Een shotje leefstijl.

foto: cover Een shotje leefstijl.

Een shotje leefstijl. Er wordt de laatste weken wat af gediscussieerd over wel of niet vaccineren tegen Covid_19. Helpt een vaccinatie? Wil ik een tweede vaccinatie? Of juist niet en ga ik lekker festivallen zonder? Allemaal persoonlijke vragen, die Gereons Keuken Thuis niet kan, noch wil beantwoorden. Ik zelf ben inmiddels dubbel “geïmpregneerd” en vind het allemaal prima. Het is je eigen keuze. Aan de slag gaan met je conditie en weerstand is dat ook. Jacqui van Kemenade schreef er een mooi boek over. Een shotje leefstijl, werken aan je weerstand. Want je gezondheid houdt natuurlijk niet op bij die twee prikken. Daar kun je veel meer aan doen, ZELF! De corona-pandemie had bijzondere verschijningsvormen: ineens ontwaarde je joggende buurmannen en bootcampende buurtgenoten. We zaten thuis achter de werkbuis en snackten wat weg. De zogenaamde coronakilo’s vlogen eraan. Laten we het de corona-paradox noemen.

Tijd om er wat aan te doen. Maar zo makkelijk is dat niet. Door het thuiszitten werden we geconfronteerd met vastgeroeste eet-, drink en beweeggewoontes. Gereons Keuken Thuis is hierop geen uitzondering, want 5 maanden lang je wekelijkse zwemroutine missen is geen sinecure. Zie daar maar eens tegenop te wandelen. En hoe minder conditie, hoe minder weerstand. Schrijfster Jacqui van Kemenade neemt je aan de hand van een quiz en een aantal topics aan de hand. Het gaat niet per se om afvallen, want ieder vogeltje heeft een ander snaveltje. De combinatie van omgeving, slaap, ontspannen, bewegen en eten&drinken vormen volgens de schrijfster dat extra shotje leefstijl. 

Een shotje leefstijl start met een quiz, waarin Jacqui van Kemenade vragen stelt over je leefgewoonten. Gereons Keuken Thuis werd daar blij van, want kwam er niet extreem kwetsbaar uit. Nou ja, misschien toch wat minder wijn en letten op suikers. Maar grosso modo heeft de Covid-19 periode mij juist goed gedaan. Heb ik het boek dan niet nodig? Jawel het is reuze praktisch en interessant om dingen te fine tunen op gebied van slaap, bewegen, eten &drinken en ontspanning. Daarvoor vind je in dit boek veel tips en uitleg. Het inzetten en vasthouden van je leefstijl voor altijd. dat is wat deze huisarts beoogt. Wat heb ik nodig en hoe maak ik mijn eigen mix van toekomstige weerbaarheid? De twee prikken vormen voor mij de kick off en een shotje leefstijl wordt mijn volgende dosis. Op dagelijkse basis. Aan de slag!

Een shotje leefstijl, tips van huisarts Jacqui van Kemenade (ISBN 9789463192330) is een uitgave van Scriptum en is on- en offline te koop voor € 17,50

Over de schrijfster: Jacqui van Kemenade studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij specialiseerde zich in 2001 als huisarts en in 2018 als kaderhuisarts diabetes. Na het voeren van een eigen praktijk is ze nu freelance huisarts en zet zij zich in voor de promotie van leefstijlprogramma’s in en buiten de zorg. Jacqui was in 2017 en 2018 te zien in het tv-programma Gezond verstand.

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

De mosselen van Dominique.

De mosselen van Dominique. Vorige week besprak ik op Gereons Keuken Thuis het fijne nieuwe boek van Onno Kleyn, Mijn Frankrijk, vol recepten en verhalen uit de Hexagone. Voor deze 14e juli, Quatorze Juillet, koos ik een recept  voor mosselen met pastis. Het mosselseizoen -hang- en bodemcultuur- is tenslotte weer begonnen.

foto: Bassin du Thau (office de tourisme Sète)

Tijdens één van zijn reizen door la douce France at Onno Kleyn de mosselen van Dominique in de Languedoc. De moed van de huizenjacht was het stel was in de schoenen gezakt en gelukkigerwijs waren daar de Franse vrienden van Nederlanders. Dominique en Marielle, die een DIY diner à la Française serveerden, inclusief plastic borden en bekers, paella van de traiteur en k&k sangria. Zonder enige culinaire geldingsdrang. Behalve het aperitief. Enorme mosselen uit Bouzigues, vlakbij Sète, werden pardoes aan een ijzeren haak in het hete vuur gehangen en geserveerd met een saus, die Dominique enige faam had bezorgd in de gehele omtrek. In Mijn Frankrijk is het recept door Onno Kleyn wat aangepast, om te maken in een wok. De meesten onder ons zullen niet de juiste smid kennen en aan een batch wijnrankhout kunnen komen.

Moules de Bouzigues zijn ook het hoofdingrediënt van moules à la Sètoise. Je vindt deze specialiteit overal aan de kust van de Languedoc. Vers of in potten, om mee naar Nederland terug te nemen. Met een gehaktmengsel en kruim gevulde mosselen in een  tomatensaus. 

foto: Moules de Bouzigues (escapadesir.com)

We drinken er, hoe kan het ook anders, een witte frisse picpoul de pinet bij. Van de wijnranken met les pieds dans le sable aan de boorden van het Bassin du Thau.

Nodig:

2 kilo grote mosselen

100 ml witte wijn

1 laurierblaadje

3 el pastis

1 dikke el scherpe mosterd

200 ml olijfolie

1 el herbes de Provence

zwarte peper uit de molen

Bereiding:

Controleer de mosselen, spoel ze even onder de koude kraan en gooi de exemplaren weg, die niet dicht zijn of sluiten. Doe de witte wijn in de pan met de mosselen en de laurier. Dek af en zet op een hoog vuur. Stoom de mosselen open in een minuut of 4. Schud af en toe de pan. Giet dan het mosselvocht af in een kom.

Klop alle resterende ingrediënten samen met 100 ml mosselvocht tot een saus. Doe dit in een steelpan en kook even hevig in, zeg tot de helft. Voeg de saus bij de mosselen en meng het geheel grondig.

Tip van Gereons Keuken Thuis: Overal in Zuid Frankrijk vind je verwilderde venkel langs de weg. Pluk wat takjes, was deze en garneer de mosselschotel hiermee. 

foto; cover Mijn Frankrijk.

Mijn Frankrijk, verhalen en recepten. Onno Kleyn. (ISBN 9789038809915) is een uitgave van Nijgh Cuisine en is te koop voor € 29,99

Holiday met de Smaak van Italië.

foto: tijd voor een aperitivo al bar.


Holiday met de Smaak van Italië.
 Het zomernummer van de Smaak staat boordevol leuke ideeën voor een verblijf in de Bel Paese. Als code rood in Nederland geen roet in het eten gooit, kunnen we weer eindeloos zomers genieten van al het lekkers en moois, dat Italië heeft te bieden. Overigens hoef je daarvoor niet per se af te reizen, ontdekte ik op 15 juni in Amsterdam. Ook in onze hoofdstad valt heel wat authentiek Italiaans te genieten bij een aantal leuke Italiaanse restaurants.. Dat deed Gereons Keuken Thuis met het zonnetje op de bol. Over de adressen later in deze maand meer. Maar nu het grote vakantienummer van De Smaak, met als bijlage een boekje vol charmante logeeradressen.

foto: het bijzondere Gardameer.

Een Italiaanse zomer zonder festivals bestaat niet. Daarom trapt deze editie af met een culturele zomeragenda, vol met feste en events in de Laars. De Smaak van Italië maakte een rondje langs het immer populaire Gardameer en ontdekte 5 topbestemmingen. Onno Kleyn geeft een aantal gouden lessen uit het noorden. Net als in het vorige nummer selecteerde De Smaak bijzondere borghi. Deze reis komt Midden-Italië aan bod. Een roadtrip langs de kust en kastelen van Emilia Romagna staat op het programma. En na zo’n tocht van 230 kilometer is het tijd voor een aperitivo. Vergeet de Apérol Spritz voor deze keer en ga eens voor een Nefroni bianco bergamotto. David T. Smith schreef er een heel boek over, Negroni. 

foto: Panelle van Jansen & Jansen.

Palermo, jaren gelden verloor journaliste Alice Ida haar hart aan deze zuidelijke stad en ging voor De Smaak van Italië op pad. Jansen en Jansen gaan voor kikkererwtencrêpes, panelle. Dat doet Gereons Keuken Thuis denken aan farinata uit Ligurië of socca uit Nice. Een zomerse salade van de hand van Sergio Herman. Laat nu de zomervakantie maar beginnen. In Italië of lekker thuis met dit fijne holiday-nummer.

Buone Vacanze!

foto: negroni bianco met bergamot.

RECEPT:

Negroni, the classic. Een klassieke negroni bestaat uit drie ingrediënten. In gelijke delen. Voor 1 cocktail:

25 ml Beefeater gin

25 ml rode vermout

25 ml Campari rosso

Voeg alle ingrediënten in de juiste volgorde toe en serveer de negroni met ijsklontjes. Roer voorzichtig door en garneer het glas met een schijfje sinaasappel op de rand.

foto: cover zomernummer van de Smaak van Italië.

De Smaak van Italië neemt je mee op reis. De Smaak van Italië is on- en offline te koop voor € 6,99 incl. B&B charmegidsje.

Noot: dit magazine werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Mijn Frankrijk van Onno Kleyn.

Mijn Frankrijk van Onno Kleyn. De favoriete hangout van routiers, werklieden en verkopers onderweg is een café, zoals Onno Kleyn dat kent in de buurt van zijn Bourgondische huis. Een etablissement, waar patron Mémé kookt comme d’habitude. Zijn café is net opgekalefaterd, maar de bunnieskalender pronkt alweer achter de bar. Geen menu, maar paté en croute, stoofvlees op Bourgondische wijze, een doppenfles wijn op tafel, kaas en een stuk taart na. De lunch wordt afgesloten met een ferm stuk taart en een petit café. France profonde heet dat. De ziel van het Franse bestaan. Eén bonk terroir op je plattelandsbord. Zelfs de meest verstokte Parisien verlangt ernaar en route. Even weg van de “brouhaha”.

foto: de mooie rode ode van Onno Kleyn.

Mijn Frankrijk, verhalen en recepten is een ode aan dit eigenzinnige land, De inwoners, die lijken te figureren op dit Frans schouwtoneel. Rare jongens toch, die Galliërs. Of juist niet? Een coup de foudre van verteller Onno Kleyn. Over zijn ontdekkingen op jonge leeftijd in de Auvergne, een zelfgemaakt konijn in een Parijse studio of stapels galettes vlakbij Saint Malo. De voordelen van tussen de Fransen te wonen en werken in plaats van een passant et zijn. Observeren. De mémoires en recepten van Onno zijn, net als eerder in zijn Mijn Italië gebundeld in dit rode boek. Behalve zijn persoonlijke wederwaardigheden houdt Onno ook een pleidooi voor echt eten, al dan niet carnivorisch. In Nederland hebben wij zo langzamerhand elke eigenheid van een product weggemoffeld en ingepakt. Zo niet in de Hexagone, waar rustig op de zondagsmarkt van Chablis een dame als echte standwerker haar bloedworsten aanprijst. Live terroir zou je het kunnen noemen. Of wat te denken van de steak tartare van paardenvlees. De Nederlandse VWA zou een toeval krijgen. Maar dit is Frankrijk. En dat maakt waarom Gereons Keuken Thuis, net als Onno Kleyn zo dol is op dit land. Een eigenzinnig land, waar het goed eten en drinken is. Waar je niet over uitgepraat en -geschreven raakt. En, net als Onno, heb ik haast nooit onaardige mensen ontmoet. In ieder geval niet meer of minder dan in onze polder.

In Mijn Frankrijk reist de schrijver kris kras door France métropolitaine, Van Eguisheim tot Bayonne en van de berg Canigou tot aan Normandië. Een tour door de grote voorraadkast, die Frankrijk heet. Onno Kleyn verzamelde weetjes over de Franse keuken, doorspekte dat met zijn persoonlijke verhalen. Dit laatste is waarom ik de boeken van deze kenner en verhalenverteller altijd zo leuk vind. Al lezend maak je samen met hem een reis door dit heerlijke land, het eten en niet te vergeten de recepten en wijntips van Onno Kleyn. Mijn  Frankrijk is voor Gereons Keuken Thuis een mooie voorbereiding voor de grand tour, die ik ga maken aankomende herfst. Maar daarover later meer. Op Quatorze Juillet plaats ik -het zijn tenslotte in juli en augustus de #franseweken- een fijn recept uit dit boek op Gereons Keuken Thuis.. De rest van deze dag ben ik weer op reis door Mijn Frankrijk.

Mijn Frankrijk, verhalen en recepten. Onno Kleyn. (ISBN 9789038809915) is een uitgave van Nijgh Cuisine en is te koop voor € 29,99

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Wereldse Smaakmakers.

foto: #franse weken vragen om rouille.


Wereldse Smaakmakers. 
Het nieuwe boek van créateur Pascal Jalhay. Créateur, waarom niet gewoon chef kok? Dat zal ik uitleggen. Pascal Jalhay weet heel goed hoe hij gerechten defragmenteert en dan in een nieuwe versie neerzet. Zo proefde Gereons Keuken Thuis eens van zijn hand uit elkaar geplozen gado gado en ontleedde hij de Indonesische keuken van zijn vader in Baru Belanda. Wat een creaties kan deze man maken. En sinds kort kun je de fijne kneepjes van hem leren in zijn kookstudio in Laren. Maar het werk van Jalhay bestaat niet alleen uit ontleden. In zijn nieuwe kookboek Wereldse Smaakmakers gaat het juist om assembleren. Pascal verzamelde ruim 75 recepten uit de gehele wereld voor sauzen, boemboes, kruidenmixen, marinades en chutneys. Hij trof al deze recepten aan op zijn reizen. Een boek vol basics kende ik nog niet en ik was aangenaam verrast door de suggesties in Wereldse Smaakmakers. Vaak worden dit soort basisrecepten aan het einde van een kookboek weggemoffeld. Jalhay geeft ze een hoofdrol.

Wereldse Smaakmakers is een kookboek vol smaken, die Pascal Jalhay ontdekte en ontwikkelde. Het is een boek dat je keuken zal veranderen, want zo gauw je de kneepjes in de vingers hebt, kun je niet meer koken zonder zijn basissmaakmakers en condimenten. En voor ieder is er wat wils. Of je nu van Aziatische smaken houdt of zoals ik opperde, eens zelf rouille wil maken voor in de SeaSpot vissoep. Jalhay neemt je aan de hand. Vertelt je over zijn voorraadkast. Over basissmaken, voor bijvoorbeeld je bulgogi marinade. Laat het nu net BBQ seizoen zijn. Maar ook een mirepoix, hierin zie je Pacal’s klassieke scholing, ontbreekt niet. Wat ik leuk vond, om te lezen, is dat rommelkruid ook een plaats inneemt. Een smaak, die ik ken uit de keuken van mijn oma. 

Het derde deel van Wereldse Smaakmakers gaat over de gerechten. Want je gaat natuurlijk ook met je basissmaakmakers mooi eten maken, zoals Koreaanse kipnuggets met kimchimayonaise, bouillabaisse met rouille of een ceviche van kabeljauw, met eigengemaakte leche de tigre. Tot slot verklapt de schrijver zijn favoriete adresjes in en rondom Amsterdam. Daarbij ontbreekt zijn eigen Kookstudio bij de Molen in Laren natuurlijk niet.

Wereldse Smaakmakers is een kookboek geheel in de stijl van Jalhay, met duidelijke recepten en foto’s om van te watertanden. En zeg nou zelf, de kneepjes van smaakmakers van deze maestro onder de knie krijgen is toch helemaal da bomb!

foto: cover Wereldse Smaakmakers.

Wereldse Smaakmakers. Pascal Jalhay (ISBN 9789464040067) is een uitgave van Fontaine en is on- en offline te koop voor € 32,00

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Dag van de pastasalade 2021.

Dag van de pastasalade 2021. A.s. donderdag 1 juli vindt alweer de zevende editie van deze nationale happening plaats. Een zomerfestijn. Want zeg nu zelf wie lust er nu geen pastasalade? Bij de BBQ, als lunch of in de picknickdoos achterop je, al dan niet elektronisch aangedreven, fiets. Dus snel de keuken in en assembleren maar. Daarna kun je in je nieuwe afritsbroek de paden op, de lanen in. Want pastasalade eten kun je overal. Er bestaan zelfs speciale pastasoorten van een grote producent voor het maken van pastasalade. Toevalligerwijs staat er een zak van dit goedje in Gereons keuken. Mooie reden, om deze pasta voor deze speciale dag eens te verwerken tot een vrolijke pastasalade met geroosterde paprika en kikkererwten. Zo begint je zomervakantie direct zonnig.  Viva de dag van de pastasalade 2021!

Nodig:

250 g pasta, gekookt en afgekoeld.

3 geroosterde paprika’s, uitgelekt uit pot

zongedroogde tomaatjes, goed geweekt

4 tenen knoflook geperst

1 pot kikkererwten uitgelekt

kappertjes of augurkjes

1 tl chilipoeder

2 tl oregano

sap van halve citroen

olijfolie

gehakte peterselie

peper en zout

Bereiding:

Kook de pasta voor pastasalade volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Spoel af met koud water en laat de pasta goed afkoelen. Verhit de oven voor op 180 graden en doe de uitgelekte kikkererwten met wat zout, twee  fijngehakte tenen knoflook en 1 tl chilipoeder op een beklede bakplaat. Laat de kikkererwten een half uur roosteren. Snijd de augurkjes fijn of laat de kappertjes goed uitlekken op keukenpapier. Wel de zongedroogde tomaatjes in warm water en snijd in reepjes. Snijd ook de geroosterde paprika’s in dunne reepjes. Maak een dressing van citroensap, twee geperste tenen knoflook.olijfolie en oregano. Laat de kikkererwten goed afkoelen en meng deze door de pasta. Voeg de paprika, kappertjes/augurkjes en tomaatjes toe. Schenk de dressing erdoor. Meng goed en bestrooi met gehakte peterselie. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Serveer de pastasalade goed koud uit de ijskast.

Wijntip: koele witte viognier IGP Pays d’Oc

Meer pastasalades:

2015, funky pastasalade.

2016, pastasalade met pit

2017, Franse pastasalade

2018, pastasalade al fresco

2019, pastasalade lustrumeditie

en tot slot 2020, nowaste pastasalade.

Gereons Mag al fresco-editie 2021.

foto: Zomer inspireert.

Gereons Mag al fresco-editie 2021. Zomer is in het land. Laat je inspireren! De al fresco zomer gaat weer van start op Gereons Keuken Thuis, met lange avonden, waarop we weer van het buitenleven kunnen genieten. Buiten koken en eten. Fijne wijn, al dan niet uit Amsterdam, nieuwe CK trunks en fijn zomers leesvoer. Deze editie van Gereons Mag staat bol van de leuke ideeën om deze eindelijk vrije zomer te beleven. Musea zoals het Van Gogh zijn weer open, de horeca opent meer en meer. Flaneren dus. En de vakanties staan voor de deur. Have fun en geniet van het al fresco leven.

foto: Stadsdichter van Amsterdam én bijdrager aan de nieuwe tentoonstelling Ongekend, Gershwin Bonevacia, draagt zijn gedicht op. (foto van Jassir Jonis)

Van Gogh Museum is weer open!. Begin juni opende het Van Gogh Museum voor het eerst weer zijn deuren na meer dan 170 dagen gesloten te zijn geweest. We kennen hiervoor allemaal de reden, maar Gereons Keuken Thuis miste museumbezoek wel. Want in mijn beleving is online bezoek niet hetzelfde. In een vorige editie van Gereons Mag kondigde ik de opening aan van Ongekend, een tentoonstelling met bijzondere aanwinsten en verhalen van het Van Gogh Museum uit de laatste tien jaar. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot 12 september a.s. Daarnaast hangt er in de vaste collectie nieuw verworven werk van Georges Lacombe, een tijdgenoot van Van Gogh. Tevens is de serie Compressed Landscapes, digitaal werk van hedendaagse kunstenaar Jan Robert Leegte, te zien. Ik ben in ieder geval van de partij. Meer info over reserveren en je bezoek vind je op Van Gogh Museum.

foto: Jan Robert Leegte, Compressed Landscapes.

Over naar de wijn:

Chateau Amsterdam. Poeh poeh, hé hé, het is zomer en bij de Hema staan twee nieuwe leuke #alfresco wijnen van Chateau Amsterdam, wit en rosé, in het schap. Een witte frisse en fruitige wijn, gemaakt van trebbiano, riesling, cabernet blanc en macabeo. Een een zonnige rosé, een blend van dornfelder en moscatel. Gemaakt in Amsterdam van een multi-etniciteit aan druiven. Lekker koud te drinken, voor na een lange stranddag om tot aan de zonsdondergang van te genieten. Poeh poeh en Hé hé, vul het glas maar! Happy summer wines.

Graan fermentatie samen met Peter van Berckel. Tsukémono-meester Peter raakt niet uitgepraat, uitgekookt en doorgeleerd over graan. Het heeft zijn grote interesse, zowel culinair, als voedingskundig. Graan bestaat in al zijn hoedanigheid al 10 duizend jaar. En telkens verschijnen er nieuwe soorten, waarmee je iets kunt doen. Peter vindt granen leuk. Dat vindt tegenwoordig niet iedereen, want er worden veel slechte eigenschappen toegedicht aan dit voedingsmiddel. Niet is minder waar en dat kun je in een workshop leren. Graanfermentaties. Als opwarmer zijn receptfilmpje voor Indiase dosa’s. Maar kijk ook eens naar het leuke aanbod workshops, dat Peter van Berckel aanbiedt op zijn site.

foto: CK trunks.

CK trunks voor de zomer. Altijd handig voor de zomer, CK trunks, kort of lang. In vrolijke kleuren. Rood , wit en blauw. Gereons Keuken Thuis schreef er al eerder over. Fijn voor thuis met hoge temperaturen of op het strand. En ze zitten als gegoten. Je vindt een hele leuke selectie trunks, niet alleen van CK, maar ook andere merken op Hemd voor hem. De modewebwinkel voor gents.

foto: de producten van Fishtales at SeaSpot.


Easy does it pasta à la Bart van Olphen
. In de zomer heb je niet altijd zin om in de keuken te staan. Dan is een makkelijke spaghetti met vis uit blik een smakelijke optie. Gereons Keuken Thuis gebruikt dan de fijne producten van Fishtales en met wat goede wil en een scheut visolie uit de blikjes draai je zo een avondmaaltijd in elkaar, om samen bij de ondergaande zon en een glas koele vermentino van te genieten.

foto: easy does it pasta met vis uit blik.

Nodig: 

300 g pasta, ik koos voor spaghetti van Molisana.

1 blikje sardines op olie

1 blikje tonijnansjovisfilets of ansjovispuree uit tube

4 tenen knoflook

1/2 rode paprika

2 stengels bleekselderij

doosje cherrytomaten gehalveerd

2 tl oregano

1 tl tijm

gehakte verse basilicum

citroen

wat visolie uit de blikjes

peper en zout


Bereiding:

Schil en snijd de bleekselderij in stukjes, hak de knofloktenen fijn, snijd de tomaatjes in halfjes, snijd de paprika in stukjes. Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de gesneden groente en knoflook met de ansjovisfilets of een kneepje puree toe. Fruit kort aan. Breng een pan ruim water aan de kook met ruim zout en kook de pasta al dente. Voeg de oregano en tijm toe. Maak de sudderende saus op smaak met wat zout en peper. Kijk wel uit, want de ansjovis voegt ook zout toe. Zat het vuur laag en laat de groenten kort smoren. Haal de vis uit blik en snijd in stukjes. Haal de graatjes uit de sardientjes. Hak de basilicum fijn. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht. Voeg de pasta toe aan de saus met wat kookvocht. Meng het geheel goed en voeg de vis uit blik toe. Voeg als laatste de gehalveerde tomaatjes toe. Maak de pasta af met een kneepje citroen en de gehakte basilicum. De echte die hards kunnen nog wat visolie toevoegen.

foto: Blogger worden doe je zo!

Blogger worden doe je zo! Ik schrijf al zo’n 15 jaar blogs en toch valt er ook voor mij van collegae heel wat te leren, want als je blogt ben je nooit volleerd. Laat nu in mei een heel handzaam Ebook zijn verschenen van de hand van My happy Kitchen Anne-Marie. Blogger worden doe je zo! In dit Ebook leer je van Anne-Marie de fijne kneepjes van het bloggersvak. Hoe te starten en hoe het vol te houden. Je kunt dit Ebook bestellen op My Happy Kitchen of op bol.com.

In 2013 had ik een eenvoudige website waarop ik mijn recepten deelde met familie en vrienden. Twee redenen brachten mij ertoe om in januari van 2014 een eigen blog te beginnen. In de eerste plaats vooral omdat ik het schrijven en creëren van producten miste. Ik had als communicatiemedewerker altijd veel mooie (web)teksten mogen schrijven en brochures gemaakt, maar sinds een aantal jaar was ik opgeklommen naar een leidinggevende functie. En terwijl ik druk was met vergaderen, brandjes blussen en meerjarenplanningen maken, was er voor creatief schrijven geen tijd meer.”

foto: no waste ingemaakte klokhuizen voor bij de BBQ.

Ingemaakte klokhuizen van Mikkel Karstad. Tijdens de groene weken dit voorjaar besprak ik het mooie nieuwe familiekookboek van Mikkel Karstad, nordic family kitchen.

Nordic family kitchen. Gezond, natuurlijk en eenvoudig eten met je gezin. Dat stond Mikkel Karstad voor ogen, toen hij samen met fotograaf Anders Schønnemann zijn nieuwste boek presenteerde. Een boek, dat startte in Kopenhagen, toen Mikkel 12 of 13 jaar oud was. Eens in de zoveel tijd maakte zijn moeder hem verantwoordelijk voor de avondmaaltijd. Geen sinecure van van inkoop tot bereiding mpoest de jonge  Mikkel alles zelf organiseren. Dat deed hij met verve en de kiem voor zijn latere bestaan in de culinaire wereld was gelegd. Daardoor houdt hij zich nu al meer dan dertig jaar bezig met twee dingen, die hem aan het hart gaan eten en mensen. Deze waarden tracht hij ook door te geven aan zijn vier kinderen en rondom en vanuit hun huis in Kopenhagen worden regelmatig uitstapjes gemaakt, waar bij de Karstad kinderen kennismaken met eetbare natuur en wat daar te vinden is. Hoe klein hun tuin van de stadsboerderij ook is, er valt ook in de stad heel wat te verbouwen, zoals kruiden en verse groenten.”

Uit dit kookboek een heel leuk #nowaste recept:

Nodig:

20 klokhuizen van appels.

500 g grof zout

Bereiding:

Doe de klokhuizen in een schone pot en dek af met  het zout. Sluit de pot af en schud de pot flink, zodat alle klokhuizen met zout zijn bedekt. Zet de pot voor gebruik minstens 3 weken  op je aanrecht of op een keukenplank. Je zou hem zelfs 5 tot 6 maanden kunnen laten staan! Gebruik de klokhuizen als alternatief voor ingelegde citroenen in een dressing, als vulling voor een hele gegrilde vis of als onder deel van een marinade voor kip uit de oven. en bij je al fresco BBQ.

foto: Zeeuwse hangcultuurmosseloogst.

Hangcultuurmosselen uit Zeeland. De eerste mosselen uit hangcultuur bij Neeltje Jans zijn weer opgehaald. Het duurde door het koude voorjaar van 2021 wat langer, maar ze zijn goed gevuld en smakelijk. Hangcultuurmosselen zijn altijd de eerste, die worden geoogst van het aankomende seizoen en vormen zo’n vijf procent van de totale productie. Het seizoen van de bodemcultuurmosselen begint 7 juli a.s. Maar tot dan kun je al genieten van Zeeuwse hangcultuurmosselen.

“Van mosselen geniet je samen met vrienden en familie. Het feit dat we weer meer samen mogen komen, kunnen we mooi vieren met een heerlijke pot op het terras,” aldus mosselkweker Jan Bout die de eerste hangmosselen bovenhaalde.

.

foto: Frederik Boer van Special Wines.

Disco en wijn bij het Stadionplein. Op 2 juni jl. werd aan de Marathonweg een wijnwinkel mét wijntuin geopend. Een initiatief van Frederik Boer, die wijn uit de klassieke hoek wil halen en uit de corduroy bandplooibroekensfeer. Hij maakte de afgelopen tien jaar vele wijnreizen en wil nu zijn trouvailles op een vaste stek delen. Wijn is DISCO volgens Boer en hij selecteerde bijzondere wijnen met een vrouwelijke touch voor deze nieuwe wijn hotspot. En alsof dat nog niet genoeg is er ook kunst te bewonderen van Geoffrey Wine. Gereons Keuken Thuis stapt een snel op zijn fiets richting Stadionpleinbuurt om het geheel te gaan bekijken.   

Special Wines, Marathonweg 15 1076 SX Amsterdam

foto: Carlo Cracco aan het werk in Rome.

Vialone nano rijstpuddinng. Een met witte koffie gearomatiseerd nagerecht van chef kok Carlo Cracco. Vialone nanorijst, met een rondere korrel leent zich bij uitstek voor bereiding van desserts, leerde Gereons Keuken Thuis tijdens de workshop van deze Italiaanse maestro.

Nodig:

500 g verse volle melk  

70 g Vialone Nano rijst  

50 g natuurlijk mineraalwater  

30 g hele koffiebonen  

10 g kristalsuiker 

1 steranijs 

1 groene kardemompeul

Bereiding:

Vialone nano rijstpudding gearomatiseerd met witte koffie. Dit maak je in een handomdraai. Breng de melk in een steelpan bijna aan de kook, zet het vuur uit, wacht enkele minuten en voeg de koffiebonen, steranijs en kardemom toe. Sluit het deksel, wacht 5 minuten en zeef de melk. Giet de met koffie gearomatiseerde melk in een steelpan en voeg het water, de rijst en de suiker toe. Zet op het vuur en laat 15 minuten zachtjes koken.  Als de rijst gaar is, serveer je hem warm in vier schaaltjes. Voeg een beetje water toe als je het gerecht koud wilt serveren, en bestrooi het eventueel met pure chocoladestukjes en een verkruimeld koekje. 
 

Leesvoer voor de vakantie. 

foto: keto chocolademousse van Pascale

Ketokuur 2 van Pascale Naessens,  (met recept) Op je gezondheid letten met Pascale Naessens is geen straf. Dat wist ik al uit andere boeken. Ketokuur 2 is daar geen uitzondering op en een uitdaging voor iedereen, die fit for fun op pad wil deze zomer. Dus haal je twee prikken en doe het het 14 daagse schema. Voor je het weet sta je te shinen in je bikini of zwembroek op een Mediterraan- of Noordzeestrand. 

Chocolademousse met avocado.

Nodig:

2 rijpe avocado’s

30 g cacaopoeder

200 ml kokosmelk

10 blauwe bessen

wat kaneelpoeder

5 g cacaoconibs

Bereiding:

Doe alle ingrediënten, behalve de blauwe bessen en de cacaonibs, in een blender en mix tot een gladde massa. Verdeel over kommetjes en garneer met de blauwe bessen en cacaonibs. Easy does it!

foto: cover Wereldse Smaakmakers.

Wereldse Smaakmakers van Pascal Jalhay. In zijn langverwachte nieuwe boek maakt Pascal een tour du monde in smaken. Ga thuis zelf aan de slag met sauzen, marinades, boemboe’s, salsa’s en andere internationale smaakmakers. DIY het maakt je eten zoveel lekkerder. Binnenkort review en een verhaal over zijn nieuwe kookstudio in Laren op Gereons Keuken Thuis. 

foto; Lekker Wads.

Lekker Wads Een boek over de culturele geschiedenis van de Wadden. Prachtige verhalen en gerechten van een vergeten eetcultuur, van Texel tot Fanø. Met ouder- en nieuwer”Wadse” recepten. Lodewijk Dros vroeg zich af wat zijn voorouders aten. Waren dat de gerechten, die wij tegenwoordig als typisch van de Wadden beschouwen? Hij ging op ontdekkingstocht naar een verguisde keuken. Samen met Anette van Ruitenburg maakte hij een boek of het terroir eten van de eilanden. Lekker Wads verschijnt 8 juli a.s.

foto: Mijn Frankrijk en Italië van Onno Kleyn.

Mijn Frankrijk. De Franse zomerweken op Gereons Keuken Thuis konden niet mooier beginnen. Op 15 juni is het rode broertje, of moet ik zeggen zusje, verschenen van Mijn Italië. In zijn nieuwe boek Mijn Frankrijk schetst maestro Onno Kleyn het leven in een Bourgondisch dorpje, kauwen op een taaie biefstuk in Parijs en mengt maître Kleyn culinaire avonturen en informatie over Frankrijk door elkaar.  Ga met hem op reis door de ‘Hexagone’, van Normandië tot de Provence, van de Elzas tot de Spaanse grens, en smul van de anekdotische vertellingen en de bijna 120 recepten die Kleyn selecteerde voor zijn Tour de Force, ik bedoel France.

Heerlijke hemden. La vie en rose of moet ik zeggen pretty in pink op het strand deze al fresco zomer, met een heerlijk roze overhemd van Redmond, dat je kunt vinden op Hemd voor hem. Goede pasvorm, fijne stof en makkelijk strijkbaar. Zodat je op en top het strand onveilig kunt maken of een robbertje kunt gaan flaneren op de boulevard. Alles is per slot van rekening weer open deze zomer. Mooie hemden en niet alleen van Redmond vind je op Hemd voor hem. Zij hebben ook deze zomer leuke acties en leveren direct je gewenste shirt.

foto: het begon allemaal met een funky pastasalade.

1 juli 2021, dag van de pastasalade.  Alweer de zevende editie. Pastasalade is een universeel iets, het is #nowaste, lekker fris als zomergerecht en overal in Europa en daarbuiten zijn indrukwekkende hoeveelheden recepten te vinden. Google het maar eens. Gereons Keuken Thuis denkt, dat dit komt doordat het een easy gerecht is, wat koude afgespoelde pasta, ingrediënten naar eigen keuze en je kunt eindeloos aan de slag in je keuken. Goochelen met vormen en smaken. Gereons Keuken Thuis maakt, vanwege vakantie, dit jaar geen speciaal recept, maar zal zijn eerdere trouvailles met jullie delen. Jullie sturen toch ook je pastasalade in op de speciale Facebook pagina?

La Molisana. Pastagerechten zijn een integraal onderdeel geworden van de Nederlandse keuken en veel keukenprinsen en -prinsessen draaien hun hand niet om voor een spaghetti alle vongole of rigatoni al Vesuvio. En dan kies je de beste pasta asciutta van La Molisana, geliefd in de Laars, maar inmiddels ook binnen de landsgrenzen van ons kikkerland. 

foto: Gereons Mag september mucho más!

Volgende editie van Gereons Mag staat in het teken van nazomerse geneugten, met o.a. het herbeleven van je vakantiewijn. Tot begin september!

NB: Deze zomerse editie van Gereons Mag werd mede mogelijk gemaakt door DSV Media, De Kroon op het Werk, Terra Publishing, Fontaine Uitgevers, Van Gogh Museum, Mikkel Karstad, GoodCook uitgevers, Fish Tales Redmond shirts, Hemd voor hem, HEMA, Chateau Amsterdam, PitchPR, Nederlands Mosselbureau, Calvin Klein, Peter van Berckel, Anette van Ruitenberg, La Molisana pasta, Italiaanse kamer van koophandel, Carlo Cracco, Pascale Naessens, My happy kitchen, Special Wines Amsterdam, 1 juli Dag van de Pastasalade, Onno Kleyn, Pascal Jalhay en Gereons E&W. Alle producten, boeken en andere zaken werden mij als samples gestuurd door de uitgeverijen, pr bureaus en producenten. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Franse zomerweken 2021.

foto: de rust van een Frans dorp.

Franse zomerweken 2021. Jaarlijks rond half juni starten op Gereons Keuken Thuis de Franse zomerweken. 2021 vormt hierop geen uitzondering. Na anderhalf jaar reisbeperkingen door Covid-19 ziet het er dit jaar naar uit, dat de Hexagone weer kan worden doorkruist, mits je geprikt of getest bent. Van Basse Normandië  tot aan Collioure, van Straatsburg tot Baskenland. Het is goed toeven in France métropolitaine. Zuidelijke lavendelvelden, wijngaarden te kust en te keur, vide-greniers en natuurlijk het eten. Want daarvoor gaat Gereons Keuken Thuis graag op pad door dit land. Van hypermarché tot bioboer, van de slager naar de markt. Overal de lekkerste dingen om je kostje bij elkaar te scharrelen. en dan daarover te bloggen. Dat staat voor de maanden juni en juli op mijn agenda. Lekkere recepten uit mijn favoriete boeken, van mijn blog of wellicht wel uit het nieuwe Frankrijkboek van Onno Kleyn, dat half juni verschijnt. Een hele zomer lang oh la la koken. Ik heb nu al zin in de Franse zomerweken.

foto: Antoine Auguste Parmentier. (internet postcard)

Vandaag trap ik af met een recept voor parmentier met confit de canard. 

Parmentier au confit de canard, een variatie op andere ovenschotels met aardappels. Ik at het een keer in een aardige bistro in Nancy. Het was Antoine Augustin Parmentier, apotheker in het leger en agronoom, die de Fransen leerde, dat de aardappel prima gegeten kon worden. Tijdens zijn krijgsgevangenschap in Pruisen ontdekte Parmentier, dat geen van de soldaten enig negatief effect ervoer van het eten van aardappels. Prima te eten dus. Je ging er niet dood aan. 

foto: parmentier

Nodig (2 à 3 personen)

2 eendenbouten uit blik, gebakken in de oven.
1 prei
2 wortels
1 sjalotje
200 g doperwtjes (vriezer)
2 tenen knoflook
peterselie
selderijblad
peper en zout
1 kg aardappels
scheut lauwe melk
klontje boter
3 el crème fraiche
4 el eendenvet uit het blik
peper uit molen
zout
snuifje nootmuskaat

Bereiding:

Zet de eendenbouten met aanhangend vet in een oven van 180 graden en warm ze in 15 minuten op. Snijd de gewassen prei in ringen, de wortel in blokjes snipper het sjalotje en hak de tenen knoflook fijn. Verwarm twee lepels eendenvet in een pan, fruit de sjalot, voeg de groente toe en laat kort smoren. Voeg de knoflook, erwtjes en gehakte peterselie en selderij toe en laat nog even kort garen.
Schil de aardappels en kook ze gaar. Giet af en maak er met de stamper een mooie puree van. Voeg zout, een klontje boter, een scheutje melk,wat zout, een draai peper, een snuif nootmuskaat toe. Roer al laatste de creme fraiche erdoor.
Het assembleren van de parmentier kan beginnen. Schep de groenten in een ovenschaal. Haal het eendenvlees van het bot en verdeel over de schaal. Voeg eventueel nog wat warm eendenvet toe. bedek alles met de puree. Zet de parmentier gedurende een half uur in een oven van 180 graden. Op het laatst kort de bovengrill aan voor een mooi korstje.

PS: houden jullie mij ook op de hoogte van jullie Franse zomeravonturen?

Ketokuur 2 van Pascale Naessens.

Ketokuur 2. Ik denk, dat ik kookboekschrijfster, keramiste en multi getalenteerde Pascale Naessens niet hoef voor te stellen, want al meer dan 10 jaar maakt zij stijlvolle kookboeken rond het thema gezond eten zonder koolhydraten. Op Gereons Keuken Thuis recenseerde ik heel wat boeken van haar en zij was een keer zomergast in mijn serie #talkandtable. De boeken van Pascal zijn altijd mooi gestyled en vol met heerlijke recepten. Koken met Pascale is een feestje, diëten geen straf. Je doet het per slot van rekening allemaal voor jezelf.

foto: Asian style vis in een pindakorstje.

Onlangs ontving een nieuwe loot aan de stam van Pascale, Ketokuur 2, een nieuw leven in 14 dagen. Wederom duikt zij in de keto methode -Ketokuur 1 was het best verkochte boek van 2020 in België- en verschaft samen met William Cortvriendt en Hanno Pijl inzicht in, het hoe en wat bij keto. Voor dit tweede deel bundelde Pascale 75 recepten, waarvan 50 nieuwe en ze geeft de lezer een 14 daags schema. prima te doen zo vlak na de laatste lockdown, waar bij velen de koolhydraatzucht zorgden voor wat coronakilo’s. Maar er is meer dan afvallen, samen met de eerder genoemde heren krijg je ook een beeld van de voordelen voor je cholesterolgehalte en suikerspiegel. Door een ketokuur van 14 dagen te doen kun je deze weer in balans brengen. Erbij wat sporten en je bent zo fit als een hoen voor het aankomende strandseizoen.

Ketokuur 2 start met de theorie. Het hoe en waarom van ketonisch eten. Pascale onderbouwt dit met wetenschappers, zoals Pijl, die vertelt over intermittent fasting. Dit is voor Gereons keuken Thuis een mooie methode om dips in de suikerspiegel te voorkomen. Ik snaai ’s avonds laat nogal graag en eet dan meer koekjes en snacks dan mij lief is. Een dagritme met een 16 uur durende vastperiode, waarin je niet eet ga ik eens proberen gedurende een tijdje. Baat het niet dan schaadt het niet.

foto: chocolademousse van avocado

Na alle theorie volgt het 14 dagen schema met een menu per dag. Pascale heeft een divers programma samengesteld, dat je kunt invoegen in je drukke bestaan. Er is zelfs ruimte voor zuurkool met spek en worst. Maar ook voor grote garnalen met ras el hanout en groenten. Of vis in een pindakorstje. Tot slot mag je heus wel eens een toetje. In de #alfresco editie van Gereons Mag van 21 juni a.s. vind je een recept voor chocolademousse van avocado

Op je gezondheid letten met Pascale Naessens is geen straf. Dat wist ik al uit andere boeken. Ketokuur 2 is daar geen uitzondering op en een uitdaging voor iedereen, die fit fot fun op pad wil deze zomer. Dus haal je twee prikken en doe het het 14 daagse schema en voor je het weet sta je te shinen in je bikini of zwembroek op een Mediterraan strand. 

foto: cover Ketokuur 2

Ketokuur 2, Pascale Naessens i.s.m. William Cortvriendt en Hanno Pijl (ISBN9789401476713) is een uitgave van Lannoo en is te koop voor € 25,99 

Noot: dit boek werd mij als recensie-exemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Wijntour 2021.

foto: cover The wines of Gala.

Wijntour 2021. In Gereons Kookboekhoek staat The Wines of Gala. Een bijzonder wijnboek. De echtgenote van de Catalaanse schilder Salvador Dalí was een wijnkenner en -drinker. Zij verzamelde wijnen en schonk deze tijdens haar befaamde “Diners” Dat waren niet zomaar etentjes, getuige het andere kookboek Les diners de Gala. Echtgenoot Salvador deed de illustraties. Wat heeft dit boek nu te maken met mijn Wijntour 2021? Helemaal niets! Het zette mij aan tot het maken van foto’s van de wijnen, die ik tijdens de laatste lockdown periode dronk. Ik publiceer de foto’s hier, zonder commentaartekst. Laten we met de tour in de vorm van een beeldblog beginnen. 


Wijntour 2021 

foto:: Adega de Pegóes, Alentejo, Portugal. Rood.
foto: Albada macabeo viñas viejas uit DO Catalayud, Spanje. Wit

foto: Cave de Pazac, le Pigeonnier, Costières de Nîmes, Frankrijk. Rood.
foto: Domaine de la Rizolière, Beaujolais blanc, Frankrijk. Wit
foto: Liatiko, Rethumno Kreta, Griekenland Rood.
foto: Montlobre, réserve de la Chapelle, Languedoc, Frankrijk Rood.
foto: Mucho más, Castilia La Mancha, Spanje Wit.
foto: Neleman organic, Ctat Valenciana, Spanje. Wit
foto: Riporta Primitivo, Puglia, Italië. Rood
foto: Alta Signatura, Albariño, Rias Baixas, Spanje. Wit
foto: Le Nice, Cöteaux d’Aix, Provence, Frankrijk. Rosé
foto: Viña Albali, verdejo seleccion. Rueda, Spanje. Wit
foto; Vignerons des grandes vignes, Bourgogne Saint Véran. Frankrijk. Wit
foto: Kesselring grauburgunder, Pfalz, Duitsland. Wit.
foto: Vis à vis, chardonnay chenin blanc & viognier blend. Suid Afrika. Wit

Gereons Keuken Thuis gaat de komende tijd onverdroten verder met de Wijntour 2021. Wat is jullie trouvaille? Stuur me via Facebook of in een reactie hieronder jullie favoriet!