De wijnen van Sancin uit Friuli.

Wijnen van de familie Sancin uit Friuli. Beter kan ik zeggen uit DOC Carso Triestino, de smalle landstrook van het Karstplateau, die grenst aan Slovenië. Deze DOC (denominazione d’origine controlata) is een bijzondere appellatie op het kleine schiereiland rond de stad Triëst. Een groot gedeelte van de DOC wijngaarden ligt op Sloveens grondgebied en is daarmee een uitzondering op de rest van Italië. De wijnen van de familie Sancin, oenoloog Vitjan Sancin en zoons, worden gemaakt van glera, refosco, merlot, chardonnay, vitovska en malvasia. Glera is een andere naam voor de witte druif prosecco en werd rond 1830 naar het naburige Valdobbiadene geëxporteerd voor de productie van prosecco schuimwijnen. Sindsdien hebben we het over de proseccodruif. Rond de eeuwwisseling plantte Sancin nieuwe stokken aan, die de basis vormen voor hun cépage glera, die wordt gevinifieerd tot een droge en frisse witte wijn en natuurlijk tot een spumante brut. De wijngaard in Monte d’Oro net buiten Triëst van de familie Sancin is ideaal gelegen richting zee, want glera houdt van zonneschijn. In Friuli kunnen de koude Alpine winden soms huishouden, maar de beschutte ligging van wijngoed Sancin maakt veel goed. De glera levert een frisdroge iets fruitzure wijn op. Een aangename wijn. Ook voor de andere druivenrassen is de ligging van Monte d’Oro perfect. Want Sancin produceert tevens een witte wijn van de malavasia (istriana). Een lichtgele bleke wijn met florale neus, wat peardrups en smaak van frisse wat onrijpe peren en limoen. Gereons Keuken Thuis vind deze wijn fris maar met een sterk nazuurtje.   Vintjan praat ook liever over wijnen uit Istrië dan over DOC Carso, maar dat terzijde. Met de mooie naam Quindice vendemmie, een blend van glera, malvasia, vitovska en chardonnay heeft het huis echt een troef. Stevig in de alcohol moet ik zeggen (14,3 % vol) heeft een muskaatachtige geur, een toch van jasmijn, abrikoos met een limoenig zuurtje. Een hele mond vol. Rond en voluptueus.

Naast wit, verbouwt de familie Sancin ook druiven voor rood, de lokale refosco en alleskunner merlot. De refosco dal penduncolo is een lokale druif, die het goed doet langs de Sloveense kust en  in Friuli. Dat levert bij Sancin twee cépagewijnen op. Een stevige en fruitige merlot met hint van gekonfijt fruit en een strakke purperen refosco met 8 maanden houtrijping. Bramen en bos in deze stevige wijn. Tot slot is er de blend van beide druivenrassen in hun Monte d’Oro, gemaakt van  80% merlot en 20% refosco. Robijnrood, fonkelt in je glas. Deze wijnen waren de eerste wijnen, die Sancin verkocht. Nadat zoon Devan in de zaak kwam ging Sancin experimenteren met andere druivensoorten, meerdere blends en een “haute de gamme” merlot wijn, genaamd  Gran Futuro. Van deze bijzondere wijn worden per jaargang zo’n 1000 flessen gebotteld. Het gaat  om een bijzondere merlot wijn, die Sancin sinds de hete en droge zomer van 2013 maakt. Een mond vol chocolade, gekonfijt fruit en lang houdbaar, 5 tot 6 jaar! Een bijzonderheid in deze regio. Een wijn om naar uit te kijken, in Gereons Kelder Thuis ligt een fles te wachten…. voor een bijzonder moment. Ik voorzie een grote toekomst.

Een bijzondere collectie, nu in Nederland te koop:

WIT

Malvasia 2017, 14%, strogeel, met een florale hint en smaak van limoen en peer. Elegante wijn voor bij vis en gevogelte.

Glera 2017, 13,5 %, gele kleur, bloemige en fruitige neus, droog met hints van fruitzuren en witte perzik. Een mooie begeleider voor vissoep of pasta met zeevruchten.

Quindice vendemmie 2016, 14,3 %, een neus vol muskatige volle tonen, rond, abrikoos met een frisse hint van limoen. Gemaakt van 40% glera, 20% malvasia, 20% chardonnay en 20% Sloveense vitovska. Stevige wijn, om zo te drinken of bij visgerechten.

SPUMANTE

Sancin Brut, 12,5 % een spumante gemaakt van glera, waarmee Vintjan Sancin weer de bubbelwijn traditie van Carso in ere herstelt. Veel bubbels en een stevige body als aperitief, bij antipasti of harde kaas.

ROOD

Merlot 2016, 14%, donkerrode kleur met lichte tannines, stevig fruit, bessen voor liefhebbers van stevige rode wijnen.

Refosco 2017, 13,5 %, purperen kleur, stevige neus, doet aan ripasso denken. Licht zuurtje en smaak bosvruchten en bramen met 8 maanden houtoplegging. Karaktervolle begeleider voor bij vlees en wild.

Monte d’Oro 2016, 12,5 % een blend van 20% refosco en 80 % merlot, robijnrood, met een geur van gekonfijt fruit, oplegging op Amerikaans eiken, tanninerijk. Perfect voor bij wildgerechten. Zo’n wijn met een warme afdronk.

,

Maar hoe kom ik nu aan deze wijnen? Want ze zijn niet overal te koop. Dat zal ik uitleggen. In het voorjaar vervoegde zich ex collega en vriend Bas Veer bij mij thuis om te komen vertellen over zijn nieuwe vondsten. We hadden elkaar een tijd niet gezien en Bas had veel te vertellen over zijn trouvailles in dit deel van Italië, waar hij dol op is. Tijdens de olijvenoogst bij de familie Sancin uit Friuli had hij kennis gemaakt met de bijzondere wijnen en kwam op het idee, om deze te gaan importeren voor de Nederlandse markt. En met succes! Bij hem kun je ook alle (prijs) informatie over deze wijnen opvragen. Hij vertelt er graag over. Ben je nieuwsgierig? Dan kun je altijd een mail sturen naar vini at vessels Cin cin met dit moois uit Friuli Venezia Giulia.

Noot: deze wijnen werden mij ter beschikking gesteld door de importeur. De bespreking hier is mijn eigen mening. Lees ook de disclaimer

Geef een reactie