Lekker & Simpel, 1x kopen, 5x koken.

 foto: cover Lekker & Simpel 1x kopen, 5x koken.

Lekker & Simpel, 1x kopen, 5x koken. Onlangs kreeg ik de vraag of ik iemand kon leren koken. “Ja, dat kan ik!”, antwoordde ik spontaan, maar bedacht tegelijkertijd, dat ik veel ervaring heb met kookworkshops, maar weinig met mensen leren koken in de dagelijkse zin. “Hij kan echt niets en raakt al in paniek al hij een pan ziet.”, werd eraan toegevoegd door de vraagsteller. Ik voorzag een cursus, die langer ging duren dan een gemiddelde kookworkshop van een paar uurtjes. Ik raadde de vraagsteller aan eens te kijken op de site Lekker & Simpel van Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie. (een hele mond vol, ik noem ze verderop bij hun voornaam of de schrijvers) Dit tweetal startte in 2012 hun foodblog, waarop zij zich fulltime bezig houden met het bedenken, koken en opschrijven van recepten. Simpele en makkelijke recepten voor alledag. Dit bleek een groot succes. Vorig jaar kwam hun boek met 200 hoofdgerechten uit, een instant knaller. Want er is veel behoefte aan laat ik het guidance noemen. Zelf sta ik daar nooit zo bij stil, want ik ben een snufjes- en scheutjeskok. Snap je direct waarom ik niet de juiste persoon voor een koken voor alledag cursus ben.

Jorrit en Sofie gaan in dit tweede boek een stapje verder dan het vorige. Een groot probleem is niet het koken zelf, maar je repertoire. Je planning. Je hebt of gunt jezelf weinig tijd om boodschappen te doen en dan is 1x kopen, 5x koken een goede methode. Niets meer en niets minder. Is de prei in de aanbieding of de mango in de bonus? Koop iets meer en kook er verschillende dingen mee. Zo klaar als een klontje.

Het boek start met vis, per soort 5 recepten. Ik noem een lasagne met tilapia (ik zou overigens nooit deze vissoort kopen, maar hij is er nu eenmaal in de supermarkt). Pittige tonijnwraps, pasta pesto met garnalen, gerechtjes met zalm en kabeljauw. Verder gaat het met vlees: kipfilet, ontbijtspek, rundergehakt, rundvlees, de oer Hollandse rookworst en varkensvlees. Standaard supermarkt vlees voor wraps met varkensreepjes en sperziebonen of een zuurkooltaart met rookworst.

Daarna volgen de categorieën fruit en groente: aardbei, appel, avocado, bonen, courgette, linzen, ik maak en sprong tomaten en zoete aardappel. De hele santenkraam. Elke soort met 5 gerechten, zoals een burger met avocado en tomaat, een boerenkoolsalade, stoofpotje met kikkererwten, pasta met spruitjes en Boursin of Indiase wortelsoep. Never a dull moment in Lekker & Simpel,  1x kopen, 5x koken. Het eten staat snel op tafel, zonder poespas en frou frou. De recepten zijn duidelijk en allemaal voorzien van een foto. Ideaal kookboek voor de vraagsteller, waarmee ik deze blogpost begon. Een easy cursus basiskoken voor elke dag. Met dit soort makkelijke recepten begon Gereons Keuken Thuis ook in de jaren tachtig, zij het met producten zoals die toen in de supers lagen. Ik weet zeker als je alle 200 recepten in dit boek hebt gedaan, je geen fornuisvrees meer hebt.

Lekker & Simpel 1x kopen, 5x koken. Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant de Amorie. (ISBN 9789461562364) is een uitgave  van Bertram+deLeeuw en is te koop voor € 20,00

Kijk voor meer ideeën van het tweetal op Lekker & Simpel

Noot: dit boek werd mij als recensieexemplaar gestuurd door de uitgeverij. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Geef een reactie