Voor de picknick: easy rillettes van vis en garnaaltjes

 foto: lente in Amsterdam

Ik zag deze week een reportage op televisie over dartele geiten, die zo blij zijn dat ze weer naar buiten kunnen. Dat gevoel heb ik nu ook in de lente. Zon op je bolletje, erop uit naar buiten. Veel frisse lucht. Dunnere kleding. Voor mij altijd een ritueel. De eerste picknick onderweg, smakelijke sandwiches, fruitsalade, sap. Ik zou er bijna van gaan springen, zoals die dartele geiten.

Enfin, wat smeer je nu op zo een sandwich? Rillettes natuurlijk. gemaakt van vet en mager varkensvlees, gans of kip. Langzaam gesmoord in eigen vet. Maar ik ga deze lente voor een easy rillettes, van vis met Noordzeegarnalen. Lekker op een volkoren sandwich of als hapje bij de borrel. We drinken bij de rillettes een  koude witte wijn van de viognierdruif, met de geur van abrikozen, bloesems en een vleugje perzik.

Nodig:

200 g  verse zalmfilet
100 g gerookte forelfilet
100 g gerookte zalm
75 g gepelde Noordzeegarnalen
75 g zachte boter
3 el  olijfolie
3 el citroen sap
zwarte peper
peterselie extra fijn gehakt.
snufje zout

Bereiding:

Verhit 1 el olijfolie in een pan. Bestrooi de zalmfilet aan beide zijden met wat zout en zwarte peper uit de molen. Bak de filet afhankelijk van de dikte in een minuut of tien gaar. Laat de zalmfilet daarna afkoelen.
Snijd de gerookte forel- en zalmfilet in hele dunne reepjes.
Meng de zachte boter, 2 el olijfolie en citroensap tot een smeuïge massa. Voeg de reepjes vis toe. Voeg hierna de gebakken zalm fijngehakt toe. Maak van het geheel een mooie massa. Voeg als laatste de peterselie en Noordzee garnalen toe. Zet het geheel minimaal drie uur in de ijskast.
Serveer de rillettes op geroosterde sneetjes volkorenbrood zonder korst.

Geef een reactie