Easy does it pasta alla Norma. Het zijn de alfresco weken op GKT, in augustus met een Italiaanse draai. Vandaag een Siciliaanse klassieker, waar GKT onlangs van smulde tijdens een lunch chez chef Paolo.
Nodig:
250 g ricotta
2 middelgrote aubergines
5 el olijfolie
300 rigatoni
3 tenen knoflook
basilicumblaadjes
1 tl chilivlokken
2 blikken polpa van Mutti
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 ºCelsius. Verdeel de ricotta op een met papier beklede bakplaat. Halveer de aubergines in de lengte en snijd de helften vervolgens in plakken van een halve centimeter. Leg de aubergineplakken naast/tussen de ricotta. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak gedurende 30 minuten in het midden van de oven. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
Hak de knoflooktenen grof. Haal de blaadjes van het basilicum en snijd de takjes fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de knoflook, chilivlokken en fijngesneden basilicumtakjes een halve minuut. Voeg de polpa uit de blikken toe en laat de tomatensaus op middelhoog vuur 10 minuten sudderen. Giet de pasta af en vang een kop kookvocht op. Haal de aubergine en ricotta uit de oven. Doe de pasta, het kookvocht en de aubergine in de pan bij de tomatensaus en schep om. Voeg het kookvocht toe. Schep de pasta in een grote schaal, bestrooi met wat basilicum en breek de gebakken ricotta in brokken erop. Maak af met een extra scheut olijfolie.

Buon appetito!
Wijn: Een rode Siciliaanse nero d’avola.