Ik kijk met grote regelmaat naar 24 Kitchen, de TV zender, die over eten gaat, over koken, over bakken. Wijnen mis ik soms. Met veel ingekochte producties, zoals laat op de avond een Portugese kok in het programma “Market Flavors”. Gerechten vers van de markt, om van te smullen en duidelijk uitgelegd. Zonder poespas. Heerlijk saudade. Met programma”s zoals “Tales of the bush larder” van mijn vriend Kiran Jethwa, kok uit Kenia. Ik heb hem al eens te gast gehad in mijn blogserie Talk and Table. Over hem ga ik nu niet uitweiden.
En Annabel Langbein, Jamie & Jimmy. Doldwaze avonturen in de wildernis van Canada ’s avonds om half elf. Ik kan nog wel even doorgaan. Heerlijke producties allemaal.
Maar één programma spant toch wel de kroon. “Grandma’s boy” En dat bedoel ik nu eens niet positief. Clichés tuimelen over je heen. Italië uit de folder. De Ierse culi-schrijver Donal Skehan reist door Italië en kookt en passant voor de nonne of grandma’s een favoriet gerecht. So far so good. Het zijn heerlijke recepten met veel lokale producten. Totdat de laatste scène aan tafel voorbij komt. Donal zet zijn schotel op tafel en er valt een grote stilte. Oma kijkt meewarig. Hij bijt op zijn lip. La nonna neemt een hap. Nog grotere stilte. Zelfs de andere gasten houden hun adem in. “Zou het la nonna behagen, zijn gerecht?” Dan wordt de stilte doorbroken. Grandma zegt: Buonissimo!” Iedereen slaakt een zucht van verlichting. En de grootmoeder krijgt twee stevige pakkerds.
Ik bemerk dat ik stiekem hoop dat de dame in kwestie een keer een volmondig bah of gatsie laat horen. Dat zou de boel opschudden in dit programma. Helaas werkt het niet zo. Ik zal dat er maar zelf bij moeten verzinnen. Dat blijf ik dan ook doen.
Ik troost me vandaag met een risotto met paddenstoelen. Een prima gerecht voor het herfstige weer van vandaag. Als wijn bij dit gerecht vandaag een Côtes de Nuits Villages van Domaine Petitoit in Corgoloin, rood als herfstbladeren. Pinot noir. Net dat tikkeltje fruit met wat nat hout.
Nodig 4 personen:
400 g risotto rijst
1 l funghi porcini bouillon (van blokje) of zelf getrokken van de afsnijdsels
1 bakje kastanje champignons
200 g cantharellen
100 paddenstoelen
roomboter
2 sjalotjes
peterselie gehakt
peper en zout
1 glas rode wijn
3 el olijfolie
Bereiding:
Borstel de champignons en cantharellen goed schoon. Snipper de sjalotjes fijn. Verhit in een pan de olie en fruit de sjalot. Voeg de rijst toe en bak deze mee totdat de rijst kleurt. Blus af met de rode wijn. Voeg beetje bij beetje de warme bouillon toe en blijf roeren totdat de rijst alles opneemt. Bak in andere pan in een klont boter alle paddenstoelen aan met wat peper en zout. Blijf de rijst tussentijd roeren. Na twintig minuten is de rijst klaar. Roer de paddenstoelen er doorheen. Maak de risotto af met wat boter, peterselie, peper en zout. Serveer op borden met eventueel wat truffelolie.
Hahahahaha Gereon, hoe doe jij dat? Mij lukt het niet om tot “Buonissimo” te komen. Ik haak voor die tijd al af aan het toontje en de in-scene-gezet-heid. ge-ensceneerdheid? Whatever. Ben het dus van harte met je eens, echt een dieptepunt op 24k.
Wel tof recept, wij aten het gisteren al met de laatste porcini die we vorig jaar meenamen. Gelukkig kan je ze hier ook op de markt krijgen.
En als je nog een goede nonna wilt kijken kan ik van harte Nonna Stella aanbevelen. Voor de originele cucina Barinese. Hoe ze haar kleinzoon (denk ik) op zijn nummer zet, heerlijk. Nix geen buono, laat staan buonissimo. https://www.youtube.com/watch?v=NGYnMFvK8FM
Hoi Sophie,
Wat een leuke reactie. Dank je wel. Ga even kijken naar de cucina Barinese. (niet nu denken aan een chinees op Bali) Ik ben ook gek op de programma’s van Antonio Carlucci. Deze waren onlangs nog te zien op Eén. Mooie beelden veel uitleg. Net als in die serie over kunst en eten met Locatelli.
Fijne middag
Zal ik eens een geheimpje vertellen, Gereon? Ik ben waarschijnlijk de enige Nederlandse kookgek zonder 24Kitchen. Geen uitgebreid kabelpakket, geen decoder, Nu weet ik van de kookfee in mijn familie dat er weliswaar veel en goed wordt gekookt, maar dat er ook veel “kitsch” tussen zit. Zo’n beetje als die Italiaanse la nonna waar jij het over hebt. Hoeft voor mij ook zeker niet. Geef dan maar zo’n lekker glas Côtes de Nuits Village van jou 😉
Goedemorgen Nell,
Dank je wel voor je reactie. Die kookfee van jou heeft helemaal gelijk. Er zit veel kitsch tussen. Maar dat heeft soms ook wel wat, kun je er zelf een fantasierijke wending aan geven. Vooral met een goed glas Bourgogne achter de kiezen.
Fijne maandag Gereon