niet per se fysieke reizen te zijn, maar kunnen ook virtuele of zelfs reizen zijn vanuit je luie stoel op je terras. Het meizonnetje schijnt, dus waarom niet? Lekker lezen en plannen maken voor de aankomende (voor) zomer. Want er is voldoende te beleven, met wat easy does it food erbij kan het niet meer stuk. GKT zakt in deze reiseditie af naar Picardië, waar flink aan de weg wordt getimmerd door de schrijvers van het fijne boek Kleurrijk Picardië. Onderweg picknicken met een lekkere Ceasar wrap van Bas van Montfrans. Wil je leren schrijven? Dan kun je deze zomer terecht in het dorpje Puisserguier in de Hérault. Frances Mayes verkreeg onlangs het Italiaans staatsburgerschap, een mooie reden om haar boek Always Italy uit de kast te halen. Een mooi boek voor elke Bel Paese adept. GKT vroeg bloggers om hun reisverhalen en tips. Map de Maar, een streekgenote en “vinissima” Ingrid Larmoyeur deden een duit in het zakje voor deze editie. Met De Smaak van Italië verkennen we zoet Milaan. Madrileense karbonaadjes en linzen uit de Berry stappen aan boord. Op 15 juni start in Zutphen een overzichtstentoonstelling van Charles Louis Vennik. Asjha van den Akker vertelt het verhaal van het roze huis, dat in ons gezamenlijke Franse dorp staat. Tot slot is in de tuin van De Nederlandsche Bank de tentoonstelling 750 mensen, één stad te bewonderen, 750 portretten van de kleurrijke bewoners van de jarige stad. Al heb je dan nog geen plannen, er valt ook al lezend heel wat af te reizen en te proeven deze voorzomer. Bon voyage!

foto: Cover reisboek Kleurrijk Picardië.

Kleurrijk Picardië. Op GKT besprak ik het bij Edicola uitgegeven kleurrijke reisboek van Paul en Sabine Janssen. Ik ken Paul van Beekvliet en was een paar jaar geleden aangenaam verrast, dat hij was neergestreken in deze bij Nederlanders wat minder bekende, maar niet minder aantrekkelijk streek. Paul en Sabine runnen een gite en chambres d’hote in dit stukje ruraal Frankrijk. Met veel geschiedenis en terroir. Wat te denken van de Baie de la Somme, maroilles kaas, de versterkte kerken van de Thiérache en champagne. In hun Kleurrijk PIcardië nemen de schrijvers je mee door alle vier de departementen van deze streek. En dat is een leuke reis kan GKT je nu al vertellen.

Sinds het boek verscheen hebben de twee schrijvers niet stil gezeten. Momenteel restaureert het tweetal 2 longères*. Ze hebben in hun dorpje van 80 inwoners een coöperatieve inkooporganisatie opgericht voor bio- en lokale producten: Chl’Achuchon, wat in het Picardisch; ‘association’ betekent. Daarnaast is Picardië behalve een leuke reisbestemming op zo’n 450 kilometer van midden Nederland, ook een fijne plek voor een tweede stek. Paul is bekend met de streek en kan je hierbij helpen. Hij werkt als zelfstandig adviseur, wonend in departement Somme en heeft al enkele Nederlanders en Duitsers begeleid in het vinden van een geschikte tweede woning. Paul is zelf geen makelaar, maar kent de lokale markt en makelaardij op zijn duimpje. Hij kan voor je zoeken of huizen bezichtigen, waarna een verslag volgt. Dat scheelt je heel wat onnodige reizen. Ook handelt hij desgewenst je koop en pratische zaken af. Meer hierover vind je hier.

foto: Ceasar wrap van Bas van Montfrans.

Recept van Bas van Montfrans. De recepten van deze creatieve kok beginnen inmiddels een constante te worden in Gereons Mag. Deze keer een easy does it wrap op de wijze van een Ceasar salad. Handig voor je picknick tijdens een reis. Dank je wel Bas voor het delen van dit gerecht!

Caesar kipcorn wrap.

Nodig:

 2 tortilla wraps

 2 kipcorns

 2 handjes romaine sla

 30 g Parmezaanse kaas

 2 eetlepels caesardressing

 1 klein handje croutons

 zwarte peper

Bereiding:

Kipcorn bereiden. Bak de kipcorns tot ze lekker knapperig zijn. Laat ze kort afkoelen en snijd ze in dunne reepjes. Wrap voorbereiden:  Verwarm de tortilla’s in een pan of oven. Hierna kun je de wrap gaan vullen. Verdeel een laagje romaine sla over de wraps. Leg de kipcorn-reepjes erbovenop. Strooi de geraspte Parmezaanse kaas en croutons erover. Besprenkel met caesardressing en voeg een snufje zwarte peper toe. Wrap oprollen hoe gaat dat? Vouw de onderkant een stukje naar binnen en rol de wrap strak op. Direct serveren!

video: De versie van Voyage voyage door Kate Ryan.

Travel tips van bloggers: Vinissima. Ingrid Larmoyeur schrijft op haar blog over wijn en de lekkerste gerechten. Op haar blog maak je als het ware een reis langs smaken. Hieronder haar reactie op de vraag welke reizen er dit jaar op de rol staan.

“Vinissima’s reisjaar Dit jaar ga ik weer eens op volle sterkte genieten van mijn reislust. Twee vakanties en twee wijntrips! Eerst een weekje met onze verjaardagen naar de Portugese Azoren-archipel, en wel naar het ‘groene eiland’ São Miguel. Beetje rondstruinen en veel vis eten? In het najaar gaan we island hoppen en vijf eilanden van Cabo Verde bezoeken. De muziek van Cesária Évora ligt al klaar en ik kijk er al jaren naar uit om Kaapverdië te bezoeken. Sfeer, cultuur en eten. Veel zin in. Nemen we wat mee terug? Ik denk niet veel, behalve mooie herinneringen en misschien een kookboek en wat schaaltjes of specerijen. De wijnreizen gaan dit jaar naar de Champagne met vrienden en naar Armenië! Sinds ik fan ben van Charles Aznavour staat Armenië al op mijn bucketlist. Boeiend om dat oude wijnland eindelijk eens te bezoeken. Al zullen we vooral wijnkelders zien… Maar 2025 wordt zeker een mooi reisjaar voor mij.” Meer lees je op vinissima

foto: Schrijflocatie in de zonnige Hérault.

Schrijfcursus in de Hérault. Vind je het leuk om korte verhalen te schrijven? Schrijf je blogs? Overweeg je om een te boek schrijven? Wil je met een frisse blik naar al je teksten kunnen kijken? Ga dan met je schrijftalent aan het werk. Ontdek hoe je je creativiteit een boost kunt geven. Hoe je met meer vertrouwen aan je teksten begint en die ook afmaakt. Hoe makkelijk het is om vrijer te denken en schrijvend je grenzen te verleggen. En hoe verfrissend het is om feedback te krijgen van iemand met verstand van zaken. Doe deze zomer mee met de schrijfcursus in de Franse Hérault. In vier ochtenden ga je onder de Zuidfranse zon in een groep van maximaal vier mensen schrijven, schrijven en schrijven. Om dan uit te vinden dat creativiteit iets is waar geen einde aan komt.

Wanneer? Maandag 2 juni t/m donderdag 5 juni 2025, maandag 12 juli t/m donderdag 15 juli 2025 Waar? Puisserguier, een mooi dorp in de Hérault. Hoe? Alle informatie vind je op de website.

foto: Cover Always Italy van Frances Mayes.

Always Italy van Frances Mayes. Het heeft de Italiaanse regering behaagd, om schrijfster en vriendin Frances Mayes het burgerschap van de Italiaanse staat toe te kennen, vanwege haar onophoudelijke lofzang op de Bel Paese. Bijvoorbeeld in het boek Always Italy, een samenwerking met National Geographic. Always Italy, an illustrated Grand Tour, vol moois uit de Bel Paese. Eerder maakte deze Italië adept al See you in the Piazza, vol persoonlijke verhalen en tips. Ze schreef samen met een andere Italië kenner Ondine Cohane (NY Times)  speciaal voor de National Geographic Society een ode aan dit mooie land, waar je nooit raakt uitgekeken en -gereisd, ook niet na dertig jaar, aldus Frances. Een boek vol mooie foto’s met dito verhalen. Frances gaat voor eten en wijn en Ondine zoekt de moderne en sportieve kant op. In 20 regio’s van Noord tot Zuid. Een leuke samenwerking. Always Italy is een heerlijk reisboek ter voorbereiding op je trip of als leesvoer op je staycation adres. Buone vacanze! Overigens kun je andere verhalen van Frances lezen op haar nieuwe substack account.

foto’s: Chuletas a la Madrileña.

RECEPT: chuletas Madrileñas. Karbonaadjes op zijn Madrileens. Ik meng door de bloem een flinke snuif pimentón de la Vera en een mix van ajo & pejeril van de Mercadona, lekker pittig en rokerig. Geen zout nodig dus. Serveer de chuletas met een witte bonen- en tomatensalade. We drinken er een jong rood uit Valdepeñas bij.

Nodig:

4 schouder- of speenvarkenkarbonades (evt. zonder bot)

1 ei, losgeklopt

2 el bloem

2 tl pimentón de la Vera

2 tl ajo & pejeril van Mercadona

zout en peper, naar smaak en behoefte

paneermeel

olie om te bakken

gehakte peterselie ter garnering

2 tenen knoflook gehakt

Bereiding:

Meng 2 eetlepels bloem, 1 theelepel pimenton, knoflook peterseliepoeder, eventueel peper en zout op een bord door elkaar en haal de karbonades erdoor. Klop het ei los en haal het vlees erdoor. Paneer de chuletas. Verhit olie in een pan en bak de karbonades om en om aan. Hak de peterselie en knoflook fijn. Haal het vlees uit de pan en giet de overtollige olie weg. Fruit kort een theelepel pimentón de la Vera, peterselie en knoflook aan en garneer de karbonaadjes hiermee. Serveer de chuletas direct met deze garnituur. ¡Buen provecho!

Overzichtstentoonstelling Charles Louis Vennik. Onlangs ontving GKT een bericht uit Zweden van de dochter van Charles Louis Vennik, een kunstenaar, waar binnenkort een overzichtstentoonstelling zal zijn te zien in Zutphen, samengesteld door vrienden van haar ouders.

Tanne schreef: “Wat een prachtige schilderijen heb ik van mijn vader, Charles Louis (Vennik) geerfd. Olieverf, gouaches, aquarellen, gravures, tekeningen, litho’s ( van eigen pers) en vele goede qualiteit reproducties. De bedoeling is een aantal van mijn vader’s werken, voor lage prijzen te verkopen, opdat op deze manier deze werken een mooie plek in de toekomst gaan krijgen. Het kan toch niet zo zijn, dat al deze prachtige schilderijen in vele de lades blijven liggen! Kijk ook even op mijn site, daar heb ik een simpele pagina voor mijn vader gemaakt.” Meer lees je hier over de kunst en kunstenaar Charles Louis.

Over Charles Louis. Van kinds af aan, wilde hij al kunstschilder worden. Zijn stiefvader verzette zich grimmig  tegen dit ontluikende talent. In Den Haag ging de jonge Charles Louis in de leer bij een lijstenmaker. Via een kennis kwam hij in Laren terrecht, boerderij van Duurland, aan de Boekweitkorrel, waar hij les kreeg van de Larense kunstschilder, A.J.M. Van Dijk. Daarna verdienden hij de kost o.a. via antiquairs in Nederland en Duitsland voor wie hij oude prenten restaureerde en inkleurde. Na het vele reizen, wonen en schilderen in Duitsland, Verenigde Staten, Denemarken, Spanje, Frankrijk en uiteindelijk weer terug in Nederland, ontwilkkelde hij zijn vakmanschap door de kwaliteit na te streven van de oude meesters, zonder zich te binden aan hun stijl of techniek. Zijn streven naar perfectie resulteerde steeds weer in nieuw werk. Een hersenbloeding maakte in 1988 het werken onmogelijk. Charles Louis stierf op 29 december 1990, boos dat hij niets meer kon!

De opening van de tentoonstelling Charles Louis (Vennik) is op 15 juni 2025, om 14.00, in het Ubuntuhuis in Zutphen en loopt t/m 6 september. Openingstijden: donderdag en zaterdag van 10.00 tot 12.00. Ook kunnen bezoekers op afspraak komen.

foto: Dorp in de Berry, foto van Berry tourisme.

Chili met groene linzen uit de Berry. Chili met groene linzen uit de Berry. Vanaf de A20 zou je het niet zeggen, maar naast deze snelweg ligt een verbazend mooie streek, waar George Sand en Chopin zo graag vertoefden. Onlangs las GKT in een Frans tijdschrift over de Berry, dat de heuvels en vlaktes de componist deden denken aan zijn geliefde Mazurië. Hij schreef dus heel wat van zijn mazurkas voor piano in Sands kasteel Nohant Vic. De Berry is ook bekend vanwege de fijne witte Sancerre wijnen, om te serveren bij de lokale geitenkazen. Maar ook de groene linzen zijn niet te versmaden. Koud in een zomerse salade of op koudere dagen warm in en stoofgerecht.

foto: groene linzen AOP du Berry.

RECEPT:

Nodig 6 personen:

400 g groene linzen uit de Berry

500 g zacht rundvlees , bijvoorbeeld rumpsteak.

3 paprika’s, het liefst in verschillende kleuren

6 sappige tomaten, bijvoorbeeld roma.

6 el crème fraîche

1 grote ui

1 el chili con carne kruiden

1 el komijnzaadjes

verse platte peterselie

2 dl water

evt. wat zout

water om de linzen in te koken

Bereiding:

Doe de groene linzen in een grote pan met water en breng ze aan de kook met wat zout. Laat de linzen ongeveer een half uur koken, tot ze gaar zijn maar nog steeds stevig. Giet de linzen af en zet opzij voor later. Was ondertussen de paprika’s en snijd deze in dunne reepjes, snipper de ui en snijd de tamaten in blokjes. Verhit in een pan wat olie en fruit hierin de ui en voeg daarna de reepjes paprika toe. Voeg de chili con carne kruiden en komijnzaadjes toe en bak deze mee. Roer goed door en zorg dat het niet aanbrandt. Voeg na 5 minuten de tomaten toe en wat water. Laat het geheel even sudderen. Proef of er nog wat pit in moet in de vorm van chilipoeder. Voeg eventueel wat zout toe.

Snijd het rundvlees in dunne reepjes en verhit wat olie in een wok. Bak de reepjes kort aan en voeg het tomaten/paprika mengsel toe. Bak goed door gedurende 3 minuten. Voeg hierna de linzen toe en verwarm deze mee. Schep de gewokte chili direct op borden en schep op ieder bord een lepel crème fraîche. Versier met wat gehakte peterselie.

foto: La vie en rose van Asjha van den Akker.

La vie en rose, het nieuwe boek van Asjha van den Akker. De vrolijke zuiderse cover van het nieuwe boek van dorpsgenote Asjha van den Akker lacht je toe. Zij en haar man wonen in het midden van ons dorp in een huis, dat gezien de kleur van de gevel en luiken niet over het hoofd valt te zien. Hun coup de foudre! Asjha vindt, dat je soms iets gewoon moet doen. Een nieuwe weg inslaan naar iets waar je al lang naar verlangt. Zoals een huis aan of dichter bij de zee. Onder de mediterrane zon. Zo’n nieuwe stek vind je natuurlijk niet direct; het werd uiteindelijk een zoektocht waarover je een boek zou kunnen schrijven, zeg maar.  Saillant detail was daarbij dat Asjha van een eerder bezoek ons dorp al kende. Et voilà, het boek is na enkele jaren wonen in het dorp geschreven!

Een paar jaar geleden lagen mijn man en ik op een Grieks strandje een beetje bij te komen van weer een heerlijke, maar veel te drukke zomer in ons vakantiehuis in de Dordogne. De zon scheen op het verlaten strandje, de krekels gingen tekeer en zo nu en dan werden we getrakteerd op een zilt zeebriesje. Mijn man zei: ‘Weet je wat ik wel zou willen?’ ‘Een Porsche of een ijskoffie’, antwoordde ik zoals altijd. ‘Ja, ook. Maar toch vooral een huis aan zee.’

Deze wens werd de start voor La vie en rose. Waar in de eerste twee bundels van Asjha hun leven in de Dordogne centraal stond, gaat La Vie En Rose over de zoektocht naar dat ene huis aan zee in Zuid-Frankrijk. En dat huis – verrassend genoeg een roze huis – werd uiteindelijk gevonden in de Hérault. Niet direct aan zee, maar wel in de buurt van de Middellandse Zee. Hoe het de twee vergaat lees je in dit nieuwe boek. La vie en rose is o.a. te koop bij je favoriete boekhandel of op bol.com. La vie en rose is voor GKT een feest der herkenning.

P.S. de vrolijke cover is van de hand van Annette Morris, lokaal kunstenaar.

foto: Spanish chorizo tijdens het 25 jaar Kroon op het Werk foodfestival.

RECEPT: tomatensalade met chorizo en serranoham.

Nodig:

1 kg grote tomaten

1 bosje peterselie

1 groene paprika

1 chorizo picante

2 rode uien

2 tenen knoflook gehakt

3 sneden oud brood zonder korst in blokjes

olijfolie

rode wijnazijn

peper en zout

8 plakken serranoham

Bereiding:

Was en snijd de tomaten in grove stukken. Was de groene paprika en snijd deze in dunne reepjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de rode uien in ringen. Hak de peterselie grof. Meng alles met wat olijfolie en rode wijnazijn in een kom door elkaar. Leg de serranoham op bakpapier in de oven. Laat op 180 graden knapperig worden. Controleer tussendoor of de ham niet verbrandt. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de plakjes chorizo knapperig. Schep de chorizo op wat keuken papier. Giet het overtollige vet af. Bewaar wat bakvet om de blokjes brood kort in aan te bakken. Meng de gebakken chorizo door de salade. Verdeel de tomatensalade over vier borden. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Garneer met de gedroogde serranoham en de croutons.

Vinissima schreef op haar blog een leuk stuk over Spaanse chorizo.

foto: Eén van de spontane modellen van Monsieur by FM.

Monsieur by FM. Een body positive en premium ondergoedmerk uit Parijs, gemaakt van Franse op biologische wijze geteelde katoen. Ontwerper Fabien Mispelaere gaat voor kwaliteitsondergoed, dat door elke man kan worden gedragen, ongeacht zijn leeftijd of kleur, sixpack of juist buikje, dikke billen of juist niet, groot of klein. La marque, qui décomplexe.* Meer over Monsieur by FM vind je op sociale media, waar vogels van zeer diverse pluimage hun nieuwe ondergoed showen. Kijk ook eens op monsieurbyFM.

foto: Natuur gevangen door Anne Greene.

Anne Geene in de Mesdag Collectie. Als beeldend kunstenaar legt Anne Geene (1983) de verborgen schoonheid van het alledaagse in de natuur vast. In de tentoonstelling Anne Geene. Buitengewoon onderzoekt zij de natuur rondom het Haagse museum De Mesdag Collectie, van de monumentale tuin tot de nabijgelegen Scheveningse kust. Haar werken zijn nog tot en met 27 juli 2025 te zien aan de Laan van Meerdervoort.. 

Anne Geene is buitengewoon nieuwsgierig naar de wereld van planten, dieren en dingen. Ze verzamelt, rangschikt en fotografeert deze. Ze bestudeert en documenteert haar materiaal op zoek naar patronen en verschijnselen, haalt informatie en afbeeldingen uit relevante literatuur en verwerkt haar bevindingen in fotowerken en kunstinstallaties. Dat wat de camera objectief heeft geregistreerd staat aan de basis van al haar werken. Ze zoekt naar visuele overeenkomsten, patronen en contrasten, en maakt haar composities van.  Lees hier meer over de tentoonstelling.

Travel tips van bloggers: Map de Maar. Map de Maar is een bloggende streekgenoot uit de Hérault.  Het was niet moeilijk haar laatste favoriete reis te raden, want daarvan deed zij kond op verschillende fora. Map ging naar Namibië, maar dan wel een privé tour met Thijs Heslenfeld. Tien tot veertiendagen de meest afgelegen tracks in een super Toyota. Wild kamperen in de tenten op het dak van de auto. Misschien niet de meest culinaire reis (ik heb in tientallen jaren niet zoveel boterhammen met pindakaas gegeten), maar Thijs kent het gebied op zijn duimpje, is een zeer ervaren 4-wheelcardriver en wildernis guide. Beter en avontuurlijker kan je het niet krijgen. Struisvogels, giraffes, olifanten, bavianen, springbokken en orix in hun natuurlijke omgeving. Sporen van leeuwen en hyena’s vlak rond ons kamp. Onmetelijke vergezichten, de totale leegte van de woestijn. Kijk op zijn site en je leest alles, wat je over deze tour moet weten. Thijs heeft ook een prachtige FB- en nog mooiere Insta page. Ook als het reizen je fysiek niet lukt, toch puur genieten. Maar Thijs zijn Afrikaanse “potje” van boerworst met groenten in bier en mangosap was niet te versmaden, evenals de lamsbout van de steengril. Er was voor de liefhebbers gintonic, Southern Comfort of een Afrikaanse sauvignon blanc. Maar Map drinkt geen alcohol, dus bleef die fles gesloten. Voor mij na het eten nog een kop avondthee. Alles natuurlijk van het houtvuurtje. Dit vindt GKT spannend reizen. Dank je wel Map de Maar! Hier lees je haar blog, La Douce op Leeftijd,

foto: Vijgentaart uit de foodybox van Maza.

Taart met mascarpone, hoemmoes en vijgen. Met dank aan Maza, de hoemmoes specialist voor dit recept, dat GKT aantrof in de foodybox van Kroon op het Werk.

Nodig:

voor het deeg:

1 citroen, de rasp
175 g zelfrijzend bakmeel
125 g extra vierge olijfolie
125 g amandelmeel
50 g fijne kristalsuiker
2 el ijskoud water
½ tl zout

voor de vulling:

500 g mascarpone
400 g Maza hoemmoes met de smaak vijg/cranberry
3 el honing
1 tl vanille-extract

ter garnering
5 verse vijgen in kwarten
25 g pistachenoten gehakt

Bereiding:

Meng de olijfolie en het ijswater door elkaar in een maatbeker. Zeef het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel boven een kom en voeg hier de fijne kristalsuiker, de citroenrasp en het zout aan toe. Roer het geheel door elkaar en voeg langzaam het olijfolie-watermengsel toe aan de kom, roer het geheel rustig door met een spatel en kneed het vervolgens met je handen totdat er een deeg ontstaat. Rol het deeg uit, bedek een taartvorm met uitneembare bodem met het deeg en druk het deeg tegen de zijkanten aan met de achterkant van een lepel zodat er een rand ontstaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg, bedek de taartvorm met plasticfolie of een theedoek en plaats de bodem 30 minuten in de ijskast.

Verwarm de oven voor op 200℃. Haal de taartbodem uit de koelkast, verwijder het plasticfolie en bedek het taartdeeg met bakpapier, verdeel hier bakbonen over en bak de bodem 15 minuten blind in de voorverwarmde oven. Verwijder vervolgens de bakbonen en het bakpapier en bak de bodem nog 10 minuten in de oven totdat deze aan de randen mooi bruin kleurt. Laat de bodem minimaal 20 minuten afkoelen buiten de koelkast.
Maak ondertussen de vulling door de mascarpone, Maza hoemmoes vijg/cranberry, het vanille-extract en de honing te mengen in een kom en goed door elkaar te roeren. Schep het mengsel in de afgekoelde taartbodem en strijk glad met een spatel. Snijd de verse vijgen in partjes of plakjes, hak de pistachenoten fijn en garneer de taart met de vijgen en pistachenoten.

foto: HHB Janny van der Heijden op pad voor De Smaak in zoet Milaan.

Met Janny van der Heijden op patisserietour. Dat deed ze al een keer in het boek La Douce Paris. Deze keer gaat ze in de nieuwste editie van De Smaak van Italië naar Milaan hoofdstad van Italiaanse stijl en patisserie. Speciaal voor het magazine bezocht ze emblematische patisserieën van deze stad, proefde Janny van dolci, om bij weg te dromen, sprak ze met topchefs en onthult ze de Milanese trends op het gebied van gebak. Wie anders dan Janny – culinair expert, hartstochtelijk Italië-liefhebber en zoetekauw pur sang – kon deze missie beter uitvoeren voor het tijdschrift?

In Milaan schoof ze aan bij niemand minder dan chef Diego Crosara van de wereldberoemde Pasticceria Marchesi Ze nam een kijkje in de keuken van Ernst Knam, meesterchocolatier en bekend van het programma Bake off Italia, het zusje van HHB* . Naast een zoektocht naar traditie en trends, verzamelde Janny ook de allerlekkerste adressen voor wie zelf het dolce Milano wil ontdekken. Meer lees je in De Smaak van Italië

foto: Baci di dama.

RECEPT voor Baci di dama, dameszoenen komen uit de Italiaanse regio Piëmonte.  Een zoetigheid voor bij de koffie of een glaasje zoete rode ricioto uit de Veneto. Ze werden voor het eerst gebakken in de negentiende eeuw, naar verluidt speciaal voor de Italiaanse koninklijke familie.  Deze lekkere koekjes sloten het Piëmontese menu af van Keizer Culinair. GKT heeft er heel wat gebakken.

Zo maak je deze beroemde zoete koekjes.

Nodig:

70 g amandelen
2½ el fijne kristalsuiker
100 g zachte boter, plus extra om in te vetten
100 g bloem
80 g aardappelmeel
70 g poedersuiker
1 ei
1 ei chocolade-hazelnootpasta (gianduja), voor de vulling

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet twee of drie bakplaten in met wat olie of boter. Maal de amandelen en suiker fijn in een keukenmachine. Doe de zachte boter in een kom en meng er langzaam de bloem en aardappelmeel doorheen. Voeg de poedersuiker, amandelsuikermengsel en een ei toe en maak het geheel tot een mooi glad deeg. Maak hiervan 30 tot 50 kleine bolletjes ter grootte van een walnoot. Druk elk bolletje iets plat. Laat 2 uur opstijven, leg de koekjes op de bakplaat en bak daarna in 18 tot 20 minuten af. Laat de koekjes afkoelen en plak er twee aan elkaar met wat chocolade-hazelnootpasta.

foto: 750 mensen, één stad. Cover.

Tot slot: 750 mensen, één stad. Op 16 mei a.s. wordt in de binnentuin van De Nederlandsche Bank de tentoonstelling 750 mensen, één stad geopend door de president van DNB Klaas Knot. Een deel van de 1500 portretten uit dit vuistdikke boek zal hier te zien zijn! De makers zijn Alphons van Nieuwenhuis, Stefanie Swinkels en Michel Bouquet, die gedurende twee jaar 750 Amsterdammers op de gevoelige plaat vastgelegd hebben, waaronder GKT. En nu is er dan het boek! Op hetzelfde moment is ook de boeklancering en zal Klaas Knot het eerste exemplaar ontvangen. GKT gaat zijn exemplaar ophalen en meteen kijken hoe het gebouw waar hij zelf als werknemer heel wat jaren heeft doorgebracht, na de renovatie is geworden. Verslag volgt.

750 mensen, één stad is verkrijgbaar in de boekwinkel bij DNB of online te bestellen. De tentoonstelling is is te zien tot en met 11 juli 2025. Meer info: de nieuwe schatkamer.

De volgende editie van Gereons Mag heeft als thema al fresco en zomerse genoegens. Rond half juli op GKT te lezen!

Noot: reiseditie van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door Bas van Montfrans, Paul & Sabine Janssen, Frances Mayes, GoodCook, Asjha van den Akker, Tanne Vermeulen-Vennik, DNB, Alphons van Nieuwenhuis, Stefanie Swinkels en Michel Bouquet, De Smaak van Italië, Kroon op het Werk, Spanish Chorizo, Maza hoemmoes, Map de Maar, Vinissima, Monsieur by FM, Museum Mesdag Collectie, Schrijfcursus Hérault en gereonskeukenthuis-archief. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

* longère: langgevel boerderij of huis, daat veel voorkomt in noordwest Frankrijk en Normandië.

*La marque, qui décomplexe: het merk zonder complexen voor iedereen.

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten