De tweede wijnworkshop alweer, maandagavond 17 maart, in de sfeervolle kelder van het Grachtenatelier in Utrecht. Alle deelnemers hadden er weer zin in. Wijnen proeven uit Frankrijk, een reisje langs de Rhône, een tripje langs de Dordogne. De wijnen van Karakter wijnimport werden wederom vergezeld door kleine bites. Gemaakt door het keukenteam Elianne, Jeannot en Karim.
We startten voor de verandering eens met een glas Montbazillac als aperitief. Eens een keer met een zoet beginnen. Een mooie gelegenheid om de deelnemers aan de workshop pourriture noble (edele rotting) uit te leggen.
De eerste proefwijn was een bleke rosé uit de Provence, genaamd Pomponette. Erbij een heerlijke plank vol crostini’s met homemade tapenade en crudités met aïoli.
We vertrokken richting Languedoc met een cépagewijn van de viognierdruif, Saint Hilaire. Het keukenteam serveerde hierbij een hapje van makreel met mousse van erwten en munt.
Daarna stoomden we de Rhône op richting een rode Châteauneuf du Pâpe, van het huis Xavier. Biologisch. Deze rode wijn ging vergezeld van witlofblaadjes met een vulling van blauwschimmelkass, appel en walnoot.
Verder stroomopwaarts ontmoetten we een stoere rode wijn uit Crozes Hermitages. Die leit zich goed smaken bij de worst op een bedje van tomaat bereidingen.
We togen westwaarts over het Centraal Massief heen, naar Cahors, de stevige rode wijn van de malbec druif, vergezeld van tagliatelle met kruiden, peper en zwarte olijven. Het vettige van de olie en boter tegenover deze stoere wijn.
Onze eindehalte werd een Bergerac, de cuvée Opéra van Grande Maison. Een blend van cabernet sauvignon en merlot. De keukenprinsen en prinses hadden er sandwiches van roggebrood met oude kaas en Grachtenatelier chutney bij bedacht.
Al met al weer een smakelijke en leerzame avond. Gereons Keuken en Route verheugt zich nu al op de volgende wijn workshop op 31 maart, dan maken we een rondje door Italie, Duitsland, Spanje en wie weet? De wijnen staan al klaar en de recepten voor de bites erbij heb ik al verstuurd aan het keukenteam.
Wil je erbij zijn? Dat kan. Kijk op http://www.grachtenatelier.nl/workshops/inloopagenda/wijn-en-spijs-cursus