Vandaag is het thema “u vraagt wij draaien“, welke wijn spijs combinaties willen de lezers van deze blog? Ik heb deze vraag via Twitter gesteld, maar tot er ideeën binnenkomen, is het toch leuk even wat kleine amuses te doen.
In België is filet américain iets anders dan het spul dat bij ons in de supermarkten wordt aangeboden. Filet américain is gemalen biefstuk die wordt aangemaakt. Vandaag ga ik twee tartaartjes maken als amuse. Eén van gemalen biefstuk en een tartaar van gerookte kipfilet. Je kunt met dit soort amuses eindeloos variëren. En deze hapjes vormen een feestelijke opmaat voor wat verder ter tafel komt. Een mooi koele Beaujolais Villages onderstreept deze hapjes.
Nodig voor 12 stuks:
150 gemalen biefstuk of magere tartaar
1 tl sojasaus
1/2 tl worcestersaus
1/2 el olijfolie
1/2 sjalotje
1 lenteuitje
1/2 teen knoflook.
gehakte peterselie en bieslook
zout, peper
Bereiding:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Maak er kleine balletjes van en rol deze door de gehakte kruiden. Serveer op een amuselepel.
Nodig voor 12 stuks:
150 g gerookte kipfilet, zeer fijngehakt.
1 el pijnboompitten
3 el rode vruchten (diepvries in winter)
1 tl sherryazijn
1 tl hazelnootolie
2 el gehakte koriander
zout, peper
Bereiding:
Rooster de pijnboompitten en maal ze fijn. Meng alle ingrediënten en verdeel deze tartaar over kleine amuseglaasjes.
Serveer beide hapjes op een bordje.
Inzenden voor de actie “‘u vraagt, wij draaien” kan de hele week nog. Via mailvinsdegereon@hotmail.com of op Twitter gereon_DL